IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Доверие обединен холдинг (DUH / DOVUHL)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
    Извинявам се ако засегна някой...
    Браво Тонка, доста хора ги интересуват тези въпроси! Относно цените на облигациите - по принцип облигациите се търгуват като %, а не като абсолютна стойност, за да не се налага човек постоянно да променя поръчките си спрямо ежедневната доходност /мръсна цена-чиста цена/. Е, обзалагам се, че тук ще бъде много различно. Ще трябва да се следи пазара и може би ежедневно да се трият и пускат поръчки за облигациите, които неимеврено ще следват котировките на акциите. Нищо, така ще спечелят тези, които са пред мониторите, което е справедливо.
    По-важният въпрос обаче според мен е защо се правят облигации, а не увеличение на капитала с акции. Тук стигаме до "слуха", че Донев, Софарма и т.н. не могат да притежават повече от 25% от АКЦИИТЕ на Доверие. Обаче облигациите са друг клас активи и собствеността не се променя с тях. Вероятно за това се прави по този начин. Облигационерите НЕ са собственици, въпреки, че имат повече права /при фалит например/ от тях. Та, ако аз бях на Донев на мястото /искам да имам повече собственост, но нямам право/, искам да прекарам всички останали /законно/, за да взема за мен колкото се може повече за сметка на всички останали бих направил следното:
    ОК, нямам право на собственост сега, но след 5 години може и да имам. Ще пусна инструмент, който ми позволява да заобиколя рестрикциите - облигации. Как обаче да направя така, че да съм сам, а не да ми ги вдигнат до небето тези облигации - еми държа акцията ниско, за да не изглеждат добре. Давам им смешен купон, не ги обезпечавам...
    Допускам вариант, при който Чичо и приятели всъщност да запишат много повече от тези 25%. Отначало ще изглежда нелогично и скъпо човек да си купува тези облигации, но ако след това спрат да натискат цената на акцията, нещата ще се нагласят логически. Това е конспирация, но предвид постоянните маневри на Чичо, ние сме длъжни да обмисляме всякакви варианти. Колкото и кафета да се пият при него, историята показва, че колкото и да сме нищожни за неговите мащаби, той ни смята за конкуренти и ни хвърля в посоки, изгодни за него, а не за нас.
    Last edited by 15-; 27.01.2024, 22:23.

Коментар

• Защо пропускате смешните резултати в сектор строителство?

Коментар

Извинявам се ако засегна някой, но неестествено притихнал ми изглежда този холдинг в последно време.

Говорим за открита, публична компания може би с най-много акционери на БФБ. Говорим за компания близка до групата на Софарма, група която се афишира с прозрачност, редовна информация, съобщения и срещи с акционерите.

Да ама не, както казваше Петко Бучаров.

Ако не са кафетата при господин Донев(който не е в управата на холдинга), който казва че старомодно обича срещите очи в очи, то за холдинга нищо никъде не се чува.
        Появява се г-н А.Христов тук-там да получи някоя награда и преди 2-3г. мисля даде едно голямо интервю за един конкурентен сайт и това е!

Малко като фокусите на Дейвид Копърфийлд - всички сме приканени да гледаме, какво се случва при Софарма, а тук управата води хорото доста тихо при всички предизвикателства, хубави новини и рискове.

Погледнах управата - ами има доста млади хора в надзора, като г-н Христо Христов(HR Capital), г-н Иван Донев - защо не инициирате дигитализация на дружеството? Къде са уебинарите - такива каквито всяка съвременна държаща на имиджа си компания на БФБ вече прави, а вие имате толкова компании за които да разказвате!? Бюлетините за банката от месечни, станаха тримесечни, а след това спряха!? Къде е годишната прогноза за 2024, която трябваше да видим в края на 2023г. - не успях да я намеря на сайта ви? Какво стана с ребрандирането на банката, за което г-н Донев спомена още преди 1-2г.? Толкова много има да разказвате...

Вече проспекта за облигации е одобрен, да очакваме ли някакъв уебинар с разяснения - това е инструмент, който лично аз не съм ползвал до сега и имам въпроси.

