IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!! Архив до 24.03.2015

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Shemata Разгледай мнение
    И по кои компании ще има разпродажби и защо??? ако не е тайна
    Ами почти всички акции....с изключение на ТИМ а и там не всички се вдигат....
    понеже като ви чета ,си мисля че някой друг маркет гледате..
    Какъв бичи ден ,какви щуротии.....
    Понеже западните маркети падат ,някакъв чужденец е продал акциите си ....и си е решил проблема...
    Ами една позиция ИНДЕКСИ не вдига ..някой си направи шоу в ССВ и всичките дребни вкараха свободните парички в банката ,понеже много е ефтина на 90 ст...
    А друг пък купува по една акция в ХИМ обикн. да качва индекси....
    Имаше зорлии който днес си покриха задълженията ,обаче утре чакам повече....
    Днес засякох един със 60 К акции и един друг с 20 к да си покриват задълженията.....продавайки други акции...
    Продължавайте ,обичам тези дни да продавам търсената позиция и да купувам в ниското....

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
      аз не съм на БФБ за ден-два за да правя ежедневни прогнози
      объркал си рейса пич!
      Ежедневните и седмични прогнози са за хора без визия и идея какво правят!

Сериозните участници на БФБ имат визия, ясни цели и представа, и преценка не на база ежедневно или седмично представяне (или дори представянето за последните 2011-2012 г.) , а на база много оп-сериозен и задълбочен анализ!
      Ръстттттттттттттттттттттт ттттттттттттттттттттттттт

Коментар

• Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнение
        Утре как прогнозираш? Днес за жалост изтървах прогнозата ти.
        аз не съм на БФБ за ден-два за да правя ежедневни прогнози
        объркал си рейса пич!

Коментар

• Аз лично съм оптимист за САЩ и Европа (акциите им).

Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
          Днес на запад червенеят, но ние тук сме си яко булиш. И то с добър оборот. Особенно по "най-лошите" акции...
          ...
          Мнението ми не е препоръка!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
            Днес на запад червенеят, но ние тук сме си яко булиш. И то с добър оборот. Особенно по "най-лошите" акции...

Нормално е да нямаме пълна корелация със западняците.
            Те като растяха ние дремехме

А чакащите в ниското и дебнещи корекции, май пак ще се бият на входа
            Утре как прогнозираш? Днес за жалост изтървах прогнозата ти.

Коментар

• Днес на запад червенеят, но ние тук сме си яко булиш. И то с добър оборот. Особенно по "най-лошите" акции...

Нормално е да нямаме пълна корелация със западняците.
              Те като растяха ние дремехме

А чакащите в ниското и дебнещи корекции, май пак ще се бият на входа

Коментар

• само да отбележа , обратното на вчерашното , навънка яко минус тука плюс . класика . как сте брокерчета

Коментар

• Имат поне шест кобара които оперират

http://www.investor.bg/novini-i-anal...-korab,141981/
                  Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Първоначално изпратено от Poncho Разгледай мнение
                    Няма как да "натъпчеш" в един коефициент цялата информация за компанията, пък бил той и така обичания P/E или в случая при теб обратното съотношение.
                    Преди години систематизирането на финансовата информация за компаниите си беше трудоемко, но сега в платформите за търговия за инвеститора всичко е на готово. Отделно сайтовете също не изостават инвестор инфосток. Разбира се не бива да се доверяваме напълно на чуждите сметки.
                    И веднага отварям Химимпорт и виждам, че в пазарната капитализация не са пресметнати Прив. акции
                    The best things in life are free. The second best things are very expensive!
                    не е препоръка

Коментар

• Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
                      Там е работата, че задълженията по получените аванси са само 2 мил., вярно има незавършено производсво, продукция и материали за 47 мил, но не знам дали е поръчка или е за тях.. те нямаха ли отказан кораб, който в крайна сметка ще си остане техен?
                      Имаше и маи даже не беше само един .. но него трябва да го видиш като ДМА ако е станал техен.

