IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

Ще стискаме дивидентите акции, ще им прибираме дивидента и ще щракаме с пръсти

Лошото е, че трудно се докарват до 10 броя им.
    Латерко, с 2 стинки дивидент хахахаха

Коментар

• След Алтерко и ДОХ вчера, днес Хима и ПИБ-а ли следват най-после?
      Мненията ми не са препоръки. Имам само една препоръка - не губете пари.

Коментар

• Поздрав за всички бичета на БФБ-то!

https://www.youtube.com/watch?v=CxlRJsQ7p2k

Коментар

• Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

Отново отлично мнение на човек, който "играе" на БФБ с идеята да си носи прилична доходност, а не да е ол-ин, мислейки си, че тук се продават биткойни и се правят печалби по 500-1000% годишно, ако удариш кьоравото (какъв израз, а ) - т.е. само трявба да си малко по-смел и ей ги парите капят, ти само седиш и си цъкаш кобукса, както казваха в бг-мама.

Aз съм на БФБ от много време - броя си и времето с дядо ми, когато имаше ТБС хотели, Хранков, Лекс и ПЧБ - той имаше от първите 2, но нещо не му се получи. После си играх на масова приватизация, след това пропуснах врътките с компенсаторките и БТК, което отчитам като една от големите си грешки, после лудите години около влизането ни в НАТО и ЕС, когато наистина всичко беше ирационално, та през 12 години герП и до сегашния момент. Видял съм много, а дали е достатъчно - идея си нямам, но финансовите схеми ги надушвам отдалече, но няма да гоовря нито за чистата акция, нито за чичикака и ортака.

Ситуацията у нас е специфична, и тов асъм го казвал много пъти, с това, че хубавите акции (стабилен мениджмънт, дивидент, добри перспективи) са си много добре оценени, а някой и набалончени -нарочно няма да давам примери. Другите, с кусурите, са с дисконт заради кусурите. Затова и не виждам някакви особени поводи за оптимизъм - борсата ни е достатъчно добре оценена, дори е надценена, според мен. Ок, не е на нивото на Дау и Дакс, но и разните китайски ребрандировачи и чичанбанк не са Епъл или Бенк ъф Америка, да речем.

Проблемът на писанията ти е друг, и той е психологически - не върви някакси в инвестиционен форум всяка втора дума да не ти е ЪЪЪЪЪЪППППП, а още повече пък не върви хем да не ти е ъп, хем и да си подплатил с някакви факти скептицизма си, а не просто да сложиш -дришльовци, голтаци, пак ще ви оберат парите и т.н. Тогава ставаш хейтър, щото само тази думичка знаят. А когато пък засегнеш и многониковите, особено онези на хранилка на яхтата - те тогава гледай сериала "Клонираните атакуват" в бг вариант

та така, здраве и успехи желая - добрият портфейл винаги се отплаща. Дори и на БФБ, където аз лично държа малка част от инвестициите си, просто защото компаниите, които си заслужават у нас, особено пък на сегашните цени, могат да се изброят на пръстите на едната ръка. Лично мнение, не е пропръкЪ и дъра-бъра
          Как си "играл" на масовата приватизация, като не си имал години?
          Какво взе от масовата ? Да не е било Варненска корабостротелница, че само яхти са ти в главата?

Коментар

• Първоначално изпратено от Чичо Манчо Разгледай мнение

Точно за това говоря. Спомняте си пролетта на миналата година. Тогава пак нямаше чуждестранни инвеститори на БФБ. SOFIX тъкмо бе започнал да се съвзема от поредния си продължителен "мечи" период. Ковида удари. Световните борси "потънаха" за около месец, след което започнаха да се възстановяват и през април, май и юни на Запад вече бяха започнали да катерят рязко нагоре. А какво се случи тук? След мъката започнала от края на 2017 и продължила през 2018 и 2019 година последва нова мъка - почти до края на 2020 г. Изключвам "смелите", направили пари от "Алтерко" и "Доверие". Но това са само 2 акции, при това доста рискови по моите стандарти. Акции, в които не бих вложил повече от 5-10% макс. А при останалите? При тях се усети съживяване едва през декември. Така, че това имам предвид - БФБ е много "чувствителна" при негативен сценарий навън, и съвсем не толкова при позитивен... за съжаление. За краткото време, през което съм на БФБ (от есента на 2012 г. до ден днешен) съм бил свидетел и участник на 2 "зелени" БФБ-вълни продължаващи около година-година и половина, всяка от които следвана от "червена" вълна, продължаваща съответно от две до три години. В момента сме в 3-та "зелена" вълна на БФБ, която предвид оптимизма владеещ все още международните пазари може би ще продължи малко повече от обикновено. Да речем още 1 година. А след това?