1. В статията на инвестор.бг се цитира как ще бъде разпределена сумата - това значи ли че някъде е видим проспекта и кога ще го прочетем ние?
        2. Аз лично искам да знам ако се случи нещо катастрофично в Молдова, дружеството ще има ли ресурс да обслужва и заплати облигациите на падеж?
        3. Какъв е риска за мен ако облигациите не са обезпечени с даден актив?
        4. Какви мерки е предприело дружеството и най вече банката, като застраховка ако се случи нещо катастрофично в Молдова? Минаха вече 2 години от старта на военните действия, надявам се сте намерили някаква "застраховка"?
        5. Има ли възможност например банката да получи лиценз и създаде/купи лизингово или друго дружество в ЕС(Румъния, България Австрия) и да налее там едни 100млн.евро(импровизирам) и така да "спаси" едни пари които са част от актива на банката, но са локирани на по-сигурно и спокойно място?
        6. В ТР виждам че Доверие Грижа продължава всяка година(отчетите са до 2022г.) да губи милиони - до кога ще им давате шанс?
        7. Ако ДоХ смята, че е добър с инвестициите във финансови предприятия, защо не вложите или създадете някое друго в Македония, Сърбия или ЕС - изминаха 5г. от последната инвестицията в Молдова ?
        8. Чисто пазарно ми е интересно когато остават 3-2-1г. до падеж, нормално ли е цената на облигацията да следва акциите, защото скоро ще се конвертират, например ако на 4-тата година, акциите струват 14лв, логично ли е облигацията да струва около 140лв?
        9. Планирате ли и кога събрание на Молдинкофбанк(е*аси името, наистина иска ребрандиране и ново име) и планирате ли да заложите точка за дивидент за 2022 и 2023г.?

Пускането на нови инструменти на БФБ е похвално само по себе си, но притихването и малкото информация пускана от дружеството по въпроса, може би трябва да ни подскаже, че не сме желани участници в събитието?

Надявам се хората по-долу, да станат по-комуникативни и да търсят начини да информират и говорят с акционерите си, които не са професионалисти и не са длъжни да познават всички финансови инструменти!
        Поздрави и успех!
        Предлагам и още един въпрос към ръководството:
        Смятате ли в близко бъдеще да разпределяте дивидент към акционерите в Доверие Обединен Холдинг?

Коментар

И.....

8. Чисто пазарно ми е интересно когато остават 3-2-1г. до падеж, нормално ли е цената на облигацията да следва акциите, защото скоро ще се конвертират, например ако на 4-тата година, акциите струват 14лв, логично ли е облигацията да струва около 140лв?
          ........
          ]
          Хубав пост Тонка, с хубави въпроси и повдигане на темата за прозрачност!
          Конкретно по горния въпрос обаче, не мисля че може да се зададе на ръководството, нито пък те имат право да изказват мнение по него.
          Това с цената на облигациите при вторична търговия си е чисто пазарен механизъм и зависи от търсенето и предлагането по тях.. съответно те пък се генерират от очакваният на пазарните участници (всички нас) към дадения момент. Т.е. ние, със нашите сметки и анализи ще определим на пода на БФБ на каква цена сме склонни да продаваме или купуваме облигациите и така ще се формира и изменя и цената им. Ръководството на ДОХ не би трябвало да има каквото и да е отношение по този въпрос.

Коментар

• Тони добави към това и още един интерес въпрос. Колко са им провиизите. Защото гледах мисля 90 милиона провизирани в Първа Инвестициоона а тука видях дали има. Щото ако няма ...в един момент ще трябва да се появят но не се знае дали няма да свият печалбата

Коментар

1. В статията на инвестор.бг се цитира как ще бъде разпределена сумата - това значи ли че някъде е видим проспекта и кога ще го прочетем ние?
              Проспекта е видим на страницата на КФН и има описание за това как ще се използва сумата в зависимост от размера на сключения облигационен заем.

Коментар

• Извинявам се ако засегна някой, но неестествено притихнал ми изглежда този холдинг в последно време.

Говорим за открита, публична компания може би с най-много акционери на БФБ. Говорим за компания близка до групата на Софарма, група която се афишира с прозрачност, редовна информация, съобщения и срещи с акционерите.

Да ама не, както казваше Петко Бучаров.

Ако не са кафетата при господин Донев(който не е в управата на холдинга), който казва че старомодно обича срещите очи в очи, то за холдинга нищо никъде не се чува.
                Появява се г-н А.Христов тук-там да получи някоя награда и преди 2-3г. мисля даде едно голямо интервю за един конкурентен сайт и това е!

Малко като фокусите на Дейвид Копърфийлд - всички сме приканени да гледаме, какво се случва при Софарма, а тук управата води хорото доста тихо при всички предизвикателства, хубави новини и рискове.

