IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Рестарт на българката икономика, липса на работни места и къде е спасението?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• 77

Това последното където е ниско - там се живее добре, и София и Минск..
    D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
      В Англия в местата населени с англичани престъпността е нулева сигурно, но като се появи някой неместен и след няколко минути се чуват полицейските сирени.Англия не е мултикулти въобще.
      Трейдъре, предлагам да оставим UK и да срaвним Софето с Минск относно различните видове престъпност и да се замислим ЩО ТАКА сме доста по зле:

Sofia-Minsk-Crime comparation
      Ако още не сте изядени от световната финансова олигархия – просто още не ви е дошъл редът.

Коментар

• 77, ами то ако караме по тоя начин - никъде няма да стигнем.
        Запада е добре, ама е добре - защото краде. Хайде стига изопачаване на нещата. Как краде запада? С хипермаркети задушава местните малки магазинчета - еми очевидно местното (българско, например) население иска да пазарува от големи супермаркети - затова малки замират. Ако на българина му е кеф да плаща премиум цена за нисък асортимент в кварталната бакалия - прав му път, и така западните фирми няма да "ограбват" бедните държави от 2 и 3 свят. Е да ама не - българина си пазарува от западните концерни, понеже очевадно ги предпочита. Това не е обир - това е личен избор.

И така може да почнем надълго и нашироко да обсъдим, как всъщност кражбата си е чист личен избор, в никакъв случай кражба.
        Кражба е да те застрелят като мръсно псе, като шибан помияр на улицата - за да ти вземат кинтата. Такива 2 случая в последните два дни имаме нагледни.

Та никак не съм съгласен с това как запада "краде" от бедните негра.

А за българското село - ами много е просто - на никой не му се работи, живее в някакво просто село. Няма театър, кино, опера, или голяма чалготека (зависи от човека, какво ще си предпочете), няма ТЕЦ да си врътнеш кранчето и да не ти пука - на село се става в 7 да запалиш печката... на никой не му се става в 7 да пали печка. По-лесно е да завъртиш кранчето и хем топла вода имаш, хем вкъщи ти е топло.. Никой не иска да ходи на село, тея мантри "да съживим българското село" - са крайно отцепени от реалността. Какво ще съживяваме, като никой не иска да живее в кофти село?

Много хора, в това число, може би и синът ти, предпочитат да не живеят в мизерия като софииската дори и емигрират...а ние говорим за връщане към селото!?

пс. Африка са били батал, мизерия и ужас дори преди капитализма да се заформи като концепция в западните умове, дори преди да сме открили африка, дори преди някой да е сънувал англо-саксонците като развита цивилизация. Ама сега понеже капитализма не го харесва - дай да го обвиним за ситуацията в Африка... Е тая пропаганда направо чупи термометъра..
        Last edited by vankata23; 10.01.2016, 18:55.
        #dagoduhatbednite

Коментар

• Първоначално изпратено от Pronto Разгледай мнение
          Pronto,
          Да прав си за инфлацията им гледнана на по-големия тайм фрейм.
          Ако ние се отвържем от еврото как ли ще се държи лева ни, а?
          Решили са, че им е по-изгодно да имат плаваща валута и така се развиват с всичките плюсове и минуси от това решение.
          Турция също е с висока инфлация години наред, ама се развива нали?
          А всяка държава има трудни моменти - особенно ако и помагат "доброжелатели" със санкции. Беларус така или иначе е сателит на Русия / но е коренно различна от Русия / и поради това западните санкции и се отразяват.
          Война е...
          Ние не сме във война, уж имаме подобен на техния стандарт на живот измерен по метода на манипулативния изработен от западните неолиберални школи метод сравняващ БВП /ППП/ ама:
          Безработицата ни е голяма .над 10%, тяхната никаква практически никаква.
          Престъпноста и корупцията ни е голяма - тяхната почти никаква.
          Селата им са жизнени на 90%, а при нашите е същия процент на умиращите или маргинализиращите се.
          Те имат промишленост която впечатлява - покажи ние каква промишленост с която да се гордеем имаме.
          Тяхните пътища са едни от най-хубавите в източна Европа и всеки турист е впечатлен като ги види, а за нашите не мисля да коментирам.
          Та така - уж стандарта на живот почти еднакъв според БВП /ППП/, пък като задълбае човек в подробностите му иде да плаче, да плаче...
          Ако още не сте изядени от световната финансова олигархия – просто още не ви е дошъл редът.

