IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Доверие обединен холдинг (DUH / DOVUHL)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
    В коя точно вселена брокерите на БФБ са заринати от поръчки по телефона и не могат да смогнат?
    Отговарям ти - на нашата вселена след 3 месеца! И отново да повторя - НЕ Е позволено да се правят поръчки по телефона /първо подписан документ с всички реквизити и след това поръчка!!!/. Ако някой ги прави, това говори за връзки, заради които всички уж роптаем. Колко брокера мислиш че работят за БФБ и по колко акаунта им се падат? Както и да е -предупредих за реален проблем чисто добронамерено и срещам само остроумни коментари. Живи и здрави.

Пончо, питай ги как стоят нещата. Препоръка е. И като си тръгнал със законовите разпоредби да те питам къде пише, че за сделка от 2000 лева имат право да ми запорират 200 000? Битият - бит, ......, въпросът е да се направи така, че да няма повече нито бити, нито еб@ни. Какво да правя сега - да ги съдя ли, нали си запознат със законите? А ако ти харесва това да доказваме кой пръв се е подписал с химикалката или с ел. подпис при подаване на поръчката - ОК. На мен не ми харесва. Допускам, че и на много други няма да им хареса.
    Last edited by 15-; 30.01.2024, 00:50.

Коментар

• Първоначално изпратено от 15- Разгледай мнение

ОК, на ме ми отказаха изрично. Дебнели ги КФН, ДАНС, пране на пари и трябвало подписан документ. Дори и по телефон не става, а дори да стане, то трябва човек от ИП да постави моята поръчка в друга платформа. Какво става, когато 1 брокер отговаря за 500 акаунта? На кой да въведе? Нали не мислим, че за всеки клиент има брокер, който седи на телефона и въвежда поръчките му на мига. Радвам се, че си намерил "връзки" и явно брокера ще поставя твоите поръчки преди моите. Браво, но това е отвратително и няма нищо пазарно в него!
      Това все пак е БФБ. Дай боже някой ден брокерите наистина да не ни насмогват на поръчките.
      "Връзки" няма, а поръчките се поставят по реда на постъпването им. Ако някой инвестиционен посредник не се справя с организацията на дейността си то си е в негов и на клиентите му ущърб.

Ето един пример от правилата на ИП:
      (3) Инвестиционният посредник може да приема нареждания за сделки с финансови инструменти, подадени по телефона или чрез друг дистанционен способ за комуникация с клиента. В този случай .......................... е длъжен да спазва поредността на постъпване на нарежданията при предаването им за изпълнение и съхраняване на информацията. Когато нарежданията се подават по телефон, .......................... е длъжен да направи запис на разговора с клиента. Когато нарежданията се подават по друг дистанционен способ, .......................... е длъжен да съхрани на електронен носител данните, предоставени от клиента във връзка с нарежданията. Тези разпоредби не се прилагат относно прехвърляне на безналични финансови инструменти от лична сметка по клиентска подсметка към инвестиционния посредник в Централния депозитар.

Коментар

• В коя точно вселена брокерите на БФБ са заринати от поръчки по телефона и не могат да смогнат? Иначе съм търгувал, макар и много рядко, облигации през платформа- тъпо и неудобно е, но е възможно. Дано си оправят бакиите и го направят по-функционално сега покра евентуалното развитие на ДЦК сегмента..

Коментар

• Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение
          Вече чак толкоз страшно не е Поръчки се подават и по телефон и други дистанционни методи.
          ОК, на ме ми отказаха изрично. Дебнели ги КФН, ДАНС, пране на пари и трябвало подписан документ. Дори и по телефон не става, а дори да стане, то трябва човек от ИП да постави моята поръчка в друга платформа. Какво става, когато 1 брокер отговаря за 500 акаунта? На кой да въведе? Нали не мислим, че за всеки клиент има брокер, който седи на телефона и въвежда поръчките му на мига. Радвам се, че си намерил "връзки" и явно брокера ще поставя твоите поръчки преди моите. Браво, но това е отвратително и няма нищо пазарно в него!

