Първоначално изпратено от kefal
Разгледай мнение
Икономиката е в отлично състояние с перспективи за значително подобряване и съществен спад на пазара няма как да има. Въпреки всичко борсата трябва спешно да вземе мерки за привличане на спекулантите защото в противен случай може и да няма на практика борса. Това става с ликвидност и волатилност. За да ги има трябва да имаме къси продажби индекси и опции. Това ще създаде възможност да се срещант различни потенциално печеливши стратегии и това ще даде възможност да се случи сделка. Как е възможно да очакваме оборот в ситуация при която цената е относително ниска и никой не иска да продаде а купувачите не бързат да качват цената към справедливи стойности защото са дългосрочни. Днес ще купят малко след две седмици пак и така. Когато всички имат само една печеливша стратегия как е възможно да се срещнат двете страни и доброволно да сключат сделка. Оказва се, че едната страна е принудена от обстоятелствата да е направи осъзнавайки, че това не е печеливш ход или трябва да имаме откровенни глупаци.
Хубаво е ръковорството на борсата да се замисли серизно и да не се крие зад слаба ликвидност и защита на инвеститорите в отказа си да пусне къси и деривати. Тук не е детска градина и всеки съзнателно е направил сделки. Докато няма деривати ликвидността ще продължи да намалява и се получава порочен затворен кръг. Постепенно борсата се превръща в място за дългосрочни инвеститори и за дребни спекуланти тип семкаджии. Дори и среден спекулант ще има проблеми да си управлява парите. После ръководството на борсата се чуди защо всичко живо се е прехвърлило да си губи парите на чуждите пазари.
Аз съм оптимистчен защото съм дългосрочен инвеститор, който финно настройва портфейла си. За мен пазара е идеален. Икономиката е в доста добро здраве противно на паникьорските мантри, които се леят от всякъде. Според мен в следващите десет години най-печеливши ще бъдат банките и затова съм си взел каквото трябва. Вътрешното потребление също ще расте бурно.
А кога ще има голям ръст? Тогава когато публиката реши, че борсата е започнала да расте. Тогава ще започне да вкарва пари. Затова трябва да светне на графиката на техничарите. Да приемат, че ръста е устойчив. Да се види, че някой е направил пари и така. Трябва да мине и малко време да се натрупа смелост. Предлагането е малко и трябват смешно малко пари за едно истинско рали, но трябва мотив за масата.
Коментар