IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (BGX)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение
    Това взеха ли да го публикуват някъде?
    ъъъъ, на сайта им, къде иначе

    Коментар


    • Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнение
      май почнаха вече да купуват кротко. До вчера са имали малко над 100 хил. лв. Действат момчетата. УСпех!
      Това взеха ли да го публикуват някъде?

      Коментар


      • май почнаха вече да купуват кротко. До вчера са имали малко над 100 хил. лв. Действат момчетата. УСпех!

        Коментар


        • Първоначално изпратено от nyankov Разгледай мнение
          ..........
          Разбира се има хора със субективни нагласи спрямо пазара, спрямо управляващото дружество или спрямо неговите директори и акционери. Нашата задача е да предложим добър и полезен продукт на пазара. След доста месеци работа и със съдействието на Българска Фондова Борса успяхме да стартираме този първи индексен борсово търгуван фонд. Той е направен за всички участници на пазара.

          Надявам се да съм бил полезен. Желая ви успех!

          Никола Янков
          Председател на Съвета на директорите
          Експат Асет Мениджмънт

          Добре написано пояснение !
          Моите нагласи са напълно обективни - " Никиту на салам.."..

          пп Успех !

          Коментар


          • спредът при сертификатите върху софикс на Хипоферайнс е около 4% и има плахи опити за търговия последния месец, след пролетта на 2014
            http://zertifikate.finanztreff.de/dv...kate&i=1817052

            Коментар


            • така е г-н Янков, съгласен съм до някъде с казаното от Вас. Ще ви следим изкъсо
              Вторичната търговия кога започва - на 27ми ще записват големците разбрах. Не съм чел много много признавам.

              Коментар


              • Таксите

                Малко конкретика за таксите:

                1) Таксата за управление на фонда е 1% годишно. За ритейл инвеститорите на вторичен пазар няма никакви такси, различни от комисионите и таксите за търговия, приложими при всяка една акция на борсата.

                2) На първичен пазар могат да купуват и продават само институционални инвеститори, за които е по-изгодно да платят 2% на фонда и да купят на цена, равна на нетната стойност на активите в края на деня, отколкото да ги загубят в спреда (или да бутнат мощно пазара) и да ги дадат за брокерски комисиони и други такси на вторичен пазар. Минималният лот за търговия на първичен пазар за институционални инвеститори е 100'000 дяла, така че представете си как ще мръдне пазарът, ако някой реши да си купи такива количества на борсата. Маркетмейкърите не плащат 2% на входа и на изхода - те имат специални условия за достъп до първичния пазар и бизнесът им е да купуват на първичен пазар и да предлагат дяловете на вторичен, като печелят от арбитража между двата пазара, както и от спреда на вторичен пазар.

                3) Фондът има заложено по проспект ограничение за други разходи (това не са такси) от общо 1.5% от стойността на активите на годишна база. Това са конкретно следните разходи: таксата за лиценз към КФН, таксите към борсата и централен депозитар като емитент, такса за ползване на търговската марка SOFIX, такси за достъп до пазарна информация в реално време, разходи за публикация на отчети и съобщения, разходи за одитори и други подобни оперативни задължителни разходи. В годишно изражение това не са повече от 30 хиляди лева. Когато Фондът е относително малък - да кажем до 2 милиона лева - тогава тези разходи могат да достигнат разрешения по проспект лимит (надвишението е за сметка на управляващото дружество). Когато обаче стане по-голям, тяхното относително тегло ще намалява и в края на краищата ще падне под 0.3% годишно. Така общият разход за администрация на фонда ще е под 1.5% годишно, което е много добър показател за ETF в развиващ се пазар като България.

                Това все пак е единственият начин човек да си купи експозиция към пазара като цяло, а наличието на маркетмейкъри ще гарантира добра ликвидност на позицията - нещо много важно за обикновения инвеститор, който няма достъп до първичния пазар на фонда. Ако някой иска да си купи или продаде всички акции от SOFIX в някакви пропорции, то той ще трябва най-малкото да плати 15 такси за сетълмент. Освен това едва ли ще намери ликвидност за всички позиции. И ще трябва да следни котировките на екрана няколко дни, за да си направи трейдовете. Този фонд позволява евтино и бързо влизане и излизане на пазара, и е особено подходящ за портфейлни инвеститори от чужбина. Волатилността на акцията на фонда (рисковият й профил) също по дефиниция ще е по-ниска от волатилността на отделните акции в SOFIX. Разбира се фондът е направен да следи SOFIX, а не да гарантира печалба на инвеститорите. Така че ако вярвате, че индексът ще се вдига - ще купувате. Ако мислите обратното - ще продавате акциите на фонда. Сега вече можете. За дребния инвеститор би било по-добре да "рециклира" своя портфейл от отделни позиции в акции на фонда. Например някой може да има Монбат, Химимпорт, Атера и Софарма при брокера си. Сега може да ги продаде на пазара (най-вероятно самият фонд ще ги изкупи, ако има търсене/постъпления на първичен пазар) и да си купи акции на фонда вместо тях. Това би била добра средносрочна стратегия за хора, които искат да имат част от парите си инвестирани на българския капиталов пазар.

