IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (BGX)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от znae6t Разгледай мнение
    Аз ли нещо недовиждам, обаче колоната стойност в лева в днешния отчет на фонда не дава като сума това, което стои в Общо активи и Нетна стойност на активите.
    Уважаеми Знаещ,
    Имаме сделки в сетълмънт. Не е грешка.
    Счетоводството работи по този начин. За 2 дни сделките приключват и цифрите се изравняват.
    Поздрави, Н.
    Last edited by NikolayVassilev; 20.03.2017, 16:27.

Коментар

• Първоначално изпратено от realista Разгледай мнение
      Искам да се извиня на г-н Н.Василев, както обещах, ако INHLBL напусне Софикс, а EUBG запази мястото си след проперката на КФН. Но съмненията ми остават за прозрачността във фонда. Дано с времето бъда разобеден. Лек и успешен ден.
      Всичко е наред, Реалист.
      И иначе какво на тема прозрачност Ви притеснява? Нека да го изясним и изчистим?
      Поздрави, Н

Коментар

• Аз ли нещо недовиждам, обаче колоната стойност в лева в днешния отчет на фонда не дава като сума това, което стои в Общо активи и Нетна стойност на активите.

Коментар

• Искам да се извиня на г-н Н.Василев, както обещах, ако INHLBL напусне Софикс, а EUBG запази мястото си след проперката на КФН. Но съмненията ми остават за прозрачността във фонда. Дано с времето бъда разобеден. Лек и успешен ден.

Коментар

• Първоначално изпратено от BSEtrader Разгледай мнение

По принцип съм напълно съгласен с твоята логика, но като човек със силно развито чувство за справедливост защитавам в случая обратната позиция. Това правило е пълна глупост да съществува за индексни фондове. Идеята на правилото е да намали риска от прекомерна концентрация в малък брой позиции поради субективното мнение (често и не съвсем безпристрастно) на портфолио мениджъра на фонда. Но при индексните фондове имаме зададена структура на портфейла от външен за фонда и ПМ източник - в нашия случай самата борса. И е нормално да има изключение че точно това правило не важи за индексни фондове, а и стана ясно че е прието такова в някои страни.
            Напълно сме съгласни, БФБ Трейдър.
            Точно такава позиция заемаме от миналата година насам.
            Поздрави, Н

Коментар

• Първоначално изпратено от Бик в атака Разгледай мнение
              Аз пък се чудя защо заради един фонд трябва да се променят правилата. Нямам нищо против фонда и дори му се кефя, защото осъзнавам ползите от него, но малко ми идва в повече да чета за промени на правила, закони, директиви и т.н.
              По принцип съм напълно съгласен с твоята логика, но като човек със силно развито чувство за справедливост защитавам в случая обратната позиция. Това правило е пълна глупост да съществува за индексни фондове. Идеята на правилото е да намали риска от прекомерна концентрация в малък брой позиции поради субективното мнение (често и не съвсем безпристрастно) на портфолио мениджъра на фонда. Но при индексните фондове имаме зададена структура на портфейла от външен за фонда и ПМ източник - в нашия случай самата борса. И е нормално да има изключение че точно това правило не важи за индексни фондове, а и стана ясно че е прието такова в някои страни.

Коментар

От което аз разбирам, че може с промяна на нашия закон (предполагам да се приеме изключение това да не важи за фондове следващи индекс) може да ви отпаднат проблемите, а реално и необходимостта да се увеличават дружествата на 20. Правилно ли съм разбрал?
                Може би да. Но я камилата, я камиларя...

Коментар

• Първоначално изпратено от k.o. Разгледай мнение
                  С валидните правила не могат да се намерят 20 качествени компании за СОФИКС, в момента също има няколко чист пълнеж, и да се промени низходящо правилото за 750 акционера, могат да се добавят максимум 2 - 3 солидни компании. Няма смисъл да се излагаме и разводняваме допълнително индекса, 15 дори са много, 12 биха били достатъчни в текущите условия и представителност на българския капиталов пазар.
                  Според мен най-добре за пазара беше вместо да сменят 2 коня да бяха вкарали в състезанието още 5 и всички щяха да бъдат доволни.

