IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF (BGX)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
    Модератор няма ли да спре личните нападки? Заради няколко човека ще спре откритата комуникация с фонда.

    Успех на фонда!
    +2
    Vanitas vanitatum...

    Коментар


    • Indicative Net Asset Value

      BSE Code Date Time Indicative NAV of Unit Indicative NAV of ETF ETF Units Outstanding
      BGX 01-11-2016 11:10:00 1.081 2 065 086 1 910 000


      Сега има предлагане на 1,02% под NAV ...това е ок е за форумци да купуват
      ... но аз и продавам .

      С пожелание за все повече ликвидност на БФБ

      Коментар


      • Тоя линк някак като шапка трябва да го сложат тук:

        http://www.expat.bg/bg/expat_sofix.html

        Относно Мекома...може би в темата за Меком биха дали също така пространно изложение пишещите тук защо се стигна до краха?

        Коментар


        • Успех на всички инвестирали във фонда !
          Дано стотиците хиляди бъдещи вложители направят отлични печалби.
          Да потекат милионите, не милиардите в техните сметки !!!

          Късмет !

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Alee Разгледай мнение
            хахахахаха!!! Сериозно или не, важното е да си вярват. И все пак на хората им е гот да имат фалшивото чувство за ликвидност. Спомням си колко бяха активите на един фонд завършващ на Макс, и каква ликвидност имаше нагоре. Надолу всеки като тръгна да излиза стана друго.
            отдавна си вярваха и за други неща

            Николай Василев: Емисията на Меком е атрактивна за инвеститорите

            http://expat.bg/bg/news/viewOneNews/news_id/32.html
            destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

            Коментар


            • Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
              Модератор няма ли да спре личните нападки? Заради няколко човека ще спре откритата комуникация с фонда.

              Успех на фонда!
              +1

              Коментар


              • Първоначално изпратено от nyankov Разгледай мнение
                Институционалите ивеститори (както и маркетмейкърите) имат достъп до първичния пазар за акции на фонда, където могат да подадат поръчки за емитиране на нови дялове или за обратно изкупуване всеки ден. тези поръчки се изпълняват по цена, равна на нетната стойност на активите на фонда на една акция към затварянето за деня, в който е подадена поръчката. Ако даден институционален инвеститор има единични акции от индекса в портфейла си, той може да се уговори да ги продаде на фонда на борсата (вторичен пазар), като в същото време запише на първичен пазар дялове за приблизително същата сума. Сетълментите и на първичен и вторичен пазара са DVP Т+2 през Централен Депозитар съвпадат, така че в деня Т+2 фондът ще получи през ЦД акциите от портфейла на инвеститора, а инвеститорът ще получи акциите на фонда. Евентуалните разлики в общата цена на сделката ще минат през DVP сметките на двете страни (индексният фонд е единственият член на Ценрален Депозитар със собствена DVP сметка за сетълмент на сделки от всички КИС в България). Толкова по механизма на "замяната". Ако някой достатъчно голям, но неинституционален инвеститор (без достъп до първичен пазар), иска да замени някоя/и своя/и позиция/и от индекса с дялове на фонда, може да го направи през своя брокер. Брокерът му (ако не е един от маркетмейкърите) ще се обади на някой от маркетмейкърите (които са и брокери на фонда за БФБ) и ще поръча съответния брой акции от индексния фонд, като предложи насреща конкретни позиции от SOFIX. Маркетмейкърът ще се свърже с фонда (тоест с нас) и ще се опита да договори сделката, ако пакетът е достатъчно голям (над 10'000 дяла от фонда). Ако пакетът е по-малък, всеки инвеститор може просто да си купи акции от фонда на пазара (маркетмейкърите котират постояно и задължително с достатъчна дълбочина) и да си продаде също позициите от SOFIX на пазара. Ако става въпрос за голям обем и някоя неликвидна акция, тогава е по-добре да се договори сделка с фонда, така че фондът да е гарантираният купувач, за да не се дъмпира излишно временно пазара и да се загубят пари от операцията. Така или иначе ако постъпят поръчки за издаване на нови дялове от маркетмейкърите за същата сума, която клиентът иска да обърне в дялове на фонда, фондът ще трява да напазарува всякакви акции от индекса с нея, включително и от акциите на инвеститора.

