IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от polki Разгледай мнение

    доста умело комунистическата пропаганда на партията столетница успява да втълпи на простолюдието, че виновник за краха на борсата е тиквата от банкя ...... но какви са фактите:

    2005-2009 г. на власт е правителството на НДСВ+ДПС+БСП .... правителство наречено 3+5+8 ..... министър-председател станишев ..... фин.министър орешарски ..... вицепремиер никотУ василев

    октомври 2007 г. Софикс 1981 пункта

    февруари 2009 г. Софикс 258 пункта

    26-и юли 2009 г. НС гласува първото правителство на Борисов ........ сиреч ..... 5 месеца след като борсата отбеляза дъното си, ББ дойде на власт ...... в онзи момент държавата беше в тотална изолация, бяха спрени всички еврофондове

    и вече повече от 10 години в този форум чета как заради борисов борсата ни била паднала и не можела да се изправи

    ясно си спомням как май, юни, юли месец тези тримцата "министър-председател станишев ..... фин.министър орешарски ..... вицепремиер никотУ василев" ни уверяваха, че "в България криза няма и няма да има ...... ние сме малък остров който бурята ще заобиколи"

    толкова време вече никитУ василев пише в този форум, но никой не го попита защо тогава лъжеха хората, че кризата ще се размине?

    сега е лесно да се пише:

    [*]2009 - 2019 г., срив на БФБ с 83 % спрямо 2007 г., управление Н.В. Боко, министри - "боковисти", "черешова борса"" versus БФБ";

    нищо, че срива беше при други управляващи!!!
    А, изправянето от коИ зависеше....

    Коментар


    • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
      Аз бих описал нещата малко по-различно от Nik_Naydenov и Frosty
      Социалните промени са много бавно нещо. Първо се променя икономическата среда в условия на старата система. Всички помним как в края на комунизма номенклатурата ползваше всички блага, но не ги притежаваше. Освен това не можеше да ги унаследи и да ги предаде на следващото поколение. Това роди идеята за указ 56 и преобразуването на политическата власт, чрез която се ползват държавните блага за лични цели в икономически блага и собственост. Видяхме как държавната собственост се разграби безогледно, през периода 1987-2003 г., от деградирали през периода на комунистическото управление и чужда окупация хора. След това имаше един преходен период, когато силовите структури на тези играчи станаха излишни и опасни за тях и просто бяха избити по улиците. Изведнъж държавата се кротна. Последното ехо бяха отвличанията от 2008 г. После икономическата среда се промени. Нямаше вече нещо общо за крадене. Държавните предприятия ги няма. Основната част от бюджета е заплати и пенсии. Да кажем може да се пипне само в разходите за издръжка и капиталови разходи. Да приемем, че това са 5 милиарда годишен оборот. Да се откраднат примерно 20% това пак си е само около милиард. Имаше периоди когато се крадяха повече активи за седмица. Идва времето, в което тези играчи от деветдесетте ще искат нормална държава и правна сигурност да си пазят парите. Просто приходите от законният им бизнес вече са пъти по-големи от тези на потенциалните кражби. Затова тези икономически сили ще наложат промяна към правова държава. Съпротивата ще бъде силна. Основно от някои олигарси мислещи, че сме още в деветдесетте, желаещи те да управляват държавата а не да я направят сина за да ги пази. Според мен нямат шанс да се изправят срещу парите на законните доходи, без значение какъв им е бил произхода. Давността е минала. Парадоксално това ще се случи при продължаващо морално разложение на хората наследено от комунизма. Той разврати хората. Но идва ново поколение родено след 10 януари 1997 г., което си беше българската революция. Те нямат това обременено съзнание на преки наблюдатели. При тях заразата е инпринтната през възпитанието, което са получили от родителите си. Когато те заемат отговорните постове в бизнес, държава и общество ще започне и промяната на манталитета към нормална човешки отношения. Но промяната може да бъде завършена чак когато техните деца и внуци вземат управлението.
      Промяната винаги се случва по този механизъм. Настъпват икономически промени в средата на старата правна норма. Оказва се, че други прослойки стават доминиращи и те налагат нова правна рамка. После се променя и нравствената среда, която става изключително бавно поради наличието на архетипи, инпринтнати модели и така нататък. Реално погледнато икономическият преход приключи. Собствеността е преразпределена. България вече е богата държава. Сега почва правният преход към нормална държава, след петнайсетина години като приключи ще почне да се оправя и моралната страна на нещата. Всички искаме да стане за един ден но няма как. Ако някой си въобразява, че за една седмица англичаните от долни пирати плячкосващи моретата са стигнали до цивилизовано общество се лъже дълбоко. На тях им трябваха над двеста години. Ние ще се справим много по-добре.
      А на въпроса за борсата и политиката. Като се махнат няколко положителни правни промени през периода 2000-2002 г. нищо друго не се е променило. Тя си е на самотек. Зависи си основно от кредитният цикъл, регулаторната рамка и наличието на икономически ползи да се участва на пазара от страна на емитенти и инвеститори. Просто през 2000-2007 г се случиха оптимални условия за борсов балон. Възможно е още 30 години да няма такива. За съжаление някои инвеститори продължават да мислят, че онова е нормалното състояние. Не не е.
      Да ви пожелая успешна 2020 г. Тази година имаше няколко добри сделки. Лично аз съм доволен от Алтерко, Доверие и Трейс. Изтървах Заложните къщи, но човек не може да хване всичко. Да се надяваме догодина да има повече добри възможности.
      Лека.
      Добър анализ на прехода.

