IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!! Архив до 24.03.2015

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Само при мен ли има проблем с търговията на бфб- не си виждам поръчките?

Коментар

• Ще го вдигаме ли преди летните отпуски?

Коментар

• Първоначално изпратено от onakilev Разгледай мнение
        Тази борса тук сме я кръстили ФОРУМ
        На другата търгуваме
        +++++

Коментар

• Първоначално изпратено от alwayastrue Разгледай мнение
          Само си чешете езиците тук. Ако ще купуввате - купувате, ако ще продавате - продавайте....... или прекръстете борсата на СЕДЯНКА
          Тази борса тук сме я кръстили ФОРУМ
          На другата търгуваме
          Mнението не е препоръка за търговия с ЦК!

Коментар

• nacheff, изслушай внимателно това клипче. Там ще получиш доста отговори за инфлацията.
            http://www.youtube.com/watch?v=oe7hG1NXVdw
            Навлизаме в епоха на постоянен спад на цените на енергията. Като добавим ефекта на информационните технологии и имаме силно дефлационна среда. Когато има пари те трябва да отидат някъде. Определено няма да е в суровини и остават финансовите активи и имотите. Според мен централните банки ще бъдат изправени пред избор от дефлация или леки балони на инвестиционните активи. Те ще изберат второто защото лечението е лесно и познато.
            Според мен деливъриджа на частния сектор е приключил. Когато започне да трупа дълг централните банки ще могат да изтеглят парично предлагане. Според мен се фокусирате твърде много върху QE. FED на практика поддържа стабилна парично предлагане. Дали компонента му е частен кредит или кредит от ФЕД е без значение. Повечето от златните фенове не могат да го осъзнаят.
            Нещата ми изглеждат така към днешна дата, но от време на време си променям възгледите съобразно окръжаващата среда. По-често познавам, но понякога бъркам. Никой не знае бъдещето.

Коментар

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
              nacheff, забелязал съм че се редуват по-дълги цикли на възходящи суровини или възходящи финансови пазари. Обикновено при финансовите активи цикъла е малко по-дълъг. Аз виждам нещата по следния начин. седемдесетте години ръст на суровини и спад на финансовите пазари. От 1980 до 2000 ръст на финансовите пазари и спад на суровините. От 2001 до 2011 ръст на суровини и спад на финанси а от 2011 сме заредили новия тренд. Видимо финансовите пазари на запад са бичи. Надявам се да продължи още десетилетие.
              Вътрешните фактори също сочат за бичи пазар. Кризата е отминала. Пари има бол. Банките започнаха стабилно да се подобряват. Има само един огромен риск. Държавата е овладяна от кагебистка хунта, която целенасочено съсипва всичко. Политическия риск е огромен. Лично аз не се оплаквам защото днес портфейла ми е 0,1% под върха си от понеделник, но политическия риск расте с минути.
              Добър коментар и завършващ картината!
              В момента малко се затруднявам да взема отношение по виждането ти за редуване на "къси" и "дълги" цикли, разделени по този признак.

Така, на първо четене ми се ще да маркирам, че тези събития, за които споменаваш, се случват в специфична среда.
              70-те - доминиращ е шокът в цените на петрола.
              80-те. Тук е наистина доста интересно. Дали финансовите пазари растат поради, да кажем вътрешни причини или поради факта, че централните банкери демонстрират категорично намерение да се разправят с инфлацията. Точно тогава имаше едно драстично качване на основната лихва, буквално от днес за утре, на около 20 %.
              Спорна и противоречива теза, но се опитвам да хвърля някакъв мост, че евентуално да се правят паралели с днешно време.
              Прав си, че можем да игнорираме няколко локални кризи и да приключим този период с краха на дот.ком бума към 2000

Ако се опитаме да определим периода до 2011 като възход на пазарите на суровини и като спад във финансовите пазари, сигурно ще има и възражения. Просто светът е вече различен, играчите са повече, центровете много, има и множество подпериоди и локални проявления.

Та, стигаме до днешни дни.
              Тук започват въпросите ми, в смисъл на неясноти.

Светът има ли механизми за преодоляване на различни по вид кризи (от най-различен характер), които биха имали потенциал да променят драстично картината на финансовите пазари и тези на суровини?

Завършва ли епохата на деливъридж? Ако да, откъде ще дойдат импулсите за растеж, които ще раздвижат кредита. А централните банки ще се откажат ли от политиката на QE, че дори оттатък - ще си представят ли вересиите за събиране.

А ако дойде растежът, как би се случило така, че туй да не предизвика сериозна инфлация, която ще породи възможни социални напрежения, но от друга страна би била нещо като "шанс" за започване на процес на чистене на планините от дълг?

А има ли въобще някои намерение да чисти дълговете?
              Как бихме живели в свят, в който частните дългове се трансформират в обществени, правителствата безнадеждно задлъжняват, но същевременно цените на някои финансови активи си растат.

Мога да питам и още доста неща, се опасявам да не прозвучи малко назидателно. Не е такова, повярвай ми. Въпросите не са и риторични, защото аз не знам категоричен отговор, но не мога да си представя, че всичко би продължило по настоящия начин за един неопределен период от време, който е стартирал съвсем примерно някъде около 2011 година и има в себе си потенциал да продължи неопределено време. Минимум 10 и не повече от 20 години.

Исках само да маркирам, но ......

