Първоначално изпратено от Бик в атака
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ (2)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от bnight Разгледай мнение
Понеже съм те изпуснал и не ми се четат 1000 реда ти защо като си с ник Бик В атака се радваш на падащ пазар :?Събитията не винаги отговарят на очакванията!
Коментар
-
Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнениемного сме силни сме
вероятно активните на БФБ са между 300 и 1 000 души
като се има предвид, че има тартори, които увличат по средно 10 души, реалната бройка е 30 - 100
няма лошо да са малко
ако бяха милиони нямаше да има баница за всичкиКолко са акционерите в компаниите на БФБ?
http://www.investor.bg/novini-i-anal...na-bfb-239220/
Коментар
-
Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнениемного сме силни сме
като се има предвид, че има тартори, които увличат по средно 10 души, реалната бройка е 30 - 100
няма лошо да са малко
ако бяха милиони нямаше да има баница за всичкиКолко са акционерите в компаниите на БФБ?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бик в атака Разгледай мнениеИ днес Мецата свърши страхотна работаhttp://bnight.sytes.net - Някой интересни неща за форекс-а. Както и ежедневни валутни ана
Коментар
-
много сме силни сме
няма лошо да са малко
Коментар
-
Трайчо Трайков за ситуацията между България, ЕС и Газпром:
Представете си, че са ви откраднали портфейла на улицата. Изведнъж, при вас идва полицай, води крадеца за ухото и ви казва "Видях, че този човек ви открадна портфейла. Той вече каза, че няма да краде портфейли на тази улица, но вие какво друго искате да стане сега?".
И вие казвате "Ами, ако може, да обещае, че няма да ме обира на още една - две улици?"
Дума не обелвате обече крадецът да ви върне портфейла!
Пък там имате едни ситни, дребни 3 милиарда...:O
Богата държава сме! Да не сме чули повече, че сме бедни и няма пари.
И после пак ми разправяйте, че няма никаква връзка между скорострелното плащане на още един милиард към Росатом, буквално дни преди решението на ЕС за Газпром, и самото решение!3
Такова нагъзване на изток и при Живков не знам дали е имало...
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеПропускате в сметките размера на фискалният резерв. За мен меродавен е нетният дълг а не брутният. Едновременното нарастване на задължения и пари в брой не води до влошаване. Освен това при съотношение дълг/БВП разглеждате само размера на дълга без БВП. Според мен това е дълбоко погрешно. При текущите икономически процеси се изискват огромни целнасочени услилия за съсипване на държавата за да се свали реалният растеж под 3 процента. Освен това навлиза и инфлация. Така погледнато за мен в средносрочен план номиналнилят растеж няма да падне под 5процента. Следователно при балансиран бюджет съотношението ще пада.
За мен по-важното е да се гледа не конкретно държавният а общият външен дълг. За последните шест седем години съотношението брутен външен дълг/БВП падна до най-ниските си стойности. Българската икономика си направи здрав деливъриджна балона 2005-2008ма. Именно затова ми е непонятно как точно при нас може да се говори за дългов проблем. Имаме много други. Основно демографски и проблеми с квалификацията на работнатата ръка.
В общи линии българската икономика никога не е била в по-добро здраве но имаме няколко важни стратегически проблема. Първият е с демографията и необходимостта от внасяне на мигранти. Преди това е много важно да успеем да формулираме какво е това да си българин, каква е българската идея към която да можем да приобщим новодошлите. В природата вакум няма. Така или иначе мигранти ще дойдат. Важно е да направим целенасочени усилия да са тези които ни трябват.
Вторият проблем е образованието. Трябва да се повиши каччеството на работната ръка. България върви с бързо темпо към индустриализация, което не е върха на сладоледа. Реално погледнато това са останки от старата технологична революция. Директен пример е нашата гордост с колценровете. Скоро изкуственият интелект ще поеме този бизнес и хора няма да отговарят на обажданията. Както гугъл и фейса взеха половината пазар на интернет реклама в света така и едни сървъври в САЩ ще обслужват колцентовете в цял свят.
Третият проблем е спазването на правилата и налагане на правова държава. В България има не лоши закони, но за сметка на това избирателно не се прилагат от контролните органи. От години се твърди, че ако се направят по-добри закони, които отново не се приложат, нещата ще се оправят. Аз не вярвам в това. Класически е примера с тютюнопушенето в заведенията. Не съм видял някой да е решил да приложи правилата. Така те стават пожелание. Нещо което важи само за балъци.
Както и да го погледне човек Българската икономика е обречена да се подобрява при това с по-бързо темпо от западна Европа. В относителна стойност разликата ще се свива а в абсолютна за известно време ще продължи да се разширява. Просто два процента подобрение на пет пъти повече в абсолютна стойност е повече от пет процента на пет пъти по-малко. Но не може да се отрече, че българската икономика не е била никога по-добре от сега и след време ще бъде още по-добре.
И още нещо. Ние печелим от относителните промени а не от абсолютното състояние. Предполагам повечето от пишещите и четящите хора разчитат на доход основно от активи а не от труд, който ще продължи да се обезценява спрямо капитала в цял свят.
Лека и доходна.
Аз за растежа имам само още един коментар - благодарение на корупцията се увеличава неравенството. Имаме и олигархични отклонения. разликата ни с Румъния (освен по-малкия пазар, което не можем да променим) е всъщност само това.