Коментар

• Първоначално изпратено от k.o. Разгледай мнение
                    С валидните правила не могат да се намерят 20 качествени компании за СОФИКС, в момента също има няколко чист пълнеж, и да се промени низходящо правилото за 750 акционера, могат да се добавят максимум 2 - 3 солидни компании. Няма смисъл да се излагаме и разводняваме допълнително индекса, 15 дори са много, 12 биха били достатъчни в текущите условия и представителност на българския капиталов пазар.
                    Според мен при една ангажираност от страна на държавата с листване на някои големи държавни дружества това може да се случи. Това поне се афишира. Да видим...
                    Keep going ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Бик в атака Разгледай мнение
                      Аз пък се чудя защо заради един фонд трябва да се променят правилата. Нямам нищо против фонда и дори му се кефя, защото осъзнавам ползите от него, но малко ми идва в повече да чета за промени на правила, закони, директиви и т.н.
                      ами когато нещо тоговаря на ucits директивата по-лесно може да се листне на чужда борса и вероятноста да е успешно е по-голяма
                      нашият закон предполагам(не съм юрист) не е направен оптимално спрямо нея(може за следване на пазарен индекс правилата да са различни), както и съставът на индекса
                      събитията от последната седмица го демонстрираха на практика

ето идеята на прословутото правило
                      Since UCITS funds are designed to be suitable to the retail investors, their rules build in certain levels of diversification with the aim of reducing their vulnerability to the performance of a small number of assets. In general, the more different assets a fund holds, the less the risk to investors of losing a substantial portion of their portfolio if one particular asset falls in value.

The most commonly known restriction is the so-called 5/10/40 rule. This says that a maximum of 10 per cent of a fund’s net assets may be invested in securities from a single issuer, and that investments of more than 5 per cent with a single issuer may not make up more than 40 per cent of the whole portfolio.

There are some exceptions to this rule. For example, where the fund is replicating a stock market or other index, the maximum limit per issuer is 20 per cent of net assets (or 35 per cent in exceptional circumstances).
                      Last edited by ceneto; 18.03.2017, 22:26.
                      “The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”

Коментар

• С валидните правила не могат да се намерят 20 качествени компании за СОФИКС, в момента също има няколко чист пълнеж, и да се промени низходящо правилото за 750 акционера, могат да се добавят максимум 2 - 3 солидни компании. Няма смисъл да се излагаме и разводняваме допълнително индекса, 15 дори са много, 12 биха били достатъчни в текущите условия и представителност на българския капиталов пазар.
                        Мнението ми не е препоръка за покупко - продажба на ценни книжа.

Коментар

• Ако тези правила са в полза на всички участници защо не? Напоследък се случва точно това и визията на Янков за Люксмебург на Балканите минава през здрава правна основа.
                          Keep going ...

Коментар

• Аз пък се чудя защо заради един фонд трябва да се променят правилата. Нямам нищо против фонда и дори му се кефя, защото осъзнавам ползите от него, но малко ми идва в повече да чета за промени на правила, закони, директиви и т.н.
                            Събитията не винаги отговарят на очакванията!

Коментар

• Първоначално изпратено от NikolayVassilev Разгледай мнение

Уважаеми BSE Trader,

Според мен е трудно да се надяваме на промени в европейските директиви. Затова възможните решения са:
                              - Да видим дали регулаторът може да изтълкува закона и директивата по по-логичен и благоприятен начин
                              - Да променим националното законодателство в бъдещ парламент
                              - Да се разшири индексът до към 20 компании
                              - Да действаме, както досега. Индексът не се репликира точно, но правим, каквото е възможно

Поздрави, Н
                              От което аз разбирам, че може с промяна на нашия закон (предполагам да се приеме изключение това да не важи за фондове следващи индекс) може да ви отпаднат проблемите, а реално и необходимостта да се увеличават дружествата на 20. Правилно ли съм разбрал?

Коментар

Здравейте г-н Василев,
                                Искам и аз да се включа с един въпрос. Постоянно говорите за особеностите да правиш UCITS ETF и правилото 5-40. Може ли да разясните този проблем може ли да бъде решен (и до каква степен) с промени в местното ни законодателство и доколко зависи само от европейски директиви.

Благодаря и успех!
                                Уважаеми BSE Trader,

Според мен е трудно да се надяваме на промени в европейските директиви. Затова възможните решения са:
                                - Да видим дали регулаторът може да изтълкува закона и директивата по по-логичен и благоприятен начин
                                - Да променим националното законодателство в бъдещ парламент
                                - Да се разшири индексът до към 20 компании
                                - Да действаме, както досега. Индексът не се репликира точно, но правим, каквото е възможно

Поздрави, Н

Коментар

Working...
                                X