If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Това е следващата стъпка в еволюцията на всеки трейдър. Защо компаниите взимат кредити? Когато станеш много добър в това, което правиш това е естественото развитие.
той батя като го гледам първо репо е взел и след това е купил акции разбрахте ме какво има впредвид
“The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.”
Добре бе Батя, защо ти е тоя комарджийски начин на тъгуване?! Нямаш ли достатъчно собствен капитал та ползваш и заемен? Защо си увеличаваш риска? Въобще спиш ли спокойно с този стил на търгуване? Не го приемай като заяждане или критика. Просто аз никога не съм търгувал с пари, които трябва да връщам ими е малко странно това което правите вие.
Това е следващата стъпка в еволюцията на всеки трейдър. Защо компаниите взимат кредити? Когато станеш много добър в това, което правиш това е естественото развитие.
А дори и да не взимаме конкретни успешни инвестиции. При около 30% средно годишна историческа доходност, 10% лихва по репо излиза ок. Въпроса е да успееш в годините с отрицателна доходност (не може без такива) да нямаш репа. Ето това още го уча
Един потребителски кредит не би ли ти дал по-голяма свобода и предвидимост?Отделно и разходите са по-малки
Скоро към него ще се наредят и други чакащи корекцията....
И тя ще дойде ,дали корекция дали криза но ще дойде....
сериозната корекция/криза ше дойде като приключи етапа на дистрибуцията - всички като се нашият в акции а парите свършат; тогава и прасета ще летят - за по малко или за по дълго...и е много вероятно тия дето чакат сега - да купят тогава заразени от алчноста на тълпата(и аз съм го правил това ) ...2007 есента Карол имаше един седмичен(!) бюлетин озаглавен "The Greed is Good"... де ги сега седмичните бюлетини - то даже няма месечни..." нема Хора" (да ги пишат) дето се вика
но сега сме далеч от тоя момент, има пари по банките колко щеш, а към акциите все още има недоверие (въпреки че взеха да питат по 1-2 ) ...аз до Софикс 970 нищо не продавам, дотогава само преструктурирам мошенниците като ЛЕСПЛ
Добре бе Батя, защо ти е тоя комарджийски начин на тъгуване?! Нямаш ли достатъчно собствен капитал та ползваш и заемен? Защо си увеличаваш риска? Въобще спиш ли спокойно с този стил на търгуване?
Добре бе Батя, защо ти е тоя комарджийски начин на тъгуване?! Нямаш ли достатъчно собствен капитал та ползваш и заемен? Защо си увеличаваш риска? Въобще спиш ли спокойно с този стил на търгуване? Не го приемай като заяждане или критика. Просто аз никога не съм търгувал с пари, които трябва да връщам ими е малко странно това което правите вие.
А дори и да не взимаме конкретни успешни инвестиции. При около 30% средно годишна историческа доходност, 10% лихва по репо излиза ок. Въпроса е да успееш в годините с отрицателна доходност (не може без такива) да нямаш репа. Ето това още го уча
добре как ви се връзва сметката с тези репа не са ли много скъпи - гледам над 10 % са
за чуждите акции лихвата е към 2.5 %
Ето ти я опростена сметката: Инвестирал съм в ПИБ от близо 2,5 г., средната ми на придобиване е 2,34. За този период съм платил капитализирана лихва по репата към 30%, доходността ми от инвестицията към момента е към 130%. Доволен съм!
Вярно е има и не толкова доходни инвестиции, но пък има и случаи на още по-големи удари - репо за месец два (2% лихва) и правиш 50% доходност.
Всичко е въпрос на тайминг и усет, който идва с годините опит и упорито следене на пазара.
спекуланта, ако искаш да ти извадя период в който да съм на минус че да си доволен - ОК. От върха през Окт. 2007-ма до днес съм на ок. -65% вече сам си го смятай колко е средногодишно
Ако обаче вземем за начало дъното от Фев. 2009-та (Софикс 260) съм някъде на по 40% средногодишен + Така че нещата могат много да се насосват. Аз затова говоря за целия 16 г. период. Колкото по дълъг е периода толкова по-точен и изгладен е показателя.
Е, Батя, благодаря за откровението, че бях се комплексирал малко, като чета тука за всякакви фантастични доходности!... За същия период от 2007 до днес правя малко над 17%
Защо не казваш че много от акциите от Софикс не са минали върховите стойности през ноември...
Спекуланта ще чака ,чака пък няма да купи ако не дойде скоро спада ,ащо дойде ще чака по ниско и по ниско......
тогава се задава въпрос ти какво прави цял бичи цикъл та не продаде а вкарва пари и кУпува на вРЪО.....
Много оригинално, свалям шапка....................
Напълно съм съгласен със всичко това. Когато избирам компании искам да имат органичен растеж или да са циклични в най-ниската точка на бизнес цикъла. Няма ли растеж не ми трябват защото дори и да са евтини те ще останат такива. Нямам проблеми да купувам не чак толкова ликвидни акции. До момента само веднъж съм имал проблеми с изхода. Това беше миналата година при Свилоза защото пазара тогава беше дялов и оказах влияние на цената с действията си. Последният месец се върнах обратно и да видим какво ще се случи следващият път. Това беше за компаниите със средна големина.
Единственото което трябва да се знае, че трябва да се внимава с дълга. Ако никога не бях ползвал репа щях да имам доста по-голяма въвращаемост. Смятал съм къде щях да съм ако не бях вземал репа. Пъти повече от сега. През 2003-2007 ма правех ръст по три. Три на степен 4 е 81. После през срива щях да загубя някъде около 60 процента от активите си, което в края на кризата би означавало да имам около 30 пъти повече от 2003 година. После като качиш шест пъти активите си от март 2009 до сега си прави едни 180 пъти. Винаги съм бил добър в избора на активи, но се издъних през 2008-2010 заради репата. Загубата на ликвидност скапва резултатите. Това със 180 пъти за 14 години би се получило без да се излиза на кеш а с правилно преструктуриране. Естесвено в началото включва златните години от 2001-2007, които не вярвам да се повторят в този обем. Малките размери на портфейла в началото доста облекчават дейността. Просто за мен винаги да съм в акции и по възможност да нямам репа е оптималната схема. Според мен не е трудно за десет години да биеш Софикс десет пъти, но се изисква да не си на кеш, да нямаш такси за управление портфейла да не е десетки милиони и поне малко да имаш усет за органичният растеж на компаниите. Но при фондовете е по-сложно. Има лимити, които са направени да сложат юзди на идиотите, но пък спъват и тези които са добри. Няма как законодателя да прецени кой фонд мениджър да озапти и кой не.
Стана малко исренно и лично ама нищо.
На скоро говорих с дребен спекулант. Той се беше разпродал в началото на ралито миналият септември. До ден днешен чака корекция на която да влезе. Питах го дали е обмислял вариант при който изтърва целият бичи пазар и си купува акции в началото на мечия. Каза ми, че няма проблеми да ги държи с години ако трябвало да излезе на нула. Това мислене просто не го схващам. Но всеки си има своя истина и характер.
Лека и доходна.
Защо не казваш че много от акциите от Софикс не са минали върховите стойности през ноември...
Спекуланта ще чака ,чака пък няма да купи ако не дойде скоро спада ,ащо дойде ще чака по ниско и по ниско......
тогава се задава въпрос ти какво прави цял бичи цикъл та не продаде а вкарва пари и кУпува на вРЪО.....
Коментар