Питайте Най-чо, той трябва да знае плановете на чичо. И тук бодро подвиква "най", като едно време в трейдинга.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Доверие обединен холдинг (DUH / DOVUHL)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от BB50 Разгледай мнение
Нормално е да раздаде дивидент - печалбата за 2023 тепърва трябва да се гласува къде да отиде. Аз се чудя защо нарочно се натиска цената на Доверие от мажоритарите (О.Д. и В.С.). Статистиката показва, че от 31 януари довчера са продали 49 438 акции при оборот на пазара 149 584 акции. Не ми се вярва да са закъсали за пари, очевидно съвсем съзнателно се натиска пазара. Преди аукциона за правата на Доверие имаше някаква логика да се отблъснат потенциалните облигационери, но сега вече не виждам защо продължават...
Банката не е могла да разпредели печалбата от 2022 г. заради неодобрение от страна на регулатора. Няма гаранция, че и печалбата от 2023 ще бъде разпределена за дивиденти поради наличния геополитически риск и възможност някое събитие да накара молдовският регулатор отново да наложи такива мерки за банките. Въпреки това съм на 95% сигурен, че ще има и дивидент за 2023 г. в дневния ред на събранието.
А за продажбите на акции до вчера имам две теории: или да се отблъснат част от потенциалните облигационери, които се колебаят дали да запишат облигации след като вече са придобили права, или да се закупи допълнителен брой облигации на занижена цена при началото на търговията на БФБ. Не звучи много логично, но това е най-доброто което измислих. Не ми се смята каква е алтернативната стойност, която мажоритарите са добили чрез продажби и не изключвам и да е отрицателна.
Коментар
-
Първоначално изпратено от BB50 Разгледай мнение
Нормално е да раздаде дивидент - печалбата за 2023 тепърва трябва да се гласува къде да отиде. Аз се чудя защо нарочно се натиска цената на Доверие от мажоритарите (О.Д. и В.С.). Статистиката показва, че от 31 януари довчера са продали 49 438 акции при оборот на пазара 149 584 акции. Не ми се вярва да са закъсали за пари, очевидно съвсем съзнателно се натиска пазара. Преди аукциона за правата на Доверие имаше някаква логика да се отблъснат потенциалните облигационери, но сега вече не виждам защо продължават...
Moже би не са изкарали всички зайчета от ръкава
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от kaludov99 Разгледай мнение
До 5 години можем да очакваме да стигнем 10 лева
(Разбира се се надявам това да си остане в кръга на шегата. Акции имам и държа докато пазара оцени обективно молдовската банка, която между другото може и да раздаде втори дивидент тази година.)
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от kaludov99 Разгледай мнениеАкции имам и държа докато пазара оцени обективно молдовската банка, която между другото може и да раздаде втори дивидент тази година
Коментар
-
Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнениеГледам, че стигнахме 9 лева.... за ужасТ на облигационерите и на повечето акционери...
(Разбира се се надявам това да си остане в кръга на шегата. Акции имам и държа докато пазара оцени обективно молдовската банка, която между другото може и да раздаде втори дивидент тази година.)
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
Защо мислиш, че са твърдо в различни посоки. Щом дружеството е на борсата , значи имат поне 1 обща посока.
Не следя редовно новините там, но погледнах борсовите съобщения - през разрешените месеци мажоритаря е търгувал, ок, през декември е купувал (през целия декември,), през септември или юни е купувал и продавал , примерно казано купува на 6, продава на 6,50. Но той се държи по подобен начин и при други дружества, така, че не е нещо невиждано досега. Обаче там ми направи впечатление, че данните за януари говорят че се е вдигнал маржът на печалбата с хипотетичния 1%. ..и ако поне задържат така до края на годината ..,едни 50млн печалба ще могат да докарат
А ако мажоритарят смята да прави фармата дивидентна еталонна хартия, то би могло да се допусне, че държейки огромен дял в трейдинга , фармата ще може да си позволи да върне към себе си част от трейдингивата печалба (през дивидент) за да поддържа да раздава сходни суми като миналогодишните към акционерите.
Без препоръка
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от спекуланта Разгледай мнение
Мисля че е малко по различно,понеже интересите на миноритарите и мажоритаря твърдо са в различни посоки.
Не следя редовно новините там, но погледнах борсовите съобщения - през разрешените месеци мажоритаря е търгувал, ок, през декември е купувал (през целия декември,), през септември или юни е купувал и продавал , примерно казано купува на 6, продава на 6,50. Но той се държи по подобен начин и при други дружества, така, че не е нещо невиждано досега. Обаче там ми направи впечатление, че данните за януари говорят че се е вдигнал маржът на печалбата с хипотетичния 1%. ..и ако поне задържат така до края на годината ..,едни 50млн печалба ще могат да докарат
А ако мажоритарят смята да прави фармата дивидентна еталонна хартия, то би могло да се допусне, че държейки огромен дял в трейдинга , фармата ще може да си позволи да върне към себе си част от трейдингивата печалба (през дивидент) за да поддържа да раздава сходни суми като миналогодишните към акционерите.
Без препоръка
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
А не ги надъхвам, но май не са имали такава рекордна печалба в консолидиран отчет. В класацията на Биг дори писах защо не ми е в топ 10 - работи с 2% марж. Но пък са работили преди години и с доста по-висок марж, което от друга страна може да води до друг интересен извод. - При подобрение на маржа само с 1% например, печалбата от 34млн може да нарасне с 50%. И съвсем не е невъзможно.
ps. А статуквото не е ли същото, като другите акции на същия мажоритар!?Last edited by спекуланта; 22.03.2024, 23:29.
Коментар
-
Първоначално изпратено от спекуланта Разгледай мнение
Според мен не ги надъхвай много картонодържателите там.........статуковото не вдъхва оптимизъм.
ps. А статуквото не е ли същото, като другите акции на същия мажоритар!?Last edited by precakanoto; 22.03.2024, 11:32.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от fortiss. Разгледай мнение
Пешо, стига си драскал глупости и писал от няколко ника !!!
- 1 like
Коментар
Коментар