IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (BGX)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • 15% щеше да си прав случай, че Експат успяваха да следват индекса .За общо съжаление не успяват. Сега трябва да се замислят защо. Всичко друго са общи приказки. Аз дадох една възможност защо не се справят. Вероятно ти можеш да се сетиш за други. ЗаЗвсички нас е важно да се научат да следват индекса. Сега отидат ли при някой за пари как да го убедят? Представи си, че един пазар дава средо годишно 10 процента но ти предаваш нанклиента само седем от тях. Каква ще бъде разликата в доходността на бенчмарка и на твоят продукт на десетата година? Защо клиента да ползва твоят ЕТФ а да не си направи собствена репликация на индекса? Защо да не ползва стратегията на кучетата на индекса за, която bigbear пишеше? За мен е важно ЕТФа да следва индекса защото само тогава ще може да набира пари. Новите пари биха качили пазара. Оставате с погрешно впечатление, че съм недобронамерен. Аз съм голям фен на индексен фонд, но съм леко разочарован от качеството на изпълнението.

    Коментар


    • За да стане ясно, че съм те разбрал правилно как някой много кадърен, добронамерен човек и в час с БФБ би помогнал на Експат - ако аз съм Николай Василев и дойде такъв при мен, бих му казал нещо от сорта: "Благодаря Ви, но нямаме нужда от Вашите услуги. Имаме повече доверие от Вас, имаме повече пари, имаме повече връзки и т.н. Относно подобряване на спредовете при продажба/ покупка и загубите на фонда, които са ясни на всеки човек завършил първи клас, имаме инструменти да ги сведем до минимум и може да се справим и без Вас" . Също и "Ако Ви се вижда перспективна тази дейност, бих се зарадвал да имаме конкуренция във Ваше лице. Пожелавам Ви успех, лек ден!"
      Last edited by 15%; 16.03.2019, 01:09.
      Пътека се прави камък по камък!

      Коментар


      • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
        15% аз говорих за друго. От една страна са доверителите на ЕТФа. Те се вълнуват фонда да траква индекса. От друга страна е мениджмънта. Да приемем, че за последните 12месеца фонда изостава от индекса с 700хиляди а таксата му А управление е 250 хиляди. Според теб кой кадърен човек ще се откаже от свободата си да работи за друг и да намали загубата вложителите. Нали той ще иска пари. Пък Експат вземат такса за управление около 250 хиляди. Ако платят много пари на някой, който са свърши работата като хората какво ще остане за тях,? Ти ако можеш да им подобриш представянето на фонда с 700 бона ще се навиеш ли да бачкаш за по-малко от 100 бона на година? Можеш ли да правиш това ти и сам ще си го правиш. За собствена сметка. Намекнах, че индексите фонд се дъни в следването на индекса. Джони Браво грубо реалистично представи едната страна на нещата. Аз се опитах да дам тема за размисъл. За мен Сохо представи другата гледна точка, но в случая не съм убеден в неговата обективност. Пак казвам, че съм от най-големите фенове на индексен фонд, просто съм леко разочарован от изпълнението. Желая им успех, справят ли се ще е добре за всички, но не виждам справяне.
        Аз все още се чудя как някой може да допусне дори, че е по-добър от създателя на нещо! Не искам да давам примери, но ми се струва доста нелепо, меко казано! За мен най-кадърните хора в сферата ЕТФ Софикс са там - в Експат! Очебийно даказателство за това е, че никой, никога не е правил нищо подобно. Ако някой се има за по-добър от тях, то това е само в неговото съзнание, а това е породено или от безкрайна тъпота, или от прекомерно самочувствие. Да ти кажа честно, и аз си мисля, че бих се справял по-добре /хахахаха/! Но не са ми дали още десетки милиони, иначе имам идеи как да оправя целият свят
        Пътека се прави камък по камък!

        Коментар


        • Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение

          Еми защо му е да предлага подобна услуга на Експат, след като се справя сам и успява да си докарва и без тях тези доходи? Въпросът е без тях колко ще изкарва. Кой е по-зависим от другия - "той" или те? В такива случаи винаги се гледа паричния поток, а той е при тях.