Не на 100%, но е възможно да има наслагване на втора вълна и тя да отнесе движението до 25-26година,тк че сега са възможни едни турболенции за издрусването на лишния багаж,- независимо че поемам басове съм готов за тях и мисля да продължа и след тях,- живот и здраве на първо време!!!

Коментар

В момента сме в 3-та "зелена" вълна на БФБ, която предвид оптимизма владеещ все още международните пазари може би ще продължи малко повече от обикновено. Да речем още 1 година. А след това?
              Ще стискаме дивидентите акции, ще им прибираме дивидента и ще щракаме с пръсти

Лошото е, че трудно се докарват до 10 броя им.

Коментар

Точно за това говоря. Спомняте си пролетта на миналата година. Тогава пак нямаше чуждестранни инвеститори на БФБ. SOFIX тъкмо бе започнал да се съвзема от поредния си продължителен "мечи" период. Ковида удари. Световните борси "потънаха" за около месец, след което започнаха да се възстановяват и през април, май и юни на Запад вече бяха започнали да катерят рязко нагоре. А какво се случи тук? След мъката започнала от края на 2017 и продължила през 2018 и 2019 година последва нова мъка - почти до края на 2020 г. Изключвам "смелите", направили пари от "Алтерко" и "Доверие". Но това са само 2 акции, при това доста рискови по моите стандарти. Акции, в които не бих вложил повече от 5-10% макс. А при останалите? При тях се усети съживяване едва през декември. Така, че това имам предвид - БФБ е много "чувствителна" при негативен сценарий навън, и съвсем не толкова при позитивен... за съжаление. За краткото време, през което съм на БФБ (от есента на 2012 г. до ден днешен) съм бил свидетел и участник на 2 "зелени" БФБ-вълни продължаващи около година-година и половина, всяка от които следвана от "червена" вълна, продължаваща съответно от две до три години. В момента сме в 3-та "зелена" вълна на БФБ, която предвид оптимизма владеещ все още международните пазари може би ще продължи малко повече от обикновено. Да речем още 1 година. А след това?
                Отново отлично мнение на човек, който "играе" на БФБ с идеята да си носи прилична доходност, а не да е ол-ин, мислейки си, че тук се продават биткойни и се правят печалби по 500-1000% годишно, ако удариш кьоравото (какъв израз, а ) - т.е. само трявба да си малко по-смел и ей ги парите капят, ти само седиш и си цъкаш кобукса, както казваха в бг-мама.

Aз съм на БФБ от много време - броя си и времето с дядо ми, когато имаше ТБС хотели, Хранков, Лекс и ПЧБ - той имаше от първите 2, но нещо не му се получи. После си играх на масова приватизация, след това пропуснах врътките с компенсаторките и БТК, което отчитам като една от големите си грешки, после лудите години около влизането ни в НАТО и ЕС, когато наистина всичко беше ирационално, та през 12 години герП и до сегашния момент. Видял съм много, а дали е достатъчно - идея си нямам, но финансовите схеми ги надушвам отдалече, но няма да гоовря нито за чистата акция, нито за чичикака и ортака.

Ситуацията у нас е специфична, и тов асъм го казвал много пъти, с това, че хубавите акции (стабилен мениджмънт, дивидент, добри перспективи) са си много добре оценени, а някой и набалончени -нарочно няма да давам примери. Другите, с кусурите, са с дисконт заради кусурите. Затова и не виждам някакви особени поводи за оптимизъм - борсата ни е достатъчно добре оценена, дори е надценена, според мен. Ок, не е на нивото на Дау и Дакс, но и разните китайски ребрандировачи и чичанбанк не са Епъл или Бенк ъф Америка, да речем.