      Коментар


      • Браво ПОЛКИ.. Номинация за хубавата снимка на БФБ,,

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
          Даа и кмет на София .. и все гонеше Вълка, а сега се сдобриха и пак са заедно ..
          овце много ...... има достатъчно за стригане и за двата вълка
          fuск the bеаr - give me the bееr

          Коментар


          • щях да напиша, че ББ не е чувал за БФБ, но се сетих, че веднъж го бяха завели на БФБ

            Click image for larger version

Name:	boiko-borisov-s-bika-pred-BFB.jpg
Views:	1
Size:	89.9 КБ
ID:	3528041


            трудно ми е да определя кой гледа по-телешки
            fuск the bеаr - give me the bееr

            Коментар


            • Даа и кмет на София .. и все гонеше Вълка, а сега се сдобриха и пак са заедно ..

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                Полки, други управляващи няма- всички са фракции на БКП- КОМУНИСТИ..По това време Пунта Мара беше главен секретар и даже генерал го направиха..Не слизаше от екрана на телевизорите- той ги хващаше , те ги пускаха ..Още по- преди охраняваше Т.Живков и все с него навсякъде- учеше занаят..И пак управляващите са членове на БКП, партийни секретари и даже внуци на ЦК на БКП..Сега пак лъжат за големите икономически успехи и стабилна държава и пак чертаят светло бъдеще без кризи.. Разликата за БФБ е , че вече стана ЧЕРЕШОВА БОРСА И ОФИЦИАЛНО Е НЕГЛИЖИРАНА..
                пак си забравил, Кире ...... по онова време си го бяхте избрали за кмет на столицата

                fuск the bеаr - give me the bееr

                Коментар


                • Полки, други управляващи няма- всички са фракции на БКП- КОМУНИСТИ..По това време Пунта Мара беше главен секретар и даже генерал го направиха..Не слизаше от екрана на телевизорите- той ги хващаше , те ги пускаха ..Още по- преди охраняваше Т.Живков и все с него навсякъде- учеше занаят..И пак управляващите са членове на БКП, партийни секретари и даже внуци на ЦК на БКП..Сега пак лъжат за големите икономически успехи и стабилна държава и пак чертаят светло бъдеще без кризи.. Разликата за БФБ е , че вече стана ЧЕРЕШОВА БОРСА И ОФИЦИАЛНО Е НЕГЛИЖИРАНА..

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от nik_naydenov Разгледай мнение
                    Видът на управляващите като образование, кариера, манталитет, богатство и други характеристики ОПРЕДЕЛЯ ОТНОШЕНИЕТО към икономиката като цяло и особено към тези сектори, където ще имат максимален личен интерес. Ето някои ретроспективни примери пред мен почти 30 години.

                    1991 - 1996 г., смесени години - реститути, Беров и ДПС, колапс на БСП управление, кредитни милионери, ограбване на банките;

                    1997 - 2000 г., дясно управление с реститутски уклон, РМД "домашна" приватизация, липса на правна рамка за БФБ, акции за тапети,

                    2001 - 2005 г., управление на Н.В. Царя, министрите "Юпита", Закон публично предлагане, Софикс, компенс. инстр. - МТел и др

                    2005 - 2008 г., "тройна коалиция" и обръчи от фирми, икономически министри - "Юпита", "Златни години" на БФБ, , "Лемън Брадърс"

                    2009 - 2019 г., срив на БФБ с 83 % спрямо 2007 г., управление Н.В. Боко, министри - "боковисти", "черешова борса"" versus БФБ"

                    След 2020 г. се надяваме да има правителство с министри хора - познавачи на пазарната икономика и финансовите пазари.

