Няма гейм
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ !!! Архив до 24.03.2015
Collapse
Заключена.
X
X
-
Австрийци влизат с 20% в Неохим при цена 70-80% над пазарната
https://www.rbb.bg/bg/news-and-media...cii-na-neohim/
Австрийски инвеститор в торовия гигант Неохим
http://www.darikfinance.bg/novini/10...E5%EE%F5%E8%EC
Австрийска компания купи 20% от акциите на производителя на торове "Неохим" АД.
Това стана чрез регистрирано в България "Феборан" - съвместно дружество между базираната в Австрия компания за торове и химически продукти Borealis и бахрейнската First Energy Bank.
Сделката е сключена на 21 декември, като продуктите на "Неохим" АД вече ще се продават и в мрежата на австрийския гигант Borealis.
Коментар
-
20 %
Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнениеТова не може да е истина...
Всички мои акции на червено, а Софикс с 1% нагоре....
пп Гледам, Фонд Имоти с 10 лв ми оправиха портфейла....
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеДа, позиционирането на портфейла по класове активи е много важно.
Поне толкова колкото да познаваш добре компаниите в които се набутваш.
Наскоро четох декемврийския доклад на Мерил Линч за инвестициите по сектори спрямо историческите средни стойности.
Значи за свръхразпродадените не бях изненадан - на 1 място комодитис, следват енергия и трети са ЕМ. Тая тройка се откроява ясно спрямо останалите класове.
При свръхкупените на 1 място са консуматорските, следвани от индустриалните и банките. Дотук също нищо кой знай какво.
Ма непосредствено след това следваха Европата и ЮКей
И забележи - на прилична дистанция от следващите ги японци и над двойно повече от тех сектора и самия американски пазар.
Искам да кажа, не им се връзвай много на анализите. Целта на инвестиционните банки е да ти продадат на теб това, което те са купили по-рано. Клиентите им са доволни ако изкарват малко над пазара и са доста недоволни ако губят повече от пазара. И инвестиционните банки това и целят - нищо повече.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеETF са друга работа. Там риска е доста по-нисък, тъй като реално човек си купува диверсифициран портфейл. И когато диверсифицира с ЕTFи реално може да си намали доходността, но ако икономиките или секторите които следват са стабилни то дългосрочно трудно ще направи загуби като от отделни акции.
Поне толкова колкото да познаваш добре компаниите в които се набутваш.
Наскоро четох декемврийския доклад на Мерил Линч за инвестициите по сектори спрямо историческите средни стойности.
Значи за свръхразпродадените не бях изненадан - на 1 място комодитис, следват енергия и трети са ЕМ. Тая тройка се откроява ясно спрямо останалите класове.
При свръхкупените на 1 място са консуматорските, следвани от индустриалните и банките. Дотук също нищо кой знай какво.
Ма непосредствено след това следваха Европата и ЮКей
И забележи - на прилична дистанция от следващите ги японци и над двойно повече от тех сектора и самия американски пазар.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеСъвсем
Ми ко да прайш, стари песове, ще ви послушам. Не съм дървен твърдоглав шоп я.
Така и така не мога да си имплиментирам с/та поради липса на мъни.
Днес и последните центове отидоха да купя IDX и да си утроя TUR-чето.
.
Равен, с това не съм съвсем съгласен. Нищо не е очевидно. Зависи в какво губещо добавяш. Грешно ли направих в случая с Турция ? При 70% потенциал само до тазгодишния хай - не мисля че съм сгрешил.
Както не бих сгрешил ако добавям/усреднявам и към останалите си пребити ЕМ етф-и или към комодити сектора си де е на нивата на Леман. Един ден ще ми се отплатят доста харно.
Айде за златото не е сигурно, особено тайминга там е мам си джейс кога ще реализираш в бъдещето профит, ма ще видим.
В момента съм 40% нефт (главно сондъори че ми е най познат сектора), 15% - ЕМ (ма ще ги удвоя - и държавите и %-те), 7% комодити (уран, кафе и захар, скоро и зърнените от фонда на бай ти JR), 6% свързани със златото, 32% - други хартии и ЕТФ-и. Общо 24 бройки...ма поне 35 ги виждам в идните месеци.
Дано само голямата корекция да не дойде по рано от 2-3 месеца докато сбера планирания си кеш (че не ми се пипат див-ти от БФБ-то).
Аз както може би си вече схванал съм контрарник по душа. Не ме търси съвсем близо до стадото.
ETF са друга работа. Там риска е доста по-нисък, тъй като реално човек си купува диверсифициран портфейл. И когато диверсифицира с ЕTFи реално може да си намали доходността, но ако икономиките или секторите които следват са стабилни то дългосрочно трудно ще направи загуби като от отделни акции. Но когато пада акция това може да означава приближаваща смърт за самата компания. Или и да не е изчезването и, то достигане на равновесие на доста по-ниско равнище - и никога да не достигне предишните си капитализации.
При стоките нещата са доста по-различни. Там циклите продължават десетилетия, тъй като следват инвестиционните цикли в глобален мащаб. И това сега може да не е корекция на възходящ тренд, а начало на дългогодишен мечи тренд. Както и друг път съм казвал мен стоките не ме кефят. Също както и акциите свързани с ресурси. Като една от причините са точно тези суперцикли които могат да забият в загубата за десетилетия.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеСъвсем
.
