If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Аз пък съм с фаталния 13 лайк (всъщност много харесавам числото 13 и дори живея в 13 апартамент ) и дозата скептицизъм. Да, и моите очаквания за двамата и льотчика (гласувал съм и за тях, и за него, макар за него с отвращение след зеления сертификат и действията, с които легитимира един от символите на мутрокрацията у нас - Литекс-София) са за позитивни неща, които да изринат Авгиевите обори. НО БФБ и състоянието на страната са колкото свързани, толкова и разделени.
Кои компании очаквате да растат колеги? Как беше - читавите, ерго тези, дето аз ги имам? А кои са читавите, колеги? Чистата акция с премиера днес на майната си, която след 2-3 дни еуфория, ако изобщо я има, ще залезе ли (тя пък много готина, нали, с изкуствено бутане и влзиане в Софикс)? А може би чичанбанк в Молдова, дето се търгува на нива, които отговарят на такива в един доста по-развит пазар? Или пък старопланинските дирижабли на един друг честен частник, дето плаща дивиденти със субсидията от държавата?
Кажете кои компании (читави) чакате да растат, защото аз и в момента виждам, ако не балонирани "читави" активи, то поне достатъчно добре оценени, особено сравнени със западните им аналози. То оптимизмът е хубаво нещо, и аз съм оптимист, ама трябва да почива на нещо различно от бодряшко "ура" и по "пет на нож", че с тях обикновено следва крах, въпреки оптимизма - дано не съм прав и ъъъъъъъъп 2000
Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Колкото по-бързо отмием и изпратим в забрава тази корупционна сволоч, толкова по-скоро ще сложим край на 12-те години безвремие, кражби, липса на посока и в БГ и на летаргичната БФБ.
Юбилейният десети лайк е от мен
Андрей Райчев, с всичките му кусури, вчера каза нещо интересно и според мен вярно. Той напомни, че народ и управление не са разделени, та са едно и също. Не само от размитането на въпросната сволоч зависи развитието на БФБ, макар че е хубаво, че имаме широк консенсус по този въпрос. Има неща, които зависят и от нас.
Мисля че ни очаква сценарият от 2005-2006. Тоест биковете са го чакали този момент много години но все пак мисля че добрите компании са с най добри възможности.
Как мислите - вдигането на индексите от понеделник нататък на кое повече ще се дължи:
1. Пари от чез търговите
2. Резултата от изборите
Ако някой му се занимава(Мариан, big bear...) нека пусне анкета
+1
3. Остана само 1 месец до годишните отчети на фондовете. Трябва да се надуват положителните резултати.
Колкото по-бързо отмием и изпратим в забрава тази корупционна сволоч, толкова по-скоро ще сложим край на 12-те години безвремие, кражби, липса на посока и в БГ и на летаргичната БФБ.
Как мислите - вдигането на индексите от понеделник нататък на кое повече ще се дължи:
1. Пари от чез търговите
2. Резултата от изборите
Ако някой му се занимава(Мариан, big bear...) нека пусне анкета
Макар повечето икономисти да критикуват мащабните интервенции на правителствата и централните банки, всъщност това за дълго ще е новата нормалност. От началото на пандемията бяха изляти в света над 17 трлн долара в световната икономика, което представлява около 16% от световния БВП.
Най-трудно новата реалност се разбира от идеологическите привърженици на рейгъномиката и тачъризма и икономическите теории, на които те са послани - монетаризма, икономиката на предлагането и рационалните очаквания.
Оказва се, че от гледна точка на световната икономика през последните 200 години това са били малки паузи в непрекъснатото увеличаване на държавата в обществените отношения, в частност и икономиката- макар и под различни форми. Разбира се, не линейно, а циклично.
Какво имам предвид?
Още през XIX в. немският икономист Адолф Вагнер е установил, че държавните разходи в процент към националния доход имат тенденция да нарастват - положение, известно като Закон на Вагнер. Според него това се дължи на нарастването на населението и на хуманизирането на социалните отношения.
Емпирично доказуемо е и твърдението на социлога Е. Енгел, че при дадени вкусови предпочитания с нарастване на доходите частта от тях за храна относително намалява и растат разходите за различни услуги, в т.ч. оказвани от правителството. Това положение е известно като Закон на Енгел. Американецът Карол Райт, продължавайки този емпиричен анализ, установява, че делът на разходите за облекло остава приблизително еднакъв, на тези за жилище се променя незначително, а за обучения, здравеопазване, пътувания и развлечения расте. Тези изводи на К. Райт често се приписват на Е.Енгел.
По-късно след Втората световна война същите закономерности потвърждава и американският макроикономист и теоретик на публичните финанси Ричард Мъсгрейв. Причините според него са в три групи. Първо, нараства търсенето за публични услуги в областите социално и пенсионно дело, здравеопазване и образование. На второ място, паралелно нарастват публичните разходи по администрацията и сигурността. И трето, невъзможността за постоянно увеличаване на данъците води до нарастване на дълговете и лихвите за тяхното обслужване.
Така че критиците на "голямата държава" в крайна сметка грешат. Като правило, с някои изключения - колкото по-развита е една държава, то толкова по-голям е делът на публичните разходи в БВП. И обратно.
Познайте кои държави в ЕС имат най-малък дял на публичните разходи в БВП (изключая специалния случай Ирландия) през 2020 ?
Хора, вълнувам се. Вече е ясно.
В неделя на балотажа ще се явят един пилот и един пътник.
Аз чак толкова не се вълнувам, никога не съм си мислил, че ще гласувам за шапкар, а сега ще ми се наложи да го правя два пъти подред. Главната цел е тиквата да си получи заслуженото, а и алтернативата е плужек. Интересно е защо човек като Герджиков си плюе на суратя, но явно има много да връща и явно си е плужек априори
Искам да кажа че както Beam пазара е за малки и средни компании - то тогава трябва да имат предимство малки и средни търговци и инвеститори за да има ликвидност, а не 2-3 фонда да изкупят акциите, щото биха ги изкупили и без това ( без такси за ИП и други ).
Нека ИП-ата да свършат малко повече работа защото е в техен интерес - по - висока ликвидност - повече комисионни за тях, по-добра борса, повече спелуланти от близки страни, още повече комисионни, повече форумни мнения и спекулация, следва и по-голям инвеститорски интерес и още повече комисионни за И
Иначе казано Импулс даде едно много добро начало. Не е зле с предимство да са оферти до 5000 лв, след което 10 000 лв и тн.
Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
Браво. Не съм клиент на Карол но ги поздравявам и за мен те са едни от най - коректните защото мислят и за дребните.
Всички видяхме какво стана със Син нещо си щото почти никой не го и интересува какво става там - 5 -6 фонда си менкат някви акции Уж да създават ликвидност, но според мен само харчат парите на вложителите си. Както и да е.
Карол давайки възможност да се включат дребни и средни играчи в IPO-тата, помагат на пазара като ЦЯЛО.
Кой би отишъл на пазар с 3-4 сергии като може да се сдружи с няколко човека и да отидат директно на борсата? ??
ЗА ДА ИМА ПАЗАР ПОДМИНАВАЙКИ МНОГОКРАТНО ОБОРОТА НА СОФИКС И БГБХ40 ВЗЕТИ ЗАЕДНО МОЖЕ ДА СЕ ПОСТИГНЕ САМО И ЕДИНСТВЕНО С ДРЕБНИ И СРЕДНИ ИГРАЧИ.
Мнението ми не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа
Коментар