If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Всъщност по-добрия вариант е да ползваш EV или нещо близо до него, а не капитализация, защото тя сама по себе си е заблуждаваща. Пример: ИХ България, на пръв поглед не толкова висока капитализация, но я и виж дълговете ...
Дълговете сами по себе си не са проблем Все пак в отчета на компанията влиза и плащането на дългове през годината. А печалбата се формира чак след изплащането и на дългове и на данъци Разбира се те трябва да се взимат предвид, но когато са прекалено непосилни за покриване. Колкото и да са високи, може ли да изплаща компанията, образува ли печалба, каквато е образувал ИХ например, не е проблем За мен тази си е много рентабилна компания, нямам акции просто така ми изглежда
The best things in life are free. The second best things are very expensive!
не е препоръка
И по кои компании ще има разпродажби и защо??? ако не е тайна
Питали баба Меца.
Бабо Мецо, догодина ще има ли много боровинки.
А ще има , ще има многоооо. Казала Меца.
А от къде знаеш ?
Абе не знам но многоооо ми се иска ! Казала баба Меца.
Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит
Именно, аз по-надолу бях го написал. Не откривам топлата вода, просто така ми е много по-лесно да го изчисля и си го смятам по този начин Най-високият % ми е най-подценена, компания, най-ниският - най надценена
Не за всички компании от Софикс има инфо за P/E за това съм ги изкарал да ги видите всички
Всъщност по-добрия вариант е да ползваш EV или нещо близо до него, а не капитализация, защото тя сама по себе си е заблуждаваща. Пример: ИХ България, на пръв поглед не толкова висока капитализация, но я и виж дълговете ...
Похвално за старанието, но не е нужно отново да откриваш топлата вода. Това което правиш е същото като P/E, само че на обратно: АТЕРА - 1/0,1319=7,5815.
ATERA - P/E=204 264 000 /26 941 000=7,5815
Именно, аз по-надолу бях го написал. Не откривам топлата вода, просто така ми е много по-лесно да го изчисля и си го смятам по този начин Най-високият % ми е най-подценена, компания, най-ниският - най надценена
Не за всички компании от Софикс има инфо за P/E за това съм ги изкарал да ги видите всички
Анализ на печалбата отнесена към пазарната капитализация в проценти за 2012 г., на база неконсолидираните отчети на компаниите от софикс и цените на затваряне от 01.02.2013
Похвално за старанието, но не е нужно отново да откриваш топлата вода. Това което правиш е същото като P/E, само че на обратно: АТЕРА - 1/0,1319=7,5815.
ATERA - P/E=204 264 000 /26 941 000=7,5815
Анализ на печалбата отнесена към пазарната капитализация в проценти за 2012 г., на база неконсолидираните отчети на компаниите от софикс и цените на затваряне от 01.02.2013
Първо как съм изчислил индекса: Взимам неконсолидирания отчет на дадена компания за 2012 г. и го разделям на текущата пазарна капитализация на компанията в момента. За удобство, умножавам полученото по 100, за да получа резултат в %. Защо правя това изчисление: Ако приемем, че цялата печалба за 2012 г. се разпредели като дивидент и след това я разделим на пазарната капитализация на компанията, ще видим какъв % дивидент ще получим, ако си купим акции на тази компания при текущата цена! Вие всички пресмятате това за АДСИЦ, само че анализът ще покаже, че има компании, които ако си разпределяха печалбата като дивидент, биха давали по-голям дивидент, спрямо някои АДСИЦ-и (Разбира се аз съм твърд противник на изцяло дивидентните акции, по простата причина, че ако цялата печалба се разпределя като дивидент, няма да има възможност за фирмата да прави допълнителни инвестиции, следователно да расте (тя пак би могла да расте, но на база това, което има като кеш, но не и на база на инжекцията, която би получила ако печалбата остане при нея самата)). Всичко това е само условно - разбира се, фирмите имат различни политики и сами определят какво да правят с печалбите си.