                    Изложеното не е препоръка за търговия на БФБ, нито за насилствена смяна на управляващите! Just some Shared Meanings!
                    доста умело комунистическата пропаганда на партията столетница успява да втълпи на простолюдието, че виновник за краха на борсата е тиквата от банкя ...... но какви са фактите:

                    2005-2009 г. на власт е правителството на НДСВ+ДПС+БСП .... правителство наречено 3+5+8 ..... министър-председател станишев ..... фин.министър орешарски ..... вицепремиер никотУ василев

                    октомври 2007 г. Софикс 1981 пункта

                    февруари 2009 г. Софикс 258 пункта

                    26-и юли 2009 г. НС гласува първото правителство на Борисов ........ сиреч ..... 5 месеца след като борсата отбеляза дъното си, ББ дойде на власт ...... в онзи момент държавата беше в тотална изолация, бяха спрени всички еврофондове

                    и вече повече от 10 години в този форум чета как заради борисов борсата ни била паднала и не можела да се изправи

                    ясно си спомням как май, юни, юли месец тези тримцата "министър-председател станишев ..... фин.министър орешарски ..... вицепремиер никотУ василев" ни уверяваха, че "в България криза няма и няма да има ...... ние сме малък остров който бурята ще заобиколи"

                    толкова време вече никитУ василев пише в този форум, но никой не го попита защо тогава лъжеха хората, че кризата ще се размине?

                    сега е лесно да се пише:

                    [*]2009 - 2019 г., срив на БФБ с 83 % спрямо 2007 г., управление Н.В. Боко, министри - "боковисти", "черешова борса"" versus БФБ";

                    нищо, че срива беше при други управляващи!!!
                    Last edited by polki; 29.12.2019, 07:23.
                    fuск the bеаr - give me the bееr

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение

                      Браво!И ....,как я караш сега със сбъднати мечти?!Сигурно е доста скучновато?!
                      Ами ако според теб е скучно да обикаляш света и да си на най-екзотичните острови,да караш чисто нови коли,да ходиш на сафарита,да се забавляваш с хобитата си и да имаш колекция от антики,да не си зависим от битовите си сметки и да си свободен човек е скучно значи аз много скучая .

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Ташунко със сапа Разгледай мнение

                        Абсолютно !!!! Надминах и най-смелите си очаквания.Ако трябваше да работя за това в БГ на заплата 2000 лв само като чиста сума без да спестя нищо ще трябваше да работя около 120 г.
                        Браво!И ....,как я караш сега със сбъднати мечти?!Сигурно е доста скучновато?!

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от malkia Muk Разгледай мнение
                          Куку руку вафла чудна.На много хора комунизмът все още е виновен. Все едно, че другите Цоц-държави, не са го имали. Чехия, Гдр, Полша, Румъния, Унгария също имаха комунизъм. Парадоксално или не, в някои отношения бяхме и по напред дори. Сега сме девета дупка на кавала. Но по различен начин премина прехода при нас. Това вече няма голямо значение.
                          Да се придържаме обаче към темата. Аз например очаквам през следващата година да имаме поне 3, 4 месеца растеж. Но кои ще са месеците не вярвам да позная и не ги прогнозирам.
                          ​​​
                          Да се поставя знак за равенство между комунизмът и манталитетът в България и останалите бивши социалистически страни (с изключение на Румъния без Трансилвания) е най-малко неуместно. Прекарах един месец в Полша през 1986 година и ми стана ясно, че ако Берлинската стена някога падне, тази страна, както Чехословакия и Унгария ще дръпнат много по-бързо от България, поради редица социално - исторически и дори географски причини. В Унгария хората са минали през погромите на социализма през 1956, в Чехия през 1968, а в Полша през 1981. Ние кога сме минали през подобни изпитания? Истината също е, че там се създадоха осъзнати граждански общества, които защитават със зъби и нокти определени ценности, докато нас, след 1989 година, ни подлагат на различни "демократични експерименти". Не отричам, че напредваме, но не и с желания темп.
                          Last edited by sultan; 29.12.2019, 00:16.

