If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
GKZL вероятно повечето ще играят с пазани поръчки и много малко с лимитирани.Но какво става с останалите КИ които са продадени те трябва да са в "играчи" или в Големия Остават собственици които имат големи номинали 2мил примерно но не вярвам те да са случаини хора те ще потърсят съвет и ще плащат за него това изменя ситуацията-Може да стане малко пазарни и много лимитирани
Заразих се от твоята параноя, открих PDF-а и си го изтеглих да го имам, че току виж изчезнал завинаги -) Иначе е разположен на доста логично място - "Правила на БФБ - София". Аз съвсем ще се поболея докато мине търга, щото на всичкото отгоре ще бъда в чужбина - прибирам се на 28-ми януари вечерта! Между другото моя ИП пък ми каза така: "Не купим ли първия ден - пиши го пълен провал!". Та сега даже обмислям специално за това пътуване в чужбина да си взема втори GSM апарат и втора SIM карта просто за "redundancy" та да съм сигурен, че ще имам връзка с ИП. Айде лека нощ ..., че тая БТК ще ни разболее....
He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.
Коментар
Negramoten
Стратегии за търга
Това за файла е добре, ако имаш желание и не ме считаш за сериозна конкуренция можеш да ми го пратиш. Само искам да добавя за този PDF за закрития аукцион, аз някъде края на ноември го намерих на сайта на БФБ, а после като питаха във форума за поръчките и аз казах, че на БФБ има инфо, но там вече нямаше, и файа аз намерих линка от където го изтеглих и го пейстнах тук (защо ли са го скрили тези от БФБ???), а щом ИП съветват да се пуска пазарна поръчка мисля че има нещо гнило (колкото и логично да звучи това с пазарната поръчка), преди на 70% съветваха да продавам, защото идвали 200 мил GKZL. Някак си им нямам доверие. Тези две седмици ще съм като болен.
Тръпки ме побиват от твоите сценарии..... И особено това, че големия ще знае и нашите поръчки - ти направо уби всичко детско в мене -))) Разбирам, че е трудно да си го мерим с големия, ама не бива и да изпадаме в пораженческо настроение. Аз пък си мисля за друг откачен сценарии - какво ще стане ако обема на пазарните поръчки е МНОГО повече от този на лимитираните? Тогава теоретично (пак повтарям - теоретично) е възможно да мръднеш пазарната цена дори с поръчка за 1 (една) акция на 1000 КИ. Ох, не знам сега работя над един екселски файл, та да ми е по-лесно да тествам различните сценарии...
Neg. за GKZL това е нашият изход от ситуацията.Всички ги вкарахме в депозитара преди няколко месеца и е нормално да следим нещата. Възможно е някой да реши да играе за БМФ
но реално какъв избор имаме.Реално целия номинал GKZL би трябвало да се включи.Въпроса
е как ще играе?
Коментар
Negramoten
Стратегии за търга
Марто, мисля че ще намерят начин да ни прецакат с тези пазарни поръчки! Но как да рискувам с пазарна на ниски нива?! С това съветване на ИП сигурно в примера ми няма да са 50 на 50 пазарните и лимитираните поръчки а 20 на 80 и ако са 100 мил. КИ в дребните, на големия ще му трябват само 40 мил. КИ за да вдигне цената с 50%(от 150 на 225 КИ/акция), а с 80 мил. КИ ще я вдигне с 150% на 375 КИ/акция. И тогава сметката излиза съвсем друга:
Ден 1
- 20 мил. лимитирани реализирани на 150КИ/акция - 133 333 акции
- 80 мил. пазарни реализирани на 375КИ/акция - 213 333 акции
- 80 мил. лимитирани на 600 КИ/акция - 133 333 акции (тези са на големия)
общо 180 мил КИ -> 480 000 акции.
Ден 2
Близо 2 400 000 акции за Големия...
___
Възможно е и на ден 2 да постъпи като ден 1 и така докато избие всички пазарни поръчки и на финала, когато някой търпелив сложи 100 КИ/акция, Големия да сложи 101КИ/акция и да закрие аукциона.
