If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
И това става - но е много по-трудно. Не за използване, а да се прави правилно. Има няколко компании на БФБ чиито цени се движат от фундамента, всъщност горе долу всички при които мажовците са ок. Но пък за тях няма нужда да се мъчиш ти да правиш - то всичко си е в цената - освен ако няма голям страх или ентусиазъм. Така че и тях можеш да ги играеш на технически анализ .
В общи линии полезността на фундаменталния анализ е ако ти можеш да откриеш нещо във фирмата, което всички останали които правят фундаментален анализ не виждат. И това нещо рядко е в отчетите - тях всички ги виждат. Ако нямаш подобно конкурентно предимство просто твоя анализ ще е по-лош от средния такъв - и ще се прецакаш.
Каквото ще да приказват някои, включително и в този форум, нашия пазар си е до голяма степен рационален. И е доста трудно да откриеш нещо наистина подценено. голяма част от компаниите са си реално оцнени - поне тези които обикновено се движат от фундамент. Единствените изкривявания се получават когато нещо стане надценено - но пък поради ниската ликвидност късите тук са тотален хазарт. то може би и заради това по-чести са надценяванията отколкото подценяванията.
Аз наистина чакам с нетърпение да тръгне този ЕТФ - тогава вече човек може да шорти доста по-безопасно и да печели от овчия ентусиазъм, не само от овчия страх, както е от години тук.
в този случай не е ли по-добре да купуваш добри акции с ок мажоритари и да разчиташ на развитието на компанията - колкото постигнат в рамките на 10-15-20 години?? не продаваш, не търгуваш, само допълваш
Не разбирам среднощния ви разговор.
Че ние от четири месеца не спираме да растем!!!
Какво трябва да стане три дни по +20%???
Един палячо пророкуваше че лятото обемите ще са 50-100К и не позна - увеличиха се значително!
Последната седмица на септември идват дивидентите на Мбат, октомври чакаме СФИ и ХИМ.....
А Мбат тръгна нагоре, ХЕС е на невиждани цени, СФАРМ и ХИМ дори не са тръгнали още.
Е като навсякъде - понякога работи, понякога не. Ако не използваш технически анализ какво точно ще използваш - ми няма какво - трябва да бай енд холд и да се надяваш да не те прецакат в дълъг план.
Ами аз използвам това дали има голям купувач или голям продавач.Не може да ти
скочи някой с няколко милиона продава и ти да си оптимист при тази неликвидна
борса.Така ,че тези ТА ,дневна ,нощна,месечна,годишна са ала бала работа.
При ТИМ продавачате са наредени на опашка и кога ще свършат ,кой знае.
Аз наистина чакам с нетърпение да тръгне този ЕТФ - тогава вече човек може да шорти доста по-безопасно и да печели от овчия ентусиазъм, не само от овчия страх, както е от години тук.
Защо си толкова сигурен, че ще можеш да шортиш този ЕТФ? Кой ще ти даде на заем акции? Кой ще ти уреди сделката?
П.П. Последното място, на което бих шортил е БФБ! Не за друго, а защото целия индекс зависи от индивидуалното решение на 5-10-ма човека! Кеф им е + 5%, тегаво им е -5% . Какви графики, какви ТА, какви 5 лв.
ФА ще използваш, със смесица с няколко фактора - доверие към Мажо, перспективи за компанията, дивидентна политика и т.н.
И това става - но е много по-трудно. Не за използване, а да се прави правилно. Има няколко компании на БФБ чиито цени се движат от фундамента, всъщност горе долу всички при които мажовците са ок. Но пък за тях няма нужда да се мъчиш ти да правиш - то всичко си е в цената - освен ако няма голям страх или ентусиазъм. Така че и тях можеш да ги играеш на технически анализ .
В общи линии полезността на фундаменталния анализ е ако ти можеш да откриеш нещо във фирмата, което всички останали които правят фундаментален анализ не виждат. И това нещо рядко е в отчетите - тях всички ги виждат. Ако нямаш подобно конкурентно предимство просто твоя анализ ще е по-лош от средния такъв - и ще се прецакаш.
Каквото ще да приказват някои, включително и в този форум, нашия пазар си е до голяма степен рационален. И е доста трудно да откриеш нещо наистина подценено. голяма част от компаниите са си реално оцнени - поне тези които обикновено се движат от фундамент. Единствените изкривявания се получават когато нещо стане надценено - но пък поради ниската ликвидност късите тук са тотален хазарт. то може би и заради това по-чести са надценяванията отколкото подценяванията.
Е като навсякъде - понякога работи, понякога не. Ако не използваш технически анализ какво точно ще използваш - ми няма какво - трябва да бай енд холд и да се надяваш да не те прецакат в дълъг план.
ФА ще използваш, със смесица с няколко фактора - доверие към Мажо, перспективи за компанията, дивидентна политика и т.н.
Тук не става въпрос за растеж или спад, говорим принципно за ТА на БФБ.
Наистина ли вярваш на това? Без значение отчетите, без значение мнението на Донев, Бобокови, ТИМ и т.н.?
П.П. Равен, както може да провериш, аз съм ти последовател /искам да науча нещо от теб/ от доста време, но специално тук според мен бъркаш много
Вярвам че може да расте въпреки всички негативи. Е народа се поотвори и на инвестиции в чужбина и почна да усеща плюсовете на ликвидността и на дивидентите. Доста хора придобиха и повече опит последните години и е по-труден растежа. Но е напълно възможно да се случи. То никога няма нужда да расте всичко, но е достатъчно половината от индекса да порасне с 50% а другата половина да не падне и ето ти бичи пазар.
460 бе ключовото. Като затвори над това е първия сигнал за обръщане на низходящия тренд. Реално вече може да се говори за приятна вероятност спада да е спрял.
Следващите съпротиви са на 480, 520, 550 и 630. От тях 480 и 630 са най-ключови.
Айде сега ново 20 - 480 . Беше за 450, беше за 460, беше за 470.......А между тези числа имаше поне още два пъти по толкова "ключови нива". То лекции по уебинари бяха, то спорове...
Е виж числата дето ги бяха пуснал още като почна ръста. Нямам идея други какво са приказвали.
не сме пресекли 480 а това бе първата съпротива след 460. ако не я пресечем, а ми се струва че няма сили за това, може и да си имаме спад.
Айде сега ново 20 - 480 . Беше за 450, беше за 460, беше за 470.......А между тези числа имаше поне още два пъти по толкова "ключови нива". То лекции по уебинари бяха, то спорове...
Да попитам всички специалисти по ТА на БФБ: сега, след като ви се пресекоха всички възможни линии, защо няма ръст? Има някакъв купувач /Бенчмарковец/ по отделни позиции, който кълве от асковете, но това аз лично го отдавам на друг "феномен".
не сме пресекли 480 а това бе първата съпротива след 460. ако не я пресечем, а ми се струва че няма сили за това, може и да си имаме спад.
Коментар