IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Доверие обединен холдинг (DUH / DOVUHL)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
    Простено е на хора, които не помнят края на 90-те в България. Когато Хебросбанк беше продадена за 20 млн. долара на Риджънт Пасифик Груп, защото нямаше банки кандидати. Та Риджънт продадоха Хеброс на собственика на Биохим за много добра печалба. ОББ беше продадена на държавната Булбанк, ЕБВР и инв.фонд, защото нямаше банка кандидат. А после я продадоха на НБГ за много сериозна печалба.Самата Булбанк беше продадена за 360 млн. долара, печалбата за две години.От тогава Уникредит си върна инвестицията в пъти и пак държи най-голямата банка в България. Защо пордадоха тези банки за малко пари?Защото имаше ангажимент към ЕС. Е имаше и корупция. Та Молдова има ангажиемнт да продава и нямаше стратегически инвеститори. Банките ще платят повече, но за повече сигурност.И затова са изчакали.
    Защо сравнението м/у молдовската банка и ПИБ е несериозно и тъпо? Защото молдовската бнака мина през държавно управление, което провизира всичко консервативно. Затова смятам, че ръководството може и да спечели допълнително 20 млн. евро, но ще спечели поне наполовина от това.Докато ПИБ е квазидържавна банка. Спасявана ТРИ пъти без да се защити инетреса на данъкоплатците.Вадите числа, колко печели, но не е провизирала нито кредите на Шиши/Доган, нито на Ковачки.....Има над 10% от активите в недвижими имоти придобити срещу обезпечения, които не носят доход. А ПИБ не е АДСИЦ.Грую говори за екселски печалби при молдовската банка, но цитира печалбана ПИБ, която е нарицателно за екселска печалба и изобщо всичко ексселско ... И защо всеки не си гледа собствените инвестиции? Имам чувството, че тук имаме честа да си комуникираме с депутати....Защото само депутататите са толкова загрижени за чуждите пари.Или поне са общински съветници ...
    Простено е, Греъме, и специално заради теб ще направя още един, този път наистина последен коментар в тази тема за този месец - щото те уважавам и мненията ти никога не са с НАЙ и ала-бала! Та помним, даже много добре помним какво се случи, някои още балжат от тогава Ма нека да видим основните неща:

1. Да, ПИБ не е Молдинещо си - приличат си само по екселските печалби и липсата на дивидент, точно щото са екселски, затова ви ги написах. По всичко друго ПИБ е много класи над Молди - да се отбележи, че не просто ненавиждам ПИБ, а ги смятам за туморЪТ на бг банковата система, но фактите са си факти. Няма как да се сравнява нещо, дето е минало една торба проверки и стрес тестове, одитирано и е под надзора на ЕЦБ с бантустанска банка в Приднестровието.

2. Сравнението с Риджънт е Хеброс е добро, но има, едно малко НО - през 1999 бяхме задължени да разкараме държавните държвните банки като условие от МВФ. При Молдова такова условие няма (или аз не съм запознат с него), а Молдито се продава по една причина - имало е гигантски далавери и се е наложи да се одържави. какви скелети има в гардероба - не зная, но не съм убеден, че хора с 0 банков опит, занимаващи се с хапове и аптеки, са най-добрите, които могат да оценят риска. И още нещо - при Хеброс имаше и други кандидати, в Модлинещо си има само и единствено 1 кандидат - Доверие и то след няколко процедури по продажбата на банката. Задай си въпроса ЗАЩО?
    - Далавера, казваш ти, която никой друг не е видял - възможно е, дано е така, макар за мен това да е абсолютно невъзможно (лично мнение), най-малкото заради огромния руски и румънски интерес там
    - Корупция - хм, може би, знам ли, но ако е така, що си мислите, че до вас ще стигне нещо
    - Услуга в полза на някого - не бих разчитал на кинти в този случай

3. Викаш, ПИБ била квазидържавна банка - така е, а каква е Молдинещо си? Че май от държавата я купиха и май има някакви претенции на предишните собственици? И онези скандали за големите препрани руски пари през същата банка - що все нашето е най-лошо, а чуждото е толкова хубаво?

