IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!! Архив до 24.03.2015

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Монти, познавачо! Къде си?
    Енерго-Про Продажби АД днес е надолу.
    Нали вдигаше, когато другите падат????
    Вчера го каза, изведе го логически и смислово.
    Днес стана обратното на това, което ти каза.
    Отново. Без изненади....

Това го пиша, за да не питаш след пет дни -"Кога съм сбъркал?"

Коментар

• Първоначално изпратено от iezuita Разгледай мнение
      мишоците май се кешират днес
      Кат по команда,много дерижирано.Да не е паднал метеорит в Ню Йорк или имаме
      атака на извънземните?

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
        Компания, която никога няма намерение да раздели кеша си с мен я определям като спекулативен боклук. Това не означава, че не съм имал или в момента нямам такива компании, но те не стават за инвестиции а само за спекула. За мен е важно да очаквам някакво събитие което да катализира промяна. Когато пазара я отиграе аз си заминавам.
        Току що оте*а Епъл както и чичо Бъфет и според тебе те са спекулативен боклук.
        Отделно - не инвестираш в как беше? - задлъжнели компании? Ми ако пък една компания финансира дейността си само с капитал за мен тия не са в ред. Има оптимални стойности на дълг/капитал, които е хубаво да се знаят за различните компании и тогава да се правят такива пресилени изводи.
        Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
          Основната част от печалби и идват от Бразилия, Мексико, Аржентина, макар че като активи все пак Испания е с по-голяма тежест, освен че е най-голямата в Испания е и между най-големите във Великобритания. А щом испанска банка прави доста солидна печалба и дава много добри дивиденти в най-голямата криза в Испания от втората световна насам, убеден съм ще прави още по-добри печалби при растеж. А то ако няма растеж спекулативните компании съвсем губят смисъл да се купуват.
          Банката не е лоша но откога пък Латинска Америка се смята за сигурна инвестиция

Коментар

• мишоците май се кешират днес
            http://www.youtube.com/watch?v=9-mDA1vRHOA&feature=related

Коментар

• Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
              Тези печалби си ги казваш все едно са гарантирани Все пак говориш за Испанска банка
              Основната част от печалби и идват от Бразилия, Мексико, Аржентина, макар че като активи все пак Испания е с по-голяма тежест, освен че е най-голямата в Испания е и между най-големите във Великобритания. А щом испанска банка прави доста солидна печалба и дава много добри дивиденти в най-голямата криза в Испания от втората световна насам, убеден съм ще прави още по-добри печалби при растеж. А то ако няма растеж спекулативните компании съвсем губят смисъл да се купуват.

Коментар

Не е смешно 3%, защото при 30% ръст на печалбата за следващите 5 години - както може да се очаква при доста от европейските банки, сега ако си взел на 3% доходност то след 1 година се получава 4%, на следващата 5% след това 7% и на петата година 9%. От облигации не може да се очаква подобен ръст на купонните плащания.

А както казах ако искам да използвам движения на пазарите винаги може да играя на маржин върху индекси. Ако искам например бета 1,5 това мога да го постигам както ако купувам акции с бета 1,5, така и като купувам акции с бета 0,8 на 100% и сложа 70% ливърдижната позиция върху индекса.
                Тези печалби си ги казваш все едно са гарантирани Все пак говориш за Испанска банка

Коментар

• Батя, аз лично много харесвам растящи компании. За съжаление тук почти не се намират такива. Под растяща разбирам нещо като Тесламотърс. Сега са малки, но с времето ще станат гиганти. Според мен една компания трябва да разпределя на акционерите си излишния кеш който не може да бъде инвестиран в доходоносни проекти. Когато си купувах Софарма трейдинг тя беше точно растяща компания даваща дивидент. Ръста не беше огромен, но разпределяше дивидент и беше предсказуема. Лично аз считам, че с времето БСО ще стане класическа растяща компания. Оптимист съм и за ПИБ.
                  За мен перфектната компания е тази, която има ръст на бизнеса и печалбите, не е задлъжняла и споделя излишния кеш с акционерите. Гледам дали оценката е под справедливите за мен стойности и влизам.
                  Компания, която никога няма намерение да раздели кеша си с мен я определям като спекулативен боклук. Това не означава, че не съм имал или в момента нямам такива компании, но те не стават за инвестиции а само за спекула. За мен е важно да очаквам някакво събитие което да катализира промяна. Когато пазара я отиграе аз си заминавам.
                  Порди начина си на мислене имам малко по-различно мнение от това на пазара кое е боклук. Има консенсус, че Дачев на Свилоза е кофти мажоритар, но до момента в предприятието не е имало излишен кеш следователно не е минал най-важния за мен тест. Къде отива кеша? За това според мен на този етап е невинен до доказване на противното. Пазара го оценява като проблемен и промяната може да е само положителна. Имам наистина малко по-особено мнение за пазара. Това с Дачев е само един пример.