Коментар

• Ванка, да не забравяме, че запада е витрината на капитализма, а той капитализма има и заден двор, който е нейде из Африка например.
            За да може един скандинавец да е добре трябва петима негри да му подпомагат стандарта по всички възможни директни и индиректни канали.
            Ще оспориш-той западняка -развива високи технологии и т.н.
            Да съгласен съм с това и заради това развиващия тези технологии и дърпащ света напред трябва да живее по-добре. Примерно 5 пъти.
            Ама ограбването на третия пък и втория свят върви по всички канали от метрополиите. Гетата в колониите /България включително/се увеличават. Що за общества са тези които търпят това?
            С ограбените пари метрополиите градят своеобразен капиталистически социализъм толериращ паразитиращи на гърба на обществото индивиди....
            ....
            Нещо си в грешка, че в Белорус се стремят да бъдат еднакво бедни.
            Развиват както виждаш промишлеността си и селското си стопанство и много важно - регионите си.
            Българското село умира. Кой е виновен?
            Белоруското село е жизнено. Чия е заслугата?

Коментар

• Pronto

В Англия в местата населени с англичани престъпността е нулева сигурно, но като се появи някой неместен и след няколко минути се чуват полицейските сирени.Англия не е мултикулти въобще.
              D.Y.F-091066

Коментар

• 77

Белорус не е държава, това е една фабрика за тези тежки машини които Кремъл е решил че му трябват, защото са много добри наистина.За нас Кремъл реши друго - всичко на скраб и половината от парите в Кремъл.
                D.Y.F-091066

Коментар

• 77,
                  1. Ако нещо, да кажем едно евро е струвало 13,000 беларуски рубли към 2014.12.31, а в края на 2015 е струвало 20,000 беларуски рубли, значи, да, не е поскъпнало 70%, а около 50%. Посипвам си главата с пепел, че съм го сметнал погрешно набързо, но грешката е "статистическа" - същото евро е струвало само 4000 беларуски рубли към края на 2010. Толкова за вярата и увереността в утрото, утро ще има, но без спестяванията ти.
                  2. Връзка между инфлация /въпреки че аз писах за обезценка на валутата/ и покупвателна способност има, без да е 1:1. Като излязат данните за 2015 ще видим дали доходите са им пораснали колкото да компенисират поскъпването на вносните стоки. Опитът на България и Русия от 90те, а и на Русия от 2015 показва, че обезценката на валутата удря директно и покупвателната способност на населението.
                  3. Не виждам защо тука аз трябва да приема една малка извадка данни от "официалния" източник ЦРУ /коeто просто събира данните от различни източници, вкл и тези на Беларус/, а да отхвърля данните на Световната Банка за убийствата, /които включват И тези от организирата престъпност/. Щом не вярваш на данните за България, виж, че убийствата в безрпестъпна Беларус са четири пъти повече от тези в Англия, за която разбрахме, че е някакакъв ад.
                  3.1 Колкото за статистиките с убийствата, това е най-достоверната от всички криминални. Първо, защото с всеки случай са заети и институции извън МВРто - морги, кметски администрации, ГРАО, и почти всички случаи попадат в медиите. Второ, защото повечето са битови и разкрити; като ги скриеш и оставаш само с неразкритите кражби...

A за решението - държавна собственост, че нали до 97г над 80% от собствеността беше държавна, що не развихме този малък рай? Аз и сега като гледам държавните фирми, че та са пред фалит. Та дори и едно Тото, дето е по принцип печатници за пари, няма кинти да си изплати шестиците и го прави разсрочено!
                  Но, накрая спокойно, този рай няма как да остане скрит. Накрая хората ще гласуват с краката си. Вместо цели випуски да напускат за мафиотската Англия и неолибелралната Америка, ще ходят да копаят картофите в Беларус. Пък и нали Бат'ката раздавал земя на всеки желаещ.
                  Last edited by Pronto; 10.01.2016, 17:33.

