Първоначално изпратено от vendetta89
Разгледай мнение
Ти как преценяваш хората, с които те среща животът?Предполагам ти се е случвало някой да те изненада, представата ти за хората се променя предполагам. При това говорим за хора, с които имаш по-интензивни контакти (говоря за познатите ти), а не да си ги виждал само по телевизията при някое интервю или евентуално от среща на някое ОСА. Дори да приемем, че си достатъчно интуитивен и зад цялата публична информация да успееш да си извадиш правилни изводи какъв човек е отговорният фактор в дадено дружество, животът е динамичен, хората се променят и изненади винаги са възможни. Не говоря за теб конкретно, а по принцип.
С две думи - аз не твърдя, че мога да съм сигурен читав или нечитав е мажоритарът. В някои случаи имам доста съмнения, но в комбинация с това, че акциите в съответното дружество ми се струват силно подценени, рискувам. Но колкото и подцененост да ми се стори, че виждам някъде в цената, има дружества, в които не бих си купил акции никога именно заради представата, която имам за мажото. Няма да ме чуеш да соча с пръст някой мажо, заради когото не бих купувал. Не се считам аз за човека, който може да твърди кой какъв е. Нямам комфорта да избирам най-добрите мажоритари и да купувам само там, понеже в много случаи пазарът вече ги е оценил високо, а аз вече посочих, че търся комбинация „подцененост – мажо“. Само едното не ми е достатъчно.
Нямам претенции да не бъркам. Напротив. Бъркам често. Нито критериите ми за подцененост, нито за това кой мажо е читав, смятам за подпечатани с някаква задължителна правота и валидност – може би са напълно погрешни. Преценката за това що за човек е мажото и какво да очакваме от него не е лесна. Гледам резултати, история на дружеството, има ли дивиденти, какви хватки са се използвали, ако са се използвали, отношение към миноритарите, колко навреме се пуска информацията за дружеството... в смисъл някои пускат дори предварителни очаквания и т.н., има ли ножица между намерения-изпълнения и т.н. и т.н. - това е видно, но има и щипка интуиция за човека или хората (поне според мен), а там рецепта няма. С две думи на въпроса ти имам ли ясна, безусловна и сигурна формула кой мажоритар следва да считаме за читав –нямам такава.
Това са само моите, много вероятно погрешни разсъждения по темата. Акции на БФБ имам. Препоръки нямам.
Коментар