If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Ще си направя труда да ти отговоря защото винаги може би има смисъл във всичко.
Човек, никой не твърди, че България е добре, още по-малко от САЩ например. Целият разговор тръгна от твоя реплика, че е по-добре западна компания с П/Е над 1000, пред българска с П/Е 30-40. Нещо, с което аз лично не съм съгласен. Поздравявам те за огромните ти успехи в реалния бизнес, но относно борсите ми прави впечатление, че много често си сменяш мненията, а това не говори добре. Друго лошо впечатление ми направи и нуждата ти за доказване и менторство.
Знаеш ли колко играчи от Уолл Стриит са ме пречакали...
Явно 1 мил са малко за теб Ей разбирам да си от 'old money' че да приказваш така ама до преди десетина години сигурно си нямал пет лева, а сега 1 мил са били малко пари
А за Wall Street сам ще се убедиш с времето Най големите хищници на този свят! Успех все пак ако си реален човек а не някой трол!
Човека явно е по голям играч за който БФБ е тесен пазар. Ако управляваш голям финансов ресурс, над 1 мио лева примерно, определено БФБ не е мястото за по големи покупки в момента. Но гледам че е доста активен в NYSE и не знам дали осъзнава че играе срещу най големите хищници на той свят Ако не внимава и се прави на голяма работа много бързо ще го ошушкат. Играчите от Wall Street прецакват много бързо та един Българин с голямо его ще им е бърза и много лесна плячка.
Успех на всички!
1 милион лева ли е големия финансов ресурс?
Знаеш ли колко играчи от Уолл Стриит са ме пречакали...
Няма начин да имаш поглед дори само върху 1% от участниците на пазара. На всяка покупка има и продажба. Това че някой действа предпазливо не значи че е прав. също както ако някой действа агресивно не значи нищо. Не бих могъл да знам какво правиш мога да си създам мнение само за това което казваш. А това което говориш е в общи линии е една камара булшит излязъл от ПР отдели на асет мениджъри.
Елементарен пример. Вдигането на лихвите щяло да свали пазара. Ок ще вдигне дисконтния процент - при равни други условия това ще намали оценките. Ама с колко точно ще го намали. С нищо - в рамките на сттатистическата грешка - след като вече в пазара е вдигане на лихвите. баче няма такова нещо като равни условия - колко точно ще бъде номиналния растеж на печалбите ако вземат да се вдигат лихви. Номинален растеж - печалбите растят номинално. Да кажем че фед вземат да вдигат лихвите когато инфлацията удари 2%. Т.е. един пункт вдигане спрямо сегашната - ми че то тогава номиналния растеж ще е по-висок като диференциал спрямо лихвения процент от колкото е сега. Защо тогава изобщо да пада пазара след като числителя ще расте по-бързо от знаменателя. що не ги питаш твоите хора как го обясняват този парадокс. Айде да се ловим на бас че ще вземат да ти приказват някакви али бали за психология, нервност очаквана висока волатилност и така нататък. Дето са гледане в тавана
Като очакваш висока волатилност що не зареждаш с опции. Ми щото волатилността е също толкова трудно прогнозируема колкото и самия пазар.
Някаква корекция винаги може да се получи - ма то корекциите са нормално нещо. това което се случи 4 години без корекция не е нещо нормално. Ама то човек ако го е страх от корекции не му е мястото да инвестира в акции. Ако се пази от корекции и излезе преди да се случат може да пропусне як бичи сентимент. като реши че всичко е ок и влезе това не означава че баш тогава пазара няма направи корекция 10-20% ми той като го повтори това упражнение няколко пъти и ще си загуби всичките пари.
Живеем в различен свят...колега. Тотално различен. На светлинни години един от друг.
Коментара ти по отношение на лихвите...е безумно погрешен.
Но ти имаш 15 години опит...кой съм аз да те уча?
Това е някаква ужасна черта от характера на доста участници в този форум - все лекции да четат и все да са прави. Моля, дай този пост на някой човек, който ти уважаваш да го прочете и го попитай дали авторът му е годен да чете лекции по каквото и да било.
Относно борсовите въпроси:
1. Кои компании са истински и кои измамни и как го разбираш?
2. Фактите, които постнах доказват, че развитието в БГ е в пъти по-голямо от това в САЩ. Ако не си съгласен, моля пусни официални данни. Това кой е по-зле няма никакво значение за борсите, за това се смята П/Е, което се мери и в САЩ, и в Бангладеш.
3. Огромната част, да не кажа всички по-ликвидни компании на БФБ се развиват на международни пазари. Един пример: кое е по-лесно - Спиди да стъпи в Румъния и Гърция /и по този начин да си вдигне продажбите с пъти/, или ДНЛ да стъпи на луната, защото са стъпили вече навсякъде?
Ще си направя труда да ти отговоря защото винаги може би има смисъл във всичко.
За да инвестираш на даден пазар...преди да избереш в кои компании да инвестираш е задължително да си даваш сметка за пазара като цяло, за факторите които са съществени на този пазар , условията за бизнес, възможностите за развитие и да се оптваш да имащ мащабно мислене. Съзнавам че за това се изискват качествеа и опит които няма как всеки явно да притежава но трябва всеки който сериозно иска да се занимава с това да се опитва и да прави всичко възможно все повече и повече да ги осъзнава и разбира...това се нарича развитие.
