IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Агресивен бик Разгледай мнение
    Гледате ли какво кръшно мечо хоро се вие на големите борси? Интересно ми е как ще е при нас в понеделник
    Най-важното мечо хоро е при т.н. Растежни акции ,които последните 10 г. и повече достигнаха чудовищни, грозни чак изкривявания и капитализации.
    Там е важно да се спука балона!
    Еманация на този тип акции са т.н. Бийн пазар, Лещерко, ТСБ и да не изреждам.
    Никога не е добре и здравословно да има такива безбожни капиталитации.

    Коментар


    • Гледате ли какво кръшно мечо хоро се вие на големите борси? Интересно ми е как ще е при нас в понеделник

      Коментар


      • Само като видя технически анализатор да използва такъв тип графика и веднага разбирам че е пълен аматьор.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Yori
          Защо трябва всеки път да ни късат нервите с тези отчети
          Гледам едни анализи, едни чудеса - а истината е че балъците се набабаниха в Латерко и това държи оборота и оптимизма на БФБ, ден до пладне - айде пак надоле. Така стана и с фонда на Ники Салама едно време, крайния резултат е че той обра балъците тука.
          Last edited by Andi11; 26.11.2021, 17:07.

          Коментар


          • Теодор Минчев

            Индексът на сините чипове SOFX се радва на много силно представяне през тази година. Всъщност, ако сега беше края на годината, то индексът ни щеше да е третият най-повишаващ се индекс в света, като той се намира при най-високите си нива от малко над три години.

            Както знаем обаче, инвеститорите се интересуват от бъдещето, а не от миналото. Затова ще се обърнем към техническия анализ, за да видим каква е картинката при индекса на сините чипове. А там ще открием добри и лоши новини.

            Какво казва индексът RSI?

            Индексът RSI е известен сред техническите анализатори още и като индексът на относителната сила. Той дава отговор на въпроса дали един актив е свръхкупен, или свръхпродаден.

            Създаден от Дж. Уелс Уайлдър още през 1978-ма година, индикаторът е доказал своята надеждност, при ползването му с други приоми на техническия и фундаменталния анализ, през годините.

            RSI е популяризиран в труда на Уайлдър – “New Concepts in Technical Trading Systems”. По своята същност RSI е осцилатор, който може да се изменя в границите от 0 до 100. Създателят му, първоначално съветва използването на 14-периоден RSI, който се налага, като стандарт в техническия анализ.

            Как се изчислява индикаторът:

            RSI = 100 – 100 / (1 + RS)RS = AG / AL
            AG (Average Gain) = Общите положителни разлики в цената (загуби) / периода

            AL (Average Loss) = Общите отрицателни разлики в цената (печалби) / периода

            За 14-дневен RSI средната печалба (загуба) се равнява на пълната сума от всички печалби (загуби) разделени на 14. Изчислението на значението на първата стойност на относителната сила е пряко: средната печалба се дели на средната загуба.

            Всяка последваща стойност на относителната сила се изчислява чрез използване на средната печалба или осреднената загуба на предшестващия период.

            Когато средната печалба е по-голяма от средната загуба, RSI се издига, и обратното.

            Добрата новина за инвеститорите е, че няма нужда ръчно да изчисляват индексът на относителната сила - RSI при SOFIX, за да получат второ мнение свръхкупен, или свръхпродаден е индексът. Благодарение на графичните възможности в Infostock.bg, можете да придобиете бърза и ясна представа какво е нивото на RSI за родния бенчмарк.

            Ето как изглежда техническият индикатор при SOFIX в момента на месечна графика, заедно с още няколко ключови технически индикатора:



            Графика: Infostock.bg

            Както виждаме от графиката, индексът RSI при SOFIX е бил много по-добър в прогнозирането на върховете за индекса, когато е достигал, или преминавал границата от 70 пункта, отколкото в прогнозиране на дъна.

            Въпреки най-високите от три години нива за SOFIX, индексът RSI се върна до нива от малко над 60 пункта, след като достигна стойности от над 85 в средата на август.

            Сами по себе си високите нива на индекса на относителната сила не означават задължително обръщане на посоката. Индексът SOFIX може да остане „свръхкупен“ още дълго време, както неведнъж се е случвало в исторически план. Дори нещо повече – може да се каже, че индексът може да постави началото на допълнително повишение, от тук нататък, тъй като относително скоро и бързо премина на свръхкупена територия.

            В заключение, трябва да кажем, че сам по себе си индексът RSI не дава ясни сигнали за покупка, или продажба, а по-скоро сочи в каква посока са "залитнали" инвеститорите. Той може да се използва в съчетание с други технически индикатори, или прийоми от техническия анализ.