          П.П. В този разговор, както и в доста други в Бг спорове, хващам за себе си нотка как някой, който затяга гайки на някоя поточна линия в завод на Форд примерно иска да дава акъл на управителния съвет. След като може да подобри с 3% рентабилноста, а това е шокиращо голяма доходност, защо не го направи той? Защо не му поверят на него 30 млн.? Има ли вариант при който само той, най-близките му приятели и роднини го смятат за велик?
          Те че допускат грешки е видимо но ако пък ги нямаше щяхме да сме с по 100-200 хил дневен оборот на БФБ.

          Коментар


          • 15% аз говорих за друго. От една страна са доверителите на ЕТФа. Те се вълнуват фонда да траква индекса. От друга страна е мениджмънта. Да приемем, че за последните 12месеца фонда изостава от индекса с 700хиляди а таксата му А управление е 250 хиляди. Според теб кой кадърен човек ще се откаже от свободата си да работи за друг и да намали загубата вложителите. Нали той ще иска пари. Пък Експат вземат такса за управление около 250 хиляди. Ако платят много пари на някой, който са свърши работата като хората какво ще остане за тях,? Ти ако можеш да им подобриш представянето на фонда с 700 бона ще се навиеш ли да бачкаш за по-малко от 100 бона на година? Можеш ли да правиш това ти и сам ще си го правиш. За собствена сметка. Намекнах, че индексите фонд се дъни в следването на индекса. Джони Браво грубо реалистично представи едната страна на нещата. Аз се опитах да дам тема за размисъл. За мен Сохо представи другата гледна точка, но в случая не съм убеден в неговата обективност. Пак казвам, че съм от най-големите фенове на индексен фонд, просто съм леко разочарован от изпълнението. Желая им успех, справят ли се ще е добре за всички, но не виждам справяне.

            Коментар


            • Ако сантимента се е променил трайно може пък скоро да има нови пари във фондът от чужди инвеститори тогава пак ще ги харесва пазарът. Принципно очакванията към фондът бяха за по сериозни инвестиции от чужбина и нормално в момента критиката е по остра. За момента като катализатор за по голям интерес виждам влизането в ERM 2.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                Защо да прави ЕТФ след като мен бе да си търгува за собствена сметка?
                Еми защо му е да предлага подобна услуга на Експат, след като се справя сам и успява да си докарва и без тях тези доходи? Въпросът е без тях колко ще изкарва. Кой е по-зависим от другия - "той" или те? В такива случаи винаги се гледа паричния поток, а той е при тях.

                П.П. В този разговор, както и в доста други в Бг спорове, хващам за себе си нотка как някой, който затяга гайки на някоя поточна линия в завод на Форд примерно иска да дава акъл на управителния съвет. След като може да подобри с 3% рентабилноста, а това е шокиращо голяма доходност, защо не го направи той? Защо не му поверят на него 30 млн.? Има ли вариант при който само той и майка му го смятат за велик, а всъщност да е "нормален софийски дришльо"?
                Last edited by 15%; 16.03.2019, 00:24.
                Пътека се прави камък по камък!

                Коментар


                • Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
                  П.П. Еми нека "този човек" да направи ETF SOFIX, защо по дяволите му е Експат ?[/B][/U]
                  Защо да прави ЕТФ след като може да си търгува за собствена сметка?
                  Last edited by dddd; 16.03.2019, 00:12.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                    15%, има и друга гледна точка. Да кажем има човек, който би подобрил представянето на фонда с 3%. На тези активи това са 750 хиляди. Човек, който ще се справи без проблем с това ще иска шест цифрена сума да се откаже от хатъра си и да бачка за някой. Обаче Експат вземат 250 бона такса за управление .те си казват. Ще дойде някакъв и ще ми вземе всичките парички за да бъдат доволни вложителите. Ще бачкаме с това което имаме майната им на вложителите. Според мен изобщо не е трудно да следват индекса в условията на нашият пазар. Но както казва Монти загубилите пари на БФБ не вярват, че тук може човек да се представя поне приемливо. Та така. Експат имат тема за размисъл в следващите шест месеца. Най-искренно им пожелавам успех. Аз бях от най-големите фенове на идеята за индексен фонд, но се чувствам леко разочарован от изпълнението. Успех и след шест месеца по-добре
                    Не мога да разбера какво имаш предвид. Кой е този човек и как той би се справил с липсата на ликвидност? Какво има той повече от всички участници на пазара? Защо им е нужен този човек, не могат ли те самите да " произведат такъв човек" като продават и купуват от него компаниите с перспектива да се включат/ изключат от Софикс? И защо все се искат пари от този фонд "Да кажем има човек, който би подобрил представянето на фонда с 3%. На тези активи това са 750 хиляди. Човек, който ще се справи без проблем с това ще иска шест цифрена сума да се откаже от хатъра си и да бачка за някой. Обаче Експат вземат 250 бона такса за управление .те си казват"

