IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (BGX)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от precakanoto Разгледай мнение
    А какво излезе сега - като ви говорехме преди време, че старата планина, както и албената (след сливането с алхл) има превратно много погребан фри-флоут и теглата им в индекса са нереални - тогава скачахте и не приемахте истината, сега добре, виждаме, че го знаете и осъзнавате, но просто сте били пристрастни )))) Няма нищо, приема се, всички сме така на борсата в малка или голяма степен понякога)))) И стига с този чешки шит чеза, и той е толкова за индекс, колкото другото недоразумение от последните дни. Конюнктурни компании не стават за инекс, като се видя вече и при трейса - осоебно пък такива без история, набутани изкуствено на борса при раздържавяване на държани дялове и съмнителни цени....т.н. - лично мнение, може също да се окаже пристрастно)))))
    когато цените стигнат нива на които да удовлетворяват - ще излязат и продавачи(били те и мажовци). Какво и е на Албенката? Мисля че там съвсем спокойно си пълнят - виж 61-62лв(при счетоводна и аз не знам вече колко) си стои и си има продавачи колкото искаш! Очаквам тежестта й в Софикс да нарасне още, всъщност кога ще видим новите пропорции на индекса?

Коментар

А какво излезе сега - като ви говорехме преди време, че старата планина, както и албената (след сливането с алхл) има превратно много погребан фри-флоут и теглата им в индекса са нереални - тогава скачахте и не приемахте истината, сега добре, виждаме, че го знаете и осъзнавате, но просто сте били пристрастни )))) Няма нищо, приема се, всички сме така на борсата в малка или голяма степен понякога)))) И стига с този чешки шит чеза, и той е толкова за индекс, колкото другото недоразумение от последните дни. Конюнктурни компании не стават за инекс, като се видя вече и при трейса - осоебно пък такива без история, набутани изкуствено на борса при раздържавяване на държани дялове и съмнителни цени....т.н. - лично мнение, може също да се окаже пристрастно)))))
      Проблемът на индекса най-малко са Стара планина и Албена, те все пак са от малкото реално публични компании и на нашия пазар за момента няма кой да ги измести от индекса. Стара планина може да я даваме като положителен пример за много практики - месечни данни, дълги години дивиденти без пропуски, откритост, предвидимост ...

Относно Чез Разпределение да кажеш че била конюнктурна компания това е естествен монопол, притежаваща повече от 1/3 от ел. мрежата в страната, критична инфраструктура благодарение на която може да фукнционира страната и София със всички държавни и административни учреждения. Конюнктурна компания

Коментар

• Здравейте г-н Василев,
        Искам и аз да се включа с един въпрос. Постоянно говорите за особеностите да правиш UCITS ETF и правилото 5-40. Може ли да разясните този проблем може ли да бъде решен (и до каква степен) с промени в местното ни законодателство и доколко зависи само от европейски директиви.

Благодаря и успех!

Коментар

На мен много ми хареса една мисъл на г-н Василев и май ми е станала любима, като се сетя за нея, защото започнах да се пристрастявам към идеята - а именно "Люксембург на Балканите". Казвам чистосърдечно, не се шегувам, (защото не винаги ми личи кога се шегувам, и говоря наобратно, затова го уточних)))) Относно правилото 5-40% математиката показва интересни неща, и изводи, един от окито е, че щем-не щем, налага се да се "траква" нещо като "индекс в индекса", по критерия мин.разлика. между двата))) Някои методи като например "най-малките квадрати" (любимият на краля на математиката - Гаус) подсказват интересни решения ))) Отделно от това обаче лесно се извежда и друга аналитична формула която пък "говори" и подтиква към размисли за оптималното количество кеш, което фонда може да траква многоуспешно, както и други трудни разсъждения касаещи фрифлоутите на дружествата в индекса))) Надявам се да споделя довечера, сега имам неприятни за мен задачи (много неприятни, изобщо всичко вън от математиката ми е неприятно, какво да се прави, изкривено мислене - шега със мене си)))) Но найважното е че мисълта за люксембург на балканите ми топли душата в студените дни и пожелавам да се случи най-чистосърдечно, затова и най-вече живи и здрави всички във фонда. Пожелавам им много успех и да направят България известна в добрия смисъл на думата
          Благодаря, Прецаканото.
          Идеята за Люксембург на Балканите е на моя партньор Никола Янков.

Коментар

• Първоначално изпратено от Bse-trader
            Ще се измислят промени, интересно е и относно броя акционери ... в единия регистър, в другия и като цяло. Чез Разпределение определено има място в индекса повече от половината дружества които са там, ама понеже не е старо дружество с хиляди акционери (дето голяма част са умрели, живеят в чужбина или много други дето бъкел не знаят че имат акции). Да видим какво ще се измисли и трябва да е за добро!
            Не е препоръка... !!!
            "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• На мен много ми хареса една мисъл на г-н Василев и май ми е станала любима, като се сетя за нея, защото започнах да се пристрастявам към идеята - а именно "Люксембург на Балканите". Казвам чистосърдечно, не се шегувам, (защото не винаги ми личи кога се шегувам, и говоря наобратно, затова го уточних)))) Относно правилото 5-40% математиката показва интересни неща, и изводи, един от окито е, че щем-не щем, налага се да се "траква" нещо като "индекс в индекса", по критерия мин.разлика. между двата))) Някои методи като например "най-малките квадрати" (любимият на краля на математиката - Гаус) подсказват интересни решения ))) Отделно от това обаче лесно се извежда и друга аналитична формула която пък "говори" и подтиква към размисли за оптималното количество кеш, което фонда може да траква многоуспешно, както и други трудни разсъждения касаещи фрифлоутите на дружествата в индекса))) Надявам се да споделя довечера, сега имам неприятни за мен задачи (много неприятни, изобщо всичко вън от математиката ми е неприятно, какво да се прави, изкривено мислене - шега със мене си)))) Но найважното е че мисълта за люксембург на балканите ми топли душата в студените дни и пожелавам да се случи най-чистосърдечно, затова и най-вече живи и здрави всички във фонда. Пожелавам им много успех и да направят България известна в добрия смисъл на думата
              Не е препоръка... !!!
              "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Първоначално изпратено от B.Graham Разгледай мнение

