IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!! Архив до 24.03.2015

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
    300 000 оборот и 200 сделки . При тези обстоятелства %-тите не са много важни май-май
    Аз повече се притеснявам за големите борси какво ще направят в средносрочен план, но пусто като не разбирам много, само с догадките ще си остана.
    Ами там май им е време за корекция като гледам.Ма то там зарибявката и балъците много ама и измамниците от класа.

Коментар

• Първоначално изпратено от Ташунко със сапа Разгледай мнение
      Как в настроението за утре оптимисти ?
      300 000 оборот и 200 сделки . При тези обстоятелства %-тите не са много важни май-май
      Аз повече се притеснявам за големите борси какво ще направят в средносрочен план, но пусто като не разбирам много, само с догадките ще си остана.
      Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Как в настроението за утре оптимисти ?

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
          Със сигурност - скуката е доста сериозен мотив.
          Oбщуването е повече от убиване на време, ама на нас малко ни куца
          Mнението не е препоръка за търговия с ЦК!

Коментар

• Първоначално изпратено от onakilev Разгледай мнение
            E, тo явно имането на акции не е единствен стимул на всички пишещи тук, ако ме разбираш
            Със сигурност - скуката е доста сериозен мотив. Както и да е - напоследък и тук е скучно. Приятно чакане на дългосрочни позиции на всички

Коментар

Понякога си заслужава да се купува нещо което изостава - но това са доста специфични сделки. В общия случай това е начин човек да се набутва в кофти позиции и да изостава от тренда. Това не значи че няма да прави печалби от тях, но едно просто бай енд холд на индексен фонд като нищо ще се оказва по-добра стратегия. .
              Mи то много теоретично взе да става.
              За да разбереш какво имам предвид ще ти изброя няколко позиции където съм си влизал контрарно на предполагаеми дъна и съм си усреднявал по пътя надоле. Всички без изключение са ми дали многократно повече профит от бичия маркет за това време.
              PBR, PZE, TGA, EBIX, EZPW, SIMO, GDXJ ( 3 пъти вече за 9 месеца си го хапвам на 30-33 и изплювам на 38-41), ТUR (при комшите и ти влизаше мисля), руските индекси (доскоро) и др.
              Същото очаквам да се случи и със зрънчовците дето си пълня харно отскоро.
              Абсолютно сигурен съм че ще си направя едни добри 50-60% минимумум от тях до 2-3 години. Ко е рекъл Господ дори и до година...гръм да порази корн белта дано
              Ма силно ме съмнява, даже хич не го вярвам че S&P500 ще е ок 3000 по него време.
              GILD-a си е друга тема, там и двамата знаем че няма начин да не аутпърформва индексите

Коментар

• Първоначално изпратено от lobos Разгледай мнение
                Ми като нямаш акции на БФБ кво го коментираш ,смисъл не мога да ви разбера хем нямате акции па кибичите и акъл давате .Винаги съм се чудил ако нямам акции в дадена компания кво да я коментирам
                E, тo явно имането на акции не е единствен стимул на всички пишещи тук, ако ме разбираш
                Mнението не е препоръка за търговия с ЦК!

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                  Несъгласен.
                  Краткосрочно моментума и бай дъ дипс ( не че не ги ползвам и тях) дават по добри резултати, но погледнато по средно и дългосрочно ако купуваш на нови годишни или многогодишни дъна - резултатите са много по доволни.
                  Освен това купувайки максимално ниско възможно един вид се и хеджираш срещу евентален маркет спих и ще загубиш по малко в сравнение с покупки някъде по високите хълмове.
                  Последните години в САЩ имаме силен бичи тренд. В дългосрочен план това няма да продължи. 2/3 от времето пазарите се движат без тренд. Като купуваш максимално ниско по време на бичи тренд, това изобщо не означава, че това ниско ще се окаже максимално ниско когато възходящия тренд приключи. Не се хеджира нищо като се купува при низходящ тренд. Лодките си се движат от прилива и в двете посоки. Това че нещо пада когато пазара расте не говори никак добре за него и най-вероятно ще пада още повече когато пазара пада. Най-слабо опасната търговия е да се купува когато нещо поне две, три тримесечия се представя по-добре от пиърите си, а не когато се представя по-зле.

Понякога си заслужава да се купува нещо което изостава - но това са доста специфични сделки. В общия случай това е начин човек да се набутва в кофти позиции и да изостава от тренда. Това не значи че няма да прави печалби от тях, но едно просто бай енд холд на индексен фонд като нищо ще се оказва по-добра стратегия. А ако бай енд холд на пасивна стратегия се справя по-добре от активна търговия, за какво му е на човек да търгува. Всъщност ако постоянно избира позиции които като цяло се справят по-зле от пазара то от това всъщност може да печели - заема къси позиции в тях и дълга в пазара с яко маржин и прави пари от нищото. Но ако само от време на време те се представят по-добре от пазара, а като цяло не, то дори и от това не може да печели, риска това от време на време да му издуха маржина става прекалено голям.