Коментар

• Всъщност точно СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА е най-най-опасното нещо. Тя не просто толерира мръзелът и животът извън обществото, но ги прави и по-изгодни. Хич не ми давайте за пример Швеция - швеците си поддържат стандартът, трупайки дългове, след като 10 години са били най-бръзо растящата икономика на света - защото са решили да правят "социална държава", на гърба на здраво работещите, облагайки ги с чудовищни данъци... в резултат богатите емигрираха данъчно от.
                    НИЩО не трябва да се дава даром и без труд. Не става дума за ровене и заравяне на дупки - работа - поне в нашата държава има за целият китайски народ.
                    А хъхрячето от сливенското село има ного повече шансове от Българчето от страна на държавата и обществото. Тези, които не му дават шанс са собствените му гнъсни родители, които го учат, че от просия, кражби и помощи се живее по-лесно и по-добре - защото действителността за тях е точно такава.
                    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от 77 Разгледай мнение
                      Ванка, момче младо правата дето ги имаме ние с теб ги имат и в Беларус.
                      Не си мисли, че са застинали в 90-те години. Имат и частни компании имат и богати хора, но са сложени в определени рамки, което не намирам, че е проблем.
                      В Беларус градят ОБЩЕСТВО.
                      Тук на почит е индивидуализма и егоизма.
                      Там нямат маргинали.
                      Ние имаме доста и те ще стават все повече.
                      И ти и аз живеем и ще живеем все повече сред тях. Това харесва ли ти?
                      А да - ти беше из нейде из Дания доколкото си спомням и трудно ще се поставиш на мястото на циганче от сливенско село, което е нормално да иска да се измъкне от блатото, ама най-често битието определя съзнанието и в общия случай няма да успее.
                      В Беларус няма човек без ОСИГЕРЕНО от държавата нормално битие, тъй че всеки има шанс за развитие.
                      Цигането от сливенското село реално в нашето общество НЯМА шанс.
                      ....
                      И да не си мислиш ,че съм на дереджето на некадърните и на изпадналите маргинали та затова защитавам тези позиции ще ти спомена, че сина ми също като теб завърши в Дания, знае датски език и т.н.
                      Ама аз съм впечатлен от белоруското ОБЩЕСТВО което не търпи безработни и мързели и същевременно не разбирам толерантните датчани които търпят Кристияния и имат безумен социален пакет за безработните.
                      Точно датчаните толерират мързела, не Беларус.
                      ...
                      С тази си социална политика датчаните, шведите и т.н. стигнаха до там сега да затварят границите...
                      Чакаме продължението на филма разпад на Шенген и евентуално разпад на ЕС.
                      Що така?
                      Е добре, има резон в горното. Но, голямото но - защо всички да се стремят към еднакво-бедни (като Беларус), а не като еднакво богат - като скандинавците (понеже захванахме темата). Тук почти всеки може да си позволи почти всичко, много силно се съмнявам ситуацията да е такава в Беларус.
                      Коментираните показатели (безработица, GINI) не са релевантни толкова много. Един професор веднъж ми беше казал - безработицата може да я изкореним за ден - хващаме половината безработни да копаят дупки, другата половина - да ги запълнят.
                      А за коефициента на неравенство - аз съм твърдо ЗА да е висок - хората НЕ са равни, едни работят, други не, едни са продуктивни, други не.
                      Един продавач ти казва "е тука, кфо виждаш - това продаваме", другия - понеже си отишъл за дамски превръзки, ти е казал "абе, жената явно е в цикъл, и без това ти е преебан weekenda, що не идеш на риба? и ти е продал въдица, лодка, теглич, кола и такъми". по едноименния виц. Тея двамата продавачи - не може и не трябва да получават равно възнаграждение, понеже резултите им са тотално различни.

Циганетата от сливен нямат равен старт, което е жалко. Но така е било и ще бъде, откакто свят светува. Не е нужно да се правим на дева мария и да обясняваме, как - ако вземем от всички и разделим както НИЕ намерим за добре - светът ще е по-добър. А точно тая коледа гледах за някакво циганче от монтанско - прието и следва в кеймбридж (там, където нито аз, нито синът ти, бихме си позволили таксите и цената на образованието) => има начин.
                      Да, кофти е, че две деца от семейство с доход 1500+ лева имат много повече шанс в живота, отколкото три деца от семейство с доход <800 лева, но това е реалността.
                      Преди също е било така - две деца от семейство с традиция по пратиина линия - пак са имали повече шанс в живота, от три деца на обикновен бачкатор в ткзс...

А за беларус и как държават осигурява на всеки ... ами ние в тоя форум 20-30 човека не може да се разберем и ще се изядем, кой от кой на по-различна позиция...пък ще разчитаме на една държава да осигури каквото е нужно на 8 милиона души......не го споделям това виждане.

