IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!! Архив до 24.03.2015

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
    И аз мисля за малки шансовете да падне борда, но политическия хаос може всичко да направи.И аз стискам парата- да много е дразнещо , но си заслужава за 15-20% нали
    Точно така, дано да издържа

Наздраве на Софикс и на всички "пияници"!!!
    Пътека се прави камък по камък!

Коментар

• Първоначално изпратено от дзаката Разгледай мнение
      Ало пияндета докато си шоркате да не ви се изплъзне новината.ПОК Доверие е продаден.Висшият мениджмънт е подал оставка.Кой е купувачът?Спрягаха се двама кандидати-Огнян Донев и мустакатия.Щом са подали оставки значи не е О.Донев-имат доста от неговите акции значи го харесват-и той тях.Ако е мустака-sell Софарма,buy ТИМ.Леле мале ква гирултия ще настане-олигарси,мутри.....
      Липсва прозрачност кой купува "Доверие", има риск за пенсионната система (обновена)
      От Дневник
      Пламен Димитров (на преден план) - президент на КНСБ

на независимите синдикати в България (КНСБ) изрази днес притеснение от липсата на прозрачност и данни кой ще купи най-голямата пенсионноосигурителна компания "Доверие" и поиска свикване на извънредно общо събрание на акционерите преди продажбата и разпределянето на дивидент. Синдикатът настоява за срещи по темата с премиера Пламен Орешарски, КФН, КЗК и ДАНС.

В официално съобщение КНСБ споделят опасенията си за ефекта от бъдещата продажба не само върху дружеството, но и за риска от срив на целия пенсионноосигурителен пазар. Управляваните от "Доверие" пенсионни фондове са с активи над 1,7 млрд. лева към края на 2012 г., а клиентите са над 1,25 млн. българи.

Те не коментират кой е купувачът на "Доверие". "Дневник" не успява да се свърже в момента с президента на КНСБ Пламен Димитров, който е в чужбина.

"Капитал" съобщи, че преди дни в Комисията за финсов надзор представител на австрийския собственик "Виена иншурънс груп" (Vienna Insurance Group - ВИГ) е проучил процедурата за смяна на собствеността и е представил кандидат-купувача - United Capital - дружество, регистрирано във Великобритания, но с офшорна собственост, представлявана от български граждани и с българо-австрийско управление.

Сделката за "Доверие" и интересът на КТБ

За продажбата на "Доверие" официално се заговори в средата на април. Тогава австрийският вестник "Дер Щандарт" обяви, че "Виена иншурънс груп" (Vienna Insurance Group - ВИГ) ще продаде своя мажоритарен дял в най-голямата пенсионна компания в България. Според информация на изданието към онзи момент за сделката са се състезавали двама от най-големите бизнесмени в страната - банкерът Цветан Василев и производителя на лекарства Огнян Донев, а продажната цена на 92% дял на австрийската компания беше обявена като между 120 и 150 млн. евро. Тогава нямаше официални потвърждения и коментари нито от страна на продавача, нито от обявените като потенциални купувачи.

Според източници на пазара през последните месеци само един инвеститор е продължил да води преговори за покупката и това е Цветан Василев. Според информация на "Капитал" подадената оферта от "Бромак" на Василев е била малко над 150 млн. евро, а купувачът е бил посъветван да смени дружеството с друго.

Сега новопредставения кандидат United Capital няма преки връзки към Василев.

Проверката на "Капитал" показва, че в него "един от основните акционери е българското дружество "Риджънт капитал" АД. То се управлява от Румен Нанов, който представлява и основните му собственици "Пош ентерпрайзиз", ЛЛС, регистрираното на Сейшелите. Същият Нанов има редица бизнеси, включително през годините си е партнирал с лица като бившите шефове на фалиралата "Агробизнесбанк" Христо Александров, Христо Данов и Александър Велев".

Управляващи на United Capital са Камелия Здравкова и австриецът Гюнтер Рор, които отново водят до Нанов и още една група български физически лица с бизнес в България и Австрия. Справка в австрийския търговски регистър пък показва, че част от тези лица имат за съдружник руския гражданин Сергий Мастюгин, който влиза в надзорния съвет на руската банка "Инвестбанк". Същата според източници на "Капитал" най-вероятно ще осигури част от финансирането за покупката на "Доверие". "Инвестбанк" е сред малките руски банки с 1.8 млрд. долара активи под управление.

Липсва всякаква прозрачност

Реакцията на синдикатите може би е предизвикана от тази информация и звучи логично. "Координационният съвет на КНСБ изразява дълбока тревога от липсата на всякаква прозрачност и яснота по повод продажбата на мажоритарния дял на ПОК "Доверие" и особено бъдещия собственик, неговите намерения за развитието, пазарното поведение и устойчивото бъдеще на компанията", се казва в разпространеното съобщение.

От него става ясно, че е взето и решение КНСБ да поиска срещи с премиера, Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията и ДАНС, "на които да информира за сериозните си опасения за разклащане на най-голямата пенсионноосигурителна компания, а оттам и сриване на националния пенсионноосигурителен пазар, и да настоява категорично за ангажимент на отговорните институции и стриктно спазване на всички законови норми, особено изискванията за ясен произход и идентификация на акционерите и капиталите в допълнителното пенсионно осигуряване, лоялна конкуренция и гарантиране на правата на осигурените и пенсионерите на съответните пенсионни фондове във всяка ситуация".

Синдикатът е сред учредителите на компанията, а президентът му е в надзорния съвет на дружеството, като едно от решенията на съвета е, че ако опасенията за сделката се окажат реални - той трябва да се оттегли от ръководството. От съобщението (вижте пълния текст надолу) остава впечатлението, че оперативният мениджмънт на "Доверие" вече е подал оставка. От "Доверие" все още не са коментирали изявленията на КНСБ и евентуална сделка.