Коментар

... СПОРЕД МЕН - да, ще бъде възможно да се търгуват, но както е ставало преди 100 години. Вероятно за всяка сделка ще страва предварителна поръчка на хартия с мокър печат/ електронен подпис, след това въвеждане в друга система /не и на платформите за БФБ/ от брокер и т.н. ...
            Вече чак толкоз страшно не е Поръчки се подават и по телефон и други дистанционни методи. И няма нужда от хартия, поне от клиента. За акции ми се е налагало да звънна за сделка - работа за някоя минутка.
            Платформите приемат поръчки за облигации, ама действително имат проблем с изчисляването на стойността на поръчката. И той не е прост за решаване, заради спецификата при формирането на цената и стойността на сделките. Стойността на сделката се формира от брой книжа*цена*номинал+натрупана лихва. Номинала по-лесно ще го натъкмят, ама тъй като натрупаната лихва се променя ежедневно то и стойността на поръчката ще се променя ежедневно. Отделно някой облигации са в евро, други в лева, което още повече усложнява нещата. Не че не е възможно, ама докато няма достатъчно желаещи да търгуват облигации сигурно няма и да го оправят.

В момента платформите смятат общата стойност като при акции - умножават брой по цена, като може евентуално да вземат в предвид, че цената е в процент, което не е никакъв напредък, с нищо не помага и е все толкоз грешно. Който наистина знае какво прави може да пуска поръчки - внимателно. Иначе телефон до брокера най-добре.

Коментар

• Първоначално изпратено от спекуланта Разгледай мнение

По-надолу колегите коментираха, че идеята е инструмента на прима виста да е максимално непривлекателен за обикновения инвеститор!От всичко което казваш излиза че е точно така и още повече затвърждава тезата ,че е за определени хора.С други думи в началото едва ли ще следва точно основния актив, но след 2025 нещата изведнъж ще се променят
              Да, просто искам чисто приятелски да посъветвам всеки, който мисли да има такива облигации ПРЕДИ това да пита своя посредник дали може да ги търгува и при какви условия! Това според мен е мноооого важно.

Коментар

Един интересен аспект към предстоящите облигации тук. Днес си направих експеримент за поръчки на облигации на БФБ на вторичен пазар при двама от четирите най-големи /откъмто брой сделки/ посредника. При единия въобще не приема поръчки, а при другия ги приема, но стана мазало с целият портфейл. Платформата смята, че облигация от 1000 единици струва 100 000 и блокира всички средства в платформата. Обаждам се аз и питам защо ми блокират 200 000 лв. за нещо, което струва 2000 /в моят случай салдото стана отрицателно/. Отговорът беше нещо от рода на "нашите платформи не са пригодени да търгуват облигации и това няма да се подобри преди 2025 в най-добрия случай". На другия посредник въобще и не звънях... Пиша го защото си говорих с двама колеги, които обмислят да си запишат правата, а ако нещо се сговняса или намерят по-добра алтернатива, да ги продадат с един бутон. СПОРЕД МЕН - да, ще бъде възможно да се търгуват, но както е ставало преди 100 години. Вероятно за всяка сделка ще страва предварителна поръчка на хартия с мокър печат/ електронен подпис, след това въвеждане в друга система /не и на платформите за БФБ/ от брокер и т.н. Нямам представа дали Чичо знае тази тънкост и дали си представя каква би била ликвидността на този инструмент при тези обстоятелства. Аз си представям, че трябва предишния ден да дам някакъв ордер, за да може на следващият някой брокер да го въведе и т.н. А ако нямам електронен подпис да ходя за всяка поръчка физически до ИП . Недай боже да искам няколко на ден - ще трябва да ни правят там диванчета, да ни осигуряват бюра
                По-надолу колегите коментираха, че идеята е инструмента на прима виста да е максимално непривлекателен за обикновения инвеститор!От всичко което казваш излиза че е точно така и още повече затвърждава тезата ,че е за определени хора.С други думи в началото едва ли ще следва точно основния актив, но след 2025 нещата изведнъж ще се променят