И аз щах да питам защо няма Унгария По нататък за да задоволите рисковите играчи и спекуланти, с които е пълен форума, може да пуснете ETF и за Сърбия и Хърватска.
                Да.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                  Питах и във ФБ, но да попита и тук. Г-н Василев преполовихме март - как вървят нещата в Лондон? Вие сте ЕТФ, а не публично дружество - предполагам че можете да разкажете малко от кухнята?
                  Движим се. Но имам много технически подробности извън компетенциите на Експат и дори извън България. Много неща ни се налага да правим за първи път. Досега няма източноевропейски фонд, листван в Лондон. Съответно и те трябва да се подготвят. Нямам прогноза за времето.

Коментар

• Първоначално изпратено от NikolayVassilev Разгледай мнение
                    А не за Унгария - жалко.
                    И аз щах да питам защо няма Унгария По нататък за да задоволите рисковите играчи и спекуланти, с които е пълен форума, може да пуснете ETF и за Сърбия и Хърватска.
                    Life won't wait for you.

Коментар

Уважаеми Емгеко,

Тази тема ни е вълнувала особено много - още месеци преди да стартираме ЕТФ-а. Според нашите симулации оптимално е водещ индекс да има поне 20 акции. Тогава индексът може да се репликира без големи отклонения. Можем да го демонстрираме.

Освен бройката акции, втора тема е колко са големи големите акции. Тук България (Софикс) не е зле. В Унгария има 4 огромни компании с общо тегло в индекса от деветдесет и няколко процента, а всички други са под 1% всяка! Няма как да се направи UCITS ETF. Затова следващите ни 4 фонда са за Гърция, Румъния, Чехия и Полша. А не за Унгария - жалко.

Поздрави, Н
                      Благодаря за отговора.
                      Поздрави и успех в начинанията!

Коментар

• Питах и във ФБ, но да попита и тук. Г-н Василев преполовихме март - как вървят нещата в Лондон? Вие сте ЕТФ, а не публично дружество - предполагам че можете да разкажете малко от кухнята?

Коментар

• Първоначално изпратено от emgeko Разгледай мнение

Г-н Василев, привет,
                          Интересно би ми било да споделите какво е Вашето мнение за оптималната структура на индекса като брой компании на база калкулациите ви, от гледна точка максимално близкото му репликиране от страна на фонда при спазване на прословутите ограничения 5-40%. От мнението Ви разбирам, че и при новата структура се очаква тези ограничения значително да "тежат". Допускам, че като ключов участник на пазара, сте участвали в подобни консултации. Считате ли, че аргументите на вземащите тези решения са достатъчно обективни, отчитайки пазара, компаниите и фрий-флота, за да не се пристъпи на този етап към по-кардинални промени в състава на индекса?
                          Ще съм благодарен да чуя доколкото е възможно максимално безпристрастно експертното Ви мнение.
                          Уважаеми Емгеко,

Тази тема ни е вълнувала особено много - още месеци преди да стартираме ЕТФ-а. Според нашите симулации оптимално е водещ индекс да има поне 20 акции. Тогава индексът може да се репликира без големи отклонения. Можем да го демонстрираме.

Освен бройката акции, втора тема е колко са големи големите акции. Тук България (Софикс) не е зле. В Унгария има 4 огромни компании с общо тегло в индекса от деветдесет и няколко процента, а всички други са под 1% всяка! Няма как да се направи UCITS ETF. Затова следващите ни 4 фонда са за Гърция, Румъния, Чехия и Полша. А не за Унгария - жалко.

Поздрави, Н

Коментар

Колеги, нямаме роля в целия този процес. Приемаме индекса такъв, какъвто е.
                            Не, и новата структура е много далеч от правилото 5-40%.
                            Поздрави, Н
                            Г-н Василев, привет,
                            Интересно би ми било да споделите какво е Вашето мнение за оптималната структура на индекса като брой компании на база калкулациите ви, от гледна точка максимално близкото му репликиране от страна на фонда при спазване на прословутите ограничения 5-40%. От мнението Ви разбирам, че и при новата структура се очаква тези ограничения значително да "тежат". Допускам, че като ключов участник на пазара, сте участвали в подобни консултации. Считате ли, че аргументите на вземащите тези решения са достатъчно обективни, отчитайки пазара, компаниите и фрий-флота, за да не се пристъпи на този етап към по-кардинални промени в състава на индекса?
                            Ще съм благодарен да чуя доколкото е възможно максимално безпристрастно експертното Ви мнение.

Коментар

• Първоначално изпратено от johny-bravo Разгледай мнение

Винаги ще има сърдити. В случая мечките не са хич хепи. Вместо баба меца да троши рога с тежката си лапа, бикът и строши кратуната с железните си рога
                              Е, самтаймз уин, самтаймз люн.

Коментар

• Мисия Лондон наближава момчета ! До тогава ни мечка, ни мечоци ще има !

Коментар

Working...
                                X