IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ (2)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

Виж са ако СОФИКС отиде на1000 пункта ,, ще видиш как всички у форума ще се подмладят с по 10 години,
    не харесвам обобщенията - за поколенията и за ефекта от замогването

иначе, интелигентността на запад нещо ерозира, може би заради по-добрия живот
    https://nauka.offnews.bg/news/Novini...di_109618.html
    явно трябва да хапвам повече риба

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
      Аз бих описал нещата малко по-различно от Nik_Naydenov и Frosty
      Социалните промени са много бавно нещо. Първо се променя икономическата среда в условия на старата система. Всички помним как в края на комунизма номенклатурата ползваше всички блага, но не ги притежаваше. Освен това не можеше да ги унаследи и да ги предаде на следващото поколение. Това роди идеята за указ 56 и преобразуването на политическата власт, чрез която се ползват държавните блага за лични цели в икономически блага и собственост. Видяхме как държавната собственост се разграби безогледно, през периода 1987-2003 г., от деградирали през периода на комунистическото управление и чужда окупация хора. След това имаше един преходен период, когато силовите структури на тези играчи станаха излишни и опасни за тях и просто бяха избити по улиците. Изведнъж държавата се кротна. Последното ехо бяха отвличанията от 2008 г. После икономическата среда се промени. Нямаше вече нещо общо за крадене. Държавните предприятия ги няма. Основната част от бюджета е заплати и пенсии. Да кажем може да се пипне само в разходите за издръжка и капиталови разходи. Да приемем, че това са 5 милиарда годишен оборот. Да се откраднат примерно 20% това пак си е само около милиард. Имаше периоди когато се крадяха повече активи за седмица. Идва времето, в което тези играчи от деветдесетте ще искат нормална държава и правна сигурност да си пазят парите. Просто приходите от законният им бизнес вече са пъти по-големи от тези на потенциалните кражби. Затова тези икономически сили ще наложат промяна към правова държава. Съпротивата ще бъде силна. Основно от някои олигарси мислещи, че сме още в деветдесетте, желаещи те да управляват държавата а не да я направят сина за да ги пази. Според мен нямат шанс да се изправят срещу парите на законните доходи, без значение какъв им е бил произхода. Давността е минала. Парадоксално това ще се случи при продължаващо морално разложение на хората наследено от комунизма. Той разврати хората. Но идва ново поколение родено след 10 януари 1997 г., което си беше българската революция. Те нямат това обременено съзнание на преки наблюдатели. При тях заразата е инпринтната през възпитанието, което са получили от родителите си. Когато те заемат отговорните постове в бизнес, държава и общество ще започне и промяната на манталитета към нормална човешки отношения. Но промяната може да бъде завършена чак когато техните деца и внуци вземат управлението.
      Промяната винаги се случва по този механизъм. Настъпват икономически промени в средата на старата правна норма. Оказва се, че други прослойки стават доминиращи и те налагат нова правна рамка. После се променя и нравствената среда, която става изключително бавно поради наличието на архетипи, инпринтнати модели и така нататък. Реално погледнато икономическият преход приключи. Собствеността е преразпределена. България вече е богата държава. Сега почва правният преход към нормална държава, след петнайсетина години като приключи ще почне да се оправя и моралната страна на нещата. Всички искаме да стане за един ден но няма как. Ако някой си въобразява, че за една седмица англичаните от долни пирати плячкосващи моретата са стигнали до цивилизовано общество се лъже дълбоко. На тях им трябваха над двеста години. Ние ще се справим много по-добре.
      А на въпроса за борсата и политиката. Като се махнат няколко положителни правни промени през периода 2000-2002 г. нищо друго не се е променило. Тя си е на самотек. Зависи си основно от кредитният цикъл, регулаторната рамка и наличието на икономически ползи да се участва на пазара от страна на емитенти и инвеститори. Просто през 2000-2007 г се случиха оптимални условия за борсов балон. Възможно е още 30 години да няма такива. За съжаление някои инвеститори продължават да мислят, че онова е нормалното състояние. Не не е.
      Да ви пожелая успешна 2020 г. Тази година имаше няколко добри сделки. Лично аз съм доволен от Алтерко, Доверие и Трейс. Изтървах Заложните къщи, но човек не може да хване всичко. Да се надяваме догодина да има повече добри възможности.
      Лека.
      4д, можеш да си пишеш каквото искаш но унищожаването на всички основни морални ценности от Твоето ново поколение и създаване един бог.....парите и по силния...и мутромилиционерите...