Погледнах управата - ами има доста млади хора в надзора, като г-н Христо Христов(HR Capital), г-н Иван Донев - защо не инициирате дигитализация на дружеството? Къде са уебинарите - такива каквито всяка съвременна държаща на имиджа си компания на БФБ вече прави, а вие имате толкова компании за които да разказвате!? Бюлетините за банката от месечни, станаха тримесечни, а след това спряха!? Къде е годишната прогноза за 2024, която трябваше да видим в края на 2023г. - не успях да я намеря на сайта ви? Какво стана с ребрандирането на банката, за което г-н Донев спомена още преди 1-2г.? Толкова много има да разказвате...

Вече проспекта за облигации е одобрен, да очакваме ли някакъв уебинар с разяснения - това е инструмент, който лично аз не съм ползвал до сега и имам въпроси.

2. Аз лично искам да знам ако се случи нещо катастрофично в Молдова, дружеството ще има ли ресурс да обслужва и заплати облигациите на падеж?
                3. Какъв е риска за мен ако облигациите не са обезпечени с даден актив?
                4. Какви мерки е предприело дружеството и най вече банката, като застраховка ако се случи нещо катастрофично в Молдова? Минаха вече 2 години от старта на военните действия, надявам се сте намерили някаква "застраховка"?
                5. Има ли възможност например банката да получи лиценз и създаде/купи лизингово или друго дружество в ЕС(Румъния, България Австрия) и да налее там едни 100млн.евро(импровизирам) и така да "спаси" едни пари които са част от актива на банката, но са локирани на по-сигурно и спокойно място?
                6. В ТР виждам че Доверие Грижа продължава всяка година(отчетите са до 2022г.) да губи милиони - до кога ще им давате шанс?
                7. Ако ДоХ смята, че е добър с инвестициите във финансови предприятия, защо не вложите или създадете някое друго в Македония, Сърбия или ЕС - изминаха 5г. от последната инвестиция в Молдова?
                8. Чисто пазарно ми е интересно когато остават 3-2-1г. до падеж, нормално ли е цената на облигацията да следва акциите, защото скоро ще се конвертират, например ако на 4-тата година, акциите струват 14лв, логично ли е облигацията да струва около 140лв - може би ИП по емисията ще разясни?
                9. Планирате ли и кога събрание на Молдинкофбанк(е*аси името, наистина иска ребрандиране и ново име) и планирате ли да заложите точка за дивидент за 2022 и 2023г.?

Пускането на нови инструменти на БФБ е похвално само по себе си, но притихването и малкото информация пускана от дружеството по въпроса, може би трябва да ни подскаже, че не сме желани участници в събитието?

Надявам се хората по-долу, да станат по-комуникативни и да търсят начини да информират и говорят с акционерите си, които не са професионалисти и не са длъжни да познават всички финансови инструменти! Кафетата при г-н Донев са веднъж годишно, а с дружеството се случват неща и по друго време на годината - нека си говорим!
                Поздрави и успех!
                Last edited by tony1975; 28.01.2024, 08:06.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975
                  Грую Груев

Гру а аз всеки път те защитавам и пред г-н Донев и пред г-н Мартинов. Казвам им, че вероятно казаното от теб е недодялана шега, да не се обиждат на злобни коментари и че там някъде дълбоко в себе си ти криеш един готин пич. Даже другия път, като идех на колянцето щях шапка за теб да прося, ех Гру индикаторе наш.... Жив и здрав да си и все така да ми се кефиш
                  Злобни са си коментарите, защото човечето зад тях е злобно. Виж че своята неспособност да прави пари на БФБ я оправдава с това, че другите имали слушалка, сядали на колянце, връщали комисионни.. само завист и измислени оправдания за собствената си некадърност.
                  То не беше ДОХ, не беше Агрия, Петрол, Софарма, Алтерко и пр. и пр. .. навсякъде мажоритарите ми се обаждат на личния телефон и ми казват какво смятат да правят, че да действам..
                  Голям комик този груйчо (Ганьо Балкански)..целия форум му се смее, а той го раздава компетентен еродит по всички теми
                  Ако беше поне малко нормален, само заради омазването при Алтерко, дето го плюе и хейти от под 10 лв., щеше да се покрие в миша дупка или да смени ника като рибарчето.. но тук проблемите са по сериозни..

Коментар

• Първоначално изпратено от Майната Разгледай мнение
                    Всичките над 7,1 млн. права за участие в увеличението на капитала на ДОХ се продадоха

останаха около 1/3
                    Това при последното увеличаване на капитала 2021 ли е ?
                    Last edited by dido_yord; 26.01.2024, 14:33.

