IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!! Архив до 24.03.2015

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Къде сте оптимисти,
    тъкно размислях над ситуацията кога и къде да подпра като се възползвам от скорошните промоции - та си викам, че няма да го бъде - Държавата играя срещу борсата в абсолютно неподходящ момент да изсипе 700К акции Хим - пълен абсурд, вместо да подпомогне пазара и да купи примерно 1 млн. бр. акции, те изсипват акции и на без това разбит пазар и без купувачи

Та щом държавата играе срещу пазара, кой съм аз, че да купувам?
    There are three ways to make a living in this business: be first, be smarter, or cheat

Коментар

• Брях, таквози чудо не вярвах че ще видя.
      Цял свят борсите обагрени яко в кърваво червено, а тука сичките ни индексчета рипат нагоре пак То кво ли е за чудене де, нали сме все наопаки....
      Направо си е за оптимизъм на 1 поглед.
      Да ама не, щото Софикса реално е на минус (някой сложи за сбогом 5 акции за +14% на Каолин), а растат само 2-3 акции дето сичкото кеч там се скупчило.

Аз също съм много песимистично настроен в краткосрочен план.
      Поради това от няколко дни си прекроявам портфейла, на 95% съм готов.
      Сега съм само с 15 акции, половината в символични количества, колкото да ги мониторирам как вървят. Дела на Адсиците ми нарасно значително до 63%, главно благодарение на Брефа, дето го почти утроих днес и вече е половината ми портфейл. Голям кеф - цял ден си пазарувам безгрижно брефчета без да се надига цената. Мнооого подценено, ма за мене беше добре. Достигнах дивидентна доходност 15 %, чисто
      Софикс 250 вече може да идва, нема страшно. Ще гледаме отстрани сеира.
      Затова и пиша в темата за оптимизма

ПС Само някакъв тиквеник ми развали настроението днеска по 1 време. Трябва да си малоумен да продаваш Гагарин на тия цени. Сигурно е бил зорлия от навалицата при Атера ... ма нищо, аз съм все още средно на почти 12% отдолу

Коментар

• Първоначално изпратено от dessi_georgieva Разгледай мнение
        Жалка е защото се прочиства пазара.
        Деси, от кого се прочиства пазара - от чужденците които виждат, че на БФБ няма никой на бида ?

Това което става в момента е и наистина жалкото е, че Държавата за пореден път се подигра са капиталовия пазар - като пуска на левче 700К акции от Хима - това събори пазара, и то психологически - щом държавата продава за без пари, какво остава за останалите играчи

Вместо държавата да подпомогне един разбит пазар, тя му подлага крак като хвърля акции без пари...
        There are three ways to make a living in this business: be first, be smarter, or cheat

Коментар

• http://novatv.bg/news/view/2012/05/1...0%D1%82%D0%B0/

Коментар

• Просто нещата си идват по местата...
            Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
              Абе с теб сме в една група ......ама историята найстина е жалка в момента
              Жалка е защото се прочиства пазара.

Коментар

• Първоначално изпратено от dessi_georgieva Разгледай мнение
                А ние с 20 000, да не сме милионери вече
                Споко още малко и ликвидността ще се оправи.
                Абе с теб сме в една група ......ама историята найстина е жалка в момента
                Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
                  Аз принципно съм вечен оптимист ама кат гледам цените на последък почвам да се смея...че то с 1000 лева вече ставаш крупен акционер бе
                  А ние с 20 000, да не сме милионери вече
                  Споко още малко и ликвидността ще се оправи.

Коментар

• Аз принципно съм вечен оптимист ама кат гледам цените на последък почвам да се смея...че то с 1000 лева вече ставаш крупен акционер бе
                    Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• .
                      Първоначално изпратено от http://profit.bg/news/Po-putya-kum-dunoto-/nid-90903.html
                      По пътя към дъното

10 май 2012 | 12:30

Преди около 3-4 години оборотът на Българска фондова борса надхвърляше 10 млн. лв. в повечето търговски сесии. Днес се борим с 1 млн. лв., а доста често по време на търговията има и периоди с 5-8, че и повече минути без сключена сделка.

Защо стана така? Само кризата ли е виновна за понижения интерес на инвеститорите? Не бих казал...

На борсата освен шепата качествени компании, има и доста дружества, стигнали до дъното през последните години. Днес ще разкажа за няколко от тях, но ще последва и продължение. Защото примерите са много.

1. Полимери АД

Плановете: Годината е 2007-а, а от Полимери обявяват, че планират до 2012 г. да инвестират над 100 млн. евро. Цели се технологично обновяване и постигане на висока енергийна ефективност на индустриалните процеси и осигуряване на висока степен на суровинна самостоятелност по отношение на доставките на топлоенергия.