Проблемът на писанията ти е друг, и той е психологически - не върви някакси в инвестиционен форум всяка втора дума да не ти е ЪЪЪЪЪЪППППП, а още повече пък не върви хем да не ти е ъп, хем и да си подплатил с някакви факти скептицизма си, а не просто да сложиш -дришльовци, голтаци, пак ще ви оберат парите и т.н. Тогава ставаш хейтър, щото само тази думичка знаят. А когато пък засегнеш и многониковите, особено онези на хранилка на яхтата - те тогава гледай сериала "Клонираните атакуват" в бг вариант

та така, здраве и успехи желая - добрият портфейл винаги се отплаща. Дори и на БФБ, където аз лично държа малка част от инвестициите си, просто защото компаниите, които си заслужават у нас, особено пък на сегашните цени, могат да се изброят на пръстите на едната ръка. Лично мнение, не е пропръкЪ и дъра-бъра
                Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

Коментар

• Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
                  ... Същото но с по бавна сила се случва и с БФБ като ръстът е концентриран в дружества растящи бързо с добър мениджмънт...

Парите на БФБ ще стават все повече а акциите на свестни компании са ограничени така че има много гориво за голяма вълна. Като добавим и дивиденти и парите от търговите в последно време нещата могат да излязат извън контрол и да видим изключителен ентусиазъм такъв какъвто е нямало от както си на БФБ.
                  Всичко това е вярно на книга, но ще излезе ли някой отпред и да посочи на аудиторията едно дружество с безупречна 10-годишна борсова история и бърз ръст? Дайте ми една история от 2011 г. насам, в която миноритарите никога не са били минавани без вазелин, т.е. имаме свестна компания с добър мениджмънт, значим ръст и някакъв track record за всичко това. Къде е трябвало да бъде един български инвеститор през 2011 г., за да си каже в края на 2021 г. - "добре направих"?

Пари като шума, плуваме в пари, но хората, които се насочиха към недвижими имоти поеха по пътя на по-малкия риск в средносрочен и дългосрочен план. Тези, които сме останали на БФБ, "се лъжем един другиго" (мисля, че цитатът е по Матеев), а това не е точно инвестиране. В този контекст и аз се надявам да влязат чужденци, че да ги лъжем тях. Надявам се, ама дали ще са достатъчно тъпи, не мога да гадая. EXPAT SOFIX UCITS ми дава някакъв отговор... Впрочем новината, че Николай Василев е назначен на държавна работа като председател на държавния резерв, мина под радарите на форума. Дори бащата явно изоставя отрочето си. Пари - море, за SOFIX - капчици.

Коментар

Инфлацията стресна депозитарите тая година и затова виждаме голям ръст при цените на имотите. Същото но с по бавна сила се случва и с БФБ като ръстът е концентриран в дружества растящи бързо с добър мениджмънт. Виждаме че ИПО-тата се презаписват но ръстът е консервативен, което говори за много налични пари но че сме далеч и от ентусиазъм все още.

А колко дълго и докъде може да стигнем времето ще покаже. Парите на БФБ ще стават все повече а акциите на свестни компании са ограничени така че има много гориво за голяма вълна. Като добавим и дивиденти и парите от търговите в последно време нещата могат да излязат извън контрол и да видим изключителен ентусиазъм такъв какъвто е нямало от както си на БФБ.

Не е препоръка! Всеки да мисли!

Като допълнение как няма да сме позитивно настроени когато начело на държавата ще има кадърни хора като Кирил. Гледайте видиото ако все още не сте го гледали да видите как мисли този човек и после го сравнете с Боко, Шиши и т.н. Аз съм убеден че новото правителсво може да качи ръстът на БВП над 5%!

В Търсене на Стратегия за по-висок Стандарт за Живот | Kiril Petkov | TEDxYouth@ACSofia - YouTube В Търсене на Стратегия за по-висок Стандарт за Живот | Kiril Petkov | TEDxYouth@ACSofia

Коментар

Инфлацията стресна депозитарите тая година и затова виждаме голям ръст при цените на имотите. Същото но с по бавна сила се случва и с БФБ като ръстът е концентриран в дружества растящи бързо с добър мениджмънт. Виждаме че ИПО-тата се презаписват но ръстът е консервативен, което говори за много налични пари но че сме далеч и от ентусиазъм все още.

