IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!! Архив до 24.03.2015

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от dddd Разгледай мнение
    Миналата година говори за цена от 100 лева на акция при М+Ц. Мисля, че беше преди сплита. Очакваният ти се лашкат в двата края и си противоречиш непрекъснато. Какво се промени за една година, че срути толкова очакванията си? За една седмица мина от очаквания на Софикса 420 до 700 и обратно. Няма по-емоционално действаш инвеститор от теб. Не разбирам защо се определяш като рационален? Лашкаш се между крайни емоционални залитания. Примерно 1000 рубли за долар до края на годината и други подобни. Определено си много умен, но и свръх емоционален и негативно предубеден за България. Научил съм много от теб, но по някога губиш равновесие.
    Разбирам какво означава очаквания на анализатори, но ти твърдиш, че никой не зае бъдещето. Следователно нито пазарният анализатор го знае нито ти! Следователно нито твоите очаквания имат стойност нито техните, нито на пазара. Веднъж ми скачаш с теорията, че не трябва да се търгува по очаквания а после се позоваваш на такива. Нещо не се пасва.
    потвърждавам за мцх
    там разправяше че щели да минат по печалба и монбат,
    е да ама сега е мижава спрямо монбат
    Не е препоръка... !!!
    "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
      Скоро ще разполагам с допълнителен ресурс и ще насоча и там! Много искам да имам повече акции в региона и в това число и Румъния!!! Благодаря за инфото!

Има ли някакъв анализ за Румънската борса? Някаква презентация за която да знаеш?
      Не съм търсил, аз съм на този пазар от доста време не ми се налага тепърва да се запознавам с него

Коментар

Миналата година говори за цена от 100 лева на акция при М+Ц. Мисля, че беше преди сплита. Очакваният ти се лашкат в двата края и си противоречиш непрекъснато. Какво се промени за една година, че срути толкова очакванията си? За една седмица мина от очаквания на Софикса 420 до 700 и обратно. Няма по-емоционално действаш инвеститор от теб. Не разбирам защо се определяш като рационален? Лашкаш се между крайни емоционални залитания. Примерно 1000 рубли за долар до края на годината и други подобни. Определено си много умен, но и свръх емоционален и негативно предубеден за България. Научил съм много от теб, но по някога губиш равновесие.
        Разбирам какво означава очаквания на анализатори, но ти твърдиш, че никой не зае бъдещето. Следователно нито пазарният анализатор го знае нито ти! Следователно нито твоите очаквания имат стойност нито техните, нито на пазара. Веднъж ми скачаш с теорията, че не трябва да се търгува по очаквания а после се позоваваш на такива. Нещо не се пасва.
        Да, и ако погледнеш до юни как растяха печалбите на МСХ съвсем нормално бе да се използва ПЕ 25-30. След това растеж се спихна достигна плато, печалбите намаляха и като абсолютна сума и цената в момента специално на МСХ според мен си е справедлива. Не мисля че е скъпо, но и не мисля че е евтино. А миналата година пролетта си бе откровено евтино. Каквото и писах тогава.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
          Източна ЕВропа. Тъй като имам румънски компании мога да ти кажа много лесно техните коефициенти. Става дума за блу чипове само. Петром очаквано ПЕ 5,2 Трансгаз 5,6, Ромгаз 9,2, Транселектрика 4,6, Фондул проприетатеа 11,6. Това се все такива каквито имам. Единствената по-скъпа ми е една румънска банка БРД която се търгува на ПБ 1,1. Но и трудно може да се вземе по-евтино последните години.
          Скоро ще разполагам с допълнителен ресурс и ще насоча и там! Много искам да имам повече акции в региона и в това число и Румъния!!! Благодаря за инфото!

Има ли някакъв анализ за Румънската борса? Някаква презентация за която да знаеш?

Коментар

• Миналата година говори за цена от 100 лева на акция при М+Ц. Мисля, че беше преди сплита. Очакваният ти се лашкат в двата края и си противоречиш непрекъснато. Какво се промени за една година, че срути толкова очакванията си? За една седмица мина от очаквания на Софикса 420 до 700 и обратно. Няма по-емоционално действаш инвеститор от теб. Не разбирам защо се определяш като рационален? Лашкаш се между крайни емоционални залитания. Примерно 1000 рубли за долар до края на годината и други подобни. Определено си много умен, но и свръх емоционален и негативно предубеден за България. Научил съм много от теб, но по някога губиш равновесие.