Действителността: Днес пазарната капитализация на дружеството е под 3 млн. лв., а сделки с акциите на компанията не са сключвани през тази година. Компанията не предава отчети вече второ тримесечие, а самото предприятие работи с минимални мощности.

2. Холдинг Пътища

Плановете: Стремежът е след 2010 г. консолидираните продажби на икономическата група около „Холдинг Пътища" да възлязат на 1 млрд. лв., а печалбата да е 200 млн. лв. Това обявява през 2008 г. тогавашният изпълнителен директор на пътно-строителния холдинг Орлин Хаджиянков.

Действителността: Днес акциите на холдинга се търгуват за около 15 стотинки, след като преди години бяха достигнали цена от близо 50 000 лв. за брой. Сагата около дружеството започва с отделянето на притежаваните дружества в два подхолдинга. Единият от тях „Пътища и магистрали“ се отказа от правото да участва в увеличението на капитала на три от своите вече дъщерни дружества през 2010 г. Така трите най-големи и печеливши компании вътре в Холдинг Пътища станаха собственост на офшорки. Друга компании около холдинга Мостстрой (строил близо 80% от мостовете в страната) пък е в процес по несъстоятелност.

3. Оловно-цинков комплекс

Плановете: Ръководството на нашумелия със системните си екологични нарушения Оловно-цинков комплекс смята да превърне дружеството в един от най-модерните заводи в света за производство на цинк и цинкови сплави. Това бе обявено през 2011 г., месеци след като дружеството отчете загуба от близо 15 млн. лв. за година по-рано.

Действителността: Металурзите от кържалийското предприятие продължават своите протести. Те дори обявиха искания за затвор на собственика на ОЦК Валентин Захариев. От своя страна правителството се намеси и преговаря с банките - кредитори. Неизплатените суми само по фонд "Работна заплата" са над 1 млн. лв. В идните седмици ОЦК може да "осъмне" и с нов собственик.

11 май 2012 | 11:27

А бяха добри години. Индексите отчитаха ръст от 20 до 50% годишно, а акциите на определени компании бележеха повишение и от над 100% на година.

Главно заради подценеността на пазара ни в миналите години, както и навлизането на чуждестранни инвеститори, борсовите ни индекси достигнаха рекордни нива, които и в идните години няма да бъдат достигнати.

Но защо инвеститорите продадоха (в голяма част от случаите на безценица) инвестициите си в родни книжа. Само кризата ли е причината за това. Не, разбира се.

През последните години всеки интересуващ се от капиталовия ни пазар се е докоснал малко или много до "отличниците" на Българска фондова борса. Това са онези компании, които с действията си целят да ощетят инвеститорите, за сметка на собственото си спокойствие и богатство.

И след това - иди се оплачи, че инвестициите в страната ни са малко, а чуждестранните инвеститори на родната борса могат да бъдат преброени на пръсти.

Ето и втората порция на родните отличници:

Арома

Миналото: Арома имаше изградени позиции на руските пазари. Дружеството продава част от продукцията си на пазари в Близкия изток, Африка, Балканите и др. Дотук добре, нали?

Настоящето: Днешният материал започваме с Арома, тъй като примерът е най-пресен. Само преди месец дружеството проведе общо събрание на акционерите. Най-интересното решение, прието на общото събрание, е овластяването на съвета на директорите да закупят от името на Арома АД 288 743 акции на Астера Козметикс АД по 6.22 лева, или общо 1.8 млн. лева, собственост на Марийка Андреева и Лукан Луканов, които са членове на управителните органи на дружеството и свързани с него компании.

Най-интересното е начинът на определяне на цената. Към материалите за общото събрание е приложена експертна оценка за пазарната цена на акциите на Астера козметикс АД.

Тя е базирана на една-единствена сделка през 2011 година за 5 285 акции по 6.22 лева, като продавач по сделката най-вероятно се явява самия Лукан Луканов (акциите собственост на Луканов намаляват за изминалата година с точно 5 285 броя, съгласно годишния отчет на дружеството).

Ще припомним, че г-н Луканов е основател на Съюза на работодателите в България и доскоро бе зам.-председател на Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ).

Кремиковци

Плановете: През 2006 г. от компанията обявиха, че до настоящата 2012 г. ще инвестират 350 млн. евро!!! Само в екологични съоръжения плановете за нови вложения бяха за 71 млн. евро. Соцотличникът, построен в София, за да има работа за столичани, вместо да е разположен в близост до морето, с което да се пестят транспортни разходи, отчиташе по над 1.2 млрд. лева продажби на година.