Коментар

От както слагаш и навън коя стратегия като цяло ти дава по-добър резултат, да купуваш корекции на възходящ тренд или да купуваш при низходящ тренд и да чакаш този тренд да се обърне - обзалагам се че е първата .
                    Несъгласен.
                    Краткосрочно моментума и бай дъ дипс ( не че не ги ползвам и тях) дават по добри резултати, но погледнато по средно и дългосрочно ако купуваш на нови годишни или многогодишни дъна - резултатите са много по доволни.
                    Освен това купувайки максимално ниско възможно един вид се и хеджираш срещу евентален маркет спих и ще загубиш по малко в сравнение с покупки някъде по високите хълмове.

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                      Ми при тебе може и да е така защото си моментум играч.
                      Аз след артия не тичам по принцип, контрарната е моята игра, предпочитам да си чакам в засади и гледам да си раля около предполагаеми и разпродадени дъна.
                      И 10-20 бона може и да не са голям проблем спрямо бфб ликвидността, ала определено над 100 се отразява немалко, особено ако са в немного позиции.
                      При над 100 бона на позиция се отразява. За 100 бона общ портфейл никакви проблеми стига човек да не е набутал много в нещо с по 1000 лева седмичен оборот.

От както слагаш и навън коя стратегия като цяло ти дава по-добър резултат, да купуваш корекции на възходящ тренд или да купуваш при низходящ тренд и да чакаш този тренд да се обърне - обзалагам се че е първата Същото е и на БФБ - просто тук хората приемат прекалено лично инвестициите си, неразбираемо лично за мен защо и поради това стискат дадени акции прекалено дълго. Всъщност разбираемо е - единствения начин човек да се справи псхологически с висока степен на несигурност е като увеличава как да го кажа фанатичната си вяра в нещо. Това съчетано с нежеланието да се продава на загуба, защото се приема като признание за загуба и ето я рецепта за трупане на загуби.

Аз и друг път съм го казвал контрарната игра е само ако човек е ама наистина много добър във фондаментална оценка. Аз поне за повечето по специфични отрасли ама изобщо не се разглеждам като такъв, така че не искам да рискувам парите си, като залагам че оценявам по-добре от пазара нещо, за което всъщност знам твърде малко - със сигурност по-малко от пазара.

Коментар

• Първоначално изпратено от lobos Разгледай мнение
                        Ми като нямаш акции на БФБ кво го коментираш ,смисъл не мога да ви разбера хем нямате акции па кибичите и акъл давате .Винаги съм се чудил ако нямам акции в дадена компания кво да я коментирам
                        Имам акции и на БФБ, най-вероятно имам и доста повече от теб. Просто са ми малък процент.

Коментар

защото държите губещи позиции, за това сте дългосрочни. При всеки цикъл нагоре нещо расте по-бързо от останалото. Ако обаче човек е направил избора си два три цикъла предварително и точно неговия избор не се справя добре - което е разбираемо, защото човек няма как да знае какво ще расте след година или две предварително, то постоянно ще се представя по-зле от пазара. Особено пък ако неговия избор пада по-бързо от пазара когато пазара пада.

Аз все още нямам нито една позиция в България, която да я държа повече от година непроменена. И честно казано не мога да се оплача от дългосрочност Ако толкова ме кефи може да я намаля само, а не да я продам изцяло като пада, но като расте нещо аз гледам да съм в него тежко, а не да се надявам че основните ми позиции и те ще растят.

Коментар

.. но като расте нещо аз гледам да съм в него тежко, а не да се надявам че основните ми позиции и те ще растят.
                            Ми при тебе може и да е така защото си моментум играч.
                            Аз след артия не тичам по принцип, контрарната е моята игра, предпочитам да си чакам в засади и гледам да си раля около предполагаеми и разпродадени дъна.
                            И 10-20 бона може и да не са голям проблем спрямо бфб ликвидността, ала определено над 100 се отразява немалко, особено ако са в немного позиции.

Коментар

• А това че пазари ни бил ниско ликвиден и за това трябва да се купува предварително - това са глупости. Ниската ликвидност почва да се отразява чак на портфейл от 1 -1,5 милиона нагоре с нужда от заемане на позиции от по 100 -200 хиляди. На средния спекулант с 10-20 бона общо в БФБ ама изобщо не му влияе ликвидността.

Коментар

• защото държите губещи позиции, за това сте дългосрочни. При всеки цикъл нагоре нещо расте по-бързо от останалото. Ако обаче човек е направил избора си два три цикъла предварително и точно неговия избор не се справя добре - което е разбираемо, защото човек няма как да знае какво ще расте след година или две предварително, то постоянно ще се представя по-зле от пазара. Особено пък ако неговия избор пада по-бързо от пазара когато пазара пада.

Аз все още нямам нито една позиция в България, която да я държа повече от година непроменена. И честно казано не мога да се оплача от дългосрочност Ако толкова ме кефи може да я намаля само, а не да я продам изцяло като пада, но като расте нещо аз гледам да съм в него тежко, а не да се надявам че основните ми позиции и те ще растят.

Коментар

Working...
                                X