Равен, с това не съм съвсем съгласен. Нищо не е очевидно. Зависи в какво губещо добавяш. Грешно ли направих в случая с Турция ? При 70% потенциал само до тазгодишния хай - не мисля че съм сгрешил.
Както не бих сгрешил ако добавям/усреднявам и към останалите си пребити ЕМ етф-и или към комодити сектора си де е на нивата на Леман. Един ден ще ми се отплатят доста харно.
Айде за златото не е сигурно, особено тайминга там е мам си джейс кога ще реализираш в бъдещето профит, ма ще видим.
В момента съм 40% нефт (главно сондъори че ми е най познат сектора), 15% - ЕМ (ма ще ги удвоя - и държавите и %-те), 7% комодити (уран, кафе и захар, скоро и зърнените от фонда на бай ти JR), 6% свързани със златото, 32% - други хартии и ЕТФ-и. Общо 24 бройки...ма поне 35 ги виждам в идните месеци.
Дано само голямата корекция да не дойде по рано от 2-3 месеца докато сбера планирания си кеш (че не ми се пипат див-ти от БФБ-то).
Аз както може би си вече схванал съм контрарник по душа. Не ме търси съвсем близо до стадото.
Коментар
-
Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнениеТи пък направо му разби мечтите!
Да добавяш в губещи е такава очевидно грешна стратегия
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеНяма правилни стратегии, но има очевидно грешни стратегии. Да добавяш в губещи е такава очевидно грешна стратегия. Да продаваш печеливши само по себе си не е зле, но и рядко дава много добри резултати в дългосрочен период. Но съчетанието на покупка на губещи и продажба на печеливши реално ти гарантира, че ще си напълниш портфейла с боклуци постепенно.
Ребалансирането през седмица също е очевидно грешна стратегия. Има два начина за успешна търговия - или следваш инерцията на пазара, движиш се със стадото така да се каже или играеш за фундаментално подценени и надценени акции. Стадото не се обръща през седмица - трендовете продължават поне по две три тримесечия. А най-често години. Фундаменталната оценка от друга страна си развива потенциала отново с години. Т.е. когато пазара се движи на цикли от тримесечия и години, ако твоите цикли са на седмична и месечна база, то просто ще си извън пазара.
Фундаменталната оценка е доста трудно нещо и на всичкото отгоре твърде субективна - това не става с графики. Ако човек иска да играе с графики то единственото което му остава е да следва тренда, т.е. да се движи със стадото. Играта със стадото има две измерения - или играеш че настоящия тренд ще продължи до като не се обърне - каквото правят повечето при силен тренд. Или играеш че тренда винаги се връща към средното, което правят повечето при лиса на добър тренд.
Твоята стратегия обаче е за връщане към средното, но при тренд надолу - това е игра с огъня. Връщане към средното се прави само при рейндж или при тренд нагоре. За предпочитане при тренд нагоре.
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеТенкс за предупреждението Батка.
Аз доколкото знам правилна стратегия на пазарите няма - инак всички щяха да са милионери
И все пак когато имаш малко време би ли обяснил (може и на ЛС) кое му е толкова грешното да купуваш ниско и продаваш високо ?
Ребалансирането през седмица също е очевидно грешна стратегия. Има два начина за успешна търговия - или следваш инерцията на пазара, движиш се със стадото така да се каже или играеш за фундаментално подценени и надценени акции. Стадото не се обръща през седмица - трендовете продължават поне по две три тримесечия. А най-често години. Фундаменталната оценка от друга страна си развива потенциала отново с години. Т.е. когато пазара се движи на цикли от тримесечия и години, ако твоите цикли са на седмична и месечна база, то просто ще си извън пазара.
Фундаменталната оценка е доста трудно нещо и на всичкото отгоре твърде субективна - това не става с графики. Ако човек иска да играе с графики то единственото което му остава е да следва тренда, т.е. да се движи със стадото. Играта със стадото има две измерения - или играеш че настоящия тренд ще продължи до като не се обърне - каквото правят повечето при силен тренд. Или играеш че тренда винаги се връща към средното, което правят повечето при лиса на добър тренд.
Твоята стратегия обаче е за връщане към средното, но при тренд надолу - това е игра с огъня. Връщане към средното се прави само при рейндж или при тренд нагоре. За предпочитане при тренд нагоре.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Etihad Разгледай мнениеDubai stock gains cross 100% in 2013
http://http://www.emirates247.com/ma...12-24-1.532364
Мдаа, към средата на годината Българският и Дубайският индекси бяха първенци в света, след това нашите позатихнаха докато в Дубай ралито продължи и то със сериозни обеми.
Интересно ще е да видим къде ще сме в края на годината. Някой знае ли колко % е нараснал Софокс до момента от началото на годината?
http://www.investor.bg/novini-i-anal...162474/?page=3
Коментар
-
Dubai stock gains cross 100% in 2013
http://http://www.emirates247.com/ma...12-24-1.532364
Мдаа, към средата на годината Българският и Дубайският индекси бяха първенци в света, след това нашите позатихнаха докато в Дубай ралито продължи и то със сериозни обеми.
Интересно ще е да видим къде ще сме в края на годината. Някой знае ли колко % е нараснал Софокс до момента от началото на годината?
Коментар
Коментар