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
                    Много пъти я използва тая дума "стабилно"... и годишна доходност, сякаш говориш за облигация. Дивидентна доходност от 3-4-5% годишно просто ми звучи смешно на фона на типа инвестиция която се прави - в акции, т.е. рискова.
                    Но да, всеки си има свое виждане и стратегия как да прави пари. Слава богу че не всички сме еднакви... щеше да бъде много скучно, а софтуерите да ни обират до шушка за отрицателно време
                    Не е смешно 3%, защото при 30% ръст на печалбата за следващите 5 години - както може да се очаква при доста от европейските банки, сега ако си взел на 3% доходност то след 1 година се получава 4%, на следващата 5% след това 7% и на петата година 9%. От облигации не може да се очаква подобен ръст на купонните плащания.

А както казах ако искам да използвам движения на пазарите винаги може да играя на маржин върху индекси. Ако искам например бета 1,5 това мога да го постигам както ако купувам акции с бета 1,5, така и като купувам акции с бета 0,8 на 100% и сложа 70% ливърдижната позиция върху индекса.

Коментар

• Днес пак голяма пързалка.

Коментар

Дивидента дава стабилност отдолу. Т.е. ограничава спада на цената и в същото време прави дългосрочното държане по-малко болезнено. Например аз си държа сантандер от досте враме. Цената се е повишила с едни 50% за две години което в сравнение с други европейски банки не е кой знае колко. Но в същото време си прибирам по 2,5% на тримесечие дивидент или 10% на година дивидент и не ми пука особено колко дълго ще я държа, че да направя по солидна печалба. Когато обаче пада пазара те падат доста по-малко - точно защото дават изключително солиден дивидент редовно.

Аз лично не разбирам твоя начин на инвестиране - за мен лично да държа с години нещо супер рисково, без да получавам от него дивидент и без да съм сигурен че ще изкарам печалба - защото човек няма как да е сигурен в това ми се струва безсмислено. Като искам да си повиша риска винаги мога да влеза на маржин в индекси. Така базата си ми стои стабилна и ми носи дивиденти, а риско си го повишавам чисто тактически за малки периоди от време и без да рискувам че точно тази моя рискова позиция ще се окаже че няма да расте когато пазара расте нагоре или че няма да пада когато пазара пада.
                        Много пъти я използва тая дума "стабилно"... и годишна доходност, сякаш говориш за облигация. Дивидентна доходност от 3-4-5% годишно просто ми звучи смешно на фона на типа инвестиция която се прави - в акции, т.е. рискова.
                        Но да, всеки си има свое виждане и стратегия как да прави пари. Слава богу че не всички сме еднакви... щеше да бъде много скучно, а софтуерите да ни обират до шушка за отрицателно време

Коментар

• Абе пичове има различни стратегии за търговия. Равновесие и Батя си казаха техните. Аз не виждам нищо лошо и в двете. Не можем да търгуваме по идентичен начин. Нима в стратегията на Батя не могат да се правят добри пари? Ми доскоро Епъл не даваше и стотинка дивидент, но акциите за има-няма 10 години се увеличиха над 30 пъти.

Отделно е факта, че всяка нормална компания, която достига период на зрялост на бизнеса си е необходимо да започне да раздава дивидент. Което не го наблюдаваме тука при нас. Да вземем хима за пример - това не ти е стартъп нали така? Отчита стотина милки нет всяка година. Не съм чул да са създали нещо изключително дето да трябва да инвестираш един милиард за да изскараш десет после. Те са класически пример за компания, достигнала зрялост, която трябва да раздава дивидент ама не го прави и стиска кеша алчно. В резултат на това акциите и са в блатото. Ако Хима даваше едни 10% на обикновенните на година при тез цени, отдавна хартията да е скочила значително. Да ама не. Отделно не сравнявайте Бъфет с Хима моля ви, светотатство е.
                          Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
                            Точно! Berkshire Hathaway на чичо Бъфет е чудесен пример!
                            Бъфет инвестира в компании, които дават дивиденти и то доста рилични дивиденти.

Коментар

Working...
                            X