Първоначално изпратено от nedev75
Разгледай мнение
- Политическата обстановка след изборите очаквам значително да се подобри - една коалиция между ГЕРБ и ДПС е доста реална. Това е добре за икономиката - и двете партии са десни, изповядват десни икономически възгледи, а не левашките политики на другерите.
- Кризата свърши. Това не означава, че няма да има нова, но статистически погледнато шанса за това в следващите 2-3 години просто е много нисък.
- Ако Европа расте и БГ има стабилна финансова политика (дясно правителство) значи и ние ще растем, щото сме като скачени съдове.
-В следващия програмен период на ЕС (2015-2022) в БГ ще влезнат много милиарди еврака.
-На база на тези мои разсъждения и при ръст на икономиката няма как печалбите на компаниите да не растат (освен ако имат скапан мениджмънт естествено), а от там и техните цени.
-Затова съм си настроен булиш в средносрочно-дългосрочен хоризонт.
А сега за флуктуациите на пазара - Костолани ясно го е казал - цитирам
"Съотношението на борсата към стопанството е като това на възрастен мъж на разходка с кучето си. Мъжът върви бавно напред, а кучето тича напред-назад".
Сегаа, тука отиваме на видовете инвеститори - ако при всеки спад с 5-10% ти треперят ръчичките, имаш разширени зеници и се потиш като комбайнер на жътва не си за тази работа пич. Трябва да си намериш друго занимание, където ще живееш в мир със себе си. Аз съм хвърлил едни пари тук (не са джобни стотинки) но и всичките да ги загубя няма да ми се промени стандарта на живот. А да ги загубя всичките - шанса е пределно малък. Да ги загубя наполовина - шанса е доста по-голям, но на база на моите разсъждения по-горе просто не виждам как ще се случи (не е обаче невъзможно). Аз не се изхранвам с припечеленото на борсата, един вид не завися дали днеска ще си купя килограм сирене или само хляб от движението на хима. През годините се сдобих с търпение. Това е ключово. Отделно нямам 5 20 инчови монитора дето да следя 150 графики едновременно ако ме разбираш какво искам да кажа. През деня съм в срещи, правя бизнес, срещам се с хора - демек нямам време да кеса на компа 24/7 и техничарски да отигравам некакви движения - тука гледам поне във форумите има много такива (на хартия) дет винаги купуват на дъното и продават на върха - по много пъти естествено. Еми аз не съм такъв инвеститор - просто гледам с по-дълъг хоризонт и некакви движения надолу с 10% ама изобщо не ме плашат. Дори ми идва на акъла да вкарам още пари, но не съм го решил още.
Та така.
Коментар