Коментар

• Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
              Да малко бях се изнервил днес на работа Абе исках да му кажа че това е абсурдно да сравнява Софка с тези индекси Това в абсурдно и понеже гледа човека Америка обърнах внимание на по сравним индекс. Който си личи че е МНОГО яко набалончен Пак ти казвам икономиката се засили и е въпрос на време доста компании да подобрят числата. Тогава и ПЕ-та ще са доста по добри.

Аз лично не харесвам БРИКС, мисля че Русия е бита карта и с годините ще става все по зле там. На Китай и Бразилия също не съм голям фен в момента. Китай ще е световната сила за в бъдеще но първо според мен ще мине през смяна да режима което ще е времето за покупки там.

Мисля като 4д че източната част на ЕС ще е много атрактивна и ще се налеят огромни капитали. Та и при нас ще дойдат пари.

Не е препоръка! Успех на всички!
              Източна ЕВропа. Тъй като имам румънски компании мога да ти кажа много лесно техните коефициенти. Става дума за блу чипове само. Петром очаквано ПЕ 5,2 Трансгаз 5,6, Ромгаз 9,2, Транселектрика 4,6, Фондул проприетатеа 11,6. Това се все такива каквито имам. Единствената по-скъпа ми е една румънска банка БРД която се търгува на ПБ 1,1. Но и трудно може да се вземе по-евтино последните години.

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                Sohov не знам що си се захапал с тоя ръсел2К, нещо нервен ми се чиниш.

Ний сме знаеш в съвсем друга категория.
                Ето малко сравнителни цифрички от нея.

Малки кап Китай, Русия, Бразилия - HAO RSXJ BRF, pe съотв. 9 6 и 9.5
                Дивидент средно от 3%
                DEM - чудесен ЕМ етф съдържащ горните, както и доста други ЕМ, та дори и 15% развити п-ри. Дивидент от 5.2 % и РЕ от 8 !!!

Това което е изчислил Равния за софка е абсолютно вярно.

Да малко бях се изнервил днес на работа Абе исках да му кажа че това е абсурдно да сравнява Софка с тези индекси Това в абсурдно и понеже гледа човека Америка обърнах внимание на по сравним индекс. Който си личи че е МНОГО яко набалончен Пак ти казвам икономиката се засили и е въпрос на време доста компании да подобрят числата. Тогава и ПЕ-та ще са доста по добри.

Аз лично не харесвам БРИКС, мисля че Русия е бита карта и с годините ще става все по зле там. На Китай и Бразилия също не съм голям фен в момента. Китай ще е световната сила за в бъдеще но първо според мен ще мине през смяна да режима което ще е времето за покупки там.

Мисля като 4д че източната част на ЕС ще е много атрактивна и ще се налеят огромни капитали. Та и при нас ще дойдат пари.

Не е препоръка! Успех на всички!

Коментар

• Ето и за какво ги правих днес тези сметки за точното според мен ПЕ на софикс. При ПЕ 17,5 се получава печалба на Софикс 28,5. При ПЕ 15 това предполага софикс 428 че е реален. За да купувам искам поне 5% под реалното и ето ти Софикс 400.

Коментар

Как може да твърдиш, че пазара е вкарал прекалено добри очаквания, след като един пост п-долу каза, че в България няма очаквания и не знаеш какво е включено в тях? Когато говори за навън си системен и логичен. Проговориш ли за България всяко мнение противоречи на предното.
                    За моите очаквания. Аз все пак си правя очаквания макар и да ги променям в движение. Например при спад на печалбите очаквам че компаниите ще се търгуват максимум на ПЕ 15. А не на 17-20. Като почнат да им растят печалбите ще почна пак да смятам че ПЕ 17-20 е ок - според растежа който демонстрират. Но не виждам причина да купувам на ПЕ 17 нещо чиито резултати предполагат ПЕ 15. По мои сметки разбира се.