Коментар

• Първоначално изпратено от lobos Разгледай мнение
        Сега се зачетох в писанията на 4д та все виновни тоз онзи
        Ми сегашните Бастуни за кав чеп са ни
        Хем ми е смешно хем жалко,най бедната държава купува най-скъпите стоки в ЕС
        Те сегашните бастуни начело с оня прост главанак и разказаха играта на България и народа.Склонен съм обаче да се съглася,че всеки народ си заслужава съдбата.

Коментар

• Сега се зачетох в писанията на 4д та все виновни тоз онзи
          Ми сегашните Бастуни за кав чеп са ни
          Хем ми е смешно хем жалко,най бедната държава купува най-скъпите стоки в ЕС

Коментар

• Първоначално изпратено от 1984 Разгледай мнение
            Най - възмутителното на младото поколение е, че вече не принадлежим към него
            Виж са ако СОФИКС отиде на1000 пункта ,, всички у форума ще се подмладят с по 10 години,
            Last edited by Todor Sabev; 28.12.2019, 22:43.

Коментар

• Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
              Тодоре, по-младите от мен, които познавам, са изключително читави в морално отношение хора, особено в сравнение с моето и по-възрастните поколения. Възможно е обаче да е някаква групова селекция, нямам чак толкова широк поглед. Със сигурност обаче не притежават нашата устойчивост на екстремни гадости и дано не им се наложи да минават през такива..
              За тези които говорите с дддд нямат критична маса. Отделно им липсва опит и мъдрост

При сериозен цивилизационен срив - мечи пазар от голям порядък общата психична нагласа в обществото се променя рязко и се отключват най - мрачните импулси, А тези който не ги отключат се затварят в себе си..
              Last edited by Todor Sabev; 28.12.2019, 22:22.

Коментар

• Първоначално изпратено от Marie-Sophie Germain Разгледай мнение

Щом там хората ви изглеждат забавни, защо не пишете в чуждите форуми, а идвате точно в нехаресваната от вас българска действителност и доколкото виждам, за да дразните форумните участници,,?
                Аз пиша в
                www.pcbolsa.com

Коментар

Щом там хората ви изглеждат забавни, защо не пишете в чуждите форуми, а идвате точно в нехаресваната от вас българска действителност и доколкото виждам, за да дразните форумните участници,,?
                  Ами аз съм българин.Когато живееш извън БГ най-ясно осъзнаваш колко потресаваща е българската простотия и наивност.Колко лесно манипулеруем и завистлив народ сме.Аз не дразня форумните участници а поставям на място няколко определени индивида.Сиреч най-простите и глупавите .

Коментар

• baricada.org

Близо 80% от доходите у нас са до 900 лв.
                    Повече от половината българи печелят чисто до 500 лева на месец, а…

Повече от половината българи печелят чисто до 500 лева на месец, а близо 80% - до 900 лева, показват официалните данни от Министерството на финансите, представени от мини...

Коментар

• Първоначално изпратено от Ташунко със сапа Разгледай мнение

Аз тази година пропуснах.Прибирам се основно по празниците заради близките иначе не мисе пътува до Бг.Няма я тая празничност и украса която тук хората създават.Вярно някой ще каже че са по-богати и могат да си позволят украси но не е само това.Наистина в БГ е по-скъпо а взимат ниски заплати и хората много сиви.Управия в БГ близките 15 г не виждам.

Коментар

• Първоначално изпратено от lobos Разгледай мнение
                        По традиция по коледа си дойдох в бг и както винаги тук е по скъпо
                        Та се чудя тез бастуни дет ви управляват до кога ще ги търпите
                        Аз тази година пропуснах.Прибирам се основно по празниците заради близките иначе не ми се пътува до Бг.Няма я тая празничност и украса която тук хората създават.Вярно някой ще каже че са по-богати и могат да си позволят украси но не е само това.Наистина в БГ е по-скъпо а взимат ниски заплати и хората много сиви.Управия в БГ близките 15 г не виждам.

Коментар

• Първоначално изпратено от 1984 Разгледай мнение
                          Най - възмутителното на младото поколение е, че вече не принадлежим към него
                          +1

Коментар

• Най - възмутителното на младото поколение е, че вече не принадлежим към него

Коментар

• По традиция по коледа си дойдох в бг и както винаги тук е по скъпо
                              Та се чудя тез бастуни дет ви управляват до кога ще ги търпите

Коментар

Какво имате предвид? Нима Комунизмът е такъв фантом, който може да променя души?
                                https://www.youtube.com/watch?v=KRd7BC5t1Fw

Коментар

Working...
                                X