Ето и самото ми изчисление: Стойностите са в Лв.
* - За Химимпорт съм смятал паз. капитализация на обикновените + прив. акции.
** - За Инд. Холдинг България съм смятал паз. кап. на обикновените акции + издадени облигации (така е показана на страницата на БФБ)
По този начин много лесно може да се определи, коя компания е подценена и коя е надценена. Компанията с най-висок % на печалбата, спрямо паз. капитализация би била най-подценена, следователно би се печелило най-много, ако се инвестира в нея, изхождайки от това, че в последствие, цената на акция, трябва да стигне някаква междинна стойност.
Точно обратното, при акциите с най-нисък % печалба/пазарна кап. цената на акцията би трябвало да пада, защото компанията изглежда надценена.
Това, което веднага прави впечатление, са много високите стойности на коефициента при Индустриален холдинг България и Химимпорт, съответно 24% и 17%. Акциите са доста подценени и очаквам поскъпване в бъдещ момент, което да настигне печалбата и цените на акция да влезнат в някакви нормални граници.
АДСИЦИ-те са ясни - там 11-13% е нормална възвръщаемост. Това, което не ми харесва е много високата цена на акциите на BREF. Тази компания, обяви печалба само за 1 700 000 лв., което е много малко на фона на пазарната и капитализация. Коефициентът. Тук е само 4%, което е малко и очаквам падане на цените на акция. Особено след като това е чисто дивидентна акция и хората, инвестиращи тук много ги интересува дивидентът, който ще получат. Рано или късно, че разберат, че дивидентът им ще бъде нисък и очаквам изтегляне на капитали...Trace също ми изглежда прекалено надценен, на фона на представянето (нищо чудно и тази фирма да се източва сериозно! Имат стабилни договори, защото са с ГЕРБ, а нямат печалба - не съм специалист счетоводител, но ако някой се порови по отчетите, може и да намери, къде изчезват тия пари!!!)
И на последно място - това са неконсолидирани отчети!!! Очаквам консолидираните, за да видим наистина какво е състоянието на фирмите на СОФИКС. И другото което - трябва да направим очакван коефициент. - т.е. каква би била печалбата тази година (дига ли се, пада ли) - очакваната печалба, разделена на текущата пазарна капитализация. Това би било най-добре.
Не препоръчвам нищо, просто разсъждавам. Очаквам от вас също да разсъждавате, мнения и препоръки
Лъки може да имаш известно основание за холдингите, но от по слабо ликвидните има ултра по- по подценени и то прозрачни компании
Възможно е да си напълно прав, проблемът е, че слабо ликвидна компания е супер рискова компания. Преди всяко влизане в позиция, ти трябва да знаеш дали можеш да излезнеш от нея, ако се наложи. Колкото и да е прозрачна една компания, тя винаги може да претърпи загуби, ти трябва да си подготвен ако нещата се оплескат да напуснеш кораба. Ако няма спасителни лодки обаче оставаш и потъваш заедно с него ...
Аз съм направил анализ само на Софикс + Трейс. Трябва да включа и Биовет, след малко ще напиша какви са ми изводите
The best things in life are free. The second best things are very expensive!
не е препоръка
Последната анкета потвърждава двете промени спрямо миналата година в активните участници във форума и притежатели на български акции
1. Най - високи бичи насторения от как правя тримесечни анкети
2. Силно увеличение на рисковия апетит
Това ми дава основание да публикувам и моята оценка на база неконсолидираните отчети на компаниите. Мисля, че ще представлява интерес и за вас...Та според моите изчисления на печалбата за миналата година отнесена към пазарната капитализация, Индустриален Холдинг България е най-подценената компания, след нея е Химимпорт (въпреки големия спад на печалбата, тя си остава много голяма!!!!)! Trace обаче е много силно надценена!!! Печалбата на компанията е прекалено малка, за оценката, която и се дава от пазара!
Коментар