                    П.П. Еми нека "този човек" да направи ETF SOFIX, защо по дяволите му е Експат ?
                    Last edited by 15%; 15.03.2019, 23:44.
                    Пътека се прави камък по камък!

                    Коментар


                    • 15%, има и друга гледна точка. Да кажем има човек, който би подобрил представянето на фонда с 3%. На тези активи това са 750 хиляди. Човек, който ще се справи без проблем с това ще иска шест цифрена сума да се откаже от хатъра си и да бачка за някой. Обаче Експат вземат 250 бона такса за управление .те си казват. Ще дойде някакъв и ще ми вземе всичките парички за да бъдат доволни вложителите. Ще бачкаме с това което имаме майната им на вложителите. Според мен изобщо не е трудно да следват индекса в условията на нашият пазар. Но както казва Монти загубилите пари на БФБ не вярват, че тук може човек да се представя поне приемливо. Та така. Експат имат тема за размисъл в следващите шест месеца. Най-искренно им пожелавам успех. Аз бях от най-големите фенове на идеята за индексен фонд, но се чувствам леко разочарован от изпълнението. Успех и след шест месеца по-добре

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение

                        Това не е факт и аз говоря само за него! Не искам да влизам в спорове, но моето лично мнение е, че грешиш жестоко! Опитват се хората да направят нещо и всички започват да ги плюят само защото не става на тяхното. Аз лично съм убеден че нито ти, нито който и да било друг би се наел с подобна задача като тяхната. Ако можеш ти или който и било друг, направете им конкуренция и продавайте милиони дялове в Лондон, Франфуркт, ако щете и в Ню Йорк!!! Но няма да има такива, оставаМЕ само някакви тотално безполезни келеши, които само плюят по хората, които все пак инвестират знания и време да направят нещо! Много жалко е това в моите очи!
                        Няма как да продаваш в гробищен парк ,бебешки колички ....

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от johny-bravo Разгледай мнение

                          Тук не изразявам никакво мнение. Казвам ФАКТИ и числа. Математиката е точна наука. Факт е че продадоха по-евтино от цената на която излязоха компаниите от индекса. Факт и че купиха (ще се потвърди съвсем скоро, ако не измислят някоя нова “врътка” като старата от преминаване на отчетността от трейдинг на сетълмент) по-скъпо от цената на която влязоха новите. Факт и че това не е пасивно управление, какъвто е смисъла на умрелия фонд. Факт, че се опитаха да се правят на трейдъри и се н....ха. Факт, че всичко, което постигнаха е на 90% благодарение на пенсиите. Факт, че никой не иска да вложи един лев в този фонд от много време. Факт, че франкфирт и лондон си остана прах в очите и че няма “чакащи” инвеститори в чужбина. Факт, че стоте милки си останаха една химера. Ако бях на мястото на някой ПФ, досега чашата да е преляла отдавна за мен.
                          Това не е факт и аз говоря само за него! Не искам да влизам в спорове, но моето лично мнение е, че грешиш жестоко! Опитват се хората да направят нещо и всички започват да ги плюят само защото не става на тяхното. Аз лично съм убеден че нито ти, нито който и да било друг би се наел с подобна задача като тяхната. Ако можеш ти или който и било друг, направете им конкуренция и продавайте милиони дялове в Лондон, Франфуркт, ако щете и в Ню Йорк!!! Но няма да има такива, оставаМЕ само някакви тотално безполезни келеши, които само плюят по хората, които все пак инвестират знания и време да направят нещо! Много жалко е това в моите очи!
                          Пътека се прави камък по камък!