За финал, че ме поемат дела след малко и имам една среща за обяд - рискът тук е прекалено голям за очакваната възвращаемост. Смачкани по принцип са всички банки, тази е в проблем регион с 0 шанс за ЕС, етнически раздиран, с инфраструктира от 19 век в банковата сфера и т.н. Ако искаш банки - погледни навън, аз имам утвърдена банка като РБИ с инвестиции в целия регион на Източна Европа - 165 милиарда евро активи/1 милиард евро ревална печалба годишно/капитализация от 6 милиарда евро и дивидетче от 3-4% всяка година (много рядко не дават). А тук имаш - 1 милиард активи/20 милиона евро екселска печалба/капитализация от 40 милиона евро (условно, щото Доверия не са 100% собственик на банката, но имат и други дребни неща в портфолиото си) и 0% дивидент. Ми как да ти кажа - колко пък толкова има да расте тук и с какви огромни перспективи да е?

Здраве и успехи желая!
    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от MrSi Разгледай мнение
      Евалла. Браво Груич. Верно е това че не бива да се разпиляват силите. Това ще си го запиша защото си е верно правило и трябва да остане незабравимо. В последните няколко месеца обаче започнах да тествам стратегията на Батя - да инвестирам във високо рискови ( ама до 2-3 % от портфейла на акция ). Резултата до сега е ясен - На минус съм с тези които не желаят да делят със съдружниците си . Други обаче като ТБС които делят печалбата и правят обратни изкупувания ми дават доходност от над 70 % за няколко месеца. Ето защо мисля че да се инвестира рисково , но с читави мажоритари, които уважават съдружниците си и поделят част от печалбата си с тях би могло да даде доходност в пъти по- висока от на "западните борси ".
      Точно така е, рискови /за мен по точния термин е растежни/ компании, но с читав мажоритар!
      Не случайно не ти изтъквам дружества като Синергон, Топливо и Хим групата, а ДОХ, Алтерко и Неохим /все компании с мажовци които дават или са давали дивидент/ и Агрия за която все тая надежда, че мажо ще израстне и ще изненада приятно в един момент

Греъме, чудесен пост! И то си личи по рекордния брой лайкове

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

В изкуството на войната е описано как, ако искаш победата и нямаш преимущество (ерго, не знаеш белязаните карти на чичака, щото не си се возил на Кор Кароли), просто концентрираш удара другаде, за да имаш предимство. Разпиляването по всички фронтове винаги води до загуба.
        Евалла. Браво Груич. Верно е това че не бива да се разпиляват силите. Това ще си го запиша защото си е верно правило и трябва да остане незабравимо. В последните няколко месеца обаче започнах да тествам стратегията на Батя - да инвестирам във високо рискови ( ама до 2-3 % от портфейла на акция ). Резултата до сега е ясен - На минус съм с тези които не желаят да делят със съдружниците си . Други обаче като ТБС които делят печалбата и правят обратни изкупувания ми дават доходност от над 70 % за няколко месеца. Ето защо мисля че да се инвестира рисково , но с читави мажоритари, които уважават съдружниците си и поделят част от печалбата си с тях би могло да даде доходност в пъти по- висока от на "западните борси ".
        Last edited by MrSi; 14.03.2021, 23:32.
        Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Коментар

