Е аз щях да им дам на 6.8-6.9 да кажат че имат намерение за покупки или да сложат там един по голям ордер купува който иска да продава.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (BGX)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от fantasy_gt Разгледай мнениеКогато бъде разпределен дивидент от индексна компания (тук имам предвид денят, в който акциите се търгуват без право на получаването му - след 14-тия ден от ОСА), фондът ще си впише в активите вземане в размер на подлежащия на изплащане дивидент. Така, при равни други условия, няма да се понижата активите, заради факта, че акцията поевтинява, защото е вече ex-дивидент.
И така със всяка компания, която разпределя печалбата си.
Когато бъде реално изплатен, дивидентът престава да бъде вземане на фонда от компанията Х и влиза като сума пари. Какво ще прави с тях фонда зависи от инвестиционната му политика към момента. На теория е възможно да бъде разпределян сред инвеститорите, но на практика не съм сигурен, че това е добра идея - става дума за малки по размер суми (буквално стотни от стотинката), което, заедно с данъка и останалите разходи, в крайна сметка понижава доходността.
Всеки може сам да си "изплаща" дивидент от ETF-а, като в края на годината продаде такава част от дяловете си, която съответства на дивидентната доходност на индекса.
Коментар
-
Обаче много неефективно се попълват недостигащите акции... Когато фонда изхарчи останалите 3 млн. от вчера, кой ще поддържа 7 лв. МСХ примерно...?
Големи аномалии ще прави тоя фонд по БФБ щото изведнъж стана доста голям за размера ни. Не се оплаквам от това, а се мъча да измисля най-добрия начин да се възползвам..
Коментар
-
Първоначално изпратено от Ivangh Разгледай мнение- Значи ако зададеш въпрос във форума ставаш "мързелив"?!? Като ти гледам постовете ти назад...ми се иска по малко да пишеш....
Ако има нещо да питаш, питай, че свърва намалението.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nyankov Разгледай мнениеJaG, какви 2.5% ти се привиждат? Де да имахме тоз късмет...Като прибавим 1% такса за уоравление, общият разход за администрация на фонда вече клони към 1.1%.
Г-н Янков важно е да се набие добре това , че повече от 30 хил. лв не може, защото много хора се дърпат от този текст в проспект, че може да взимамте още 1,5% ..
+1 за да се повтаря това всеки ден. Така ще влезнат в ЕТФ-а повече форумци
Коментар
-
Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнениепо принцип съм съгласен с теб, но е обидно, че много хора задават въпроси, без дори да са прочели нещо елементарно, камо ли проспекта на фонда. и от мързел пълнят темата с елементарни въпроси и разсъждения от сорта - що няма дивиденти, може ли фонда да влезе в софикс, къде е кеша, защо сте пасивни, защо сте активни, защо небето е синьо и т.н.
- от една страна не знаят къде да прочетат това което искат да знаят
- от друга страна се опитват да четат, но не разбират прочетеното
без никаква подготовка скачат в дълбокото и който оцелее оцелее ............... наблюденията ми са, че след година-две са се удавили и спират да влизат във форума
естествения подбор си казва думатаНЕ РАЗБИРАМ НИЩО ОТ ФУТБОЛ!!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от fantasy_gt Разгледай мнениеКогато бъде разпределен дивидент от индексна компания (тук имам предвид денят, в който акциите се търгуват без право на получаването му - след 14-тия ден от ОСА), фондът ще си впише в активите вземане в размер на подлежащия на изплащане дивидент. Така, при равни други условия, няма да се понижата активите, заради факта, че акцията поевтинява, защото е вече ex-дивидент.
Когато бъде реално изплатен, дивидентът престава да бъде вземане на фонда от компанията Х и влиза като сума пари. Какво ще прави с тях фонда зависи от инвестиционната му политика към момента. На теория е възможно да бъде разпределян сред инвеститорите, но на практика не съм сигурен, че това е добра идея - става дума за малки по размер суми (буквално стотни от стотинката), което, заедно с данъка и останалите разходи, в крайна сметка понижава доходността.
Всеки може сам да си "изплаща" дивидент от ETF-а, като в края на годината продаде такава част от дяловете си, която съответства на дивидентната доходност на индекса.
Коментар
-
Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнениеПишете го всеки ден, че утре пак ще има неразбрали...
Свикнали са на дебелия процент и сега им се види измама.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Ivangh Разгледай мнение- Ок, разбрах че се преизчисляват акциите, но къде отива ефекта от дивидентите. Имам предвид каква е логиката да не се разпределя?
Благодаря предварително!
Коментар
-
Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнениена мързеливия не можеш да помогнеш с приказки, свърши му рабатата, а онзи после пак ще го мързи
Коментар
-
Първоначално изпратено от obafeme Разгледай мнениетука е пълно с елементарни въпроси, които свалят нивото. Сега очаквам някой да попита и как да си купи дялове от фонда, мъка
Коментар
-
Първоначално изпратено от JaG Разгледай мнение... Макар че след като се прибере 2.5% такса управление едва ли ще остане нещо от тия дивидентиТАКСАТА за управление е 1% годишно. В проспекта име предвидени РАЗХОДИ на фонда извън таксата за управление (не такси към УД-то), които са ДО 1.5% годишно, но те са за конкретни цели - такси за лиценз към КФН, такси за регистрация към БФБ, такса за ползване на марката SOFIX, такси за водене на регистър към ЦД, разходи за одитори, публикации и други подобни. Всички те са общо под 30 хиляди лева годишно. Нека да сметнем сега - фондът има в момента активи да кажем 25 милиона лева. При 25 хиляди лева разходи, колко процента са това от активите? Според мен 0.1%. Като прибавим 1% такса за уоравление, общият разход за администрация на фонда вече клони към 1.1%. А с увеличаването на активите ще клони към 1%. Хайде стига вече с тези инсинуации за някакви хипотетични високи такси. Мисли ли някой, че щяхме да докараме пенсионните фондове в този проект, ако наистина взимахме такива такси?
Идеята на този проект е инвеститорите да удвоят парите си за 12-18 месеца, ако успеем да реализираме плана си за излизане на чуждите пазари. Какво значи в този смисъл 1% годишно? Само от факта, че ETF-ът не плаща корпоративен данък въху печалбата от 10% (какъвто плащат другите емитенти от SOFIX) и спестява също 5% данък върху дивидентите, се пестят за инвеститорите няколко пъти повече от този 1%. Не чувам никой да се оплаква от брокерските комисиони в България, които могат да са по 0.5% във всяка посока, тоест 1% на завъртане. Нали така, JaG?
Коментар
-
Първоначално изпратено от k.o. Разгледай мнениеТвърде критичен сте. Има колеги, които са млади в инвестирането и не са запознати в детайли, като повечето членове на форума. Непонятното за тях е повече, сега ще ги въведем с 1 - 2 коментара, а след време и те ще помагат на новите с идеята да се подобри поне малко инвестиционната култура в България, за да не бъде окачествявана търговията на БФБ като "хазарт и рулетка", ако изобщо са чували за борса.
Умните пари са инвестирани, а глупавите в банки. Нека има повече умни пари.
Коментар
Коментар