Колкото до Кристияния - същото е като в холендия и в германия - решили са да набутат всичката сган на едно място, нещастниците да си се друсат затворени, а не да се смесват с обществото, както се случва в софииските дискотеки - дрога, дрога и още много дрога. Модела е по-добрия - отдели сганта от обществото и нека си друсат на воля. Ако се слеят с обществото - тогава лошо за тях.
                      А за социалния пакет, той е безумен само са хората, които не са живяли тук. Говорим за някакви жалки 1300-1400€ след такси, което си е абсолютно нищо за тукашния стандарт. 500€ ти е квартирата, с другите - може да оцеляваш на картофи и ориз, да - ама за нормален живот - никакъв шанс, никакъв.
                      На хората от други места, като чуят 1400€ и изпадат в екстаз, защото си представят как си живеят в панелката (никакъв наем), не плащат данъци (на нищо), а стоките и услугите са за жълти стотини и си представят как ще харчат тези 1400€ в тяхното си местожителство, не в Копенхаген, където една нормална къщичка е 1300€ на месец.

А беларуското общество без маргинални - никога не бих живял на такова място. Има маргинални хора, нещастници, тъпунгери - те си заслужават участта - да са това, което могат да бъдат...маргинални индивиди.

пс. Очевиден пример за тъпунгерица - авторката на първия пост - мрънкяне, мрънкяне и идиотщина. Тази заслужава да е такава каквато е - бедна и безпътна.
                      Last edited by vankata23; 10.01.2016, 17:07.
                      #dagoduhatbednite

Коментар

• Първоначално изпратено от 77 Разгледай мнение
                        Не си мисли, че са застинали в 90-те години. Имат и частни компании имат и богати хора, но са сложени в определени рамки, което не намирам, че е проблем.
                        Там нямат маргинали.
                        А да - ти беше из нейде из Дания доколкото си спомням и трудно ще се поставиш на мястото на циганче от сливенско село, което е нормално да иска да се измъкне от блатото, ама най-често битието определя съзнанието и в общия случай няма да успее.
                        В Беларус няма човек без ОСИГЕРЕНО от държавата нормално битие, тъй че всеки има шанс за развитие.
                        ....
                        И да не си мислиш ,че съм на дереджето на некадърните и на изпадналите маргинали та затова защитавам тези позиции ще ти спомена, че сина ми също като теб завърши в Дания, знае датски език и т.н.
                        Ама аз съм впечатлен от белоруското ОБЩЕСТВО което не търпи безработни и мързели и същевременно не разбирам толерантните датчани които търпят Кристияния и имат безумен социален пакет за безработните.
                        ...
                        С тази си социална политика датчаните, шведите и т.н. стигнаха до там сега да затварят границите...
                        Що така?

Беларус е следващия в списъка дето ще колабира по модела, по който се срути соца, СССР, СИВ и прочие неща.

То и ние градяхме общество, големи промишлени предприятия, ТКЗС-та, АПК-та, комините пушеха и накрая дърво - фалит.

Както сам си пуснал онази графика за валутния им курс - просто премести към 2011 и ще видиш че от 2011 до сега валутата им се е обезценила 5 пъти. Преди това горе долу е била стабилна. (low 3900, high 20500).

Така че в един момент на обществото дето го градят в Беларус ще им писне и ще попита, за чий имаме 70% инфлация на година и кой е виновен.

Съответно виновния няма да си подаде оставката и ще почне да дрънка глупости за американски преврат и ще почне да стреля по протестиращите и патакламата ще стане.
                        Last edited by mathematician; 10.01.2016, 16:37.

Коментар

• Първоначално изпратено от vankata23 Разгледай мнение
                          Ниски заплати, ама оправдани. Лесно и приятно е на обикновенния човек в такава държава като НРБ, Беларус, СССР и т.н. Имаме колкото са казали отгоре, дали имаме или нямаме - партията е виновна. Лесно се оправдава човек, когато друг (в лицето на могъщата държава) ности отговорността за неговия стандарт и прочие.
                          Друго става обаче в сегашния модел - оправдание няма за обикновенния човек - човека гледа другите, дето имат, но няма мъжко в него да си признае - аз нямам и съм беден, понеже съм необразован, мързелив и тъп мърляч. Лошо е в сегашната система - имаш право да пътуваш, да се местиш, да учиш каквото ти е кеф, да работиш каквото ти е кеф (и можеш) - и оправданията се изчерпват.
                          На тея дето не им се получава им е доста тъпичеко, понеже не е като в Беларус - не могат да обвинят лукашенко и компания. И понеже не са мъжки момчета - търсят оправдание в сегашния модел.. ама не е модела сбъркан, а те

