IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (BGX)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от ceneto Разгледай мнение
    не разбрах какво искаш да кажеш
    ама търгувай дакса там също го ребалансират и както казваш дават сведения

Ами ако и Василев ми отговори така ....
    да си търгувам фондове към дакса ,защото са предвидими и дават сведения
    Поздрави!

Коментар

• Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
      Петър ,
      Това не е активен фонд.....
      ДАХ е от 30 акции и фондовете който са на къси и дълги оповестили кой акции ще са основни,лично проверих един от тях.
      , а тук са 15 и никой не дава сведения кои акции ще са зареждат и защо....

...
      не разбрах какво искаш да кажеш
      ама търгувай дакса там също го ребалансират и както казваш дават сведения

“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

• Първоначално изпратено от Petar Разгледай мнение
        Ако се направи както предлагаш се получава 39,5% за акциите над 5% тегло и всичко друго по 4.90. Тоест тръгне ли Софка да расте и 5 позиции преминат 5те % защото си много близо до тях трябва веднага да ги разпродаваш. На другия ден да купуваш че си паднал пък надолу. Разбирам, че въпреки всички хипотези в документацията на фонда и нашите лични предпо1итания и очаквания, няма причина да се сърдим че някъде има 0.4% след като пише че фонда не е длъжен да инвестира във всички акции от индекса. Отделно, да не ни пука, че сега трябва да изкупи Холдинг Варна до 50 лева на парче а след месец да не може да се "отърве" от тях и на 10 лева примерно, ама какво ни дреме като не са наши парите ние ще изкараме на гърба на фонда. Така реално едни милиони ще се прехвърлят от фонда в някой друг, защо не и в нас. И не на последно място ако вземем който и да било ETF на DAX примерно, трудно ще се намерят такива, които купуват повече от 10 акции. Да всеки иска точно следване но и трябва да се съобразим и да погледнем как бихме реагирали ако някой ни чака да купуваме скъпо и после да се чудим какво да ги правим хартиите ако някоя компания излезе. Затова си има анализ. Аз пожелавам още веднъж успех на фонда и на г-н Василев. Ако пък листването успее и се привлекат читави инвеститори тука ще има да се пишат тая година трипъл направих и т.н Пожелавам го на всеки и на мен ми трябва един трипъл дабъл
        Петър ,
        Това не е активен фонд.....
        ДАХ е от 30 акции и фондовете който са на къси и дълги оповестили кой акции ще са основни,лично проверих един от тях.
        , а тук са 15 и никой не дава сведения кои акции ще са зареждат и защо....
        Да бяха комунисти щеше да ми е ясно защо мълчат.....
        Фондовете на Амро купуваха всички акции на софикс и в шесте си вида и шесте месеца след това чакаха промени.......
        Там зареждаха и златни пясъци и Булгартабак и Зрънчо и бАКБ , и Корп...
        Това са начините ....
        Всичко друго е активност в полза на някоя акция спрямо друга и манипулацията не може да се отдели от честната игра...
        Поздрави!
        Василев го уважавам ,но той не може да преодолее желанието си от едно време ,той да е водещ в играта....

Коментар

• Първоначално изпратено от vale1 Разгледай мнение

Би ли споделил като капацитет твоето виждане по 1 въпрос ?
          М+Ц ,
          Стара планина - основен актив в консолидирания отчет е М +Ц ,
          ХИКА - основен актив в консолидирания отчет е М +Ц
          Та трите компании в Софикс с еднакъв основен актив водят ли се свързани лица ?
          Добре казано и аз съм си го мислил! Трите компании са с общо тегло към 18% а основно зависят от М+Ц.

Каква е логиката да се допускат и трите в Софикс ?

