If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
ЗА СИНДРОМА „ЛИСИЦАТА И КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ“ ИЛИ ЗАЩО ИМА МНОГО „ХЕЙТЪРИ“ ПО ПОЗИЦИИ, ПО КОИТО ТЕ НЯМАТ ИНТЕРЕС
Събитията през последните дни изопнаха нервите на мнозина инвеститори, както на начинаещите, така и на доайените. Мисля, че е добре да погледнем по-шеговито към ситуацията, затова ще направя профил на поведението на част от инвеститорите със синдром „лисицата и киселото грозде“. В ограничения по сделки пазар на БФБ всеки си е избрал специфична инвестиционна стратегия. Забелязва се една група, които в първата половина на годината са решили, че са напълно удовлетворени от доходността си и затова са си разпродали позициите. Някои ги наричат „10%“, но според мен е неточно, защото доходността им е била по-висока. Очакванията им са били за спокоен, неинтересен пазар и евентуално падане на цените, с възможност за последващо включване на по-ниски нива. Но за тяхна изненада, пазарът тръгва много силно, много от позициите скачат много бързо, постигащи доста високи доходности и което е по-интересно, с внезапно осъзнат от пазара им потенциал. Усещането да си се минал, както всички добре знаем е отвратително, особено ако гледаш преминаващия влак. А да купиш на много високи цени, при условие, че са ти били в ръцете е доста трудно. Затова обикновено се насочват към т.нар. подценени и забравени от пазара позиции. И, започват да плюят в темите на изтърваните акции. В последните седмици, особено след започналата на пазара корекция, те са вече в стихията си, злорадстват, иронизират, хейтват. Това поведение, аз, с моя скромен, текущ опит на борсата определям като синдром на киселото грозде. Хората са толкова вманиачени в позицията си, че просто пропускат моментите да се върнат на бял кон и да влязат на ниски нива. Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна. И да направя уговорката, че констатацията не се отнася за група корифеи-хищници, които наистина отиграха много добре ситуацията и паническото поведение на дребните инвеститори, както и доста непрофесионалното (ако не е целенасочено) излизане от някои позиции на някои големи и към момента неизвестни инвеститори.
С времето се свиква с това поведение но хората сме емоционални и донякъде е разбираемо. Малко хора вярваха в силният тренд и потенциала на БФБ - дори дългогодишните големи играчи не искаха да чуят за БФБ, просто им беше писнало след големият спад и ниската ликвидност. Интересувам се от БФБ от 2012-та и съм от тези които виждаха огромен заспал потенциал който беше въпрос на време да се събуди. Първо макро данните в България и региона бяха и все още са много силни и второ живеем в безпрецедентно време на свръх ликвидност.
Пазара се събуди 2012 и започна да наваксва до кризата около КТБ която реално ни отдалечи от останалите регионални пазари. С появата на ЕТФа се събудихме и с нов заряд пазара се възстанови и така до този момент. Дори съм доволен от кризата около КТБ защото направих промени в портфейла и имах време да взема по добри решения - та всяко зло за добро.
Няма как да знаем до къде ще е дъното на тази корекция но си беше нужна за ново зареждане на тренда. В крайна сметка Софикс направи около 55% ръст спрямо Септември миналата година. Каква точно е причината за спада може да спекулираме до безкрайност но аз лично не виждам причина да се притеснявам. За мен ако има криза тя ще се задейства от срив в някоя голяма световна икономика или от военен конфликт. Та ще видим дъното къде е но след това вярвам тренда ще се възстанови.
Моля те поясни механизма за игра на късо през ЕТФ ... щото се смятам за голям и мощен
Извън шегата - при такива "интервенции" няма ли опасност да се ескалира ефекта на ластика ???
Продаваш на вторичен пазар, чакаш цената да падне и купуваш на първичен на по-ниско. Някъде го бяха описвали, ама важи само за тия, които могат да купуват на първичен пазар.
Наближава времето да видим на какви нива ще си намери ЕТФ-а акциите на Доверие и Индустриалния холдинг. На Доверие към 300хил акции, на ИХЛБЛ може би към 820хил ще купуват. Ако събират от пазар ще се освободят средства в инвеститорите дето после ще се реинвестират по други позиции, ако има пакети интересно на какви нива ще се дадат. Да видим
Имам впредвид ,че при стойност на дяловете 1,30 + имаше обратни изкупувания за около 300 000 .
Може би тези пари щесе върнат сега или по- късно при цени около 1,20 - 1,25
Само предположения !
Естествено това не са класическите къси продажби.
Интересно ако си прав ... още по интересно ще стане ако се върнат на пазара но не в ЕТФ а директно в определени позиции ...