а за миграцията виждам решение на проблема като не можем да приобщим територии, да приобщим македонците и сърбите, които имат афинитет към България и ЕС. Те са близки откъм ценности и по-лесно могат да бъдат образовани.
Коментар
-
http://www.capital.bg/politika_i_iko..._19_prez_mart/
Експортът продължава да поставя рекорди. Продажбите на български стоки в чужбина нарастват с 18.8% през март на годишна база, показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). Повишението е най-високото за последните две години и идва както от държавите в ЕС, където годишният ръст е 18.1% за месеца, така и от трети страни (20.3%).Life won't wait for you.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
https://twitter.com/EU_Eurostat/stat...008257/photo/1
От ляво държавният дефицит а от дясно държавният дълг като процент от БВП. В топ 3 сме по нисък дълг и сме от малкото страни без дефицит през 2016.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнениеПропускате в сметките размера на фискалният резерв. За мен меродавен е нетният дълг а не брутният. Едновременното нарастване на задължения и пари в брой не води до влошаване. Освен това при съотношение дълг/БВП разглеждате само размера на дълга без БВП. Според мен това е дълбоко погрешно. При текущите икономически процеси се изискват огромни целнасочени услилия за съсипване на държавата за да се свали реалният растеж под 3 процента. Освен това навлиза и инфлация. Така погледнато за мен в средносрочен план номиналнилят растеж няма да падне под 5процента. Следователно при балансиран бюджет съотношението ще пада.
За мен по-важното е да се гледа не конкретно държавният а общият външен дълг. За последните шест седем години съотношението брутен външен дълг/БВП падна до най-ниските си стойности. Българската икономика си направи здрав деливъриджна балона 2005-2008ма. Именно затова ми е непонятно как точно при нас може да се говори за дългов проблем. Имаме много други. Основно демографски и проблеми с квалификацията на работнатата ръка.
В общи линии българската икономика никога не е била в по-добро здраве но имаме няколко важни стратегически проблема. Първият е с демографията и необходимостта от внасяне на мигранти. Преди това е много важно да успеем да формулираме какво е това да си българин, каква е българската идея към която да можем да приобщим новодошлите. В природата вакум няма. Така или иначе мигранти ще дойдат. Важно е да направим целенасочени усилия да са тези които ни трябват.
Вторият проблем е образованието. Трябва да се повиши каччеството на работната ръка. България върви с бързо темпо към индустриализация, което не е върха на сладоледа. Реално погледнато това са останки от старата технологична революция. Директен пример е нашата гордост с колценровете. Скоро изкуственият интелект ще поеме този бизнес и хора няма да отговарят на обажданията. Както гугъл и фейса взеха половината пазар на интернет реклама в света така и едни сървъври в САЩ ще обслужват колцентовете в цял свят.
Третият проблем е спазването на правилата и налагане на правова държава. В България има не лоши закони, но за сметка на това избирателно не се прилагат от контролните органи. От години се твърди, че ако се направят по-добри закони, които отново не се приложат, нещата ще се оправят. Аз не вярвам в това. Класически е примера с тютюнопушенето в заведенията. Не съм видял някой да е решил да приложи правилата. Така те стават пожелание. Нещо което важи само за балъци.
Както и да го погледне човек Българската икономика е обречена да се подобрява при това с по-бързо темпо от западна Европа. В относителна стойност разликата ще се свива а в абсолютна за известно време ще продължи да се разширява. Просто два процента подобрение на пет пъти повече в абсолютна стойност е повече от пет процента на пет пъти по-малко. Но не може да се отрече, че българската икономика не е била никога по-добре от сега и след време ще бъде още по-добре.
И още нещо. Ние печелим от относителните промени а не от абсолютното състояние. Предполагам повечето от пишещите и четящите хора разчитат на доход основно от активи а не от труд, който ще продължи да се обезценява спрямо капитала в цял свят.
Лека и доходна.
За демографията трябват да вдигнем по бързо стандарта, да има големи данъчни облекчения за работещи млади родители, да насърчим връщане на българи от чужбина, и да привлечем хора с български корени и други от Украйна, Русия, Молдова и Македония да получат гражданство ако работят примерно 3 години в България.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнениеАз не говоря и не мисля за падане на борда, но не съм срещал някаде изследване до каква степен на дълг може да издържи..Най добре е да се спре със заемите и дефицитите..За реформи не си и помислям, защото знам , че отново няма политическа воля..
https://twitter.com/EU_Eurostat/stat...008257/photo/1
От ляво държавният дефицит а от дясно държавният дълг като процент от БВП. В топ 3 сме по нисък дълг и сме от малкото страни без дефицит през 2016.
Коментар
-
Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнениеПо-долу съм дал един примерен списък за нещата, за които се харчат бюджетните пари.
Пример: Когато за т.н. саниране се позваше формула с доплащане от бюджета и самото наличие на кофинансиране от собствениците праваеше практически невъзможно да се вършат големи машинации (че орловото око на собственика цепи и стотинката), проектите излизаха средно по 120 лв. на м2 от рзп. В момента при 100 % бюджетно финансиране, с половин уста правят признание, че средните отчетни данни сочат около 280 лв. м2.Keep going ...
Коментар
Коментар