• Простено е на хора, които не помнят края на 90-те в България. Когато Хебросбанк беше продадена за 20 млн. долара на Риджънт Пасифик Груп, защото нямаше банки кандидати. Та Риджънт продадоха Хеброс на собственика на Биохим за много добра печалба. ОББ беше продадена на държавната Булбанк, ЕБВР и инв.фонд, защото нямаше банка кандидат. А после я продадоха на НБГ за много сериозна печалба.Самата Булбанк беше продадена за 360 млн. долара, печалбата за две години.От тогава Уникредит си върна инвестицията в пъти и пак държи най-голямата банка в България. Защо пордадоха тези банки за малко пари?Защото имаше ангажимент към ЕС. Е имаше и корупция. Та Молдова има ангажиемнт да продава и нямаше стратегически инвеститори. Банките ще платят повече, но за повече сигурност.И затова са изчакали.
          Защо сравнението м/у молдовската банка и ПИБ е несериозно и тъпо? Защото молдовската бнака мина през държавно управление, което провизира всичко консервативно. Затова смятам, че ръководството може и да спечели допълнително 20 млн. евро, но ще спечели поне наполовина от това.Докато ПИБ е квазидържавна банка. Спасявана ТРИ пъти без да се защити инетреса на данъкоплатците.Вадите числа, колко печели, но не е провизирала нито кредите на Шиши/Доган, нито на Ковачки.....Има над 10% от активите в недвижими имоти придобити срещу обезпечения, които не носят доход. А ПИБ не е АДСИЦ.Грую говори за екселски печалби при молдовската банка, но цитира печалбана ПИБ, която е нарицателно за екселска печалба и изобщо всичко ексселско ... И защо всеки не си гледа собствените инвестиции? Имам чувството, че тук имаме честа да си комуникираме с депутати....Защото само депутататите са толкова загрижени за чуждите пари.Или поне са общински съветници ...
          Life won't wait for you.

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
            Последно мнение в темата до края на месеца - явно съм нежелан, няма да се мотая тук тогава, не ми плащат за плюя или венцеславя тази или онази акции, за това си има достатъчно многоникови служители на яхтата Кор Кароли

1. Не, нямам желание да влизам тук, когато/ако изляза от Спиди. Ще вляза или в Бреф (но не на тази цена), или в ПИБ/ХИМ (ако слязат още), или ще ги извадя и ще чакам. А може и друго да излезе - засега не съм излязъл от Спиди, а да си играя да влизам някъде с 10-20-30 000 лева, не ми се занимава, така че към момента цената на всяка една акция извън Спиди (и дребната сума в Хим на 0,94 лева) не ме вълнува. Дано тук стане 10 кинта и да продължи да расте - най-искрено го желая

2. Пиша тук само и единствено защото считам, че това е форум и другата гледна точка е особено важна, хеле пък ако не е НАЙ, перла, диамнт и прочие едно-, дву-, трисричкови думички. Аз лично винаги съм много благодарен на аргументирани мнения в темата за Спиди - затвърждава ми мнението каъв "огромен балоняк" е Но щом искате темата да е само венцеславене на родения в Белград честен частник - ок, давайте, нямам проблем с това и спирам да пиша до края на месеца

3. Честния частник е "миноритарен мажоритар" тук от 2008. Влизате ей тук в инвестора - https://www.investor.bg/companies/DO...y/daily/1/max/ и виждате точно колко пъти е дал дивидент от 2008 насам. Ще подскажа - 0(нула) пъти. И почвате да търсите разлика с дивидентната политика на ПИБ - да, точно така, не я намирате. Ма нищо де, той честният частник само чака парите от Молдова и почва, няма проблем. Постарах се да видя печалбата на холдинга:

2020 - 23 милки
            2019 - 177 милки
            2018 - 3,5 милки
            2017 - загуба 1,5 милки
            2016 - 7,5 милки
            2015 - почти 0
            2014 - 1,5 милки
            2013 - загуба 4 милки

Банката я водят с 2 милиарда активи и явно тя е в основата на всичко в холдинга, както е видно и от резултатите. Е, при положение че ПИБ е 240 милки капитализация, а е с 10 милиарда активи, а тукашната банка е оценена от пазара на 80 милки при 2 милиарда активи (разликите в оперативните им печалби съшо е 4-5 пъти, да не кажате, че съм забил само в активите), то кое е по-далаверското? Дори не добавям, че България е член на ЕС и ще влзиа в Еврозоната, че държавата купи на 3 пъти по-висока цена и явно стои зад ПИБ, че БВП на Молдова е по-малко от това на град София, че имат проблеми в Приднестровието и т.н., и т.н. Just saying

бъдете здрави и много успешни - загуба не съм желал на никого, най-малкото защото всички се возим в една лодка и като влезе вода от една пробойна, все ще стигне и до теб, колкото и да си първа класа - примерът с Титаник е многозначителен - все пак там първата класа се е спасила почти изцяло, за разлика от трета класа А кой коя класа е, го определя пазарът! Още веднъж - здраве и успехи, дано видите бързо 10 кинта, че и нагоре с дивидент от по 2 лева ежегодно!
            Благодаря за мнението - винаги чета с интерес!