Коментар
Negramoten
Стратегии за търга
netware5,
От тези 41 мил. GKZL колко мислиш, че ще участват? 20? 30? А има първособственици с над 2 мил. КИ, но въпросните 1.1 млрд. КИ са в 150 хил. собственици. Това средно прави 7333 КИ на човек, така че хората с по 0,2; 0,5; 1; 2 мил. КИ не сме чак толкова много. И като имаш предвид, че някои са доста възрастни, надали ще играят на аукциона, по вероятно да са ги продали на 70%, когато са им звъннали от ИП, или на 99%, когато са си мислили че над 100% никога няма да се продават. Тези които имат под 7000 (а те би трябвало да са доста повече от 50% от всички собственици) надали са се засилили да участват. Както и тези които се съдят.
al E
Не подценявам никого, просто едно е да режисираш търга ако имаш 70% от наличните за аукциона КИ, друго е ако имаш 200 000 КИ равняващи се на 0,036%. А и да не забравяме, че за жалост големите ще знаят нашите поръчки в момента на въвеждането, за тях търгът няма да е "закрит".
Тези дни ходих при две фирми инв. посредници - Netware5 едните знаеш кои са а друга та е до областната управа и на двете места съветват совствениците които искат да играят за БТК да пускат пазарна поръчка.Интересно колко ли са дребните собственици които не са продали на тези високи нива. Едно е сигурно GKZL би трябвало да са в първособственици.Признавам си , че на тези високи нива и аз трудно бих се удържал ако
можех да продавам.Как би реагирал притежател на КИ които има 2-5000 дали да ги продаде или да се занимава с нещо не му е ясно а дали няма да се мине и да плаща два пъти
комисионна??????
Коментар
al%2E
Стратегии за търга
Neg, не подценявай правоимащите, нещата се учат в движение. А питаш ли сега стратезите /ако ги има и ако са на ниво/ какви прогнози се опитват да изсмучат от пръстите си за да докажат на Големия, че ненапразно са наети от него, защото сривът за тях ще е последен в живота им- повярвай, много са далеч от Истината...
Дали малките имаме 100 млн не знам. Но знам, че в ЦД има регистрирани 41 млн GKZL и те са собственост все на малки и то в по-голямата част първособственици. Аз лично имам малко на 200 000. Та си мисля, че поне частично ти отговарям на въпроса, най-малкото остава да питаш вече дали малките имат 59 млн. -)))))
Коментар
Negramoten
Стратегии за търга
Мен ме притеснява факта, че при тези нива много хора продадоха на големия.
Много ме съмнява дали има и 100 мил. КИ в дребните. Ако от тези 100мил. 50 са на лимитирани поръчки, а другите 50 на средна цена 150 КИ/акция големия може да отдели 100 мил КИ за да вдигне цената на 225.
Така ще има:
Ден 1
- 50 мил. лимитирани реализирани на 150КИ/акция - 333 333 акции
- 50 мил. пазарни реализирани на 225КИ/акция - 222 222 акции
- 100 мил. лимитирани на 300 КИ/акция - 333 333 акции (тези са на големия)
Общо 200 мил КИ 225 средна цена 888 888 акции.
Ден 2
Останалите 2 000 000 акции големия ги купува на 100КИ/акция за 200 мил. КИ
Средната цена на големия е 128 КИ/акция, изразходвани 300 мил. КИ и 2 333 333 кации
Останалите му КИ ще ползва примерно за БМФ.
__________________________________________________ _____________________
Друг вариант всичко трае 1 ден.
50 мил.КИ лимитирана поръчка. на средна цена 150 КИ/акция. -> 333 333 акции
50 мил.КИ пазарна. -> 105 КИ/акция -> 476 190 акции
Големият играе на 100 КИ/акцията. 2 060 000 кации 206 мил. КИ
Въпроса е дали големия ще даде още 100 мил. КИ за 273 333 акции повече.
Вариант №3 - пак 2 дни.
Първи ден - Големия не играе.
100 мил. (50 лимитирани, 50 пазарни) на 150КИ/акцията -> 666 666 акции.
Втори ден:
220 мил. КИ -> 100 КИ/акция 2 202 834 акции
Тук разликата за големия е само 111 111 акции по малко от Вариант №1 а в цената 80 мил. КИ.
Това което ме интересува дали малките имаме над 100 мил КИ? и дали големия има над 400 мил.КИ.
Защото КИ в обращение са към 650 мил. другите са "забравени"
Вие как мислите?
Коментар