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение

                            На другия полюс съм от твоето мнение. Аз бих бил доста по-активен ако бях на мястото на Експат. Бих правил доста повече сделки с Албена и Монбат примерно при последното ребалансиране и по този начин нямаше да изпаднат, а оттам бих имал доста по-малко загуби. Това, че фондът е пасевен не значи, че ще купува всичко наведнъж в 1 сделка и ден и съответно ще продава всичко. Така ни е изгодно на нас, мишоците, но ние изпускаме голямата картина. А ако тя се срине, всичко което сме припечелили от тези врътки, пазарът ще си го прибере обратно. Знам, че всички се мислим за най-умните, но фактите доказват, че всички ще сме доста по-зле дългосрочно...
                            Тук не изразявам никакво мнение. Казвам ФАКТИ и числа. Математиката е точна наука. Факт е че продадоха по-евтино от цената на която излязоха компаниите от индекса. Факт и че купиха (ще се потвърди съвсем скоро, ако не измислят някоя нова “врътка” като старата от преминаване на отчетността от трейдинг на сетълмент) по-скъпо от цената на която влязоха новите. Факт и че това не е пасивно управление, какъвто е смисъла на умрелия фонд. Факт, че се опитаха да се правят на трейдъри и се н....ха. Факт, че всичко, което постигнаха е на 90% благодарение на пенсиите. Факт, че никой не иска да вложи един лев в този фонд от много време. Факт, че франкфирт и лондон си остана прах в очите и че няма “чакащи” инвеститори в чужбина. Факт, че стоте милки си останаха една химера. Ако бях на мястото на някой ПФ, досега чашата да е преляла отдавна за мен.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от johny-bravo Разгледай мнение
                              Въпросът не е, че продават евтино и купуват скъпо. При тази ликвидност това е нормално и очаквано. Въпросът е, че се опитаха да се правят на трейдъри. Много по-ранни продажби от момента на реалната промяна на индекса. По-ранни покупки също най-вероятно. По този начин, като се отсече в края на днешния ден ще се отклонят доста сериозно като пърформанс спрямо нещото, което би трябвало да следват. Въпросът е, че се опитаха да се правят на трейдъри и се отклоняват наистина от смисъла на пасивното инвестиране, въпреки, че постоянно повтарят, че са пасивни тракъри. Въпросът е, че са супер неуспешни трейдъри и при този ребаланс им се видя н...ния г.з
                              На другия полюс съм от твоето мнение. Аз бих бил доста по-активен ако бях на мястото на Експат. Бих правил доста повече сделки с Албена и Монбат примерно при последното ребалансиране и по този начин нямаше да изпаднат, а оттам бих имал доста по-малко загуби. Това, че фондът е пасевен не значи, че ще купува всичко наведнъж в 1 сделка и ден и съответно ще продава всичко, та видиш ли Гошо и Пешо да напълнят гушата. Така ни е изгодно на нас, мишоците, но ние изпускаме голямата картина. А ако тя се срине, всичко което сме припечелили от тези врътки, пазарът ще си го прибере обратно. Знам, че всички се мислим за най-умните, но фактите доказват, че всички ще сме доста по-зле дългосрочно...

                              П.П. Много е лесно да се правим сега на гурута, знаейки какво и колко точно трябва да купи/ продаде един от най-големите играчи. Не ги карайте да казват и КОГА точно ще го направят, доста е нагло...
                              Last edited by 15%; 15.03.2019, 22:36.
                              Пътека се прави камък по камък!

                              Коментар


                              • Въпросът не е, че продават евтино и купуват скъпо. При тази ликвидност това е нормално и очаквано. Въпросът е, че се опитаха да се правят на трейдъри. Много по-ранни продажби от момента на реалната промяна на индекса. По-ранни покупки също най-вероятно. По този начин, като се отсече в края на днешния ден ще се отклонят доста сериозно като пърформанс спрямо нещото, което би трябвало да следват. Въпросът е, че се опитаха да се правят на трейдъри и се отклоняват наистина от смисъла на пасивното инвестиране, въпреки, че постоянно повтарят, че са пасивни тракъри. Въпросът е, че са супер неуспешни трейдъри и при този ребаланс им се видя н...ния г.з

                                Коментар

                                Working...
                                X