Първоначално изпратено от precakanoto
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (BGX)
Collapse
X
-
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнениеА какво излезе сега - като ви говорехме преди време, че старата планина, както и албената (след сливането с алхл) има превратно много погребан фри-флоут и теглата им в индекса са нереални - тогава скачахте и не приемахте истината, сега добре, виждаме, че го знаете и осъзнавате, но просто сте били пристрастни )))) Няма нищо, приема се, всички сме така на борсата в малка или голяма степен понякога)))) И стига с този чешки шит чеза, и той е толкова за индекс, колкото другото недоразумение от последните дни. Конюнктурни компании не стават за инекс, като се видя вече и при трейса - осоебно пък такива без история, набутани изкуствено на борса при раздържавяване на държани дялове и съмнителни цени....т.н. - лично мнение, може също да се окаже пристрастно)))))
Относно Чез Разпределение да кажеш че била конюнктурна компания това е естествен монопол, притежаваща повече от 1/3 от ел. мрежата в страната, критична инфраструктура благодарение на която може да фукнционира страната и София със всички държавни и административни учреждения. Конюнктурна компания
- 1 like
Коментар
-
Здравейте г-н Василев,
Искам и аз да се включа с един въпрос. Постоянно говорите за особеностите да правиш UCITS ETF и правилото 5-40. Може ли да разясните този проблем може ли да бъде решен (и до каква степен) с промени в местното ни законодателство и доколко зависи само от европейски директиви.
Благодаря и успех!
Коментар
-
Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнениеНа мен много ми хареса една мисъл на г-н Василев и май ми е станала любима, като се сетя за нея, защото започнах да се пристрастявам към идеята - а именно "Люксембург на Балканите". Казвам чистосърдечно, не се шегувам, (защото не винаги ми личи кога се шегувам, и говоря наобратно, затова го уточних)))) Относно правилото 5-40% математиката показва интересни неща, и изводи, един от окито е, че щем-не щем, налага се да се "траква" нещо като "индекс в индекса", по критерия мин.разлика. между двата))) Някои методи като например "най-малките квадрати" (любимият на краля на математиката - Гаус) подсказват интересни решения ))) Отделно от това обаче лесно се извежда и друга аналитична формула която пък "говори" и подтиква към размисли за оптималното количество кеш, което фонда може да траква многоуспешно, както и други трудни разсъждения касаещи фрифлоутите на дружествата в индекса))) Надявам се да споделя довечера, сега имам неприятни за мен задачи (много неприятни, изобщо всичко вън от математиката ми е неприятно, какво да се прави, изкривено мислене - шега със мене си)))) Но найважното е че мисълта за люксембург на балканите ми топли душата в студените дни и пожелавам да се случи най-чистосърдечно, затова и най-вече живи и здрави всички във фонда. Пожелавам им много успех и да направят България известна в добрия смисъл на думата
Идеята за Люксембург на Балканите е на моя партньор Никола Янков.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bse-traderЩе се измислят промени, интересно е и относно броя акционери ... в единия регистър, в другия и като цяло. Чез Разпределение определено има място в индекса повече от половината дружества които са там, ама понеже не е старо дружество с хиляди акционери (дето голяма част са умрели, живеят в чужбина или много други дето бъкел не знаят че имат акции). Да видим какво ще се измисли и трябва да е за добро!Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
- 1 like
Коментар
-
На мен много ми хареса една мисъл на г-н Василев и май ми е станала любима, като се сетя за нея, защото започнах да се пристрастявам към идеята - а именно "Люксембург на Балканите". Казвам чистосърдечно, не се шегувам, (защото не винаги ми личи кога се шегувам, и говоря наобратно, затова го уточних)))) Относно правилото 5-40% математиката показва интересни неща, и изводи, един от окито е, че щем-не щем, налага се да се "траква" нещо като "индекс в индекса", по критерия мин.разлика. между двата))) Някои методи като например "най-малките квадрати" (любимият на краля на математиката - Гаус) подсказват интересни решения ))) Отделно от това обаче лесно се извежда и друга аналитична формула която пък "говори" и подтиква към размисли за оптималното количество кеш, което фонда може да траква многоуспешно, както и други трудни разсъждения касаещи фрифлоутите на дружествата в индекса))) Надявам се да споделя довечера, сега имам неприятни за мен задачи (много неприятни, изобщо всичко вън от математиката ми е неприятно, какво да се прави, изкривено мислене - шега със мене си)))) Но найважното е че мисълта за люксембург на балканите ми топли душата в студените дни и пожелавам да се случи най-чистосърдечно, затова и най-вече живи и здрави всички във фонда. Пожелавам им много успех и да направят България известна в добрия смисъл на думатаНе е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение
И аз щах да питам защо няма Унгария По нататък за да задоволите рисковите играчи и спекуланти, с които е пълен форума, може да пуснете ETF и за Сърбия и Хърватска.
