Като гледам как нарастват провизиите на публичните банки в Америка и Европа, трудно може да се прогнозира цената на ДОХ. Лихвите най рано през септември е възможно да се коригират ;-)
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Доверие обединен холдинг (DUH / DOVUHL)
Collapse
X
-
Имам румънци на 6.6% фиксирана годишна доходност - 7 годишни, остават още 5 до падежа.
Тия ще носят 4-5%. Няма база за сравнение. Облигацията на Доверие е куца. Трябва да се чете много внимателно проспекта след като бъде одобрен. Кучето е заровено в конверсията. Ако е plain vanilla това е дефакто акция с гарантиран дивидент от 4-5% годишно. И тогава може да стане интересно.
Просто чакаме проспекта...Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss. Разгледай мнениеНе бих заложил на никой от тези апокалиптични сценарии.
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975
Благодаря за отговора - прав си, в предния си пост дописах едно неприятно за мен развитие, което също може да удовлетворява цитираното от теб заданиеLast edited by 15-; 21.01.2024, 21:37.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеБлагодаря за мненията, така е няма още подробности - за това поканих който желае да поразсъждаваме
Явно не само аз имам усещането, че емисията е подготвена така, че да не предизвика голям интерес
Защо е толкова малка - ами може този 10% дял след 5г. да е достатъчен, знам ли.
Намерих една статия в Капитал, която разказва за възраждането и популярността на този инструмент през последните години. И в статията объщат внимание, че доходът от такива облигации е по-нисък, а накрая може да приемем че целта на емитента е вместо да върне заема, по-скоро да изкуши облигационерите да станат акционери За да се получи това развитие, акциите би трябвало да са поне с 30-40% нагоре - ей така, за да има морковчеLast edited by 15-; 21.01.2024, 19:52.
- 7 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от stani11 Разгледай мнение
Не е ли логично цената на облигацията да расте паралелно с цената на акцията, т.е. да се реализира капиталова печалба от облигацията + съответната лихва ?
- 2 Харесвания
Коментар
-
Благодаря за мненията, така е няма още подробности - за това поканих който желае да поразсъждаваме
Явно не само аз имам усещането, че емисията е подготвена така, че да не предизвика голям интерес
Защо е толкова малка - ами може този 10% дял след 5г. да е достатъчен, знам ли.
Намерих една статия в Капитал, която разказва за възраждането и популярността на този инструмент през последните години. И в статията объщат внимание, че доходът от такива облигации е по-нисък, а накрая може да приемем че целта на емитента е вместо да върне заема, по-скоро да изкуши облигационерите да станат акционери За да се получи това развитие, акциите би трябвало да са поне с 30-40% нагоре - ей така, за да има морковче
Last edited by tony1975; 21.01.2024, 20:04.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15- Разгледай мнение
Аз ги разглеждам като два отделни инструмента:
1. Облигация - 2% над ойрибор за корпоративна облигация без обезспечение ми се струва доста куца оферта. Да не говорим, че се очакват 3 понижения на лихвите още тази година и съответно е твърде вероятно ойрибора да пада. Според мен за 5 годишния период, средната доходност ще бъде под 4%.
2. Акция за 10 лева след 5 г. - Сега, това ми изглежда доста по-добре, но ако тогава е супер оферта, то човек може сега да си купи Доверие на 8,50-9 лева. Според мен и през тези 5г. акцията ще бъде много по-ликвидна и лесна за отиграване.
Действително изглежда, че тази облигация гледа по-скоро да отблъсне инвеститори, а не да привлече такива. Ако това наистина е така, за мен остава един много важен въпрос - защо е толкова малка?
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеБих искал да попитам желаещите да отговорят - какво мислите за облигациите, ще ги запишете ли?
От една страна 5-6% доходност при зараждащ се бичи пазар сигурно ще изглеждат малко, отделно облигационерите няма да получат дивидент, ако такъв някога през тези 5г. бъде решено да се раздаде, от друга страна сякаш умишлено са проектирани да не са прекалено актрактивни, мнения?
п.п. Аз лично нямам опит с подобен инструмент и ще ми е интересна всяка гледна точка.
1. Облигация - 2% над ойрибор за корпоративна облигация без обезспечение ми се струва доста куца оферта. Да не говорим, че се очакват 3 понижения на лихвите още тази година и съответно е твърде вероятно ойрибора да пада. Според мен за 5 годишния период, средната доходност ще бъде под 4%.
2. Акция за 10 лева след 5 г. - Сега, това ми изглежда доста по-добре, но ако тогава е супер оферта, то човек може сега да си купи Доверие на 8,50-9 лева. Според мен и през тези 5г. акцията ще бъде много по-ликвидна и лесна за отиграване.
Действително изглежда, че тази облигация гледа по-скоро да отблъсне инвеститори, а не да привлече такива. Ако това наистина е така, за мен остава един много важен въпрос - защо е толкова малка?Last edited by 15-; 21.01.2024, 18:52.
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениесякаш умишлено са проектирани да не са прекалено актрактивни, мнения?
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеБих искал да попитам желаещите да отговорят - какво мислите за облигациите, ще ги запишете ли?
От една страна 5-6% доходност при зараждащ се бичи пазар сигурно ще изглеждат малко, отделно облигационерите няма да получат дивидент, ако такъв някога през тези 5г. бъде решено да се раздаде, от друга страна сякаш умишлено са проектирани да не са прекалено актрактивни, мнения?
п.п. Аз лично нямам опит с подобен инструмент и ще ми е интересна всяка гледна точка.
Относно плаващата лихва мисля, че е ниска за такъв вид книжа. Чичо е намислил нещо ;-) Ще се види :-)
Коментар
-
Бих искал да попитам желаещите да отговорят - какво мислите за облигациите, ще ги запишете ли?
п.п. Аз лично нямам опит с подобен инструмент и ще ми е интересна всяка гледна точка.Last edited by tony1975; 20.01.2024, 23:05.
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15- Разгледай мнение
Всички знаем, че Чичо направи тази инвестиция, а той дори не се води инсайдер в Доверие. Знаем също, че тази покупка бе възможна само заради политическата обстановка там. И не на последно място - аз нямам никакви съмнения, че ако ЦБ на Молдова беше разрешила на фармацевтична компания да придобие банката, сега Софарма щеше да струва двуцифрено число, а акционерите в Доверие щяха да си купуват прах за пране Изи с надеждата акциите им да прескочат номинала ...
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
Е как не им се отдава.. нали параляка ще идва точно от една такава инвестиция?
- 3 Харесвания
Коментар
Коментар