Коментар

• Само си чешете езиците тук. Ако ще купуввате - купувате, ако ще продавате - продавайте....... или прекръстете борсата на СЕДЯНКА

Коментар

• Първоначално изпратено от Ташунко със сапа Разгледай мнение
                  Няма вече оптимизъм има само писимизъм.Почна пак пързалката.Тъкмо речих да им повярвам на оптимистите и те взеха че се огънаха отново.Вече ще си слушам само Великия дух.
                  Ти пак ли си пушил от лулата на мира

Коментар

• Няма вече оптимизъм има само писимизъм.Почна пак пързалката.Тъкмо речих да им повярвам на оптимистите и те взеха че се огънаха отново.Вече ще си слушам само Великия дух.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                      И това твоето съм го пробвал, ако съм те разбрал правилно с дълги без ливъридж и дълги с ливъридж - но поне при мен се получи по-рисково отколкото мога лесно да понеса. Късите реално намаляват риска, тъй като имат обратна корелация. Стига дългите да имат висока корелация с индекса.
                      Правилно си разбрал. Тук естествено че е определящо избора на позиции и влизането в синхрон с краткосрочните движения. Всеки си построява тактиката според персоналните особености.

Коментар

• nacheff, забелязал съм че се редуват по-дълги цикли на възходящи суровини или възходящи финансови пазари. Обикновено при финансовите активи цикъла е малко по-дълъг. Аз виждам нещата по следния начин. седемдесетте години ръст на суровини и спад на финансовите пазари. От 1980 до 2000 ръст на финансовите пазари и спад на суровините. От 2001 до 2011 ръст на суровини и спад на финанси а от 2011 сме заредили новия тренд. Видимо финансовите пазари на запад са бичи. Надявам се да продължи още десетилетие.
                        Вътрешните фактори също сочат за бичи пазар. Кризата е отминала. Пари има бол. Банките започнаха стабилно да се подобряват. Има само един огромен риск. Държавата е овладяна от кагебистка хунта, която целенасочено съсипва всичко. Политическия риск е огромен. Лично аз не се оплаквам защото днес портфейла ми е 0,1% под върха си от понеделник, но политическия риск расте с минути.
                        Last edited by dddd; 04.06.2014, 16:21.

Коментар

• Първоначално изпратено от Хайърсъзоff Разгледай мнение
                          Мдаа, благодаря за отговора. Изглежда интересно, определено изисква повече физическо присъствие пред монитора. Аз съм възприел тактически вариант без участието на къси, не зная дали може да се нарече подобен на твоя.

Дългите без маржин са си дългосрочни - тях почти не ги пипам. (това направо го копирах), а останалото е спекула, без хедж. При мечи пазар - единствено спекула. Понякога коригирам съотношението на средствата в дълъг и спекулативен портфейл според ситуацията. Комисионните се изплащат добре.
                          И това твоето съм го пробвал, ако съм те разбрал правилно с дълги без ливъридж и дълги с ливъридж - но поне при мен се получи по-рисково отколкото мога лесно да понеса. Късите реално намаляват риска, тъй като имат обратна корелация. Стига дългите да имат висока корелация с индекса.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                            Дългите без маржин са си дългосрочни - тях почти не ги пипам.

Дългите на маржин и късите са тактически - там не държа дълго. Обикновено ги държа на високо ниво като процент - като сега - само когато мисля че има сериозна вероятност пазара да пада. Реално си е и спекула и хедж. Ако сега например тръгне корекция ще намалявам постепенно късите от 120% до сигурно 20% колкото да ми покриват дългите на маржин, а може и 0 ако ми се струва че пазара е силно натегнат за посока нагоре.

Печалбата идва от избора на акции за дълго - в моя конкретен случай. Реално може да идва и от избора на акции за късо - пробвах го и това и печалбите са дори по-добри, но леко ме разбива с комисионни и се налага да чакам по-висока волатилност, а това леко ми удря възможностите за бързо тактическо преориентиране. За това предпочитам да шортя индекси.

Т.е. идеята е дългите ми акции да се представят по-добре от индексите в посока нагоре. Което да чукна на дърво за сега успявам да постигна. Така маркет тайминга за късите няма чак толкова критично значение.
                            Мдаа, благодаря за отговора. Изглежда интересно, определено изисква повече физическо присъствие пред монитора. Аз съм възприел тактически вариант без участието на къси, не зная дали може да се нарече подобен на твоя.

Дългите без маржин са си дългосрочни - тях почти не ги пипам. (това направо го копирах), а останалото е спекула, без хедж. При мечи пазар - единствено спекула. Понякога коригирам съотношението на средствата в дълъг и спекулативен портфейл според ситуацията. Комисионните се изплащат добре.

Коментар

• Теоретично ravnovesie, би трябвало да има предимство:

- генерира 2 алфи - една от къси и една от дълги, докато инвестиращите само в дълги единствено залагат на това да купят акции на ниско и да ги чакат да се качат

- има институционални, при които късите са забранени - което предполага, че късия пазар е по-изкривен и предлага повече възможности.

- има pressure върху анализаторите да изкарват повече buy прогнози.

... но това са само няколко аспекта - има и хиляди други плюсове и минуси.
                              Мнението има аналитичен характер и НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА препоръка за ВЗИМАНЕ на инвестиционно решение!

Коментар

• Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
                                Алфата си я имаш и без да хеджираш, евентуалната полза е че поради ливърижда ефекта и се увеличава, така че си прав, просто не го бях гледал от този ъгъл Аз обаче си държа и за маркет тайминга- има възможност за използване на чисто механични правила, които да добавят стойност и от това перо, стига волатилността да не се разминава драстично с твоите очаквания.
                                Е и аз се пробвам да правя маркет тайминг, но не се опитвам да разчитам на него.

Коментар

Working...
                                X