Печалбата на компанията в определени месеци надхвърляше няколко милиона. Очакванията през 2006 г. бяха комбинатът да изнася продукция за над 1 млрд. долара годишно.

Действителност: Днес Кремиковци е в несъстоятелност. Последната сделка с акциите на компанията е на ниво от 1.5 стотинки, което определя пазарна капитализация от под 300 хиляди лева. В предходните години компанията отчиташе десетократно по-големи продажби и то за един ден.

Как се стигна до тук? През годините начело на дружеството бяха Александър Томов, братята Прамод и Винод Митал, а също и Валентин Захариев, споменат в първата част на материала. Въпреки многото и почти ежедневни писания из медиите, едва ли някой ден ще узнаем цялата истина за това кой и как докара Кремиковци до това плачевно състояние. Да, от екологична гледна точка, това е добре за софиянци, пък и ще позволи на задъхващия се град да се разшири на североизток, ако това са плановете на новия собственик.

Мостстрой

Миналото: “Мостстрой” АД е най-голямата българска фирма за строителство и реконструкция на мостове и мостови съоръжения, естакади, изработване на тюбинги за метротрасета по тунелен способ и други. Строителството е разнообразно като тип конструкции, вид съоръжения, начин на фундиране, връхни конструкции.

В тридесет и девет годишната си история компанията е изпълнила повече от 100 значителни пътни и други обекти в страната, можем да прочетем от сайта на компанията.

Действителност: Днес пазарната оценка на компанията е под половин милион лева, а сделки с книжата са на около 8 стотинки за брой. Компанията ще остане в историята, като първото дружество, част от BG40 депозирало молба за откриване на производство по несъстоятелност.

В миналото компанията печелеше по 5 млн. лв. годишно (2007 г.) и реализираше продажби от близо 40 млн. лв. За 2011 г. обаче загубата на компанията е над 15 млн. лв.

Влошаване на икономическата ситуация, некомпетентно ръководство и/или мениджмънт или просто "източване" - екипът ни оставя всеки сам да прецени. Не сме ние органът, който да съди и раздава присъди. Според Комисията за финансов надзор компанията е спазила всички изисквания на закона относно оповестяването на чувствителната информация за неплатежоспособността си.

Коментар

• ...явно нивото на съпротива на Софиксът не е 300, а 298-299. За втори път удря това ниво и - пьяу !!! - нагоре.
                        Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от ОК Разгледай мнение
                          Геко, признай пред себе си, че си заложи на грешните коне. Това че добрите компании поскъпват не значи, че и зле управляваните трябва също да поскъпват. Виж кой сектор дърпа последните години - очевидно е земеделието и цените на земята, конюнктурата там е съвсем различна от спекулативно-балонираните компании, които ти харесваш.
                          аа, пич недейтака

погледанато ретроспективно е лесно, въпросът е как ще е след години

Аз не съм трейдър и не гонят краткосточни печалби

за грешен кон се говори само в случай като ОТЦК, моста и други които имат данни за тежко финансово състояние и грешен бизнес модел, и други, където очевидно нещата са или безвъзвратно загубени или почни няма никаква надежда,

така, че първо не ми знаеш всичките позиции, отделно там където съм се изказвал позитивно няма нито една компания, която да е бита карта или пък да какво казваш грешен кон

А тези които мисля, че могат да се местят от кон на кон - си е тяхна работа, не съм такъв тип играч

Коментар

• Първоначално изпратено от G.Gekko Разгледай мнение
                            Само едно ще ви кажа, винаги досега на БФБ когато е имало 1-2 секторни компании, които са дръпвали за определен период, след тях винаги след раздвижване и при други

От днес мисля, вече е напълно ясно , че фондовете за земя дръпнаха яко последните 6 месеца.

До 2-6 месеца очаквам това да се пренесе и по други сектори и позиции
                            Геко, признай пред себе си, че си заложи на грешните коне. Това че добрите компании поскъпват не значи, че и зле управляваните трябва също да поскъпват. Виж кой сектор дърпа последните години - очевидно е земеделието и цените на земята, конюнктурата там е съвсем различна от спекулативно-балонираните компании, които ти харесваш.

Коментар

• Само едно ще ви кажа, винаги досега на БФБ когато е имало 1-2 секторни компании, които са дръпвали за определен период, след тях винаги след раздвижване и при други

От днес мисля, вече е напълно ясно , че фондовете за земя дръпнаха яко последните 6 месеца.

До 2-6 месеца очаквам това да се пренесе и по други сектори и позиции

Коментар

• Интересно, от Капитал за Софикс:

"Днес беше затворен серификатът върху индекса, издаден от бившата банка ABN Amro, купена от RBS, което може да обясни понижението при останалите компании. "

Коментар

Working...
                                X