Стартираме с 9 мил за януари!!!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Доверие обединен холдинг (DUH / DOVUHL)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от sofialex Разгледай мнениеЗдравейте!
Реших да проверя в Централен депозитар АД дали имам някакви акции и се оказа, че притежавам такива в Доверие - Обединен холдинг АД. Тези акции вероятно са купувани от родителите ми преди много години, но сме забравили. Извинявам се глупавия въпрос, но бихте ли ми разтълкували справката от Централен депозитар АД.
По настоящи пазарни цени, това се равнява на 474,95 лв.
Вероятно са от някоя бонова книжка, както спомена cool_alyn. ДОХ е правоприемник на ОБПФ „Доверие”, който е един от фондовете по времето на масовата приватизация.
Коментар
-
Първоначално изпратено от sofialex Разгледай мнениеЗдравейте!
Реших да проверя в Централен депозитар АД дали имам някакви акции и се оказа, че притежавам такива в Доверие - Обединен холдинг АД. Тези акции вероятно са купувани от родителите ми преди много години, но сме забравили. Извинявам се глупавия въпрос, но бихте ли ми разтълкували справката от Централен депозитар АД.
Коментар
-
Здравейте!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
При много негативен сценарий.. войната стига и Молдова (пу пу да не чува дявол). Тогава акцията може и 3 лв. да стане, докато за облигациите си получаваш номинална.
Но всеки си има камбанария и си смята от нея. Ясно е, че е изгодно за човек, който към днешна дата има желание, но няма право да придобива акции. За такъв човек това се явява кол опция за след 5 години, когато надзора, шефът и конюктурата на централната банка на Молдова са различни и току-виж проима това право на повечко акции .
В тази връзка дребните имаме преимущество.Last edited by 15-; 16.02.2024, 16:29.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от sunny Разгледай мнение
Чисто хипотетично... тези облигации са необезпечени.
Но стига сме залитали в негативното.. лично аз съм заложил значителна сума, че ДОХ го очаква добро бъдеще!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
При много негативен сценарий.. войната стига и Молдова (пу пу да не чува дявол). Тогава акцията може и 3 лв. да стане, докато за облигациите си получаваш номинална.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от sunny Разгледай мнение
Ако целта е само да си увеличи дела, най-добре с варанти. Така хем по-късно ще се плаща за акциите.
Но с облигации се засмуква финансов ресурс, който ще се завърти другаде... в свързани лица...
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15- Разгледай мнение
Логически има 3 варианта:
1. Акцията скача и е давала дивиденти за тези 5г. При този вариант акционерите ще спечелят повече от облигационерите. Един път от капиталова печалба, втори път от дивидентите и за мен не по-малко важното - ще имат прилична ликвидност за целия период.
2. Акцията скача и не е дала дивидент 5г. - както каза Батя, като си оправят борчовете, би трябвало да има сериозен натиск за разпределяне. При Доверие специално разпределянето на дивидент е добра идея тъй като голяма част от него ще се връща в компанията заради спящите бонови книжки.
3. Акцията не скача и не е давала дивиденти. Тогава облигационерите няма да пожелаят конвертиране и на практика ще са притежавали проста облигация с ниска лихва. Казвам ниска, тъй като има много облигации, даващи несравнимо по-високи лихви.
Това го пиша, защото като гледам търговията с правата, явно купувачите имат различни от моите сметки. Вероятно пропускам нещо и ми е интересно при какъв вариант облигация от 5 ст. е по-изгодна от акция 9,5?
Коментар
-
Първоначално изпратено от wild at heart Разгледай мнение
Никой ли не си задава въпроса - колко акции може да си купи на 9.50 от пазара някой, който иска да си увеличи дела с няколко процента? Няма ли да е по-евтино да обере няколко милиона права от аукциона?
Но с облигации се засмуква финансов ресурс, който ще се завърти другаде... в свързани лица...
Коментар
-
Първоначално изпратено от 15- Разгледай мнение
Логически има 3 варианта:
1. Акцията скача и е давала дивиденти за тези 5г. При този вариант акционерите ще спечелят повече от облигационерите. Един път от капиталова печалба, втори път от дивидентите и за мен не по-малко важното - ще имат прилична ликвидност за целия период.
2. Акцията скача и не е дала дивидент 5г. - както каза Батя, като си оправят борчовете, би трябвало да има сериозен натиск за разпределяне. При Доверие специално разпределянето на дивидент е добра идея тъй като голяма част от него ще се връща в компанията заради спящите бонови книжки.
3. Акцията не скача и не е давала дивиденти. Тогава облигационерите няма да пожелаят конвертиране и на практика ще са притежавали проста облигация с ниска лихва. Казвам ниска, тъй като има много облигации, даващи несравнимо по-високи лихви.
Това го пиша, защото като гледам търговията с правата, явно купувачите имат различни от моите сметки. Вероятно пропускам нещо и ми е интересно при какъв вариант облигация от 5 ст. е по-изгодна от акция 9,5?
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнениеНали подобно направиха в Софарма.
Тези облигации май му купуват време...
Времето няма да е все слънчево, ще има и облаци...Last edited by sunny; 16.02.2024, 14:13.
Коментар
Коментар