Коментар

• Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение

Eто веднага
            Тегло в SOFIX Bulgaria SOFIX
            UCITS ETF
            Софарма 15.24% 12.00%
            Неохим 4.73% 3.80%
            Централна кооперативна банка 4.11% 3.05%
            Индустриален Капитал Холдинг 3.62% 2.90%
            Индустриален Холдинг България 3.08% 2,4%
            Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ 3.81% 3.10%
            Първа инвестиционна банка 6.65% 4,90%
            Монбат 7.28% 6.50%
            М+С Хидравлик 6.38% 4,90%
            Стара планина Холд 8.28% 5.00%
            Холдинг Варна 4.21% 3.40%
            Адванс Терафонд АДСИЦ 11.13% 10.00%
            Албена 7.14% 4,90%
            Химимпорт 11.45% 11.00%
            Трейс груп холд 2.90% 2.30%
            Парични наличности и вземания 0.00% 20%
            100.00% 100.00%
            Ето така бих го направил....в краен случай....

Коментар

• Първоначално изпратено от Petar Разгледай мнение
              Ако се направи както предлагаш се получава 39,5% за акциите над 5% тегло и всичко друго по 4.90. Тоест тръгне ли Софка да расте и 5 позиции преминат 5те % защото си много близо до тях трябва веднага да ги разпродаваш. На другия ден да купуваш че си паднал пък надолу. Разбирам, че въпреки всички хипотези в документацията на фонда и нашите лични предпо1итания и очаквания, няма причина да се сърдим че някъде има 0.4% след като пише че фонда не е длъжен да инвестира във всички акции от индекса. Отделно, да не ни пука, че сега трябва да изкупи Холдинг Варна до 50 лева на парче а след месец да не може да се "отърве" от тях и на 10 лева примерно, ама какво ни дреме като не са наши парите ние ще изкараме на гърба на фонда. Така реално едни милиони ще се прехвърлят от фонда в някой друг, защо не и в нас. И не на последно място ако вземем който и да било ETF на DAX примерно, трудно ще се намерят такива, които купуват повече от 10 акции. Да всеки иска точно следване но и трябва да се съобразим и да погледнем как бихме реагирали ако някой ни чака да купуваме скъпо и после да се чудим какво да ги правим хартиите ако някоя компания излезе. Затова си има анализ. Аз пожелавам още веднъж успех на фонда и на г-н Василев. Ако пък листването успее и се привлекат читави инвеститори тука ще има да се пишат тая година трипъл направих и т.н Пожелавам го на всеки и на мен ми трябва един трипъл дабъл
              Благодаря за разума, Петър.

Коментар

• Ако се направи както предлагаш се получава 39,5% за акциите над 5% тегло и всичко друго по 4.90. Тоест тръгне ли Софка да расте и 5 позиции преминат 5те % защото си много близо до тях трябва веднага да ги разпродаваш. На другия ден да купуваш че си паднал пък надолу. Разбирам, че въпреки всички хипотези в документацията на фонда и нашите лични предпо1итания и очаквания, няма причина да се сърдим че някъде има 0.4% след като пише че фонда не е длъжен да инвестира във всички акции от индекса. Отделно, да не ни пука, че сега трябва да изкупи Холдинг Варна до 50 лева на парче а след месец да не може да се "отърве" от тях и на 10 лева примерно, ама какво ни дреме като не са наши парите ние ще изкараме на гърба на фонда. Така реално едни милиони ще се прехвърлят от фонда в някой друг, защо не и в нас. И не на последно място ако вземем който и да било ETF на DAX примерно, трудно ще се намерят такива, които купуват повече от 10 акции. Да всеки иска точно следване но и трябва да се съобразим и да погледнем как бихме реагирали ако някой ни чака да купуваме скъпо и после да се чудим какво да ги правим хартиите ако някоя компания излезе. Затова си има анализ. Аз пожелавам още веднъж успех на фонда и на г-н Василев. Ако пък листването успее и се привлекат читави инвеститори тука ще има да се пишат тая година трипъл направих и т.н Пожелавам го на всеки и на мен ми трябва един трипъл дабъл

Коментар

• Първоначално изпратено от NikolayVassilev Разгледай мнение

Декс,
                  Още на първа точка не разбирате какво Ви казвам. Като инвестирате 10*4+5*11=95, ВСЯКО движение на която и да е цена Ви води до нарушение на ограниченията. Помислете.
                  Аз не казвам да сте на 5.00, а поне близо. Вие отивате в крайност - средно 1 пр. пункт под за всяка една компания, което е много за мен. При 5%, вие като сте на 4 си е 20% отклонение за позицията.

