Първоначално изпратено от Монти
Разгледай мнение
Тук му е мястото да се присетим отново и за изказаните от дддд съображения в посока на перспективите за разтеж на бвп. Той настойчиво приканваше да бъдат намерени контрамотиви, които да опровергават тезата му за очаквания значителен ръст на някои макропоказатели, но такива по-скоро не бяха изложени (доколкото прегледах набързо). Това виждане, Монти, също е в посока на твоите разсъждения и чудения и естествено иде въпросът: Къде все пак се крие основната причина за видимия страх?
Изтъквал съм вече, че за най-голямо съжаление страната ни загуби обществения ресурс за устойчив растеж. А само такъв растеж (и то с много ускорени темпове) би могъл в средно и дългосрочна перспектива да реши острите проблеми. Не съм сигурен дали това се вижда и споделя, не държа дори да съм прав, всъщност по-добре е даже да греша. Не е изключено обаче, всички икономически субекти (вкл. ние тук) дори и подсъзнателно да се съобразяваме с една недобра перспектива пред страната. Времевият хоризонт е хлъзгав.
Изложеното общо виждане не би трябвало да е конкретна причина за моментното състояние на бфб, все пак.
Има нещо друго. Ти се чудиш, дддд също изтъква мотиви в посока на основания за положително развитие, кратко и средносрочно.
Аз ще си кажа субективно за мен. Опитът да се пипне втория стълб на пенсиите по един такъв глупашки, упорит, инатлив и какъв ли още не несмилаем за здравия разум начин, за мен е индикация, че има нещо много застрашително. Не мога да съм сигурен за същностната причина, тя упорито се прикрива. Цялостният мизансцен ми навява мисли и чувства за риск, значителен при това. Докато не се внесе яснота по тази тема, оставам с негативни нагласи.
Не продавам. Въпреки всичко.
Коментар