За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .
Моля те поясни механизма за игра на късо през ЕТФ ... щото се смятам за голям и мощен
Извън шегата - при такива "интервенции" няма ли опасност да се ескалира ефекта на ластика ???
Имам впредвид ,че при стойност на дяловете 1,30 + имаше обратни изкупувания за около 300 000 .
Може би тези пари щесе върнат сега или по- късно при цени около 1,20 - 1,25
Само предположения !
Естествено това не са класическите къси продажби.
Моята спекулативна гледна точка на събитията от последната седмица е :
1. Някои хора играха на късо с ЕТФ-а преди корекцията на Софикс . ( все пак може да се играе на късо при БФБ ,но трябва да си доста мощен )
2. Етф-а си подготвя за новия състав на Софикс .
3. Доста големи играчи се възползваха от ситуацията.
За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .
Според мен на някои хора не им хареса това което стана със Софикс и затова са тези разпродажби ,ако в началото на Октомври няма свеж кеш идва пак летаргия
Моята спекулативна гледна точка на събитията от последната седмица е :
1. Някои хора играха на късо с ЕТФ-а преди корекцията на Софикс . ( все пак може да се играе на късо при БФБ ,но трябва да си доста мощен )
2. Етф-а си подготвя за новия състав на Софикс .
3. Доста големи играчи се възползваха от ситуацията.
ЗА СИНДРОМА „ЛИСИЦАТА И КИСЕЛОТО ЗЕЛЕ“ ИЛИ ЗАЩО ИМА МНОГО „ХЕЙТЪРИ“ ПО ПОЗИЦИИ, ПО КОИТО ТЕ НЯМАТ ИНТЕРЕС
Събитията през последните дни изопнаха нервите на мнозина инвеститори, както на начинаещите, така и на доайените. Мисля, че е добре да погледнем по-шеговито към ситуацията, затова ще направя профил на поведението на част от инвеститорите със синдром „лисицата и киселото грозде“. В ограничения по сделки пазар на БФБ всеки си е избрал специфична инвестиционна стратегия. Забелязва се една група, които в първата половина на годината са решили, че са напълно удовлетворени от доходността си и затова са си разпродали позициите. Някои ги наричат „10%“, но според мен е неточно, защото доходността им е била по-висока. Очакванията им са били за спокоен, неинтересен пазар и евентуално падане на цените, с възможност за последващо включване на по-ниски нива. Но за тяхна изненада, пазарът тръгва много силно, много от позициите скачат много бързо, постигащи доста високи доходности и което е по-интересно, с внезапно осъзнат от пазара им потенциал. Усещането да си се минал, както всички добре знаем е отвратително, особено ако гледаш преминаващия влак. А да купиш на много високи цени, при условие, че са ти били в ръцете е доста трудно. Затова обикновено се насочват към т.нар. подценени и забравени от пазара позиции. И, започват да плюят в темите на изтърваните акции. В последните седмици, особено след започналата на пазара корекция, те са вече в стихията си, злорадстват, иронизират, хейтват. Това поведение, аз, с моя скромен, текущ опит на борсата определям като синдром на киселото грозде. Хората са толкова вманиачени в позицията си, че просто пропускат моментите да се върнат на бял кон и да влязат на ниски нива. Всяка прилика с действителни лица и събития е случайна. И да направя уговорката, че констатацията не се отнася за група корифеи-хищници, които наистина отиграха много добре ситуацията и паническото поведение на дребните инвеститори, както и доста непрофесионалното (ако не е целенасочено) излизане от някои позиции на някои големи и към момента неизвестни инвеститори.
Това е така ,само при положение ,че маркета ще бъде само нагоре и сега е корекция на бичия маркет ,която ще премине и после пак нагоре...
А ами ако това е обръщане на маркета и пътя е надолЕ ,където корекцията е малко качване ,тогава какво става с гроздето е кисело....
Толкова сме се опарвали ,че само да ми замирише на мечи маркет и скачам на клавиатурата да продавам....
Оставам само определени акции....който могат да издържат мечото явяване....
Затова приканвам Софикс и сие да не викат Мечката ,щото да не и хареса масата и да почне наред и спекулантите ....като нас....
Според мен на някои хора не им хареса това което стана със Софикс и затова са тези разпродажби ,ако в началото на Октомври няма свеж кеш идва пак летаргия
Продажбите започнаха преди още случката със Софикс
Други се усетиха ,че освен тях няма много желаещи да наливат кеш в компании 6 месечни ,но веригата е затворена паднели едно звено става лошо
Не им излязоха сметките да купуват скъпо и да продават евтино
Коментар