Коментар

Уважаеми Г-н Василев,
                    По:
                    т. 1 В това, че цените се променят ежедневно няма нищо лошо, ЕТФ може да създава ликвидност и дори ще печели от това по простата причина, че ще е на бид-а като цената пада и ще продава на аск-а като цената се качи.
                    т. 2 То по вашата формула фонда е underweight големите акции, и малките е underweight които са заменени в кеш..според мен това го отдалечава повече от индекса.
                    т. 3 При всеки фонд това е така, освен ако не очаквате огромни тегления, това не мисля е проблем.
                    т. 4 Индекса ще се промени при всички положения, но това е риск който винаги го има. И инвеститорите ако не са на ясно е техен проблем. Ако смятате да проракувате как ще се промени - това не е пасивен фонд. Или пък ако имате вътрешна инфо.. е това съвсем друго

пп Не приемайте нашите коментари негативно, а напротив - в крайна сметка всички ще спечелим ако направите фонда възможно най-добър в очите на инвеститорите.
                    Поздрави.
                    Декс,
                    Още на първа точка не разбирате какво Ви казвам. Като инвестирате 10*4+5*11=95, ВСЯКО движение на която и да е цена Ви води до нарушение на ограниченията. Помислете.
                    Last edited by NikolayVassilev; 07.02.2017, 18:53.

Коментар

Уважаеми Декс,

Преди няколко дни вероятно друг участник предложи 10*4+5*11=95 и тогава отговорих. Сега пак ли да пиша същото?
                      Вашето предложение изглежда интересно като размишление за този форум, но има няколко големи проблема. Ако искате, помислете и вникнете в тях. Ако не искате, може до безкрай от нещо да се оплаквате, но не можете да ни помогнете.

1) Когато фиксираме 10*4+5*11=95, цените ще продължат да подскачат нагоре-надолу всеки ден. След броени минути ще нарушите правилото за 40% и ще се наложи да купувате и продавате до безкрай ежедневно. Ще реализирате загуби от брокерски комисиони, от бид-аск спреда, от такси към депозитари и др.
                      2) При вашата формула ще сте underweight големите акции и силно overweight малките. Твърдя, че е много вероятно грешката спрямо индекса при Вас да е по-голяма от нашата. Посмятайте.
                      3) Ако имате теглене при само 5% кеш, ще трябва да продавате спешно и драматично веднага - не е добра идея.
                      4) А като се промени един слънчев ден индексът и всичките Ви тегла са 5% - любопитен съм как ще разпродадете и на какви цени.

Колеги,

Мисля, че през последните седмици достатъчно обсъдихме тегла, стратегии и т.н. Нямам какво добавя. Ако някой не харесва фонда, да направи друг. Ако е по-добър, и ние ще инвестираме в него.

Поздрави, Николай
                      Уважаеми Г-н Василев,
                      По:
                      т. 1 В това, че цените се променят ежедневно няма нищо лошо, ЕТФ може да създава ликвидност и дори ще печели от това по простата причина, че ще е на бид-а като цената пада и ще продава на аск-а като цената се качи.
                      т. 2 То по вашата формула фонда е underweight големите акции, и малките е underweight които са заменени в кеш..според мен това го отдалечава повече от индекса.
                      т. 3 При всеки фонд това е така, освен ако не очаквате огромни тегления, това не мисля е проблем.
                      т. 4 Индекса ще се промени при всички положения, но това е риск който винаги го има. И инвеститорите ако не са на ясно е техен проблем. Ако смятате да проракувате как ще се промени - това не е пасивен фонд. Или пък ако имате вътрешна инфо.. е това съвсем друго

пп Не приемайте нашите коментари негативно, а напротив - в крайна сметка всички ще спечелим ако направите фонда възможно най-добър в очите на инвеститорите.
                      Поздрави.
                      Last edited by dex; 07.02.2017, 18:19.

Коментар

Уважаеми Декс,

Преди няколко дни вероятно друг участник предложи 10*4+5*11=95 и тогава отговорих. Сега пак ли да пиша същото?
                        Вашето предложение изглежда интересно като размишление за този форум, но има няколко големи проблема. Ако искате, помислете и вникнете в тях. Ако не искате, може до безкрай от нещо да се оплаквате, но не можете да ни помогнете.

