IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Доверие обединен холдинг (DUH / DOVUHL)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Стартираме с 9 мил за януари!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от sofialex Разгледай мнение
      Здравейте!
      Реших да проверя в Централен депозитар АД дали имам някакви акции и се оказа, че притежавам такива в Доверие - Обединен холдинг АД. Тези акции вероятно са купувани от родителите ми преди много години, но сме забравили. Извинявам се глупавия въпрос, но бихте ли ми разтълкували справката от Централен депозитар АД.
      Притежавате 50 акции на ДОХ, които са с ISIN код BG1100038980. Останалите са права за записване на облигации.

По настоящи пазарни цени, това се равнява на 474,95 лв.

Вероятно са от някоя бонова книжка, както спомена cool_alyn. ДОХ е правоприемник на ОБПФ „Доверие”, който е един от фондовете по времето на масовата приватизация.

Коментар

• Първоначално изпратено от sofialex Разгледай мнение
        Здравейте!
        Реших да проверя в Централен депозитар АД дали имам някакви акции и се оказа, че притежавам такива в Доверие - Обединен холдинг АД. Тези акции вероятно са купувани от родителите ми преди много години, но сме забравили. Извинявам се глупавия въпрос, но бихте ли ми разтълкували справката от Централен депозитар АД.
        Да не е от някоя бонова книжка? И сега и за всяка акция се добави още едно право или и аз не знам точно какво е

Коментар

• Здравейте!
          Attached Files

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение

При много негативен сценарий.. войната стига и Молдова (пу пу да не чува дявол). Тогава акцията може и 3 лв. да стане, докато за облигациите си получаваш номинална.
            Има го това в зара, но както каза Съни - облигациите не са обезпечени и един Бог знае какво би станало с тях при този вариант. Отделно, хората, които нямат милиони тук /като мен и може би 99% от акционерите/ винаги може да си сложим "стопове" и да излезнем на 8,95 примерно.

Но всеки си има камбанария и си смята от нея. Ясно е, че е изгодно за човек, който към днешна дата има желание, но няма право да придобива акции. За такъв човек това се явява кол опция за след 5 години, когато надзора, шефът и конюктурата на централната банка на Молдова са различни и току-виж проима това право на повечко акции .
            В тази връзка дребните имаме преимущество.
            Last edited by 15-; 16.02.2024, 16:29.

Коментар

• Първоначално изпратено от sunny Разгледай мнение

Чисто хипотетично... тези облигации са необезпечени.
              Това има значение само ако ДОХ фалира. Не вярвам в чак толкова апокалиптичен вариант. Облигационерите са преди акционерите, нали знаеш Първо акциите ще станат по 5 ст. преди облигациите да не си вземат парите.
              Но стига сме залитали в негативното.. лично аз съм заложил значителна сума, че ДОХ го очаква добро бъдеще!

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение

При много негативен сценарий.. войната стига и Молдова (пу пу да не чува дявол). Тогава акцията може и 3 лв. да стане, докато за облигациите си получаваш номинална.
                Чисто хипотетично... тези облигации са необезпечени.

Коментар

• Първоначално изпратено от sunny Разгледай мнение

Ако целта е само да си увеличи дела, най-добре с варанти. Така хем по-късно ще се плаща за акциите.
                  Но с облигации се засмуква финансов ресурс, който ще се завърти другаде... в свързани лица...
                  С варанти няма да може да обере много от спящите, защото всички маймуни ще сме all in на клона.

Коментар

• Да не стане накрая всички да седнат и да се убодат на Чичовия

Коментар

• Първоначално изпратено от 15- Разгледай мнение

Логически има 3 варианта:
                      1. Акцията скача и е давала дивиденти за тези 5г. При този вариант акционерите ще спечелят повече от облигационерите. Един път от капиталова печалба, втори път от дивидентите и за мен не по-малко важното - ще имат прилична ликвидност за целия период.
                      2. Акцията скача и не е дала дивидент 5г. - както каза Батя, като си оправят борчовете, би трябвало да има сериозен натиск за разпределяне. При Доверие специално разпределянето на дивидент е добра идея тъй като голяма част от него ще се връща в компанията заради спящите бонови книжки.
                      3. Акцията не скача и не е давала дивиденти. Тогава облигационерите няма да пожелаят конвертиране и на практика ще са притежавали проста облигация с ниска лихва. Казвам ниска, тъй като има много облигации, даващи несравнимо по-високи лихви.

Това го пиша, защото като гледам търговията с правата, явно купувачите имат различни от моите сметки. Вероятно пропускам нещо и ми е интересно при какъв вариант облигация от 5 ст. е по-изгодна от акция 9,5?

Коментар

• Много го мислите Чичо, мислете вие как най-добре за вас си да действате

Коментар

• Първоначално изпратено от wild at heart Разгледай мнение

Никой ли не си задава въпроса - колко акции може да си купи на 9.50 от пазара някой, който иска да си увеличи дела с няколко процента? Няма ли да е по-евтино да обере няколко милиона права от аукциона?
                          Ако целта е само да си увеличи дела, най-добре с варанти. Така хем по-късно ще се плаща за акциите.
                          Но с облигации се засмуква финансов ресурс, който ще се завърти другаде... в свързани лица...

Коментар

• На мен ми се вижда 0,05 лв за право за напълно безмислено ;-)

Коментар

• Първоначално изпратено от 15- Разгледай мнение

Логически има 3 варианта:
                              1. Акцията скача и е давала дивиденти за тези 5г. При този вариант акционерите ще спечелят повече от облигационерите. Един път от капиталова печалба, втори път от дивидентите и за мен не по-малко важното - ще имат прилична ликвидност за целия период.
                              2. Акцията скача и не е дала дивидент 5г. - както каза Батя, като си оправят борчовете, би трябвало да има сериозен натиск за разпределяне. При Доверие специално разпределянето на дивидент е добра идея тъй като голяма част от него ще се връща в компанията заради спящите бонови книжки.
                              3. Акцията не скача и не е давала дивиденти. Тогава облигационерите няма да пожелаят конвертиране и на практика ще са притежавали проста облигация с ниска лихва. Казвам ниска, тъй като има много облигации, даващи несравнимо по-високи лихви.

Това го пиша, защото като гледам търговията с правата, явно купувачите имат различни от моите сметки. Вероятно пропускам нещо и ми е интересно при какъв вариант облигация от 5 ст. е по-изгодна от акция 9,5?
                              Никой ли не си задава въпроса - колко акции може да си купи на 9.50 от пазара някой, който иска да си увеличи дела с няколко процента? Няма ли да е по-евтино да обере няколко милиона права от аукциона?

Коментар

• Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
                                Нали подобно направиха в Софарма.
                                Ами в уравнението на Чичо времето е важен фактор.
                                Тези облигации май му купуват време...

Времето няма да е все слънчево, ще има и облаци...
                                Last edited by sunny; 16.02.2024, 14:13.

Коментар

Working...
                                X