                Въпросът е какво става, когато голям инвеститор иска да обърне голям пакет от някоя единична позиция от SOFIX в акции от индексния фонд - да кажем 3 милиона акции на Софарма и 2 милиона акции на Монбат. Фондът в такава ситуация ще се опита да договори между няколко големи държатели на акции пакетна сделка, където някой да продаде (замени) едни акции от SOFIX, а друг други, така че в общата картинка това, което фондът ще получи, да прилича повече на SOFIX и по-малко на салата Цезар. Такива разговори се водят и в момента и не са много лесни, защото - както много хора се досещат - има доста големи инвеститори, желаещи да се отърват от конкретни индексни позиции и в същото време настояващи да задържат други. Като финализираме преговорите, това ще проличи на пазара. Фондът не би купил огромно количество от само една или две позиции само срещу замяна на свои дялове (без допълнителен съществен кешов компонент), защото просто няма как да балансира портфейла си после без масов дъмпинг на пазара на конкретните позиции. Дотолкова, доколкото фондът е пасивен и следва индекса, сам по себе си дъмпингът не е забранен - фондът няма мандат да вдига индекса и при големи тегления на първичен пазар такива действия са възможни. Обаче купуването на огромно количество акции от конкретна позиция без необходимост е извън мандата на фонда по проспект и би довело до сериозни регулаторни санкции, да не говорим за отблъскването на институционалните инвеститори, които все пак очакват да са инвестирали в индексен фонд.

                Този проект едва стартира. Ние ще направим всичко възможно да обясним на участниците на пазара какви са механизмите му и как могат да се възползват напълно от него. Разбираме всички, които са скептични за успеха му. Ако ние мислихме като тях обаче, нямаше да си губим времето и парите да се занимаваме с това. Вярваме, че това е много необходимо нещо за българския пазар. Не виждаме много алтернативи за съживяване на търговията. Free-float-ът, който е в пасивните дребни инвеститори (извън Леля Пена от масовата приватизация в регистър А на ЦД, извън маскирани свързани с мажоритарите лица и извън различни институционални играчи), стои от 2009-та година по брокерски сметки и скоро ще започне да се изсипва бавно на пазара, защото на тези хора ще им трябват парите - за 8 години децата им пораснаха, имат разходи и т.н. Така че или този проект ще е успешен и ще видим SOFIX да се удвои за 12-18 месеца, или ще видим как след някой-друг месец SOFIX отново се запътва към нива под 400. Ние предпочитаме първия вариант и ще работим здраво това да се случи. Разчитаме на вашата подкрепа, дори и вербална в публичното пространство!

                Имате ЛС

                Коментар


                • "За бога форумци, не карайте пили и не поствайте пили!"

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение

                    хахахахаха!!! Сериозно или не, важното е да си вярват. И все пак на хората им е гот да имат фалшивото чувство за ликвидност. Спомням си колко бяха активите на един фонд завършващ на Макс, и каква ликвидност имаше нагоре. Надолу всеки като тръгна да излиза стана друго.
                    Last edited by Alee; 01.11.2016, 08:34.
                    “Preparation. Discipline. Patience. Decisiveness”

                    Коментар


                    • Модератор няма ли да спре личните нападки? Заради няколко човека ще спре откритата комуникация с фонда.

                      Успех на фонда!

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от nyankov Разгледай мнение
                        Мддаа, прафффф си 4i40, минаваш...

                        Затова имам едно предложение към всички уважавани от нас форумци в Инвестор. За да сме си полезни тук и да си комуникираме по-пълноценно и по-дълго, добре е да си стоим в добрия тон и да си оставим по-тъпите коментари за фейсбук - хем там и аудиторията за такива работи е по-голяма май...

                        Ние ще направим всичко възможно от наша страна този проект да успее. Защото ние нямаме друг избор. И още по-важно - защото ВИЕ нямате друг избор. Ще се опитаме да направим едни стотина хиляди българи по-богати с около милиард евро за година-година и половина. Ако някой не иска да ни помага, няма проблем. Моля обаче да не ни се пречи. Знам, че ще прозвуча като Левски, но истината е, че ако този проект не успее, губим само ние. Но пък ако успее, печелят всички форумци
                        Тук много рано взе да се говори за милиони дано бъркам но май горивото намалява

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Black and white cat-foot Разгледай мнение
                          Популист е момчето, пак с трици тръгнал маймуни да лови

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от nyankov Разгледай мнение
                            Мддаа, прафффф си 4i40, минаваш...

