IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • За какъв рекорден БВП говори след като сме най- бедни в ЕС с най - ниски заплати и пенсии..

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Longin Разгледай мнение

      посочен е (вече) - под снимката, Тео Оптимиста, откри топлата вода - фундаменталите фактори - след като 2 г черта технически анализи
      Да много ме кефят изказвания от рода "ако бяхте купили Софикс през еди коя си година". На теория може да е вярно, ама искам да се опиташ да си купиш Софикс за 200К и всеки път като го ребалансират да ребалансираш и ти. Само от смъкване/качване на цената и комисионни ще ти изядат главата.

      Пробвах го лично. Сега е просто бай-енд-холд-форевър. К'во ми дреме за някакъв cap weight index. Мене другите два BGTR30 и BGBX40 по ми аресват. Или просто си купи 10-те компании с най-голям дивидент за последните 5 години и ги забрави.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Harry Kane Разгледай мнение
        Извинявайте, не се ли радвате на най-големият БВП в историята? На многото магистрали не се ли радвате?
        И какво ни топли това,след като нямаме капиталов пазар като хората

        Коментар


        • Хаа..Това момче пак се опитва да запали огън с търкане на мокри дървета..

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
            Интересно , че не е посочен автор на материала..Да не ги е страх от Черешко..
            посочен е (вече) - под снимката, Тео Оптимиста, откри топлата вода - фундаменталите фактори - след като 2 г черта технически анализи
            "the trend is your friend until the end..."

            Коментар


            • Световната банка предупреди за забавяне на глобалния икономически растеж под очакваните 2,6%

              http://bnr.bg/post/101175563/svetovn...ochakvanite-26

              Коментар


              • Извинявайте, не се ли радвате на най-големият БВП в историята? На многото магистрали не се ли радвате?

                Коментар


                • Работи се по въпроса - Партията ще строи Белене - ще захрани всички дефибрилатори

                  Коментар


                  • Интересно , че не е посочен автор на материала..Да не ги е страх от Черешко..

                    Коментар


                    • Само електрошок може да доведе до съживяване на пазара ни!?

                      08 Октомври 2019 10:30
                      Напоследък доста мисля върху въпроса какво може да доведе до "пробуждане" на пазара ни, който изглежда, като заспал "вечния си сън". И започвам, както си му е реда от самото начало. Първо - защо пазарът ни е в това състояние?

                      А причините за това са един твърде дълъг списък, само част от който ще разгледам в момента - на първо място държавата, както стана ясно, е по-загрижена за "черешовия пазар"; брокери и анализатори го мразят и дори не искат да го коментират; мениджърите и собствениците на компании (които често са едни същи лица) знаят, че са в пълна власт и контрол и могат да правят, каквото си поискат, без възможност някой да им държи сметка (акционерните събрания са просто задължителни от закона, като се появяват двама трима акционери); пазарът е безинтересен за големите международни и родни спекуланти, защото му липсва ликвидност; всички изглежда се оплакват от пазара, но никой не иска, или вече няма желание да пробва нещо ново; липсват достатъчно на брой интересни компании, не само с добри оценки на хартия, но с реален, прозрачен и разпознаваем бизнес с потенциал за растеж; налице са регулатори, които не се опитват да съдействат, а буквално да "препъват" всеки нов и иновативен бизнес, който би бил достатъчно смел да погледне към българския капиталов пазар за набиране на средства, облечени във власт, но без реално да разбират функциите и ролята на капиталовите пазари и т.н и т.н.

                      Истината е, че домакинствата имат спестявания (за което говорят рекордните депозити), но не и желание да инвестират на родния капиталов пазар. И това до голяма степен е напълно разбираемо, предвид на факта, че интереса към капиталовия ни пазар бе рекорден по времето на историческите му върхове от 2007-ма година, последван от спад, по-драстичен дори от най-закъсалите икономики.

                      Инвеститорите които поглеждат пазара ни към днешна дата пък, виждат тоталната му необвързаност с международните пазари, които през последните две години се повишиха до нови върхове. Индексът SOIFX е сред 10-те най-понишаващи се индекси в света, от началото на годината, без за това да има някакви фундаментални и логични причини. Родния бенчмарк е в корекция вече повече от две години, като е на 2% от най-ниските си нива за последните близо две години и половина. За сравнение широкият щатски индекс S&P 500 представителен за над половината от световната пазарна капитализация е на 2%, но от исторически най-високите си нива.