Например ти както и много други хора от тук ( занимавайки се 10-15 ) години с това влизайки предполагам на пазара на БФБ в началото сте имали късмета да попаднете на нещо ново с много високи очаквания и първоначалната еуфория около възможноста да печелиш от акции доведе до съответно логичното нещо всичко да скочи много и много хора да направят някакви пари. Това е много добре защото сте използвали късмета си и това да бъдете на правилното място в правилния момент.
Но след това накъде трябва да се развива човек? Когато достигнеш някакъв етап в живота си трябва да прецениш какъв да бъде следващия.
И аз като вас съм направил първите си пари в България - не от акции а от бизнес. Поради факта че имам опит около 20 годишен в правенето на реален бизнес в България позволете ми да знам от личен опит няколко неща. Как се прави бизнес? От кой се прави бизнес? На какви неписани закони се подчинява този бизнес? Какъв е пазара? Какви са му възможностите на този пазар за развитие? Кои са играчите? Какви са политиците? и много други неща.По воля и неволя познавам почти всички играчи които сега са ви продали нещо на вашщата борса и то лично както знам и други неща/
Към момента аз почти спрях да правя бизнес в България и преместих всичко в Чужбина. Ако ме попитате защо? Ще ви кажа защото възможностите в България да се развиваш на този пазар са смешни в сравнение с други пазари. Трябваше и минах на друго ниво защото това което предлага България и това което ще става с България не отговаря на моите амбиции а и живота ми даде възможност да разбера това да работиш в други условия и при друг пазар.
Може би добър бизнес все още в България е да си листнеш фирмата на БФБ за да можеш като финал да събереш някакви въздушни пари.
Та човече...в България бизнеса не е бизнес а далавера. Всичко е далавера....от дребните руушвети до бизнеса с държавата. В България като инвеститор в дадена компания никога няма да разбереш тази компания колко печели и дали печели. Нвяма кой да те защити няма институции , няма държава да защити твоите интереси. Всички мамят , източват печалбата и имитират дейност за да подържат интереса жив. Единствения ви шанс да спечелите е въпрос на късмет а дългосрочно не можете да разчитате и на него. Няма значение дали е Спиди или ПИБ. Никой никога няма да ви даде истинската си печалбата ....източва се по елемнтарни начини и не стига че сте му платили компанията 40 пъти по скъпо а и той си взима всичко което спечели и не му пука за вас. Тук икономическите закони не важат. Тук е важно да си добре с правителството и да върви някаква форма на далавера непрекъснато. Изгледите тази картина да се промени от отчайващо малки преди 4-5 години сега са се превърнали в невъзможни. И ви го казва човек който е вътре в нещата и няма абсол'тно ниаккъв интерес да въ лъжа . Не ме познавате за да мога и да се правя на велик защото няма пред кой. Искам просто да ви кажа какво мисля.
България е много зле. Ако си мислите че някой краде умножете тази мисъл по 100 и ще получите приблизителен резултат. Краде се от абсолютно всичко. От хората...от държавата...от частните фирми от всичко. Искам да погледнете в галвата ми и ако някога с моите неща които знам се замислите да дадете и 1 лев на някоя българска компания ще ви призная за непопаравими оптимисти.
Никакви данни, статистики и т.н тук неиграят ниакква роля. Това е важно в нормалните държави и европа...тук не. Тук запомнете можете да направите истински пари само с Далавера.
Разбирам ентусиазма ви че играете на някаква борса - някакви компании и се опитвате да прилагате световни практики и начин на мислене но уви това е погрешно още в зародиш защото това предполага да вярвате че има някакъв бизнес в българия различен от това да ви измами.
Разбира се как да има бизнес като няма пари....как да има бизнес като хората са бедни , как да има бизнес като дори и да измислите най великото нещо няма кой да ви го купи.
Един пример...ако измислиш страшна да кажем запалка....и я пуснеш на българския пазар и 10 % от трудоспособното население я купи и печелиш от всяка заплака по 1 лев ще я продадеш на не повече от 100 хил. човека и ще спечелиш 100 хил. . Ако същото нещо със същите пари го измислиш в Щатите ще го продадеш на 40 милиона души и ще спечелиш 40 милиона. С твоите 100 хил в България няма да можеш да развиеш прозводството си и ще останеш винаги адски дребен бизнесмен. В щатите с 40 милона можеш да наемеш хора и да направиш следващия си продукт.
Фундамента е сбъркан...политиката е погрешна...кражбите са огромни....интелекта е малък...желанието да се промени нещо от страна на политиците е нулево...не сме петролна или богата страна...абсолютно зависими сме все от някой... Това е РЕАЛНОСТТА . Който не я вижда...е много жалко. В тази ситуация трябва да хвърлите всички икономически данини на страна и да се концентрирате в ДАЛАВЕРАТА. Пък и било то на борсата. Ако успеете с далавера ( вътрешна информация и др. ) да изкарате пари - ок...ако не махайте се от тази шибата страна...така както направих аз и всеки ден съм щаслив от този факт.
Iv_max, би и споделил дали живееш в България. Интересно ми е да разбера как се е оформил светогледа ти.
Човека явно е по голям играч за който БФБ е тесен пазар. Ако управляваш голям финансов ресурс, над 1 мио лева примерно, определено БФБ не е мястото за по големи покупки в момента. Но гледам че е доста активен в NYSE и не знам дали осъзнава че играе срещу най големите хищници на той свят Ако не внимава и се прави на голяма работа много бързо ще го ошушкат. Играчите от Wall Street прецакват много бързо та един Българин с голямо его ще им е бърза и много лесна плячка.
Коментар