А колко дълго и докъде може да стигнем времето ще покаже. Парите на БФБ ще стават все повече а акциите на свестни компании са ограничени така че има много гориво за голяма вълна. Като добавим и дивиденти и парите от търговите в последно време нещата могат да излязат извън контрол и да видим изключителен ентусиазъм такъв какъвто е нямало от както си на БФБ.

Фундамента никакъв го няма, какво като се презаписва ИПО на кухи фирмета, недъгави да влязат на БФБ през парадния вход - та само БИЙМ? Врътка за Карол най-вече.

Коментар

• Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение

очакваш подсказка ли?Не заслужаваш,- препоръчах ти да се прекръстиш на ЖЪЛТкретьо, но ти не си го сторил!
                        Хайде от мен да мине, - сложи един аршин отгоре и си готов
                        Смея се, ръст 1.5% и тук всички се хванахте за палците Пардон, за сламката.

Коментар

Точно за това говоря. Спомняте си пролетта на миналата година. Тогава пак нямаше чуждестранни инвеститори на БФБ. SOFIX тъкмо бе започнал да се съвзема от поредния си продължителен "мечи" период. Ковида удари. Световните борси "потънаха" за около месец, след което започнаха да се възстановяват и през април, май и юни на Запад вече бяха започнали да катерят рязко нагоре. А какво се случи тук? Мъка - почти до края на 2020 г. Изключвам "смелите", направили пари от "Алтерко" и "Доверие". Но това са само 2 акции, при това доста рискови по моите стандарти. Акции, в които не бих вложил повече от 5-10% макс. А при останалите? При тях се усети съживяване едва през декември. Така, че това имам предвид - БФБ е много "чувствителна" при негативен сценарий навън, и съвсем не толкова при позитивен... за съжаление. За краткото време, през което съм на БФБ (от есента на 2012 г. до ден днешен) съм бил свидетел и участник на 2 "зелени" БФБ-вълни продължаващи около година-година и половина, всяка от които следвана от "червена" вълна, продължаваща съответно от две до три години. В момента сме в 3-та "зелена" вълна на БФБ, която предвид оптимизма владеещ все още международните пазари може би ще продължи малко повече от обикновено. Да речем още 1 година. А след това?

Коментар

Чичо Манчо, и си прав, и не си прав ! Борсата, че силно се влияе при спадове навън е така, но по се влияе и е зависима от процесите и управлението у нас ! Това корумпирано управление успя да изгони всички чужди инвеститори и да съсипе не малко местен бизнес ! Ударите и по борсово търгувани компании не бяха малко ! При това положение изтървахме много възможности пазара ни да се възстанови ! Така, че е логично да има оптимизъм и шансове за борсата след надявам се окончателното падане от власт на Тиквата и компания !

Коментар

• Първоначално изпратено от спекуланта Разгледай мнение

Всичко което си написал е вярно само че би ли обяснил тезата си "но не ми се мисли какво би станало на БФБ при един негативен сценарим на международните борси".Това което казваш би било логично ако имахме много чужди инвеститори на БФБ,доколкото знам такива почти няма или като присъствие вероятно са по-малко от 5 процента.Значи Софикс в момента е около 600, това надута цифра ли е според теб?Ако бяхме примерно Софикс 200 пак ли щяхме да очакваме катаклизми при срив на международните борси?Разбира се не казвам че едно такова събитие няма да ни се отрази ,но едва ли ще е апокалиптично,та ние сме все още на старта ......видя какво беше когато Ковид 19 се развилня март 2020 година ........27 процента,не мисля че ще имаме дори толкова при един такъв сценарий.
                              Last edited by Чичо Манчо; 23.11.2021, 00:42.
                              Vanitas vanitatum...

Коментар

• Първоначално изпратено от redcretin Разгледай мнение

Утре 599, да не отвиквате
                                очакваш подсказка ли?Не заслужаваш,- препоръчах ти да се прекръстиш на ЖЪЛТкретьо, но ти не си го сторил!
                                Хайде от мен да мине, - сложи един аршин отгоре и си готов

Коментар

Working...
                                X