Коментар

• Първоначално изпратено от LuckyYou Разгледай мнение
                        Дълговете сами по себе си не са проблем Все пак в отчета на компанията влиза и плащането на дългове през годината. А печалбата се формира чак след изплащането и на дългове и на данъци Разбира се те трябва да се взимат предвид, но когато са прекалено непосилни за покриване. Колкото и да са високи, може ли да изплаща компанията, образува ли печалба, каквато е образувал ИХ например, не е проблем За мен тази си е много рентабилна компания, нямам акции просто така ми изглежда
                        Няма как да "натъпчеш" в един коефициент цялата информация за компанията, пък бил той и така обичания P/E или в случая при теб обратното съотношение.
                        Преди години систематизирането на финансовата информация за компаниите си беше трудоемко, но сега в платформите за търговия за инвеститора всичко е на готово. Отделно сайтовете също не изостават инвестор инфосток. Разбира се не бива да се доверяваме напълно на чуждите сметки.

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
                          Нямам акции тук
                          Корабостроенето има специфика.
                          Като дългове се отнасят авансовите вноски за построяването на кораби, а те се строят години.
                          Виж колко им е незавършеното производство, продукция или като там го водят и го приспадни он тоя дълг за да се получи по реална сума.
                          Там е работата, че задълженията по получените аванси са само 2 мил., вярно има незавършено производсво, продукция и материали за 47 мил, но не знам дали е поръчка или е за тях.. те нямаха ли отказан кораб, който в крайна сметка ще си остане техен?

Коментар

• Първоначално изпратено от dex Разгледай мнение
                            Рентабилна? виж консолидирания- за 9м са на загуба и имат над 191 мил лв дългове...
                            Нямам акции тук
                            Корабостроенето има специфика.
                            Като дългове се отнасят авансовите вноски за построяването на кораби, а те се строят години.
                            Виж колко им е незавършеното производство, продукция или като там го водят и го приспадни он тоя дълг за да се получи по реална сума.

Коментар

Дълговете сами по себе си не са проблем Все пак в отчета на компанията влиза и плащането на дългове през годината. А печалбата се формира чак след изплащането и на дългове и на данъци Разбира се те трябва да се взимат предвид, но когато са прекалено непосилни за покриване. Колкото и да са високи, може ли да изплаща компанията, образува ли печалба, каквато е образувал ИХ например, не е проблем За мен тази си е много рентабилна компания, нямам акции просто така ми изглежда
                              Рентабилна? виж консолидирания- за 9м са на загуба и имат над 191 мил лв дългове...

п. п. какво визираш че си плащат дълговете? някой най-много лихвите само да плащат... че и доства вземат нови кредити..
                              Last edited by dex; 06.02.2013, 15:03.

Коментар

Анализ на печалбата отнесена към пазарната капитализация в проценти за 2012 г., на база неконсолидираните отчети на компаниите от софикс и цените на затваряне от 01.02.2013

Първо как съм изчислил индекса: Взимам неконсолидирания отчет на дадена компания за 2012 г. и го разделям на текущата пазарна капитализация на компанията в момента. За удобство, умножавам полученото по 100, за да получа резултат в %.
                                Защо правя това изчисление: Ако приемем, че цялата печалба за 2012 г. се разпредели като дивидент и след това я разделим на пазарната капитализация на компанията, ще видим какъв % дивидент ще получим, ако си купим акции на тази компания при текущата цена! Вие всички пресмятате това за АДСИЦ, само че анализът ще покаже, че има компании, които ако си разпределяха печалбата като дивидент, биха давали по-голям дивидент, спрямо някои АДСИЦ-и (Разбира се аз съм твърд противник на изцяло дивидентните акции, по простата причина, че ако цялата печалба се разпределя като дивидент, няма да има възможност за фирмата да прави допълнителни инвестиции, следователно да расте (тя пак би могла да расте, но на база това, което има като кеш, но не и на база на инжекцията, която би получила ако печалбата остане при нея самата)). Всичко това е само условно - разбира се, фирмите имат различни политики и сами определят какво да правят с печалбите си.
                                Ето и самото ми изчисление: Стойностите са в Лв.