Коментар

• Последно мнение в темата до края на месеца - явно съм нежелан, няма да се мотая тук тогава, не ми плащат за плюя или венцеславя тази или онази акции, за това си има достатъчно многоникови служители на яхтата Кор Кароли

1. Не, нямам желание да влизам тук, когато/ако изляза от Спиди. Ще вляза или в Бреф (но не на тази цена), или в ПИБ/ХИМ (ако слязат още), или ще ги извадя и ще чакам. А може и друго да излезе - засега не съм излязъл от Спиди, а да си играя да влизам някъде с 10-20-30 000 лева, не ми се занимава, така че към момента цената на всяка една акция извън Спиди (и дребната сума в Хим на 0,94 лева) не ме вълнува. Дано тук стане 10 кинта и да продължи да расте - най-искрено го желая

2. Пиша тук само и единствено защото считам, че това е форум и другата гледна точка е особено важна, хеле пък ако не е НАЙ, перла, диамнт и прочие едно-, дву-, трисричкови думички. Аз лично винаги съм много благодарен на аргументирани мнения в темата за Спиди - затвърждава ми мнението каъв "огромен балоняк" е Но щом искате темата да е само венцеславене на родения в Белград честен частник - ок, давайте, нямам проблем с това и спирам да пиша до края на месеца

3. Честния частник е "миноритарен мажоритар" тук от 2008. Влизате ей тук в инвестора - https://www.investor.bg/companies/DO...y/daily/1/max/ и виждате точно колко пъти е дал дивидент от 2008 насам. Ще подскажа - 0(нула) пъти. И почвате да търсите разлика с дивидентната политика на ПИБ - да, точно така, не я намирате. Ма нищо де, той честният частник само чака парите от Молдова и почва, няма проблем. Постарах се да видя печалбата на холдинга:

2020 - 23 милки
              2019 - 177 милки
              2018 - 3,5 милки
              2017 - загуба 1,5 милки
              2016 - 7,5 милки
              2015 - почти 0
              2014 - 1,5 милки
              2013 - загуба 4 милки

Банката я водят с 2 милиарда активи и явно тя е в основата на всичко в холдинга, както е видно и от резултатите. Е, при положение че ПИБ е 240 милки капитализация, а е с 10 милиарда активи, а тукашната банка е оценена от пазара на 80 милки при 2 милиарда активи (разликите в оперативните им печалби съшо е 4-5 пъти, да не кажате, че съм забил само в активите), то кое е по-далаверското? Дори не добавям, че България е член на ЕС и ще влзиа в Еврозоната, че държавата купи на 3 пъти по-висока цена и явно стои зад ПИБ, че БВП на Молдова е по-малко от това на град София, че имат проблеми в Приднестровието и т.н., и т.н. Just saying

бъдете здрави и много успешни - загуба не съм желал на никого, най-малкото защото всички се возим в една лодка и като влезе вода от една пробойна, все ще стигне и до теб, колкото и да си първа класа - примерът с Титаник е многозначителен - все пак там първата класа се е спасила почти изцяло, за разлика от трета класа А кой коя класа е, го определя пазарът! Още веднъж - здраве и успехи, дано видите бързо 10 кинта, че и нагоре с дивидент от по 2 лева ежегодно!
              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от krakatau Разгледай мнение
                Той се насочи към Хим групата доколко четох. Ако толкова искаше тук, досега да се беше ушил. Спиди изглежда като по-сигурно и прогнозируемо
                До обаче аз не ходя да пиша в темата за Спиди да продават щото видиш ли вече няма на къде и да влизат на друго място...А и Хим групата е същата работа.. нали се набих и аз там.. само се дразня... все има някой да продава..