Виж само първия пост - КЪДЕ!? МНОКАК!? защо?! кой? как? как така? защо не върви? къде са виновните? какво се случва? защо съм бедна шаврантиика? къде ми е държавата, да ми оправи гемиите? и т.н. и т.н. Еми да.... такива галамурници, като авторката на тоя бливоч са и винаги ще бъдат бедната утайка на обществото.
                          Там нямат маргинали.
                          ....
                          ...
                          Що така?
                          Last edited by 77; 10.01.2016, 16:18.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                            Ниски заплати - това е проблема. Можеш да буташ ръчна количка, можеш да караш камион, можеш да управляваш от едно място флотилия от камиони. Къде мислиш че заплатите ще са най-ниски и къде най-високи.

да кажем че почнат да им се вдигат заплатите на руснаците - поради някаква причина. Станат като в западна европа, САЩ, Австралия - ми то тогава те няма как да си позволят беларуските боклуци - ще са неконкурентоспособни спрямо всички останали държави защото другите ще използват високопроизводителни машини, пък руснаците ще използват ниско производителни.
                            Право си го написал, ама правиш ли разлика между ръчната количка и между този хипермегакамион? Тези камиони не се движат по гладката магистрала, та един човек да управлява дистанционно 18 от тях !!!
                            Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

Ниски заплати - това е проблема. Можеш да буташ ръчна количка, можеш да караш камион, можеш да управляваш от едно място флотилия от камиони. Къде мислиш че заплатите ще са най-ниски и къде най-високи.

.....
                              Ниски заплати, ама оправдани. Лесно и приятно е на обикновенния човек в такава държава като НРБ, Беларус, СССР и т.н. Имаме колкото са казали отгоре, дали имаме или нямаме - партията е виновна. Лесно се оправдава човек, когато друг (в лицето на могъщата държава) ности отговорността за неговия стандарт и прочие.
                              Друго става обаче в сегашния модел - оправдание няма за обикновенния човек - човека гледа другите, дето имат, но няма мъжко в него да си признае - аз нямам и съм беден, понеже съм необразован, мързелив и тъп мърляч. Лошо е в сегашната система - имаш право да пътуваш, да се местиш, да учиш каквото ти е кеф, да работиш каквото ти е кеф (и можеш) - и оправданията се изчерпват.
                              На тея дето не им се получава им е доста тъпичеко, понеже не е като в Беларус - не могат да обвинят лукашенко и компания. И понеже не са мъжки момчета - търсят оправдание в сегашния модел.. ама не е модела сбъркан, а те

Виж само първия пост - КЪДЕ!? МНОКАК!? защо?! кой? как? как така? защо не върви? къде са виновните? какво се случва? защо съм бедна шаврантиика? къде ми е държавата, да ми оправи гемиите? и т.н. и т.н. Еми да.... такива галамурници, като авторката на тоя бливоч са и винаги ще бъдат бедната утайка на обществото.
                              Last edited by vankata23; 10.01.2016, 14:59.
                              #dagoduhatbednite

Коментар

Ниски заплати - това е проблема.
                                Ах тея заплати, дето всяка проста овца основно само тях гледа...
                                Точно тук обаче е най-голямата демократична уловка добре използвана от неолибералните апологети.
                                На пръв поглед заплатите в Белорусия изглеждат ниски сравнено с по голямата част от "демократичните" страни дори в източна Европа.
                                В повечето случаи те са съпоставими с българските в зависимост от икономическия отрасъл и съответния регион или град.
                                Нека да е ясно обаче следното:
                                Висока заплата при високи цени на повечето стоки и услуги не значи непременно висок стандарт.
                                Много често сравнитело ниската заплата при ниски цени на основни стоки и услуги осигурява подобен материален стандарт.
                                Но не всичко на този свят има и само материални измерения.
                                Има неща които и с космическа заплата не може да ги купиш, а това са:
                                Увереност на хората в утрешния ден, ред и порядък във всичко, липса на престъпност, липса на корупция, липса на просяци по улиците и всякаква паплач към която трябва да сме толерантни, хубави пътища, чистата навсякъде, чиста природа, хубави позитивни хора около теб, безплатно образование, здравеопазване, спорт...
                                Всички тези неща също са основна част от стандарта на живот.
                                Но обикновено тях малко хора ги слагат на кантара като оценявамт качеството на живот в дадена страна.

Коментар

Working...
                                X