Компания Печалба |Паз. Кап. | Печалба/Паз. Кап.
                                ATERA 26 941 000 | 204 264 000 | 13.19%
                                BREF 1 740 000 | 35 968 000 | 4.84%
                                BTH
                                CCB 10 700 000 | 108 628 000 | 9.85%
                                CENHL 2 200 000 | 58 800 000 | 3.74%
                                CHIM* 71 000 000 |404 584 000| 17.55%
                                CORP 56 600 000| 506 700 000| 11.17%
                                EHBG 5 119 000 |135 024 000 | 3.79%
                                FIB 20 900 000| 215 600 000 | 9.69%
                                IHLBL** 18 282 000 |74 091 000| 24.68%
                                KAO 14 113 000| 18 000 000| 7.84%
                                MCH 10 906 000 | 95 000 000| 11.48%
                                MONBAT 18 400 000 |237 000 000| 7.76%
                                SFARM 40 820 000| 308 484 000| 13.23%

TRACE 4 500 000| 96 000 000| 4.69%

* - За Химимпорт съм смятал паз. капитализация на обикновените + прив. акции.
                                ** - За Инд. Холдинг България съм смятал паз. кап. на обикновените акции + издадени облигации (така е показана на страницата на БФБ)

По този начин много лесно може да се определи, коя компания е подценена и коя е надценена. Компанията с най-висок % на печалбата, спрямо паз. капитализация би била най-подценена, следователно би се печелило най-много, ако се инвестира в нея, изхождайки от това, че в последствие, цената на акция, трябва да стигне някаква междинна стойност.
                                Точно обратното, при акциите с най-нисък % печалба/пазарна кап. цената на акцията би трябвало да пада, защото компанията изглежда надценена.

Това, което веднага прави впечатление, са много високите стойности на коефициента при Индустриален холдинг България и Химимпорт, съответно 24% и 17%. Акциите са доста подценени и очаквам поскъпване в бъдещ момент, което да настигне печалбата и цените на акция да влезнат в някакви нормални граници.
                                АДСИЦИ-те са ясни - там 11-13% е нормална възвръщаемост. Това, което не ми харесва е много високата цена на акциите на BREF. Тази компания, обяви печалба само за 1 700 000 лв., което е много малко на фона на пазарната и капитализация. Коефициентът. Тук е само 4%, което е малко и очаквам падане на цените на акция. Особено след като това е чисто дивидентна акция и хората, инвестиращи тук много ги интересува дивидентът, който ще получат. Рано или късно, че разберат, че дивидентът им ще бъде нисък и очаквам изтегляне на капитали...Trace също ми изглежда прекалено надценен, на фона на представянето (нищо чудно и тази фирма да се източва сериозно! Имат стабилни договори, защото са с ГЕРБ, а нямат печалба - не съм специалист счетоводител, но ако някой се порови по отчетите, може и да намери, къде изчезват тия пари!!!)

И на последно място - това са неконсолидирани отчети!!! Очаквам консолидираните, за да видим наистина какво е състоянието на фирмите на СОФИКС. И другото което - трябва да направим очакван коефициент. - т.е. каква би била печалбата тази година (дига ли се, пада ли) - очакваната печалба, разделена на текущата пазарна капитализация. Това би било най-добре.

Не препоръчвам нищо, просто разсъждавам. Очаквам от вас също да разсъждавате, мнения и препоръки
                                И да се повторя - ТОВА СА НЕКОНСОЛИДИРАНИ ОТЧЕТИ. ОЩЕ Е РАНО, като излезнат консолидираните, тогава ще трябва да им обърнем по-сериозно внимание
                                The best things in life are free. The second best things are very expensive!
                                не е препоръка

Коментар

Working...
                                X