Коментар

• Един интересен аспект към предстоящите облигации тук. Днес си направих експеримент за поръчки на облигации на БФБ на вторичен пазар при двама от четирите най-големи /откъмто брой сделки/ посредника. При единия въобще не приема поръчки, а при другия ги приема, но стана мазало с целият портфейл. Платформата смята, че облигация от 1000 единици струва 100 000 и блокира всички средства в платформата. Обаждам се аз и питам защо ми блокират 200 000 лв. за нещо, което струва 2000 /в моят случай салдото стана отрицателно/. Отговорът беше нещо от рода на "нашите платформи не са пригодени да търгуват облигации и това няма да се подобри преди 2025 в най-добрия случай". На другия посредник въобще и не звънях... Пиша го защото си говорих с двама колеги, които обмислят да си запишат правата, а ако нещо се сговняса или намерят по-добра алтернатива, да ги продадат с един бутон. СПОРЕД МЕН - да, ще бъде възможно да се търгуват, но както е ставало преди 100 години. Вероятно за всяка сделка ще страва предварителна поръчка на хартия с мокър печат/ електронен подпис, след това въвеждане в друга система /не и на платформите за БФБ/ от брокер и т.н. Нямам представа дали Чичо знае тази тънкост и дали си представя каква би била ликвидността на този инструмент при тези обстоятелства. Аз си представям, че трябва предишния ден да дам някакъв ордер, за да може на следващият някой брокер да го въведе и т.н. А ако нямам електронен подпис да ходя за всяка поръчка физически до ИП . Недай боже да искам няколко на ден - ще трябва да ни правят там диванчета, да ни осигуряват бюра
                  Last edited by 15-; 29.01.2024, 21:57.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                    Тонка, добре де, като на приятел ти го пиша, нищо че дружиш с "лоши" хора и те познавам само виртуално - ти от вчера ли си на тази борса? Искал бил прорачност и да правели нещата заедно -чш, алоу, на бг борсата ти си само една пионка с 0 право на глас за каквото и да е. Надявай се на късмета и "то просто се случи", за да благодариш после на г-н тоя и оня, щото за теб е чест, или сядай на коленце. Трети варинат няма.

БФБ от много време е ултра бита карта, на която шепа батки търгуват с вътрешно инфо и се мъчат да прееват другарче. от време на време нещо избухва, щото някой мажо решава да се прави на мъж. Тези с вътрешното инфо купуват и продават в точния момент, а цацата се надява, че може и за нея да има нещо, но обикновено, освен в "ми то просто се случи", нова цаца няма, та въпросната цаца си остава с Черния петър и чака по-добри времена.

Е, подшушни на "г-н Донев" да купи парцела на бриколажа от брефчето - няма да му искаме много, само 40 милки, което си е направо подарък за него - вместо да строи от Мусагеница, да направи едни яки билдинги там (50 000 РЗП му е разрешено) и да си е рахат. И без това от бизнес с лекраства файда йок, да става строител, да пуска финансиране от Молдова и да си е рахат - е, цял бизнес план му направих, подскажи му

Mпдаа, по самоповервал си ЧИЛЯК нема по тая шир, и немой се рОди йощ 50годин!!!

Коментар

• Тонка, добре де, като на приятел ти го пиша, нищо че дружиш с "лоши" хора и те познавам само виртуално - ти от вчера ли си на тази борса? Искал бил прорачност и да правели нещата заедно -чш, алоу, на бг борсата ти си само една пионка с 0 право на глас за каквото и да е. Надявай се на късмета и "то просто се случи", за да благодариш после на г-н тоя и оня, щото за теб е чест, или сядай на коленце. Трети варинат няма.

БФБ от много време е ултра бита карта, на която шепа батки търгуват с вътрешно инфо и се мъчат да прееват другарче. от време на време нещо избухва, щото някой мажо решава да се прави на мъж. Тези с вътрешното инфо купуват и продават в точния момент, а цацата се надява, че може и за нея да има нещо, но обикновено, освен в "ми то просто се случи", нова цаца няма, та въпросната цаца си остава с Черния петър и чака по-добри времена.

Е, подшушни на "г-н Донев" да купи парцела на бриколажа от брефчето - няма да му искаме много, само 40 милки, което си е направо подарък за него - вместо да строи от Мусагеница, да направи едни яки билдинги там (50 000 РЗП му е разрешено) и да си е рахат. И без това от бизнес с лекраства файда йок, да става строител, да пуска финансиране от Молдова и да си е рахат - е, цял бизнес план му направих, подскажи му
                      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Повечето от топ 5 на търговците - "Практикер", Mr. Bricolage, "Ангро трейд", Home Max и "Господинови строймаркет", отчитат и планират още ръст на оборота и нови магазини

Коментар

• Първоначално изпратено от kaludov99 Разгледай мнение

Факта, че ние дребните акционери не знаем отговорите на повечето от тях (а те са изключително важни), показва липса на добра комуникация с инвеститорите.
                          Питам си аз, защото всички искаме промяна и в държава и на борсата и е нормално да изискваме от дружествата в които инвестираме да излязат от соц.летаргията си, в която са попаднали след създаването си и да станат активни, открити , съвременни - от другите си имаме достатъчно Химимпорт, Синергон, Петрол, Булгартабак , ХИКА...

