IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!! Архив до 24.03.2015

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
    А като се влачихме по корем 2011 и голяма част от 2012 хубаво ли ни беше
    Заслужили сме си ги обиколките отпред
    В интерес на истината влаченето по корем почна още от началото на 2008 за по старите участници....

След като сме издъжали ....... заслужаваме и нещо хубаво да ни се случи
    Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Първоначално изпратено от SoHo Разгледай мнение
      ..а до тогава ние да сме с обиколки преднина
      А като се влачихме по корем 2011 и голяма част от 2012 хубаво ли ни беше
      Заслужили сме си ги обиколките отпред

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
        Леле равновесен, ти ме удари у земята по оптимизъм бе човек!
        А колко скептицизъм лъхаше от изявите ти във форума само допреди няколко месеца.
        Браво, по-добре късно, отколкото още по-късно!

равновесието бързо обръща палачинката

до май и юни месец подкрепяше олиграски, серГЕЙ станиШЕВ, доган, пеевски и болен лидеров , а преди нова година се отрече от тях

сега обърна палачинката и на БФБ

номинирам равновесие за оптимист N 1 на форума за 2014 година

Първоначално изпратено от равновесие
        за България нормалното ПЕ е към 18-20 ако се гледа номиналния растеж на потенциалния БВП. А това предполага ръст на Софикс от 100% и то може да се случи за много кратко време, аз консервативно го слагам това развитие за две години, но като гледам днешните растежи може да стане и за една година. И на ПЕ 20 пак няма да е скъпо.

Коментар

• Първоначално изпратено от Батя Разгледай мнение
          Голяма лудница днес момчета!
          Някой е пуснал стадото бизони да вилнее!
          И нямаше как, вече нямаха удържане, толкова време само рият с копита на едно място
          Портфейла ми се взриви като доходност тия два дни При консервативни преоценки свети на +17% от нач. на годината. Ще се купува Х5-ца явно... мисля заслужих си я

Съдбата обича смелите!
          Ако си я вземеш със здраве да я караш! Заслужил си я!

Като бяхме на доста по ниски нива малко хора приказваха за големи % потенциал на БФБ. Сега има пробуждане и както е тръгнало след време и депозитарите ще вземат да рискуват парички (там има доста пачка поне според БНБ), а до тогава ние да сме с обиколки преднина

Коментар

• леле леле,

почнааа се пак за коефициенти да се говори у тоя форум, като оно време дето всички бяхме радостни и щастливи
            Мнението има аналитичен характер и НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА препоръка за ВЗИМАНЕ на инвестиционно решение!

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
              Вече има фундаментални причини за растеж и то и през експанзия на оценките - което е най-сладкото защото става бързо с много и за относително дълго време.

миналата година растежа бе само защото през 2012 бе паднал доста. Сега вече идва истински оптимизъм. Няма кризи на хоризонта от доста време - икономиките в ЕС почват и те да растят. Американския тейпъринг реално не предизвика нищо - само където толкова време плямпаха за него.

Народа е свикнал с ПЕ 10-12 и с ПБ под 1, но това не са нормални коефициенти. за България нормалното ПЕ е към 18-20 ако се гледа номиналния растеж на потенциалния БВП. А това предполага ръст на Софикс от 100% и то може да се случи за много кратко време, аз консервативно го слагам това развитие за две години, но като гледам днешните растежи може да стане и за една година. И на ПЕ 20 пак няма да е скъпо.

разбира се нагласите няма да се променят за месец два - пазара и да расте винаги ще има достатъчно хора които ще смятат че се е надул, че е скъп и така нат. И тези хора ще продават - но по някое време ще са продали - и ще гледат от страни как другите печелят. И пак ще влязат като дадат допълнителна газ на пазара.

Ето и днес расте - но на повечето хора им се струва нереално, нещо измислено, една част очевидно са продали. Постепенно обаче пазара ще свикне с новите нива, може да стане и през корекция, може и през консолидация, но ми се струва че най-вероятно е просто през фази през които растежа е по-бавен.

така че следващите година две ги виждам като 2013, но на стероиди
              Леле равновесен, ти ме удари у земята по оптимизъм бе човек!
              А колко скептицизъм лъхаше от изявите ти във форума само допреди няколко месеца.
              Браво, по-добре късно, отколкото още по-късно!

Коментар

• Първоначално изпратено от ghettoff Разгледай мнение
                Оттам и П/Е си е нещо, което не можеш да вземеш за чиста монета.

Коментар

Аз за да казвам че 18 -20 е нормално мога да го докажа...
                  Абе така е. Лошото в БГ е, че никога не можеш да вярваш на отчетите. Оттам и П/Е си е нещо, което не можеш да вземеш за чиста монета. Новини за промени в дяловото участие на големи акционери в съвкупност с инсайдърска информация (за тези,които имат достъп до нея), търсене, предлагане и борсова психология. Всичко друго няма значение.

Коментар

• Първоначално изпратено от tony1975 Разгледай мнение
                    И аз медитирам върху тези мисли. Имам си таргети и като ги стигна и продам какво да правя с кеш-а(няма да ми е достатъчен да живея вовеки). Мислех си дали да не го бумна например в СФИ- гледам че там чичо Оги държи твърдо цената и няма подскоци и спадове - печели се от доходността на сградите.
                    Цената там е справедлива. Поне по мои сметки има минимален дисконт спрямо пазарната цена на имота, който дисконт обаче си е напълно обоснован като се има в предвид че има доста дълг.

