Първоначално изпратено от tony1975
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Спиди АД (SPDY / 0SP)
Collapse
X
-
We built our projections until 2019, including forecasts for the newly acquired companies from 2015. We expect Speedy to continue to
grow by double-digit numbers in the next 3 years, as the retail customers’ share expands and pallets and international deliveries
outperform. CAGR of sales for 2014-2019 is seen at 7.7%. We expect expansion in Romania to foster Speedy’s value - for DPD
Romania we project 16% CAGR for the forecast period as the immature Romanian market offers significant catch-up potential with
expanding e-commerce and positive macro outlook, while Speedy would concentrate efforts on pallet transportation, which is a faster
growing segment and earns higher margins than the B2C segment (like in Bulgaria). For this purpose, significant investments in
developing operational capacities would have to be made i.e. for network expansion, software and motor vehicles (planned BGN 7m
for 2015). DPD Romania operates at lower margins versus Speedy (7% net margin in 2013 against 13.3% for Speedy), which would
result in lower profitability on consolidated level at least in the next 2 years. For Geopost Bulgaria, we do not envisage any growth as
its current business operations would be simply transferred to the Speedy group.
The combination of FCFF and peer valuation with equal weights derived BGN 30.06 fair value per share, implying 3.6% downside and
a HOLD rating. We expect Speedy to continue its dividend policy with stable payout ratio of 50% resulting in a decent yield.
Коментар
-
Първоначално изпратено от minerals Разгледай мнениеНякой да знае дали Спиди имат услугата бартер и как става, искам да разменя една игра за PS с друга,ама момчето е в Бургас, а аз в София. Колко ще ми излезеVanitas vanitatum...
Коментар
-
Вервай сиПървоначално изпратено от PapilloN* Разгледай мнениеАз съм доста доволен от отчета ......Нормално е в Румъния тепърва да нарастват разходите .....като аз лично очаквам и следващите години да е така .....от друга страна в България се вижда обратната страна .....тук инвестициите няма да са толкова големи предвид,че големината им предишните години,а вече ще се търси оптимизация на разходите ....
Виждам и два евентуални проблема за някои хора от страна на акцията и си ги задавам и на мен.... единия е ,ако евентуално до момента не съм имал акции и сега тепърва съм решил да купувам .... дали цената в момента е добра?!? ...... незнам ......
Другия е евентуално да купиш с идеята да продадеш скоро ( спекула) ..... единствения смисъл,за мен е стоене до 2020 ..... всяка продажба преди това може да не е оправдана .....
Коментар
-
Първоначално изпратено от osloЗалагаш буфер от 40% това ли правиш? тоест искаш да купуваш с дискаунт от около 33%
е дано ти се получи
не е препоръка имам акции
Уточнявам че не изчислявам предполагаем бъдещ ръст, може да го има, може да го няма, това че го е имало 5 години назад може да го подсказва, но може и да не е с 47 % както го калкулираш при теб, а да е само до 20%. Виждам, че пазара също го калкулира, аз лично нямам против, защото имам хартийки, но на 36-38 лв ако стигнат мисля да ги пусна на биковете.Не е препоръка... !!!
"Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany
Коментар
-
Аз съм доста доволен от отчета ......Нормално е в Румъния тепърва да нарастват разходите .....като аз лично очаквам и следващите години да е така .....от друга страна в България се вижда обратната страна .....тук инвестициите няма да са толкова големи предвид,че големината им предишните години,а вече ще се търси оптимизация на разходите ....
Виждам и два евентуални проблема за някои хора от страна на акцията и си ги задавам и на мен.... единия е ,ако евентуално до момента не съм имал акции и сега тепърва съм решил да купувам .... дали цената в момента е добра?!? ...... незнам ......
Другия е евентуално да купиш с идеята да продадеш скоро ( спекула) ..... единствения смисъл,за мен е стоене до 2020 ..... всяка продажба преди това може да не е оправдана .....
Коментар
-
Първоначално изпратено от osloАз очаквам 25 млн. лв. ебитда не защото 2 по 10,5 е 25, а защото четвъртото тремесечие е мега силто за куриерите, то не е подоръци черен петък и т.н.
това за 40% как го сметна!?!?!
