If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Винаги нещо може да се влоши в икономиката на коя да е страна, но може и да не се влоши или да се подобри, така че не разбирам каква ти е тезата в случая.
Привет,
визирах това конкретно "Постепенно се нормализира обстановката в съответствие с прогнозите."
За моите разбирания следните фактори накуп са всичко друго, но не и нормализиране на обстановката:
За страна с население 2.6 милиона дългът само за последното тримесечие на 2022 расте в номинал 572 млн гущера и е на исторически връх
вдига се бюджетния дефицит
намаляват преките чуждестранни инвестиции
вдига се берзаботицата
намалява популацията, намаляват реално заетите
индекса на корупция се вдига
лихвата намалява, но се вдига CPI, лихвата по депозити е 8%
Ако върнеш назад в темата съм писал, че банките по дефиниция са "свещенна крава" и в случая визираната работи повече от добре! Но при тези макро данни и застоя с украинската офанзива /самите те признават, че очакванията към тях за завишени/, не споделям допускането, че изведъж се отменя извънредното положение, гласува се дивидент и медът потича към бедния сиромах...
Иначе за риска съм напълно съгласен с изказаното от теб, мисля поне в два поста съм го натъртил.
Винаги нещо може да се влоши в икономиката на коя да е страна, но може и да не се влоши или да се подобри, така че не разбирам каква ти е тезата в случая. Външният дълг е съвсем нормално да се повиши миналата година, имайки предвид астрономическите цени на газ и ток, които Молдова купува. Цените на енергоресурсите се нормализираха и няма предпоставки дългът да продължи да нараства през тази година.
Средата, в която банката оперира според мен е добра - умерена инфлация и средновисоки лихви са идеални за бизнеса. При много ниски лихви не може да се направи добър лихвен спред, а при много високи намалява търсенето на кредити и се влошава кредитоспособността.
Добре е разбира се и икономиката да расте, но миналата година това нямаше как да се случи - ясно е защо.
Ако Молдова беше процъфтяваща страна с идеални икономически показатели и липса на всякакъв риск, щеше да има огромна конкуренция от чужди банки на пазара и изобщо нямаше да я има тази златна възможност.
Така че, ако искаш нула риск и P/Е под 2, ти пожелевам да го намериш, но ще си останеш само с писането във форума според мен.
Годишната инфлацията спада с 4 пункта през април до 18%, а основната лихва днес бе свалена също с 4% - от 14 на 10%.
Постепенно се нормализира обстановката в съответствие с прогнозите.
Тук не съм съгласен - в тези територии погранични Молдова, Косово, РСМ и т.н нещата са много динамични и могат да се влошат от днес за утре.
Мерси колега!
Достойна позиция.. не ми понася риска, слизам. На куражлиите, успех!
А не като разни груйчовци.. хем не им стиска, хем другите като печелят им е криво... смс-и били получавали, на коленце стоели.. затова печелели. Ганьовски манталитет!
мапа, Чичо си свърши неговото, сега пазара е наред.. ама нека малко да позагрее българския реотан, знаеш как е
На мен да ми е криво?!?!?! Сериозно? И за какво да завиждам, имам си достатъчно (за екскурзии )
Просто държа да се казват фактите, а не да има разни истерични лъжи. Ето, в последните 3 месеца тук са минали около 800 000 акции, а фрий флоута е намалял с 500 000, ерго максимумът за спекулантите е 300 000. Освен теб тук са купували една торба народ (на думи де), ма да речем, че ти си взел 1/3 от тези акции, т.е. 100 000. И тези акции за 700 000 лева са ти на първа позиция в портофейла (пак примерно с 1/3), т.е. общият ти портфейл е 2-2,5 милиона - и това на фона на 10 пъти ъп (според теб) в последните години и ала-бала, т.е. преди 3 години си бил с портфейл от 200-300К - няма и един апартамент в София. Честно, само толкова ли?
Само предположения на база факти и писаници из форума, Батя, нищо повече. Разбира се, остава вариантът ти да си чичикака или Стоев - кво, има го в зара
И отново да ти пожелая успех - удивително е, че можеш да се изхранваш с такъв портфейл (особено с този преди 3 години), без странична дейност - и това ти го казвам като похвала, а не като заяждане!
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
За последните 6 месеца ФФ е спаднал с точно 593,789 акции! Който и този сигнал не може да хване си е за негова сметка.
И аз гледах че от края на 2022 ФФ е паднал с 553 822 акции, което означава че някой с над 5% купува. Такива са само 3 акционера Софарма, Телекомплект и Калиман. Тъй като Софарма и Телекомплект са официално свързани с Огнян Донев и Венци Стоев, а сина на Донев и Стоев лично са в надзора на Доверие не мисля че биха си позволили да купуват в забранителен период. Остава само Калиман, което официално не е свързано с тях.
.... Но за хубав профит освен капитал се изисква и РИСК, на тези които са го поели на този етап - успех.
Мерси колега!
Достойна позиция.. не ми понася риска, слизам. На куражлиите, успех!
А не като разни груйчовци.. хем не им стиска, хем другите като печелят им е криво... смс-и били получавали, на коленце стоели.. затова печелели. Ганьовски манталитет!
мапа, Чичо си свърши неговото, сега пазара е наред.. ама нека малко да позагрее българския реотан, знаеш как е
За последните 6 месеца ФФ е спаднал с точно 593,789 акции! Който и този сигнал не може да хване си е за негова сметка.
Въпросът е за интерпретацията - ситуацията много ми напомня за най-мощната ракета в историята на човечетвото, изстреляна наскоро от Мъск. Цял свят беше притаил дъх и гледаше полета на космическия апарат, но в момента в който се взриви настъпи истински екстаз и дори в Live-a водещите не си спестиха суперлативите. Въпреки, че гръмна ракетата, полетът беше обявен за исторически успех. Умната. Предпоставки за такъв не липсват, но не трябва да се преекспонира - по горната аналогия. Какви ги вършат backstage за мен е загадка, затова и слязох. За пред публиката е друго. Но за хубав профит освен капитал се изисква и РИСК, на тези които са го поели на този етап - успех.
Годишната инфлацията спада с 4 пункта през април до 18%, а основната лихва днес бе свалена също с 4% - от 14 на 10%.
Постепенно се нормализира обстановката в съответствие с прогнозите.
Также снижены ставки на кредиты и депозиты овернайт - до 12% и 8% соответственно.
Коментар