IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Доверие обединен холдинг (DUH / DOVUHL)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Като гледам как нарастват провизиите на публичните банки в Америка и Европа, трудно може да се прогнозира цената на ДОХ. Лихвите най рано през септември е възможно да се коригират ;-)

Коментар

• Имам румънци на 6.6% фиксирана годишна доходност - 7 годишни, остават още 5 до падежа.
      Тия ще носят 4-5%. Няма база за сравнение. Облигацията на Доверие е куца. Трябва да се чете много внимателно проспекта след като бъде одобрен. Кучето е заровено в конверсията. Ако е plain vanilla това е дефакто акция с гарантиран дивидент от 4-5% годишно. И тогава може да стане интересно.
      Просто чакаме проспекта...
      Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

• Първоначално изпратено от fortiss. Разгледай мнение
        Не бих заложил на никой от тези апокалиптични сценарии.
        Само си размишляваме - дай твоя сюжет

Коментар

• Не бих заложил на никой от тези апокалиптични сценарии.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975

Благодаря за отговора - прав си, в предния си пост дописах едно неприятно за мен развитие, което също може да удовлетворява цитираното от теб задание
            Оооо, да! Сега прочетох послеписа ти. Затова ги нарекох "инструмент" тези облигации. Ножът е инструмент и с него можеш хем да отрежеш хляб и да нахраниш някого, хем да му отрежеш чурката примерно. Вероятно само Чичо знае за как мисли да използва този нож, но 5 години са много дълъг период. Според мен дори на него/ тях ще му е трудно да натиска цената толкова дълго при добри резултати. А да манипулираш резултати на чужда банка само и само да купиш по-евтино акции за 20 млн ми се вижда по-скоро тъпа конспирация. Мисля си, че просто иска инструмент, а пък с времето ще решава как и за какво да го ползва. Едва ли е толкова пък чак умен, та да предрича 5г. напред .
            Last edited by 15-; 21.01.2024, 21:37.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
              Благодаря за мненията, така е няма още подробности - за това поканих който желае да поразсъждаваме
              Явно не само аз имам усещането, че емисията е подготвена така, че да не предизвика голям интерес
              Защо е толкова малка - ами може този 10% дял след 5г. да е достатъчен, знам ли.
              Намерих една статия в Капитал, която разказва за възраждането и популярността на този инструмент през последните години. И в статията объщат внимание, че доходът от такива облигации е по-нисък, а накрая може да приемем че целта на емитента е вместо да върне заема, по-скоро да изкуши облигационерите да станат акционери За да се получи това развитие, акциите би трябвало да са поне с 30-40% нагоре - ей така, за да има морковче
              Тонка, според мен си напълно прав за моркова и конвертируемите облигации. Тук обаче имам усещането, че случаят е различен. Абе да си го кажа аз какво "чувам" от Чичо и приятели " Вижте, искаме колкото се може по-голям дял от Доверие, но в момента нито имаме парите, нито разрешението, за да го придобием. След 5 години нещата ще са различни и си правим инструмент, с който да можем да влезнем на ниски цени, а не на над 20-30 лева". Но пак ме мъчи защо само 20 млн... Нямам представа дали съм прав, но поне съм откровен
              Last edited by 15-; 21.01.2024, 19:52.

Коментар

• Първоначално изпратено от stani11 Разгледай мнение

Не е ли логично цената на облигацията да расте паралелно с цената на акцията, т.е. да се реализира капиталова печалба от облигацията + съответната лихва ?
                Теоритично си прав, но днес акцията е под 10 лева. И по-важното - какво ще стане ако до 5 години /това е много голям период за инвеститора/ започне раздаване на дивидент по акциите? И без това има може би над 100 000 акционера, които няма и да разберат, че им се полага дивидент и той ще се връща в дружеството.

Коментар

• Благодаря за мненията, така е няма още подробности - за това поканих който желае да поразсъждаваме
                  Явно не само аз имам усещането, че емисията е подготвена така, че да не предизвика голям интерес
                  Защо е толкова малка - ами може този 10% дял след 5г. да е достатъчен, знам ли.
                  Намерих една статия в Капитал, която разказва за възраждането и популярността на този инструмент през последните години. И в статията объщат внимание, че доходът от такива облигации е по-нисък, а накрая може да приемем че целта на емитента е вместо да върне заема, по-скоро да изкуши облигационерите да станат акционери За да се получи това развитие, акциите би трябвало да са поне с 30-40% нагоре - ей така, за да има морковче
                  Бързо променящите се условия изискват гъвкави форми на капитал
                  Last edited by tony1975; 21.01.2024, 20:04.