Надявах се че близостта със Софарма ще промени това дружество, но докато при Бъфет например и малки и големи акционери и мениджмънт тичат в една посока, за да успеят и забогатеят всички. Тук на БФБ не винаги сме сигурни големите акционери до нас или срещу нас тичат.

Пак ще кажа в борда от доста време има млади хора, които трябва да променят това. Там е човек от медиите, за който комуникацията и прозрачността не би трябвало да са чужди а напротив - говорим за медии като Нетинфо и Дарик все пак. Там е и г-н Иван Донев, който не познавам лично, но надявам се е учил и е подготвен за нов тип управление на бизнес - прозрачно, открито и в интерес на всички акционери.
                          Last edited by tony1975; 28.01.2024, 16:34.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение

Благодаря за отговора Ви. След като не го намерих в сайта на дружеството и не намерих линк в КФН, реших да попитам. Хубав документ, добре списан - даде отговор на някои от въпросите ми, но на други не. Ето например този текст ме притеснява и смятам, че има нужда от комуникация и изговаряне:

"Възможно е в периода от емитирането на облигациите до момента на конвертиране, да настъпят събития,
                            в следствие на които отново да се промени конверсионното съотношение. С оглед избягване на този
                            евентуален ефект, „Доверие – обединен холдинг“ АД предвижда в условията по облигационния заем,
                            възможност за актуализиране на конверсионното съотношение и конверсионната цена при настъпването
                            на определени събития
                            – напр. издаване на нови акции (увеличение на капитала на „Доверие – обединен
                            холдинг“ АД с парични средства), издаване на безвъзмездни нови акции (увеличаване на капитала на
                            „Доверие – обединен холдинг“ АД чрез превръщане на част от печалбата в капитал), изплащане на
                            дивиденти, намаляване на капитала."

Опа - не искате ли да си поговорим за това?
                            Значи на края на периода може да завъртите облигациите в 10 акции, но при определени фактори и наши действия съотношението може да е и 1 към 5 или вие ни дайте парите пък колко акции ще вземете зависи от нас какви щуротии ще направим през тези 5г.
                            Описани са няколко хипотези, при които може да се промени конверсионното съотношение, и даже са математически описани. Това, което също ми харесва, е че са изброени изчерпателно, като "[н]е са налице други хипотези за промяна на конверсионното съотношение".

Например имаме увеличение на капитала, което вдига броя на акциите с 10%. Това ни дава коригиращ фактор от 0.9090909..., което прави конверсионното съотношение следното: 10 / 0.90909 = 11.

Друга хипотеза е при промяна в номинала. Да кажем имаме обратен сплит и акциите стават 2 пъти по-малко на брой. Това ни дава коригиращ фактор от 2 и съответно конверсионно съотношение от 10 / 2 = 5.

Има и други изброени такива хипотези и не смятам, поне погледнато така повърхностно, че е възможно да се "прецакат" облигационерите по изкуствен начин откъм конверсията. В крайна сметка това, което би трябвало да се получи при конвертиране, трябва да отговаря на бъдещата стойност на настоящи 10 акции след 5 години минус дивидент.

Въпросите Ви се много добре зададени и факта, че ние дребните акционери не знаем отговорите на повечето от тях (а те са изключително важни), показва липса на добра комуникация с инвеститорите.

Коментар

• Първоначално изпратено от kaludov99 Разгледай мнение

Проспекта е видим на страницата на КФН и има описание за това как ще се използва сумата в зависимост от размера на сключения облигационен заем.
                              Благодаря за отговора Ви. След като не го намерих в сайта на дружеството и не намерих линк в КФН, реших да попитам. Хубав документ, добре списан - даде отговор на някои от въпросите ми, но на други не. Ето например този текст ме притеснява и смятам, че има нужда от комуникация и изговаряне:

"Възможно е в периода от емитирането на облигациите до момента на конвертиране, да настъпят събития,
                              в следствие на които отново да се промени конверсионното съотношение. С оглед избягване на този
                              евентуален ефект, „Доверие – обединен холдинг“ АД предвижда в условията по облигационния заем,
                              възможност за актуализиране на конверсионното съотношение и конверсионната цена при настъпването
                              на определени събития
                              – напр. издаване на нови акции (увеличение на капитала на „Доверие – обединен
                              холдинг“ АД с парични средства), издаване на безвъзмездни нови акции (увеличаване на капитала на
                              „Доверие – обединен холдинг“ АД чрез превръщане на част от печалбата в капитал), изплащане на
                              дивиденти, намаляване на капитала."

