Първоначално изпратено от kubrat
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ (2)
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнениеТова с 1600те лева на Мартин ще му свърши работа докато се ожени и му се роди дете, след това пак ще трябва да завърти цикъла, но на по-високо ниво- или емиграция, или разпад на семейството, а за следващото завръщане ще му трябват 2600.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеЧакай, че това е готино - ето четиво за всички емигранти - колко е яко на Запад:
[I][url=[/I]https://www.dnevnik.bg/evropa/2020/0...ome_main_news][I]...
1200 лв. нето в супермаркет извън София не вярвам да има, макар че нямам наблюдение върху бранша и говоря по усещане. Аз знам, че на мен след завръщане от чужбина с диплома и перфектен език ми предложиха 800 лв. нето в производствена фирма в София за квалифицирана позиция.
На теория ръстът на средната заплата у нас през последните години би трябвало да се дължи на ограниченото предлагане на работна ръка. Връщането на Мартин ще наруши това статукво, съответно и търсенето ще мине на по-ниски нива или в най-добрия случай ще замръзне, докато инфлацията - не.
От личен опит казвам, че тази бакалска сметка за емигрантите е една идея по-сложна. Разполагах с около 800-900 паунда след наем и сметки в Англия, в скъпо графство. Ценовият паритет в цифрово изражение е мит. Кило свинска кайма в Теско е £4.12/kg (https://www.tesco.com/groceries/en-G...ucts/279164568), в Кауфланд е 7.49 лв/кг с промоцията (примерно). Преди да ми се загуби мисълта - разходите за храна в абсолютна стойност в София и в провинция в Англия са много сходни, ако не и равни. Предлогам, че не е много по-различно и в Германия, Испания и другите дестинации за родни гастарбайтери.
Иначе условията на труд за българите в чужбина са кошмарни в най-честия случай. Моята бакалска сметка (без да се слагат фактори като семейство и приятели) е, че завръщането на Мартин "би струвало" едно работно място със заплата 1600 лв. нето. Тогава ще му се счупи break-even-a и България ще му се стори ОК.
Иначе всички се надяваме на една по-хубава и уредена България, една по-здрава икономика и една среда, в която да работим и живеем почтено и спокойно. Надяваме се, но я нямаме и затова хора като Мартин заминават на доброволно робство...
- 4 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеЧакай, че това е готино - ето четиво за всички емигранти - колко е яко на Запад:
......
Затова и винаги съм казвал и пак ще го повторя - много си ни е хубава страната, просто трябва да се разкарат Тиквите, а с тях и целият осран Авгиев обор, който те не посмяха да започнат дори да чистят за 10 години власт - 10 години власт са 1/3 от целия Преход и нищо, само еврофинансирането дето ги спира от тотален погром. А, да, и комунистите са виновниНе се ли махнат Тиквите и техните калинки, въпреки че тук все още живуркаме сравнителни нелошо (в София основно) и нямаме особен повод да мрънкаме, ще си продължим съществуването и живуркането, като изпуснем огромния шанс, който еврофондовете ни дават. Но с прогнили държавни органи, спиращи сделки с малоумни аргументи (ЧЕЗ е най-яркия пример, както и Нова на Келнер) или одобряващи ги за секунди (НОва на Киро Гела), ако хората са правилните, заедно с верните копои от Гешефтурата, няма как да стане, за съжаление...
И все пак, все още съм оптимист, че децата ми ще живеят в една европейска България, с която ще се гордеят!
Не съм много активен и мнозина вероятно нямат представа за мен, за вижданията и вярванията ми. За тези колеги ще споделя, че изказаните от теб съждения за родните реалности, са в голяма степен и мои виждания. Заради приличието няма да влизам в подробности.
Едновременно с това, без да влизам в спор, но пък противно на очакванията, поне що се отнася до възгледите на остро критично настроен индивид, редно е да имаме сетива и да регистрираме и позитивни явления. Също и чужди позитивни оценки, като направим усилие да схванем чуждата гледна точка. Нещата винаги са богати, цветни, многообразни. Погледът отстрани винаги е много важен.