Коментар
-
Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнениеПитах и във ФБ, но да попита и тук. Г-н Василев преполовихме март - как вървят нещата в Лондон? Вие сте ЕТФ, а не публично дружество - предполагам че можете да разкажете малко от кухнята?
- 2 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от NikolayVassilev Разгледай мнениеА не за Унгария - жалко.Life won't wait for you.
Коментар
-
Първоначално изпратено от NikolayVassilev Разгледай мнение
Уважаеми Емгеко,
Тази тема ни е вълнувала особено много - още месеци преди да стартираме ЕТФ-а. Според нашите симулации оптимално е водещ индекс да има поне 20 акции. Тогава индексът може да се репликира без големи отклонения. Можем да го демонстрираме.
Освен бройката акции, втора тема е колко са големи големите акции. Тук България (Софикс) не е зле. В Унгария има 4 огромни компании с общо тегло в индекса от деветдесет и няколко процента, а всички други са под 1% всяка! Няма как да се направи UCITS ETF. Затова следващите ни 4 фонда са за Гърция, Румъния, Чехия и Полша. А не за Унгария - жалко.
Поздрави, Н
Поздрави и успех в начинанията!
Коментар
-
Първоначално изпратено от emgeko Разгледай мнение
Г-н Василев, привет,
Интересно би ми било да споделите какво е Вашето мнение за оптималната структура на индекса като брой компании на база калкулациите ви, от гледна точка максимално близкото му репликиране от страна на фонда при спазване на прословутите ограничения 5-40%. От мнението Ви разбирам, че и при новата структура се очаква тези ограничения значително да "тежат". Допускам, че като ключов участник на пазара, сте участвали в подобни консултации. Считате ли, че аргументите на вземащите тези решения са достатъчно обективни, отчитайки пазара, компаниите и фрий-флота, за да не се пристъпи на този етап към по-кардинални промени в състава на индекса?
Ще съм благодарен да чуя доколкото е възможно максимално безпристрастно експертното Ви мнение.
Тази тема ни е вълнувала особено много - още месеци преди да стартираме ЕТФ-а. Според нашите симулации оптимално е водещ индекс да има поне 20 акции. Тогава индексът може да се репликира без големи отклонения. Можем да го демонстрираме.
Освен бройката акции, втора тема е колко са големи големите акции. Тук България (Софикс) не е зле. В Унгария има 4 огромни компании с общо тегло в индекса от деветдесет и няколко процента, а всички други са под 1% всяка! Няма как да се направи UCITS ETF. Затова следващите ни 4 фонда са за Гърция, Румъния, Чехия и Полша. А не за Унгария - жалко.
Поздрави, Н
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от NikolayVassilev Разгледай мнение
Колеги, нямаме роля в целия този процес. Приемаме индекса такъв, какъвто е.
Не, и новата структура е много далеч от правилото 5-40%.
Поздрави, Н
Интересно би ми било да споделите какво е Вашето мнение за оптималната структура на индекса като брой компании на база калкулациите ви, от гледна точка максимално близкото му репликиране от страна на фонда при спазване на прословутите ограничения 5-40%. От мнението Ви разбирам, че и при новата структура се очаква тези ограничения значително да "тежат". Допускам, че като ключов участник на пазара, сте участвали в подобни консултации. Считате ли, че аргументите на вземащите тези решения са достатъчно обективни, отчитайки пазара, компаниите и фрий-флота, за да не се пристъпи на този етап към по-кардинални промени в състава на индекса?
Ще съм благодарен да чуя доколкото е възможно максимално безпристрастно експертното Ви мнение.
Коментар
-
Първоначално изпратено от johny-bravo Разгледай мнение
Винаги ще има сърдити. В случая мечките не са хич хепи. Вместо баба меца да троши рога с тежката си лапа, бикът и строши кратуната с железните си рога
- 1 like
Коментар
Коментар