            И тук на помощ идват и пълзящите средни...

            Както виждаме от месечната графика, „смъртоносното пресичане“ все още е в сила. Но добрите новини тук също са налице. На първо място – SOFIX се търгува както над 50-, така и над 200-дневната си пълзяща средна. В същото време двете пълзящи средни линии се доближават една към друга в посока на „златно пресичане“ на дългосрочна графика. Случването на такова събитие, може да е изключително положителен сигнал за дългосрочното представяне на индекса и да доведе до по-нататъшен ръст на SOFIX и през следващата година.

            Както виждаме от графиката по-горе, последното „златно пресичане“ е станало реалност в началото на февруари на 2017-та година, след което следва по-нататъшен ръст на SOFIX от над 20% през следващите шест месеца.

            Сезонни фактори за индекса и въздействието на пандемията

            Ако към техническите индикатори добавим и сезонността на SOFIX (и ако приемем, че историята се повтаря, което не винаги се случва) то нещата могат да се изглеждат още по-добре за инвеститорите. Традиционно декември и януари са сред най-силните месеци за родния капиталов пазар, когато освен всичко друго, най-после може да видим и известна политическа стабилност, при потенциално съставяне на правителство.

            Добри новини са налице и по отношение на намаляване на заболеваемостта от коронавируса, което ако продължи като тенденция ще намали опасенията за нови блокировки за изстрадалата българска икономика.

            Иначе, от техническа гледна точка първата цел на SOFIX би била върха от лятото на 2017-та година при ниво от 730 пункта, което би представлявало потенциален ръст от 20% от текущите нива на индикатора.

            Истинското повишение обаче, ще се случи при евентуален пробив на посоченото ниво, което може да отвори пътя на индекса към следващите ключови нива на съпротива разположени при нива от около 930-950 пункта, както и потенциален тест на границата от 1000 пункта. Това далеч не е невъзможно цел през следващата 2022 година, при едно добро стечение на обстоятелствата, но най-вече след потенциален траен пробив на ключовото ниво от 730 пункта, което да се превърне в непреодолимо ниво на подкрепа за всякакъв спад.

            *Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции или индекси на БФБ

            Коментар


            • Всеизвестно е, че таксата не може да бъде санкция! Не може да бъде наказание на клиента за това, че се ползват парите му. Защо твърдя, че става дума за санкция? Ако човек държи в банката 100 лв. по сметката си, такса от 1 лв. на месец например би била приемлива. Но удръжката е 15 лв. всеки месец – това вече може да се счита не като такса, а като санкция. Все едно банката наказва клиента, че си държи парите при нея.

              MEDIAPOOL.BG
              Защо банките не въведат и такса за цапане на пода? - Mediapool.bg
              Защо банките не въведат и такса за цапане на пода? - Банките са кръвоносната систем

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Балониада Разгледай мнение
                Удри. Така препънах две бичета че не могат си намерят рогата.
                Е и една мечка трупясах. За днес доволно !
                И аз стрелях с два пищова....и бичета и мечета...щото трябват кинти за пичета...
                Life won't wait for you.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Агресивен бик Разгледай мнение
                  Бой! Удри с мотиката!
                  Удри. Така препънах две бичета че не могат си намерят рогата.
                  Е и една мечка трупясах. За днес доволно !

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                    Не знам за хейтърите, но Анти-хейтърите толкова хейт и спам са изляли, че екрана свети червено
                    Закривайте форума !

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                      Не знам за хейтърите, но Анти-хейтърите толкова хейт и спам са изляли, че екрана свети червено
                      И едните...и другите са маскари....
                      Life won't wait for you.

                      Коментар


                      • Не знам за хейтърите, но Анти-хейтърите толкова хейт и спам са изляли, че екрана свети червено

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Ender Разгледай мнение

                          За хейтърите е различно - те настъпват само детската мотика...
                          Ма тя гумена нашта. Като за гумена глава ...

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                            Някои хора постоянно я настъпват и все си викат - ма то сега е различно, той мажото на тия не е като мажото на ония...
                            За хейтърите е различно - те настъпват само детската мотика...

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Агресивен бик Разгледай мнение
                              Бой! Удри с мотиката!
                              Някои хора постоянно я настъпват и все си викат - ма то сега е различно, той мажото на тия не е като мажото на ония...
                              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от inta53 Разгледай мнение


                                Б..х тоя лист, нама и три дена,- кога се разлисти па и паднаааа да го е..
                                Междувременно и ТА за период от 4 дни му е направен.....
                                Life won't wait for you.

                                Коментар

                                Working...
                                X