Опа - не искате ли да си поговорим за това?
                              Значи на края на периода може да завъртите облигациите в 10 акции, но при определени фактори и наши действия съотношението може да е и 1 към 5 или вие ни дайте парите пък колко акции ще вземете зависи от нас какви щуротии ще направим през тези 5г.

Също така, в проспекта както и в отчетите съгласно закона суховато са изброени доста от рисковете пред дружеството, но аз все още не намирам отговор за това - как се управляват възникналите рискове!?!? Депозирали са капитал зад границите на Молдова, придобили са/създали са 2-3-5компании в ЕС и Англия с общ капитал 150-200млн евро и можем да бъдем спокойни, че при всякакво развитие има някъде пари в безопасност? и т.н и т.н.

тема на друг разговор е но аз продължавам да не разбирам какво прави управлението на холдинга последните 5г.. Само с кредитиране на дъщерни компании ли е изпълнено ежедневието им или проучват нови компании за придобиване, създават нещо ново или стоят в Троян и помагат на Доверие Грижа да излезе на печалба? Минаха ПЕТ години от покупката на Молдинкофнещото си... Защо сега в пикът на НИ не продадат терените на Марицатекс на входа на Пловдив - вероятно ще изкарат добри пари и ще занулят много дългове и т.н и т.н.

Извинявам се с нелепите си въпроси, сякаш се изживявам като някакъв микро акционер активист, но вече две години акционерите чакаме това събитие, а цената спи не само, но и заради него, та нека свалим картите и си говорим. Аз ако исках липса на комуникация и мълчание, като партизанин на разпит - щях да инвестирам в HIKA, там дядовците споделят само необходимия минимум. Нали това е групата на Сфарм, в борда вече има млади дигитални хора, представители на новото, кога ще я усетим тази промяна в общуването и в прозрачността?
                              Last edited by tony1975; 28.01.2024, 12:01.

Коментар

Браво Тонка, доста хора ги интересуват тези въпроси! Относно цените на облигациите - по принцип облигациите се търгуват като %, а не като абсолютна стойност, за да не се налага човек постоянно да променя поръчките си спрямо ежедневната доходност /мръсна цена-чиста цена/. Е, обзалагам се, че тук ще бъде много различно. Ще трябва да се следи пазара и може би ежедневно да се трият и пускат поръчки за облигациите, които неимеврено ще следват котировките на акциите. Нищо, така ще спечелят тези, които са пред мониторите, което е справедливо.
                                По-важният въпрос обаче според мен е защо се правят облигации, а не увеличение на капитала с акции. Тук стигаме до "слуха", че Донев, Софарма и т.н. не могат да притежават повече от 25% от АКЦИИТЕ на Доверие. Обаче облигациите са друг клас активи и собствеността не се променя с тях. Вероятно за това се прави по този начин. Облигационерите НЕ са собственици, въпреки, че имат повече права /при фалит например/ от тях. Та, ако аз бях на Донев на мястото /искам да имам повече собственост, но нямам право/, искам да прекарам всички останали /законно/, за да взема за мен колкото се може повече за сметка на всички останали бих направил следното:
                                ОК, нямам право на собственост сега, но след 5 години може и да имам. Ще пусна инструмент, който ми позволява да заобиколя рестрикциите - облигации. Как обаче да направя така, че да съм сам, а не да ми ги вдигнат до небето тези облигации - еми държа акцията ниско, за да не изглеждат добре. Давам им смешен купон, не ги обезпечавам...
                                Допускам вариант, при който Чичо и приятели всъщност да запишат много повече от тези 25%. Отначало ще изглежда нелогично и скъпо човек да си купува тези облигации, но ако след това спрат да натискат цената на акцията, нещата ще се нагласят логически. Това е конспирация, но предвид постоянните маневри на Чичо, ние сме длъжни да обмисляме всякакви варианти. Колкото и кафета да се пият при него, историята показва, че колкото и да сме нищожни за неговите мащаби, той ни смята за конкуренти и ни хвърля в посоки, изгодни за него, а не за нас.
                                Защо да е конспирация?

Коментар

Working...
                                X