Коментар

• Първоначално изпратено от 15- Разгледай мнение

Аз ги разглеждам като два отделни инструмента:

1. Облигация - 2% над ойрибор за корпоративна облигация без обезспечение ми се струва доста куца оферта. Да не говорим, че се очакват 3 понижения на лихвите още тази година и съответно е твърде вероятно ойрибора да пада. Според мен за 5 годишния период, средната доходност ще бъде под 4%.
                    2. Акция за 10 лева след 5 г. - Сега, това ми изглежда доста по-добре, но ако тогава е супер оферта, то човек може сега да си купи Доверие на 8,50-9 лева. Според мен и през тези 5г. акцията ще бъде много по-ликвидна и лесна за отиграване.

Действително изглежда, че тази облигация гледа по-скоро да отблъсне инвеститори, а не да привлече такива. Ако това наистина е така, за мен остава един много важен въпрос - защо е толкова малка?
                    Не е ли логично цената на облигацията да расте паралелно с цената на акцията, т.е. да се реализира капиталова печалба от облигацията + съответната лихва ?

Коментар

Бих искал да попитам желаещите да отговорят - какво мислите за облигациите, ще ги запишете ли?
                      От една страна 5-6% доходност при зараждащ се бичи пазар сигурно ще изглеждат малко, отделно облигационерите няма да получат дивидент, ако такъв някога през тези 5г. бъде решено да се раздаде, от друга страна сякаш умишлено са проектирани да не са прекалено актрактивни, мнения?

п.п. Аз лично нямам опит с подобен инструмент и ще ми е интересна всяка гледна точка.
                      Аз ги разглеждам като два отделни инструмента:

1. Облигация - 2% над ойрибор за корпоративна облигация без обезспечение ми се струва доста куца оферта. Да не говорим, че се очакват 3 понижения на лихвите още тази година и съответно е твърде вероятно ойрибора да пада. Според мен за 5 годишния период, средната доходност ще бъде под 4%.
                      2. Акция за 10 лева след 5 г. - Сега, това ми изглежда доста по-добре, но ако тогава е супер оферта, то човек може сега да си купи Доверие на 8,50-9 лева. Според мен и през тези 5г. акцията ще бъде много по-ликвидна и лесна за отиграване.

Действително изглежда, че тази облигация гледа по-скоро да отблъсне инвеститори, а не да привлече такива. Ако това наистина е така, за мен остава един много важен въпрос - защо е толкова малка?
                      Last edited by 15-; 21.01.2024, 18:52.

Коментар

сякаш умишлено са проектирани да не са прекалено актрактивни, мнения?
                        Защото са направени за определен човек или хора и не искат да ги накълве дребосъка

Коментар

Бих искал да попитам желаещите да отговорят - какво мислите за облигациите, ще ги запишете ли?
                          От една страна 5-6% доходност при зараждащ се бичи пазар сигурно ще изглеждат малко, отделно облигационерите няма да получат дивидент, ако такъв някога през тези 5г. бъде решено да се раздаде, от друга страна сякаш умишлено са проектирани да не са прекалено актрактивни, мнения?

п.п. Аз лично нямам опит с подобен инструмент и ще ми е интересна всяка гледна точка.
                          Трябва да се види удобрения проспект и тогава ще може да се коментира повече.
                          Относно плаващата лихва мисля, че е ниска за такъв вид книжа. Чичо е намислил нещо ;-) Ще се види :-)

Коментар

• Бих искал да попитам желаещите да отговорят - какво мислите за облигациите, ще ги запишете ли?

Last edited by tony1975; 20.01.2024, 23:05.

Коментар

• Първоначално изпратено от 15- Разгледай мнение

Всички знаем, че Чичо направи тази инвестиция, а той дори не се води инсайдер в Доверие. Знаем също, че тази покупка бе възможна само заради политическата обстановка там. И не на последно място - аз нямам никакви съмнения, че ако ЦБ на Молдова беше разрешила на фармацевтична компания да придобие банката, сега Софарма щеше да струва двуцифрено число, а акционерите в Доверие щяха да си купуват прах за пране Изи с надеждата акциите им да прескочат номинала ...
                              Просто нямаше да сме акционери в Доверие при такъв сценарий, а щяхме да сме all in в Софарма.

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение

Е как не им се отдава.. нали параляка ще идва точно от една такава инвестиция?
                                Всички знаем, че Чичо направи тази инвестиция, а той дори не се води инсайдер в Доверие. Знаем също, че тази покупка бе възможна само заради политическата обстановка там. И не на последно място - аз нямам никакви съмнения, че ако ЦБ на Молдова беше разрешила на фармацевтична компания да придобие банката, сега Софарма щеше да струва двуцифрено число, а акционерите в Доверие щяха да си купуват прах за пране Изи с надеждата акциите им да прескочат номинала ...

Коментар

Working...
                                X