Коментар

Просто смятам че пазарът е прекалено оптимистичен, че е вкарал прекалено добри очаквания, които няма да се случат.
                      Как може да твърдиш, че пазара е вкарал прекалено добри очаквания, след като един пост п-долу каза, че в България няма очаквания и не знаеш какво е включено в тях? Когато говори за навън си системен и логичен. Проговориш ли за България всяко мнение противоречи на предното.

Коментар

Ако Софикс бе на 400 щях да съм оптимист за пазара. Но на 500 съм по-скоро песимист.
                        400 вече е заето от фиско, 405 от мен.
                        Избери си нещо между 401 и 404 Гетоф да те включи в отбора

Коментар

• Аз между другото не смятам икономиката на България за ужасно място. Просто смятам че пазарът е прекалено оптимистичен, че е вкарал прекалено добри очаквания, които няма да се случат. Все още. Ако Софикс бе на 400 щях да съм оптимист за пазара. Но на 500 съм по-скоро песимист.

Коментар

• Аз лично много повече гледам очаквания за компании. На мен поне са ми изключително полезни. И съм забелязъл че и на запад ги използват масово и е доста тъпо човек да играе срещу консенсусните очаквания. За някой позиции които съм решил да играя по-дългосрочно може да играя на контра на очакванията, но преди това намирам не само самите очаквания а цялостните им оценки, с дисконтните потоци допусканията и така нат. И почвам да търся къде може да се издънят и то с много. Ако намеря такова нещо, ако преценяче допусканията им има шанс напълно да се издънят то мога да влеза по-дългосрочно - ако се издънят правя добри пари. Ако са прави обикновено се вътря. Но те често се дънят - особено за периоди над една година. Понякога с много. Но за чиста спекула - три месеца до година винаги е по-добре човек да се движи с очакванията.

За съжаление този начин на лесна спекула е неприложим в България. Тук си нямам идея какво е в цената - мога само да предполагам и то в прекалено широки граници. Ако на запад в краткосрочен план възможната грешка за големи компании е да кажем +-10% то в България може да се получи +-30%. И то не защото не съм преценил какво ще се случи, а поради елементарната причина че като няма консенсусни очаквания емоциите взимат доста често връх и създават прекалено силни трендове в грешна посока. Вместо да създават само нормални малки флуктуации както е на запад.

Коментар

• Понеже в България никой не поства очаквания не знаеш какви са твоите и какво е вкарано в цената? После когато МВФ и всякакви други пуснат очаквания за ръст на БВП от 0,8 до 1,2 трябва да им се кланям и ме пита кой друг освен мене имал различни от техните очаквания. Ми те бъркат мамкама му. Лорунс Самърс беше казал в едно интервю, че от 1945 година насам институциите не са познали нито една криза 12 месеца преди да се случи.
                              Истината е, че хората наистина действат емоционално. После обличат решенията си в рационални доводи. В точката на обръщане има достатъчно доводи да се облекат и двете тези. Излизат данни за пречупване на тенденцията и данни които я подкрепят. Поради това всеки средно интелигентен човек може да докаже всяка една теория и да изглежда логично. Спомням си как с теб разяснявахме на Форекс Мастера и пишман златарите как златото ще пада. Не вярваха. Сега разделението е между хора, които считат че България е ужасно място и тук нищо хубаво не може да се случи и хора, които осъзнават проблемите, но считат че може да се бачка и в тази среда. Всеки вади от пет кладенци вода и доказва теорията си. Има проблеми и възможности. Всеки решава на кое ще се фокусира.

Коментар

• Sohov не знам що си се захапал с тоя ръсел2К, нещо нервен ми се чиниш.

Ний сме знаеш в съвсем друга категория.
                                Ето малко сравнителни цифрички от нея.

Малки кап Китай, Русия, Бразилия - HAO RSXJ BRF, pe съотв. 9 6 и 9.5
                                Дивидент средно от 3%
                                DEM - чудесен ЕМ етф съдържащ горните, както и доста други ЕМ, та дори и 15% развити п-ри. Дивидент от 5.2 % и РЕ от 8 !!!

Това което е изчислил Равния за софка е абсолютно вярно.

Коментар

Working...
                                X