Коментар

• Първоначално изпратено от al4en Разгледай мнение
                  За мен играта на Грую е друга.. да излезе от Спиди и да влезе в ДОХ ако може на подобни цени ще му е супер но времето не е в негова полза.. не мога да си обясня мотивацията му по-друг начин аз ако бях на негово място щях да го направя на текущите цени
                  Той се насочи към Хим групата доколко четох. Ако толкова искаше тук, досега да се беше ушил. Спиди изглежда като по-сигурно и прогнозируемо

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение

Настоящото увеличение дава възможност на всеки за вход, особенно с евтините права на бабешките акции.
                    Не дръж на това.. сумата не е голяма.. ще се излети някой и чичо ще ореве света... имай предвид, че повечето големи играчи продадоха вече навън.. прибраха по 30тина процента.. и сега се ослушват.. като нищо някой може да му стане съдружник.. и после ще е веселата част.

Коментар

• Първоначално изпратено от al4en Разгледай мнение
                      За мен играта на Грую е друга.. да излезе от Спиди и да влезе в ДОХ ако може на подобни цени ще му е супер но времето не е в негова полза.. не мога да си обясня мотивацията му по-друг начин аз ако бях на негово място щях да го направя на текущите цени
                      Настоящото увеличение дава възможност на всеки за вход, особенно с евтините права на бабешките акции.

Коментар

• За мен играта на Грую е друга.. да излезе от Спиди и да влезе в ДОХ ако може на подобни цени ще му е супер но времето не е в негова полза.. не мога да си обясня мотивацията му по-друг начин аз ако бях на негово място щях да го направя на текущите цени

Коментар

• Прибирам се от чудна разходка и сядам да пиша, а той Батя изказал почти моята теза.
                          Мисля, че докато при ПИБ виждахме и отчитахме едни печалби и преоценки на имоти, то при банката в Молдова ще се види че печалбата е реална и дано получи своето материално изражение, като пусне дивидент. Дивидентът е термин непознат за БГ публичните банки - тук единствиния сигурен кеш бе нашия, който влезе през ББР.

Поздрави на всички почиващи и акумулиращи!!!
                          Събирайте сили - този път нагоре все нас чака, няма кой друг
                          Дали ще е Спиди, Дох или Чез... посоката е една
                          Успех и бъдете здрави!

Коментар

• Основната разлика между ПИБ и Мондисконбанк е мажоритаря!
                            Няма нужда от допълнителни спорове и обяснения.. Когато (ако) Молбанк раздаде дивидент, от който част ще получат и миноритарите, разликата ще стане очевидна за всички скептици. И съответно търсенето и евентуално цената на ДОХ вероятно ще тръгнат нагоре..
                            Ще поживеем, ще видим

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение

Не мога да преценя - Вие кажете...имаме актив струващ 82млн лв., с банка печелеща 40млн лв., за ръста в застрахователните дружества дори няма да споменавам, защото приемам че се неутрализират от загубите на перилното начинание
                              Тони, най-чистосърдечно, както и Балониада ти е напомнил, те приканвам да погледнеш ПИБ с показателя чиста печалба (друготе показатели няма да ги коментираме, че там е още по-голема разликата):
                              2020 - 40 милки (150 оперативна)
                              2019 - 130 милки (150 оперативна)
                              2018 - 160 милки (235 оперативна)
                              2017 - 85 милки (170 оперативна)

И виж къде ѝ е цената Не е препръкЪ - личното ми мнение е, че ПИБ е по-читава банка (по-одитирана, по-голяма, с повече контрол, в държава от ЕС и т.н.) отколкото каквото и да е нЯщо в Приднестровието. Ма вие си знаете. НАЙ и т.н. Хайде, че е време за последно бързо спа и се връщам към вкъщи

Коментар

• Първоначално изпратено от Балониада Разгледай мнение

Спиди и Алтерко разбира се по твоите думи. Това което си изтървал но гроздето вече е кисело.
                                И от двете имам през годините печалби но съм ги отигравал с по малки суми. Но аз говорих ако в момента трябва да инвестирам кои дружества ми харесват за инвестиция. Може да засечем каква ще е доходността от днешна дата за 3 години напред. Да сме живи и здрави ще видим.

Коментар

Working...
                                X