                      За съжаление в един момент, когато българите станат достатъчно отворени и образовани, за да потърсят инвестиционни алтернативи (може би някъде след следващата криза и при нов бум на пазарите), те ще попаднат единствено на продукти, предлагани на външните пазари. За съжаление, защото най-вероятно ще започнем да изнасяме капитали към чуждестранни бизнеси, вместо да подпомагаме и развиваме родния капиталов пазар и съответно българския бизнес и икономика.

                      И след като видяхме какво се случва с румънския пазар и колко по-добре се развива той, въпреки еднаквия, като време старт с БФБ, няма как да не се запитаме - ако знаем къде сбъркахме, как можем да променим нещата? А отговорът е твърде комплексен и включва прекалено много компоненти на често несвързани системи.

                      Част от възможното решение може да включва, макар и не да се изчерпва от следните стъпки - нова държавна доктрина по отношение на капиталовия пазар и неговото развитие и стимулиране, която да засяга не само БФБ но и институции като КФН, Централния Депозитар и всички по веригата; стимулиране на компаниите на бъдещето (технологични стартъпи) да погледнат към борсата и да "влеят свежа кръв". В крайна сметка, ако няма такива компании на борсата ни след 5, или 10 години, едва ли нещо ще спаси икономиката и пазара ни. В този ред на мисли регулаторите трябва да прилагат стандарти приложими на Запад и да променят политиката си на пълна възбрана на всичко ново, защото е твърде рисково за инвеститорите; нови регулации, които да позволят пускането на нови продукти и по-голяма активност от страна на финансовите посредници и инвестиционната общност, които да доведат до повишение на ликвидността на пазара; засилване на информираността на българите с програми и обучения от браншови организации, като БАУД например, съвместно със специализирани сайтове (а защо да не минем крачка напред и част от бюджета на БФБ да не се използва за ограмотяване на българите, чрез медиите); по-голяма активност от страна на публичните компании за информираност на инвестиционната общност за плановете и развитието на компанията и още много, много други...

                      Най-просто казано обаче, може би трябват мерки, доста крайни, за да излезе капиталовия пазар от "комата", в която се намира. Както сме виждали от филмите, една от последните възможности, които се прилагат на пациенти със спрял пулс - е електрошокът. И може би само подобно действие приложено към пазара ни може да доведе до неговата "пълна промяна".

                      *Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи.
                      БФБ, борса, София, българска, фондова, публична, компания, публични, компании, публично, дружество, дружества, България, акции, облигации, компенсаторни, фондове, инвестиции, новини, анализ, анализи, котировки, сделка, сделки, оферта, оферти, отчет, отчети, статистика, цени, пазари, портфейл, посредници, инвестиционни посредници, отчети, финансови, коефициенти

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Toranaga Разгледай мнение

                        Това е най-доброто добрия индикатор за балон в строителството .

                        върни се във времето - пример Дубай
                        Другарят Петьо може би си мисли, че кризата настъпва точно в определен момент и всички трябва да приберат крановете ! Кризата ще е вече почнала, а много кранове ще си стоят така чакащи и чудещи се !

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от petyob Разгледай мнение
                          Пак ли чакаме кризата? Ето как я чакат в Дъблин, днес, на края на бизнес ареата. Не седат а строят ... [ATTACH=CONFIG]n3507774[/ATTACH]
                          Това е най-доброто добрия индикатор за балон в строителството .

                          върни се във времето - пример Дубай

                          Коментар



                          • Мика Зайкова: Идва икономическа криза, а се харчи безконтролно Експертката обясни защо инвеститорите не идват у нас

                            Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/ikonomika/mika-zayk...ews701789.html

                            Коментар


                            • Все пак утре в Люксембург ще се коментира конвергенцията и ЕРМ 2...

                              Draft annotated agenda of the Eurogroup in inclusive format9 October 2019
                              Starting time 15h30, Luxembourg

                              "1) Budgetary instrument for convergence and competitiveness - The Eurogroup in inclusive format will prepare the reporting to Leaders on the pending issues on the budgetary instrument for convergence and competitiveness for the euro area, and ERM II Member States on a voluntary basis, in line with the mandate given by the Leaders at the Euro Summit of 21 June 2019."

                              https://www.consilium.europa.eu/medi...-inclusive.pdf

                              Коментар


                              • Хихихихи каква каша ще стане в Европа скоро не ми се мисли.Цар кеш ще властва отново .

                                Коментар

                                Working...
                                X