Коментар

• Първоначално изпратено от dido_yord Разгледай мнение
                      Някой случайно да знае колко са "спящите" акции от масовата приватизация в ДОХ.
                      Предварително благодаря на отговорилите! :-)
                      Всичките над 7,1 млн. права за участие в увеличението на капитала на ДОХ се продадоха

останаха около 1/3
                      Last edited by Майната; 26.01.2024, 14:26.
                      Умереният риск винаги печели ! ))))))

Коментар

• Първоначално изпратено от dido_yord Разгледай мнение
                        Някой случайно да знае колко са "спящите" акции от масовата приватизация в ДОХ.
                        Някъде около 30% май бяха, точно ли ви трябват?

п.п. мисля че намерих - вероятно това е отговора на въпроса ви:

Акции от - до/ Брой акционери/ % от всички акционери/ Брой притежавани акции/ % от всички акции/

0-100 /144,354/ 98/ 6,471,805/ 30/
                        Last edited by tony1975; 26.01.2024, 14:27.

Коментар

• Някой случайно да знае колко са "спящите" акции от масовата приватизация в ДОХ.

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение

Дори и лудия Тръмп не е чак толкова глупав, че да позволи на Русия да си разиграва коня, точно когато са й смачкали фасона и са я отслабили толкова много чрез блатото Украйна в което късия диктатор с имперски амбиции сам се набута! Ако Тръмп ще сключва сделка с Путлер, то тя ще е да се замрази конфликта до позициите на които са двете страни в момента. Което рязко ще намали риска пред ДОХ, и "доброжелателите" на акцията пак ще гледат с влажен поглед киселото грозде, което е станало "нелогично" скъпо.. по 15-20 лв. за чепка
                            Определено останалото, освен държането на слушалката, не ти е силна страна, а геополитиката - хептен! Без да ви се бъркам в бодряшките лафчета, то само ще спомена, че Тръмп е бизнесмен (в контекста на акцията го казвам, а не да ровя политика, но тя е част от темата).

Та с оглед на това, че Тръмп е бизнесмен, той е наясно, че основните външни проблеми пред САЩ са:
                            - в икономическата сфера - ЕС и Китай
                            - във военната - Русия и Китай
                            - в дипломатическата - Русия и Китай
                            Т.е. за него ще е отлично да става все по-голямо блато в Украйна, пък ако може и извън нея, защото така с 1 куршум и без да си мръдне пръста, ликвидира двете от трите си проблемчета (по-малките), за да се съсредоточи върху по-големия и важния - Китай. Лично мнение

Ма нищо де, всички знаем, че в тази акция се случва само и единствено това, което рече чичикака от Беуграду, та дръжте наблизо слушалките, за да не се изтърве обаждането Му Кво пък, нали има шарани, като в Петрол, що да не им продадем още мечти, срещу реален кеш - техния кеш
                            Last edited by Грую Груев; 26.01.2024, 16:11.
                            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Една облигация ще може да се конвертира в 10 акции, като конверсионното съотношение и конверсионната цена могат да бъдат актуализирани при условията, описани в проспекта.

Доколкото разбирам съотношението 1 към 10 може да се промени ,
                              А самият проспект още не е достъпен за да се прочете при какви условия ?

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение

Дори и лудия Тръмп не е чак толкова глупав, че да позволи на Русия да си разиграва коня, точно когато са й смачкали фасона и са я отслабили толкова много чрез блатото Украйна в което късия диктатор с имперски амбиции сам се набута! Ако Тръмп ще сключва сделка с Путлер, то тя ще е да се замрази конфликта до позициите на които са двете страни в момента. Което рязко ще намали риска пред ДОХ, и "доброжелателите" на акцията пак ще гледат с влажен поглед киселото грозде, което е станало "нелогично" скъпо.. по 15-20 лв. за чепка
                                Ако лудия Тръмп получи още преди да стане президент стартова позиция на Китай към Тайван, това какво прави Русия в Украйна ще му е полубезразлично. Незнам дали отчиташ колко трудно възможен ресурс ще му е нужен за да тъче на няколко фронта. Иначе не си го пожелавам този сценарий, в това поне бъди сигурен
                                А колко ще е тук цената на мен ми е също безразлично дали 10 или 20.
                                Коментирах само полическата ситуация
                                Last edited by AF Debugger; 26.01.2024, 11:26.

Коментар

Working...
                                X