                          Коментар


                          • Rumen Andonov Величината на българските пенсии хвърлят около 60% от пенсионерите в лапите на бедността.Като членове на ЕС, изграден на принципите на справедливост и солидарност, е недопустимо Българският пенсионер да получава за един месец приблизително, колкото техния събрат в приятелските богати страни в ЕС за един ден и то при безплатни лекарства ! Гърция, която дължи милиарди евро, дава на своите пенсионери минимална пенсия от 500Є. България, от всички европейски страни, е с най-ниски пенсии. За 57%, или 1 258 000 от пенсионерите, тя е от 66Є(социална пенсия) до 160Є. Средната за 2019 г. е около 190 евра.Минималната пенсия в Албания 175Є, в Македония 189Є, в Румъния 181Є, в Словения 616Є, в Сърбия 219Є, в Хърватия 310Є, в Черна Гора 278Є.
                            По данни на Евростат България е с най-нисък критичен праг(линия) на бедност - 2 100Є(годишно),въпреки което,огромен брой хора с доходи под него(около 60% от пенсионерите). Забележете, при 4600Є праг на бедност в Гърция, 7900Є за Испания, 9000Є за Литва, 13000Є за Австрия и т.н. Литва, с 2.9 млн. население, има 4 пъти по-висок праг на бедност от тази на България.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
                              Много сте ми интересни. Отричате описание на процес, който е динамичен по характера си с твърдение за състояние, което е статично. Това са съвсем различни неща. Единственото, което става ясно е колко болезнено приемате нещата. Сравнението със запада е неадекватно защото изходните условия са различни. Ние нямахме колониална империя, която да заграби ресурсите на цели континенти и да забогатее от тях. Ние излязохме преди 130 години от турско плащайки разходите за рускотурската война, което е било доста разорително за новата държава. Отгоре на всичко е трябвало да бъдат изкупени двете жп. линии и да се прилагат митническите закони на турската империя спрямо западните индустриални нации. Таман се стабилизираме и загуба на първата световна война и репарации за да стигнем 1931 с 10 пъти по-малък доход на глава от населението спрямо Англия. После комунизъм с неговата разсипия за да стигнем до хипер инфлацията от 1996 г., когато заплатите бяха паднали до под 10 долара на месец. Каква е базата за сравнение за да очакваме, че ще сме двадесет години по-късно с богатството на Франция или Германия. Че то източна Германия все още е много по-бедна от западна а са една държава от 29 години. Моите модели сочат, че до около 20 години ще стигнем Италия като жизнен стандарт. Естествено не само заради подобрението тук а защото те се движат в тотално погрешна посока. Та кога през последните 500 години сме били добре колкото Италия? Дори с централна Европа няма как да се сравняваме защото те започнаха промените още през 1990 а ние чак през 1997 г. Техните революции бяха ноември 1989 а нашата през януари 1997 г. А и културните наслагвания от Австро унгария и Турция леко се различават. Според мен се движим в правилна посока. Може и малко по-бързо, но на този етап толкова е капацитета. И все пак не забравяйте, че ние сме същите хора които стигнаха до хиперинфлацията и фалита от 1996 г. Не е лесно тези хора да израснат толкова бързо. Изисква се време и смяна на поколенията. Аз това се опитах да напиша в предният пост. То и Запада не е станал богат за 20 години. Трябваха му столетия.
                              Опитах се да ви опиша процесите а вие скочихте да си изкажете болката и комплексите. Едните възприемат болезнено тук и сега а другите не разбират процесите изобщо. Те и затова се дънят при тренд. Айде лека и не приемайте толкова болезнено различното мнение. Другите не са ви врагове, които трябва да бъдат принудително наказвани да "мислят правилно". Тези времена отминаха. Надявам се завинаги.
                              Я май сме и същите хора със собствен апартамент и гледахме турци и албанци и румънци като 3 класа....

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                                https://bg-voice.com/%d0%b2%d1%83%d1...sQjmEBd9JQprc0 Вучич обеща на сърбите средна заплата от 900 евро

                                Средната заплата в Сърбия в края на 2025 г. ще бъде 900 евро, а пенсиите между 430 и 440 евро. Прогнозата е залегнала при изпълнение на инвестиционната програма на Сърбия 2025 г., заяви сръбският президент Александър Вучич, предаде Македонската информационна агенция (МИА) от Белград, цитирана от скопския телевизионен канал “Сител“.

                                Комшиите им се разпадна държавата, преживяха война и пак ще са много по- добре от нас скоро..А Румъния също ни изпревари по- време на управлението на милиционеркомунистите..

                                КАК ДА ВЯРВАШ НА СЛУГИТЕ НА КОМУНИСТИЕСКАТА ШАЙКА И ЛЪЖИТЕ ИМ..
                                ..... правиш ли разлика от обещания на политик, колко щяла да им бъде средната заплта и от това дали е възможно изобщо да се случи такъв растеж за тотално изолираните геополитически сърби.
                                Last edited by RUBLA; 29.12.2019, 12:02. Причина: Спазвайте добрия тон!

                                Коментар

                                Working...
                                X