                Разбира се има хора със субективни нагласи спрямо пазара, спрямо управляващото дружество или спрямо неговите директори и акционери. Нашата задача е да предложим добър и полезен продукт на пазара. След доста месеци работа и със съдействието на Българска Фондова Борса успяхме да стартираме този първи индексен борсово търгуван фонд. Той е направен за всички участници на пазара.

                Надявам се да съм бил полезен. Желая ви успех!

                Никола Янков
                Председател на Съвета на директорите
                Експат Асет Мениджмънт

                Коментар


                • Capital:

                  БФБ-София регистрира акциите на БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF, който ще е базиран на индекса Sofix. Фондът е създаден от групата "Експат Капитал". Номиналната стойност на една акция е 1 лв., а минималната поръчка е 2500 лв., става ясно от съобщение на борсата. Пред "Капитал" Николай Василев, който е управляващ партньор и създател на "Експат", заяви наскоро, че в първата седмица се очаква фондът да набере около 100 хил. лв., а в следващите - 500 хил., и да продължи да расте. Маркет-мейкър, който да осигурява ликвидност на емисията, е "Бенчмарк груп".

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнение
                    тея такси са убийствени! Май ще е мъртвородено това. Няма да инвестирам тук, ще чакам следващия с такси окоро 0,5%.
                    Така е - таксите за покупко - продажба са големи. И търговия през ИП е безсмислена.
                    Ще видим ако ги качат за директна търговия какви ще са котировките ?
                    Но при всички случаи създаването на този фонд е положително за БФБ.
                    А ако има и други подобни фондове - още по -добре.

                    Таксите за управление били ниски - според Profit.bg - "Плюсове: - по-ниски такси за управление. За сравнение таксите на взаимните фондове са до 4-5% годишно "
                    http://profit.bg/news/ETF---plyusove...id-153853.html
                    Ако Софикс направи двуцифрена доходност ,може би ще е ОК.

                    Няма да инвестирам в новия фонд ,но естествено ще му следя действията.

                    Коментар


                    • Нов купувач на пазара.
                      Честито на хората с кеш дето го кътаха и пазят и те не знаят за какво. Пенсионните, които за 7-8 г. упеториха активите си и са бъкани с кеш, който не могат да реализират, не могат да носят доходност за него и правителстово наточено да им го вземе
                      Как ще излезе сметката на всики купувачи на този тънък пазар
                      Bulls on BSE

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
                        Тони, не си прав. При тукашната ликвидност, сложи и таксите на БФБ, ЦК и ИП, нормално си е 2,5%. Я ги виж ПФ, още събират 5% на входа Това си е кожодерство Задължителни са. А при никито, ако искаш, никой не те кара
                        Като казахте за таксите - чели ли сте на това папирче коспекта -основния въпрос - как ще съществува по собствената си дефиниця - дали ще купува софикс книгите реално според вложеното от купувачите, или само ще разпределя паричните потоци според текущите котировки, без да държи книгие))) (мен направо си ме домързя да зачета на никиту-проспекта) )))
                        Не е препоръка... !!!
                        "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                          мда купуваш го дългосрочно, като истински индексен фонд и се оказва че след 4години си -10% назад само от таксички!!! Ей побългариха и това хубаво творение ETF-a с тия 3% такси
                          Тони, не си прав. При тукашната ликвидност, сложи и таксите на БФБ, ЦК и ИП, нормално си е 2,5%. Я ги виж ПФ, още събират 5% на входа Това си е кожодерство Задължителни са. А при никито, ако искаш, никой не те кара

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
                            Това е добър повод да се появи конкуренция
                            всички ние сме му конкуренция и да се надяваме, че всички ще го бием)))))))
                            Не е препоръка... !!!
                            "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                              е те фондовете защо да купуват от пазара, като с Алфа СОФИКС на Прокопиев могат да се договорят за отстъпка от таксата, която е 1,7% +0,25% за вход и изход и да си запишат там дялове, ама не щЪт

                              Общо взето на този фонд май само името му се оказва ETF, ако наистина разходите общо му са 2,5%, те за това няма да дават дивидентите гадовете - ще покриват таман тези разходи и фонда ще си траква точно
                              тея такси са убийствени! Май ще е мъртвородено това. Няма да инвестирам тук, ще чакам следващия с такси окоро 0,5%.

                              Коментар


                              • Това е добър повод да се появи конкуренция

                                Коментар

                                Working...
                                X