Коментар

Вече има фундаментални причини за растеж и то и през експанзия на оценките - което е най-сладкото защото става бързо с много и за относително дълго време.

миналата година растежа бе само защото през 2012 бе паднал доста. Сега вече идва истински оптимизъм. Няма кризи на хоризонта от доста време - икономиките в ЕС почват и те да растят. Американския тейпъринг реално не предизвика нищо - само където толкова време плямпаха за него.

Народа е свикнал с ПЕ 10-12 и с ПБ под 1, но това не са нормални коефициенти. за България нормалното ПЕ е към 18-20 ако се гледа номиналния растеж на потенциалния БВП. А това предполага ръст на Софикс от 100% и то може да се случи за много кратко време, аз консервативно го слагам това развитие за две години, но като гледам днешните растежи може да стане и за една година. И на ПЕ 20 пак няма да е скъпо.

разбира се нагласите няма да се променят за месец два - пазара и да расте винаги ще има достатъчно хора които ще смятат че се е надул, че е скъп и така нат. И тези хора ще продават - но по някое време ще са продали - и ще гледат от страни как другите печелят. И пак ще влязат като дадат допълнителна газ на пазара.

Ето и днес расте - но на повечето хора им се струва нереално, нещо измислено, една част очевидно са продали. Постепенно обаче пазара ще свикне с новите нива, може да стане и през корекция, може и през консолидация, но ми се струва че най-вероятно е просто през фази през които растежа е по-бавен.

така че следващите година две ги виждам като 2013, но на стероиди
                      И аз медитирам върху тези мисли. Имам си таргети и като ги стигна и продам какво да правя с кеш-а(няма да ми е достатъчен да живея вовеки). Мислех си дали да не го бумна например в СФИ- гледам че там чичо Оги държи твърдо цената и няма подскоци и спадове - печели се от доходността на сградите.

Коментар

• Елементарна сметка 4% реален потенциален растеж каквато е оценката на повечето анализатори + 3% инфлация става 7% номинален ръст. 11% изискуема рискова премия за пазар на акции, 3% безрискова доходност + 8% изискуема норма. 1/(11%-7%)= 25
                        Т.е. при тези параметри дългосрочното ПЕ е 25

Единствената въпросителна е е изискуемата норма - за САЩ дългосрочно се приема между 6 и 7% ние сме с рейтинг БББ което обикновено означава около 200 базисни пункта по-висок риск т.е. между 8 и 9%. но пък рейтинга ни може да се очаква да се повишава. Но дори и така се получава нормално ПЕ между 20-25

същата сметка за САЩ. 2% потенциален растеж 1,5% инфлация, между 6 и 7% рискова премия, 3% безрискова доходност и дава ПЕ между 15,4 и 18,2

Коментар

• Това е по темата :
                          "Двама европейски производители на автомобили водят преговори за инвестиции в България. Това съобщи Тил Трукенмюлер, президент на „Аутомотив Клъстер България”, пред Economy.bg.
                          По думите му в момента се преговаря с 6-7 от големите европейски автомобилни доставчици, за изграждане на завод в България, като две от компаниите проявяват сериозен интерес. "
                          Дано стане след като продадат БФБ, че да има ръст на големи подскоци
                          За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

Коментар

• Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
                            ОПссс, започнаха да се появяват скритите лимонки.....
                            ПЕ 18-20 било нормално.....И от девет планини вода да докараш, това е вредно за борсата...
                            Над 15 е репер за "беж лиско, да бягаме....."
                            Шшштт бре.
                            То и аз нещо подобно ми беше на устата да кажа...ма по добре да си мълчим, че нямаме никакъв интерес.
                            Изявлението му явно беше насочено към по широката публика, аче несъмнено ще привличаме интерес оттук нататък и не е добре да се разочароват новочетящите
                            Мястото им е тук !

Историята се повтаря - пак на власт е Орехчо, пак ще има Софка 1600/250

Точно така си е, за нас ПЕ 20-30+ е нормално, ма за хамериканците и германците дет нямат нашия потенциал - не е, те са си за шортене.

ПС Между другото на Турция ТУР-а е с РЕ 9.4 ( днес четох подробна статия).
                            Ма и Перуанците не им отстъпват в това отношение. При това растежа на Перу се очаква да е над 5% тая година, дъ бест в Лат.Америка.
                            Аз най вече се притеснявам да не стане Китай следващия Леман...ма надявам се че другарите от ККП здраво държат нещата под контрол и няма си поплюват ако се наложи

Коментар

хахаха - добре - очевидно акциите не са твоя инструмент - ще ги държиш само при кризи
                              Прав си...
                              Ако знаех колко са ....щях да се отнасям професионално с тях......

Коментар

• Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
                                Нормалното е 10, при 12 започваш да е оглеждаш, а при 15 да те няма.......
                                хахаха - добре - очевидно акциите не са твоя инструмент - ще ги държиш само при кризи

Коментар

Working...
                                X