IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (BGX)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Лятна отпуска ли сме?

    Коментар


    • ЕТФ-а пада с 5-6% по-бързо от индекса, който следва...?!?!

      Коментар


      • На Франкфуркската и Лондонската борса когато няма търговия с дадена емисия,след колко време я свалят служебно?

        Коментар


        • Вече има големи разминавания със стойностите на индекса.

          Коментар


          • И друг път съм го казвал, ама все някой ме контрира. Колко е стойността на фрий флоута на Софикс? Реално, как да дойде голям фонд като там питат за минимален обем в милиони. Че то тук някой, ако дойде и иска да вложи 100 млн. евро - откъде ще намери толкова акции? На пазара ще му искат 30-40% премия спрямо сегашните цени, за да му дадат такъв обем. Трябва да ходи да се моли на мажовците. Ама това вече са си частни сделки, а не борса и обикновено са за друг тип инвеститори.
            Половината борсови компании са с не повече от 10-15% от акциите на борсата... Няма сигурно и 5 компании без мажоритари. Добрите компании пенсиите са ги обрали и ги държат, защото дивидентите са им достатъчни да покриват регулаторните изисквания за доходност и им достатъчно да крепят цената, че като си правят оценките на края на тримесечията да им излизат сметките (или с малко да бутнат нагоре, че да нагласят).
            Така че един шорт фонд, ако събере няколко милиона може доста да раздвижи пазара, защото ще накара и пенсиите да са малко по-активни, за да парират движенията надолу, които ще им удрят доходността. Колкото повече инструменти има, толкова повече по-добре.
            Но това няма да реши проблема с калпавите мажоритари и липсата на нови фирми на пазара. Докато не почнат да се правят по поне 5 свестни ипо-та за поне 100-200 млн. на година и така за 2-3 години да се съберат още 15-20 нови играча на пазара, а старите да увеличават капитала, нищо няма да се промени съществено.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от johny-bravo Разгледай мнение
              Какво сте го зачекнали това? От сега е ясно, че този фонд ще е пълен майтап. Само, че тук пенсиите няма да могат да ударят едно рамо, защото шорта им е забранен. 20 човека от форума ще се опитат да “бъдат модерни” и накрая ще им направят един шорт скуиз и ще го издухат всички барабар със саламопродавачницата!
              В общи линии и аз съм песимистичен относно този фонд при текущите реалности на търговия.

              По принцип интересна е идеята ,но реализацията ще бъде трудна .

              Все пак желая им успех !

              Коментар


              • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                Precakanoto, неразчетените къси и маржин създават ликвидност, чрез принудителни покупки и продажби. Появява се новина и не можеш да чакаш да си промениш позицията. Изчакаш ли си аут. Това забързва пазара и качва обем и волатилност. А това води алчни типове да търгуват на него. Това пък води до още възможности да се търгува на къси и маржин.
                ама аз не искам да се забързва пазара!! Затова и съм още тук, защото пазарът е бавен. Така ми харесва. Ако ми трябва бърз пазар знам къде го има, няма да стоя в изпражненията на бфб

                Коментар


                • Какво сте го зачекнали това? От сега е ясно, че този фонд ще е пълен майтап. Само, че тук пенсиите няма да могат да ударят едно рамо, защото шорта им е забранен. 20 човека от форума ще се опитат да “бъдат модерни” и накрая ще им направят един шорт скуиз и ще го издухат всички барабар със саламопродавачницата!

                  Коментар


                  • Precakanoto, неразчетените къси и маржин създават ликвидност, чрез принудителни покупки и продажби. Появява се новина и не можеш да чакаш да си промениш позицията. Изчакаш ли си аут. Това забързва пазара и качва обем и волатилност. А това води алчни типове да търгуват на него. Това пък води до още възможности да се търгува на къси и маржин.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение

                      Биковете имат инструмент. Ако са бичи настроени за пазара или за отделна компания могат да купят ЕТФ или отделна акция и да я стискат може и години. Мечките нямат какво да направят. Къс фонд им дава шанс да застанат с действията си зад това, което мислят и твърдят.
                      Защо да нямат какво да правят мечките - например, като съм мечка - "хвърлям артиите". (по-точно обменям по курса ) И софикс така прави и после казва "натисни бабо мецо, с тежката лапа" и т.н. Т.е. хората си помагaт и вербално във форума Става атрактивно за четене ... А Като съм бик пък купувам, - няма маржини, няма залози и всичко е пито-платено, чиста работа. Другото е нещо като изкуствени множители.- за алчни спекуланти
                      Last edited by precakanoto; 17.04.2019, 19:43.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение

                        То и биковете са много потентни ...като мечките, та затова сме все на един и същи хал като стойност ))
                        Биковете имат инструмент. Ако са бичи настроени за пазара или за отделна компания могат да купят ЕТФ или отделна акция и да я стискат може и години. Мечките нямат какво да направят. Къс фонд им дава шанс да застанат с действията си зад това, което мислят и твърдят.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение
                          ....
                          Другият важен въпрос е въпросът за доверието – никой не се грижи за миноритарния акционер. Пропускат се търгови на неприлично ниски цени, а това е слонът който всички се преструват, че го няма в борсовата зала. Комуникацията от ДВИ с миноритарите също е слаба дори при сравнително добри компании. Статутът независим директор е само проформа при повечето компании, а той може да осъществява съществен контрол.
                          За бфб-инвеститорите, това е същественият аргумент и показва защо не вадят парите от бурканите
                          ps. Разните там техники, пързалки и влакчета на ужасите - не вярвам да направят нещо кой знае какво. освен профита на фонда Предполагам дори, че точно за това и го правят, нямам илюзии, че са се трогнали да оправят нечерешовия пазар в ползу роду Пазарната "ифраструктура" се започва със спазването на правилата, ако там направят нещо, - примерно нещо като организация на миноритарите, която да има повече права да осттоява интереси на малките ..., или нещо по спазването на правилата и закона - така може и повече да се завърти колелото, но ако търсят само технически пазарни хватки - не виждам как ще се постигне съществена промяна в отношението на бфб-инвеститора към бфб. - От 4 автобуса играчи, един автобус може да се заиграе....и нищо особено. А чужди инвеститори ....ще има да си мечтаем ...
                          (без препоръка)
                          Last edited by precakanoto; 17.04.2019, 19:30.

                          Коментар


                          • При Intractive Brokers има възможност да даваш акциите си за шортенеи и така да изкараш някой процент от лихви. С удоволствие бих си дал моите български акции ако имаше такава възможност срещу 3% 4% годишна лихва
                            http://www.proflashgame.com

                            Коментар


                            • От 7-8 години нашият пазар стана доминиран от дългосрочни инвеститори и всички форми на арбитраж бяха премахнати. Изчезна множествеността на цените, а това е основно свойство на борсовата търговия. Така че, това което виждаме отдавна не е борсова търговия, а дялов пазар, вече станахме и бутиков дялов пазар. На дяловия пазар ликвидните събития са няколко – купуване на компанията, смяна на управлението, продаване на дял. При нас това се свежда до едно - търгово предложение. Има още няколко момента, в които дългосрочните правят промени в оценките на компаниите - при тримесечни отчети, при даване или отпадане на дивиденти и новина от регулатор. Като цяло това са събития на няколко месечна база и към тях може да добавим и ребалансиранията на индексния фонд.
                              След като има един вид само инвеститори те практически имат еднопосочни интереси и следователно когато излезе позитивна новина те просто преоценяват експозицията си на горе и съответно не са склонни да продават вече на предишните по – ниски нива и обратно – при лоша оценка на новината съответно болшинството си сменя оценката за надолу натиска цената, но от другата страна като купувачи стоят същия тип дългосрочни инвеститори с повече кеш от тези които са искат да продадат – така ликвидността всъщност е доста малка и зависи от нововлизащите пари в пазара.

                              Докато не се появят други видове инвеститори / спекуланти, арбитражисти, маржин търговци, дневни търговци и т.н. / няма да има и множественост на цените от там няма да има ликвидност. Тук отново възниква въпросът за инструментите, които да създадат този тип инвеститори – е от 20 години ги няма… А докато няма инструменти, които да накарат цената да вибрира и да има потенциал за извличане на печалба ликвидност няма да има.

                              Другият важен въпрос е въпросът за доверието – никой не се грижи за миноритарния акционер. Пропускат се търгови на неприлично ниски цени, а това е слонът който всички се преструват, че го няма в борсовата зала. Комуникацията от ДВИ с миноритарите също е слаба дори при сравнително добри компании. Статутът независим директор е само проформа при повечето компании, а той може да осъществява съществен контрол.
                              Last edited by BigBear; 17.04.2019, 18:28.
                              Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
                                Въпросът е на пазара да има реално и бикове, и мечки. Не както сега - само бикове и "импотентни" мечки, дето само говорят (образно казано)
                                То и биковете са много потентни ...като мечките, та затова сме все на един и същи хал като стойност ))

                                Коментар

                                Working...
                                X