Във връзка с това, искам да предложа на вниманието на форума историята на един българин, който се е завърнал у нас преди година и нещо. Не става дума з а просто някакъв емигрант, който се е завърнал тук по неясни причини. Бях чувал за него поради някакви лични обстоятелства и се изненадах когато чух историята му, която беше разказана в неделя, 19.01. в сутрешния блок на НОВА - ""Събуди се". Антони Христов е прекарал 37 години в Холивуд и последните 18 от тях е бил артистичен директор на студио Пиксар. Това вече значи много. Имал е един осигурен и успешен живот в САЩ. Женен е за американка, но нейната история не се разкрива във видеото. Има две деца (момче и момиче), който са изключително позитивно настроени към България, дори имат българско гражданство, но дълбоко се съмнявам, че знаят български.
Разказът му е доста интересен и си заслужава да с е чуе.
Изглежда почти невероятно, но може би, подчертавам "може би" - при определени задължителни и неотменими условия, надеждата и оптимизмът все още са някакъв теоретично възможен сценарий. Последното са просто субективно неангажиращи приказки.
За притежаващите time shift функция на тв програмите, предаването започна в неделя 09.10 и трае 20 минути.
Предаването е качено и на страницата на НОВА
https://play.nova.bg/video/sybudi-se...-se-2020-01-19
Започва в минута 54.00
- 4 Харесвания
Коментар
-
[I]https://www.dnevnik.bg/evropa/2020/0...ome_main_news]Мартин се труди по 10-12 часа на ден, но получава заплата колкото да не умре от глад. Българинът е един от общо 4.1 милиона работници в Германия, които хем се трудят на пълен работен ден, хем живеят в мизерия. Мартин е принуден да се храни в превозното средство, защото няма време за обедна почивка. Работата му изисква и големи физически усилия. Някои пакети тежат по 30 килограма. За всичко това в края на месеца Мартин получава малко под 1500 евро брутна заплата. Чистият му месечен доход е малко над 1000 евро. Той работи от три години в Германия като куриер. Денят му започва в 4.00 сутринта. Мартин живее заедно с 11 свои колеги, всички от Източна Европа. За стаята, която дели с още двама, плаща 350 евро на месец.
еха, супер е в рая, остават му някакви си 650 еврарки при стандартите в Германия, т.е. горе-долу 600 кинта по паритет в България, а касиерка в Лидл вече взема 1200 кинта в София, но Дакса лети, а Суфлекса стърже около дъното. И такива като Мартин са 20% от всички заети в Германия - прекрасно, налиЗатова и винаги съм казвал и пак ще го повторя - много си ни е хубава страната, просто трябва да се разкарат Тиквите, а с тях и целият осран Авгиев обор, който те не посмяха да започнат дори да чистят за 10 години власт - 10 години власт са 1/3 от целия Преход и нищо, само еврофинансирането дето ги спира от тотален погром. А, да, и комунистите са виновни
Не се ли махнат Тиквите и техните калинки, въпреки че тук все още живуркаме сравнителни нелошо (в София основно) и нямаме особен повод да мрънкаме, ще си продължим съществуването и живуркането, като изпуснем огромния шанс, който еврофондовете ни дават. Но с прогнили държавни органи, спиращи сделки с малоумни аргументи (ЧЕЗ е най-яркия пример, както и Нова на Келнер) или одобряващи ги за секунди (НОва на Киро Гела), ако хората са правилните, заедно с верните копои от Гешефтурата, няма как да стане, за съжаление...
И все пак, все още съм оптимист, че децата ми ще живеят в една европейска България, с която ще се гордеят!
Споко бе Груец, само още 3-5 годинки и тя ще напъпи, ще цъфнат първите плодни цветове, ти си иоще млад за тия ревове! Хвани ми вера за туй що ти думам!
Живи, Здрави да се трудите и сполучите до към след 2023то лето, ще го бъде не може да не дойде сГода
Коментар
-
Чакай, че това е готино - ето четиво за всички емигранти - колко е яко на Запад:
[I]https://www.dnevnik.bg/evropa/2020/0...ome_main_news]Мартин се труди по 10-12 часа на ден, но получава заплата колкото да не умре от глад. Българинът е един от общо 4.1 милиона работници в Германия, които хем се трудят на пълен работен ден, хем живеят в мизерия. Мартин е принуден да се храни в превозното средство, защото няма време за обедна почивка. Работата му изисква и големи физически усилия. Някои пакети тежат по 30 килограма. За всичко това в края на месеца Мартин получава малко под 1500 евро брутна заплата. Чистият му месечен доход е малко над 1000 евро. Той работи от три години в Германия като куриер. Денят му започва в 4.00 сутринта. Мартин живее заедно с 11 свои колеги, всички от Източна Европа. За стаята, която дели с още двама, плаща 350 евро на месец.