аз смятам 177 млн капитализация на 8 прави около 20-25 ебитда е имат я
дълга как го смяташ? кое включваш за дълг? за да го добавя към капитализацияга? а дивидента къде да го сложа
не е препоръка имам акции
8 + 40% = 8+3,2 =11,2 колкото е сега мисля ако приемем че се повтори същото ебитда като сегашното, не съм отчитало черния петък, просто малко по-консервативна оценка. Ако секнат връзките с гърция, украйна, сирия, русия т.н. също не се отчитаНе е препоръка... !!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от osloЕми защото не разчиташ отчета правилно
Тук сделката 2020 ще е на EV/EBITDA 8
без да смятам EV/EBITDA сега е 10 млн. лв. за полугодието при ръст с 47% на годишна база
Аз очаквам за цялата година EBITDA 25 млн. лв., което по 8 прави 200 млн. лв., а текущата капитализация е 177 млн. лв.
....
Поздравии 40% над 8
Не е препоръка... !!!
Коментар
-
http://x3news.com/download/?id=290900
4861 хил печалба, засега съм пасdestroy racism, be like a panda – he’s black, he’s white, he’s asian and he’s chubby
Коментар
-
По повод на последните няколко публикации - четете документите в раздел За Инвеститори - има и декларации, отчети и най-вече структура на компанията. Прави обаче впечатление, че единствените спестени пари и намаляване на разходи са от горива, материали и заплати - ок. 17%. А за "Рапидо" - май са си просто патерица. Иначе по въпросът за доверието декларации колкото щеш: http://m.profit.bg/news.php?id=138408 . Данаил Данаилов е оперативен директор на Рено-Нисан - София. В състава на СПИДИ-Груп е Омникар Ауто и притежава правата на оторизиран дилър и сервиз на марките Renault&Dacia за градовете Пловдив, Бургас и София.Оперират и с горива и масла. А Неделчо Бонев е бивш служител на Минстрой Холдинг АД (http://www.odit.info/?s=6&i=63853&f=19 ), които пък имат навика да изчакват и прилапват фалирали предприятия (напр. "Ремотекс") често съвместно с ПИБ (откъдето е дошъл и Красимир Тахчиев). Интересна е от чисто любопитство следната транзакция към тяхна 39-годишна (?!) служителка: "...Заемът от 1 942 930 евро се отпуска на бившата дъщерна компания на "Спиди" – "Пит Бокс", която беше продадена през март 2014 г. срещу 1 млн. лв. на 39-годишната Светослава Здравкова Дичева, показва справка в Търговския регистър. Кредитът трябва да бъде върнат в срок от 15 години. Съфинансирането, осигурено от банката за проекта, е за 1 298 700 евро..." (http://www.mediapool.bg/kurierskata-...ews236762.html). Не се вижда нищо незаконно, разбира се, и не е препоръка за покупко-продажба и докато се изплаща дивидент всичко си е наред. Няма притеснения за източване, фирмата се помпа, има резерви...само на финалната права кой какво ще има да взема ще е интересно. А технически погледнато при 0 печалба и без собственост за последния период си остава иначе перспективна при новите собственици или как ?!И с тези SPS-и малко е днес го има, утре - не, все още са странна хрумка, предвид техните променящи се локации и ниво на обслужване.
Last edited by eqinvf; 29.07.2015, 17:05.
Коментар
-
Първоначално изпратено от oslo Разгледай мнение1. Доставчик на автомобили, някакъв дилър-вносител на баничарки
2. Питай Сирма
3. Да сещам се за други, и други малки куриери ползват мрежата на Спиди, провери
"Защото, за да кажеш, че не е човекът "Х", трябва да знаеш кой е реално."
4. Реално е човекът Радослав Крумов, регистрирали са офшорка за парлама, за да изглеждат силни, защото "2011 г. в България беше страшно".
5. Да се мисли, че Мектупчиян е направил Рапидо още 2008 г., за да точи Спиди през 2015 г. е шизофренично. Никой не е толко луд, още повече утвърден бизнесмен като Мектупчиян. Всеки който го познава го уважава
"Не мисля, че инвестицията ти в Спиди е грешна. Тезата ми е, че трябва да си много внимателен като наближи момента на изкупуване."
Благодаря, ще бъда осторожен, защото наистина мисля да държа до 2020 г.
Поздрави
Не е препоръка имам ЦК
Промени/изтрий съобщение
С кого дискутирам в момента - с Мариян Йорданов или с Осло?
1. Има ли нещо общо Спиди с този доставчик и дали те самите не пазаруват оттам?
2. Това е решение на клиента, а не на доставчика.
3. Проверил съм - няма практика, при която Еконт, Ин Тайм и т.н. да взимат пратки на Спиди от София!
4. ОК, твое право е да вярваш в подобни обяснения.
5. Преди всичко се връщаме на подчертания въпрос. Освен всичко, нищо от изказаното не съм твърдял - нито че Мектупчян е направил Рапидо 2008 г., нито че го източва през 2015, още по-малко, че е луд.
Пътека се прави камък по камък!
Коментар
Коментар