1) Когато фиксираме 10*4+5*11=95, цените ще продължат да подскачат нагоре-надолу всеки ден. След броени минути ще нарушите правилото за 40% и ще се наложи да купувате и продавате до безкрай ежедневно. Ще реализирате загуби от брокерски комисиони, от бид-аск спреда, от такси към депозитари и др.
                        2) При вашата формула ще сте underweight големите акции и силно overweight малките. Твърдя, че е много вероятно грешката спрямо индекса при Вас да е по-голяма от нашата. Посмятайте.
                        3) Ако имате теглене при само 5% кеш, ще трябва да продавате спешно и драматично веднага - не е добра идея.
                        4) А като се промени един слънчев ден индексът и всичките Ви тегла са 5% - любопитен съм как ще разпродадете и на какви цени.

Колеги,

Мисля, че през последните седмици достатъчно обсъдихме тегла, стратегии и т.н. Нямам какво добавя. Ако някой не харесва фонда, да направи друг. Ако е по-добър, и ние ще инвестираме в него.

Поздрави, Николай

Само уточнение..
                        Вие сам казахте да ви критикуваме април месец..
                        което значи че фонда в момента няма завършен вид...

А моето предложение е следното ...
                        В момента сте направили теглото на хим ,атера , монбат и софарма /оставили сте 20% кеш от тях спрямо теглото на софикс/, останалите 11 акции /там е батака/да имат тегло 15-20 % по малко от теглото на софикс и тогава ще имате всичко ....както трябва
                        Вие това даже не го разглеждате..--
                        А го предлагам за втори път ,ако не Вие ясно да ви го сметна....
                        Поздрави!

Коментар

Eто веднага
                          Тегло в SOFIX Bulgaria SOFIX
                          UCITS ETF
                          Софарма 15.24% 12.00%
                          Неохим 4.73% 4.90%
                          Централна кооперативна банка 4.11% 4.90%
                          Индустриален Капитал Холдинг 3.62% 4.90%
                          Индустриален Холдинг България 3.08% 4.90%
                          Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ 3.81% 4.90%
                          Първа инвестиционна банка 6.65% 4.90%
                          Монбат 7.28% 6.50%
                          М+С Хидравлик 6.38% 4.90%
                          Стара планина Холд 8.28% 4.90%
                          Холдинг Варна 4.21% 4.90%
                          Адванс Терафонд АДСИЦ 11.13% 10.00%
                          Албена 7.14% 4.90%
                          Химимпорт 11.45% 11.00%
                          Трейс груп холд 2.90% 4.90%
                          Парични наличности и вземания 0.00% 6.60%
                          100.00% 100.00%
                          Уважаеми Декс,

Колеги,

Поздрави, Николай

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение

Декс, остава ми въпроса и към теб защо Монбат вместо 7.28% има 6.50%, а Стара планина вместо 8.28% има 4.90%. Това все още не мога да го схвана. Явно в мен е проблема щото и ЕТФ, а и ти сте единодушни че така трябва да са

п.п. да не излиза че пиша заради конфликт на интереси ще отбележа че имам и от двете и повече са ми Монбат
                            Аз просто нагласих техните %, не че твърдя че трябва да е така. Иначе капитализацията на Монбат е 3х по-голяма.

Коментар

• Първоначално изпратено от 4f4 Разгледай мнение

Не мисля чe има контрол от страна на 4I8
                              Правно не съм убеден как е ,но това,че изп.директор на М+Ц хидравлик и още 2-ма члена на СД са в борда на ХИКА определено ме навежда на мисълта за свързаност .
                              Няма да коментирам дела на М + Ц хидравлик каква част е от активите на Хика .
                              Но бог да пази индекса Софикс от производствена авария или влошаване на резултатите при М + Ц.

Коментар

• Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение

Не мислиш или няма....?
                                Или мислиш че М+С имат контрол над Хиката...
                                Това е твоя мисъл и е доста комична!

Коментар

Working...
                                X