еха, супер е в рая, остават му някакви си 650 еврарки при стандартите в Германия, т.е. горе-долу 600 кинта по паритет в България, а касиерка в Лидл вече взема 1200 кинта в София, но Дакса лети, а Суфлекса стърже около дъното. И такива като Мартин са 20% от всички заети в Германия - прекрасно, налиЗатова и винаги съм казвал и пак ще го повторя - много си ни е хубава страната, просто трябва да се разкарат Тиквите, а с тях и целият осран Авгиев обор, който те не посмяха да започнат дори да чистят за 10 години власт - 10 години власт са 1/3 от целия Преход и нищо, само еврофинансирането дето ги спира от тотален погром. А, да, и комунистите са виновни
Не се ли махнат Тиквите и техните калинки, въпреки че тук все още живуркаме сравнителни нелошо (в София основно) и нямаме особен повод да мрънкаме, ще си продължим съществуването и живуркането, като изпуснем огромния шанс, който еврофондовете ни дават. Но с прогнили държавни органи, спиращи сделки с малоумни аргументи (ЧЕЗ е най-яркия пример, както и Нова на Келнер) или одобряващи ги за секунди (НОва на Киро Гела), ако хората са правилните, заедно с верните копои от Гешефтурата, няма как да стане, за съжаление...
И все пак, все още съм оптимист, че децата ми ще живеят в една европейска България, с която ще се гордеят!Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от MaseratiSUV Разгледай мнение
стига с тоя Боко Борисов, Сертей и змей
такава е динамиката с ПЧИ в целия свят и в ЦИЕНе това е причината да не стигнем борсовото представяне на Прибалтика....освен това всички нови междунаордни компании, които плащат заплати в СФ средно по 2000-2500 (аутсорсване на услуги без айти) и 3500-5500 за АйТи С опит плащат огромни заплати и осигуровки, но не се отразяват в ПЧИ. Един съпрот център с 100 човека персонал, който превежда в БГ по 400 000 лева на месец за заплати, осигуровки и разходи, е купил само едни столове и маси, какви ПЧИ да видите. новата и модерна икономика не е в заовди и големи капиталови инвестиции, а е под формата на услуги!!!
Що не стоят на запад да дават по 6-10к€. Аутсорсинга е новото модерно ишлеме, каквото бяха на времето шивачките.
Робска експлоатация за жълти стотинки спрямо запада. Спрямо тука летим в облаците. БГ изедниците са по-големи мизерници.
За тях даже още осигуряване на мин. раб. заплата и пари под масата си е практика
Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
- 5 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение
Ама това баш като Софикс.
Няма чужди инвестиция няма софикс - влачим се по дъното
такава е динамиката с ПЧИ в целия свят и в ЦИЕНе това е причината да не стигнем борсовото представяне на Прибалтика....освен това всички нови междунаордни компании, които плащат заплати в СФ средно по 2000-2500 (аутсорсване на услуги без айти) и 3500-5500 за АйТи С опит плащат огромни заплати и осигуровки, но не се отразяват в ПЧИ. Един съпрот център с 100 човека персонал, който превежда в БГ по 400 000 лева на месец за заплати, осигуровки и разходи, е купил само едни столове и маси, какви ПЧИ да видите. новата и модерна икономика не е в заовди и големи капиталови инвестиции, а е под формата на услуги!!!
- 8 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение
Вече и на най-тъпите почитатели на неудачника от Банкя започна да им загрява реотанът, че от всяко тъпо ченге - свирка не става.
А най-хубавото е, че чуждите инвеститори са изолирали Бойко Борисов и са го сложили в черния си списък.
Няма чужди инвестиция няма софикс - влачим се по дънотоНямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
С Боку Тиквата начело и неговите калинки - това е положението. Аз съм десен до крайнодесен в разбиранията си, но с тъга признавам, че дори тъпият серГей се справяше много по-добре от Светиня Му, да не говорим пък за крадлив Дедо или Коста Иван, при това без да има огромните пари по еврофондовете, които в момента се изливат у нас, подпомагат растежа и са единственото нещо, което крепи Тиквата от тотален фалит. Това - рибата се вмирисва откъм главата, а главата е Тиква - всякакви други коментари са излишни
А най-хубавото е, че чуждите инвеститори са изолирали Бойко Борисов и са го сложили в черния си списък.
( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
Може преди 30 години да е разтоварвал туби из сръбскоLife won't wait for you.
- 2 Харесвания
Коментар
Коментар