                            Затова имам едно предложение към всички уважавани от нас форумци в Инвестор. За да сме си полезни тук и да си комуникираме по-пълноценно и по-дълго, добре е да си стоим в добрия тон и да си оставим по-тъпите коментари за фейсбук - хем там и аудиторията за такива работи е по-голяма май...

                            Ние ще направим всичко възможно от наша страна този проект да успее. Защото ние нямаме друг избор. И още по-важно - защото ВИЕ нямате друг избор. Ще се опитаме да направим едни стотина хиляди българи по-богати с около милиард евро за година-година и половина. Ако някой не иска да ни помага, няма проблем. Моля обаче да не ни се пречи. Знам, че ще прозвуча като Левски, но истината е, че ако този проект не успее, губим само ние. Но пък ако успее, печелят всички форумци
                            О, вий туй безспорно го можете! Да направите няколко българи богати - а няколко мелеона бедни. При министрите няма туй онуй, дори и за малко - са като оръжие за масово поразяване. Я споделете с колко забогатяхте при аферата МЕКОМ?
                            Колкото до избора - нивата на СОФИКС са показателни. Особено сравнени с нивата на ДАКС например...

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от NikolayVassilev Разгледай мнение
                              Здравейте, buyvalue,

                              Включвам се и аз в дискусията. Въпросите Ви са сериозни и заслужават сериозен отговор.

                              1) Предлагам датата, от която "замерваме" относителното движение на ETF спрямо SOFIX да бъде 1 октомври 2016 г. по следните причини:
                              а) Начало на третото тримесечие.
                              б) Тогава достигнахме регулаторно изискуемия минимум от 500,000 лв. активи.
                              в) Преди това фондът скочи рязко от 110 хил. лв. на 300 и после над 600 хил. лв. SOFIX също скочи рязко. Не е било възможно математически да следваме каквото и да е. От 1 октомври се справяме доста прилично, както може да се види от графиката, публикувана някъде във форума.
                              Преди малко индикативната НСА вече е 1.066.

                              Ако правилно съм изчислил, от 3 октомври (понеделник) до 28 октомври (петък) SOFIX се е качил с +3.79%, а нашата НСА с почти 3.0%. Да, има мегдан за подобрение. Разликата се дължи на: а) брокерските комисиони за фонда при покупката на нови акции във фазата на растеж (нека припомня, че и вие бихте плащали комисиони, ако си купувате акции); б) наличието на над 5% кеш, което е регулаторно изискване. Ако пазарът почне да пада, кешът ще забави падането на фонда.

                              Справедливо е с индекса да се сравнява именно НСА, а не пазарната цена на фонда, защото тя може да варира около НСА по много причини.

                              2. Вероятните причини защо пазарната цена често е под НСА са много:
                              а) някои пазарни участници не са разбрали колко е НСА
                              б) други са купили по-евтино и продават на печалба (profit-taking)
                              в) някой очаква SOFIX да падне скоро (което се случва от време на време)
                              ...

                              Възможността за арбитраж е налице, но не с нулеви разходи. Има брокерски комисиони в двете посоки и т.н.
                              Именно възможността за арбитраж държи цената все пак доста близо до НСА. Ако сега и-НСА е 1.066, пазарната цена не е например 0.955 или 1.222 лв. Разлика от десети от процента се дължи най-вече на брокерските комисиони.

                              3) Индивидуален инвеститор с 20,000 лв. не може да прави това. Първичният пазар е отворен за маркет-мейкърите, за институционалните инвеститори и др. Ако станете наш клиент на доверително управление, може да се появят нови идеи и възможности за Вас.

                              4) Фрий-флоутът на SOFIX е стотици милиони лева, както и да го смятате. Ние не искаме и не можем да изсмучем целия фрий-флоут, а само малка част от него.
                              Средносрочно биха се случили няколко неща:
                              - SOFIX може да се покачи
                              - в SOFIX може да влязат повече акции от сегашните 15
                              - на пазара може да излязат пакети, които досега са били "заспали"
                              Всичко това ще е добре за пазара.

                              Поздрави и успех в инвестициите!
                              Николай Василев
                              Експат Капитал
                              Оооо, лъжливото овчарче Пак ли оправдания? А къде е скрит салама, оттам да почнем - за да разберем и как ще приключи одисеята с фонда?

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от nyankov Разгледай мнение
                                И още по-важно - защото ВИЕ нямате друг избор
                                destroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby

                                Коментар

                                Working...
                                X