Пълното съобщение на КНСБ:

Координационният съвет на КНСБ, след като изслуша и обсъди:
      - информация за решението на мажоритарния собственик на Пенсионноосигурителна компания "Доверие" да продаде своя дял;
      - отсъствието на всякаква прозрачност и данни за кандидат-собственика;
      - възможните последици за бъдещето на допълнителното пенсионно осигуряване, на пенсионноосигурителните фондове, управлявани от ПОК "Доверие", правата на членовете и пенсионерите на тези фондове, както и авторитета и отговорностите на конфедерацията.

РЕШИ:

1. Координационният съвет на КНСБ изразява дълбока тревога от липсата на всякаква прозрачност и яснота по повод продажбата на мажоритарния дял на ПОК "Доверие" и особено бъдещия собственик, неговите намерения за развитието, пазарното поведение и устойчивото бъдеще на компанията

2. За да се гарантират осигурителните права на членовете и пенсионерите на фондовете, управлявани от ПОК "Доверие", за които КНСБ като вдъхновител и учредител на "Доверие" чувства сериозна морална и синдикална отговорност, Координационният съвет:

- Възлага на президента на КНСБ да предприеме нужните действия за свикване на извънредно Общо събрание на акционерите на ПОК "Доверие" преди продажбата на мажоритарния дял и разпределението на дивидент;

- Упълномощава Ръководството на Конфедерацията да проведе срещи с министър-председателя на РБ, с ръководството на Комисията за финансов надзор, на Комисията за защита на конкуренцията, както и с ръководството на Държавната агенция за национална сигурност, на които да информира за сериозните си опасения за разклащане на най-голямата пенсионноосигурителна компания, а оттам и сриване на националния пенсионноосигурителен пазар, и да настоява категорично за ангажимент на отговорните институции и стриктно спазване на всички законови норми, особено изискванията за ясен произход и идентификация на акционерите и капиталите в допълнителното пенсионно осигуряване, лоялна конкуренция и гарантиране на правата на осигурените и пенсионерите на съответните пенсионни фондове във всяка ситуация. Държавната агенция за национална сигурност следва да гарантира прозрачността и спокойствието на целия процес на смяна на собственост, доколкото сриването на този пазар заплашва социалния мир и националната сигурност.

- Ако всички опасения на синдиката се окажат реални, КС на КНСБ настоява за оттегляне на президента на КНСБ от Надзорния съвет на ПОК "Доверие", в знак на подкрепа на депозираната от страна на оперативния мениджмънт и УС на Компанията оставка и като израз на категорично несъгласие с обстановката на несигурност и безперспективност.

- За да се гарантират в максимална степен правата на членовете и пенсионерите на фондовете, управлявани от ПОК "Доверие", към които КНСБ с чест носи своята синдикална и морална отговорност, КС възлага на ръководството на Конфедерацията да следи внимателно процеса и да предприеме всички необходими и позволени от закона действия и мерки, за да защити интересите на осигурените и пенсионерите на тези фондове, както и да опази авторитета и имиджа на организацията.

Коментар

• Първоначално изпратено от SOFIX Разгледай мнение
        Хайде сега пък пияндета сме били
        Наздраве!Да не се обидите.И аз съм на ракиика и домати.

Коментар

• Дзака- интересна новина- стига да е вярно..Потвърждава прогнозата ми- Мустака се активира..ще става ли мазало

Коментар

• Първоначално изпратено от дзаката Разгледай мнение
            Ало пияндета докато си шоркате...
            Хайде сега пък пияндета сме били

Коментар

• Ало пияндета докато си шоркате да не ви се изплъзне новината.ПОК Доверие е продаден.Висшият мениджмънт е подал оставка.Кой е купувачът?Спрягаха се двама кандидати-Огнян Донев и мустакатия.Щом са подали оставки значи не е О.Донев-имат доста от неговите акции значи го харесват-и той тях.Ако е мустака-sell Софарма,buy ТИМ.Леле мале ква гирултия ще настане-олигарси,мутри.....

Коментар

• И аз мисля за малки шансовете да падне борда, но политическия хаос може всичко да направи.И аз стискам парата- да много е дразнещо , но си заслужава за 15-20% нали

Коментар

• чакаме отчетите. С опрявянето на ЕС и увеличението на износа ще има добри изненади според мен.

Коментар

Това проблем ли е? Мога да ти помогна да ги изхарчиш
                    и аз пия

Коментар

• Първоначално изпратено от 15% Разгледай мнение
                      ...някак си ме дразни да гледам свободни пари в платформата. Много ме дразни...
                      Това проблем ли е? Мога да ти помогна да ги изхарчиш

Коментар

• наздраве и от зарата!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                          Очаквам с това политическо положение доста по ниски цени на акциите през зимата
                          Само дано да не бутнат борда, че тогава ще са супер ниски, но ще чакаме много по дълго да се възтановят
                          Кире, не виждам заинтересуван да бута борда и ми се струва, че няма да стане.
                          Иначе и аз мисля, че ще виждаме по-ниски цени, но някак си ме дразни да гледам свободни пари в платформата. Много ме дразни...
                          Пътека се прави камък по камък!

Коментар

Още три ракии и вдигам на всичко коз
                            Наздраве и от мен Аз съм си на биричка

Коментар

• Очаквам с това политическо положение доста по ниски цени на акциите през зимата
                              Само дано да не бутнат борда, че тогава ще са супер ниски, но ще чакаме много по дълго да се възтановят

Коментар

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                                Аааа така.
                                Аман от политикани и преброители.
                                Оспамиха и тая тема....
                                Оти бре?

Коментар

Working...
                                X