IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

"Белене инвест" АД

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Петъре - аз предпочитам да се занимавам с глупости (дето ми носят доходност от хиляди проценти в продължение на десетинагодини), отколкото мъдро да си удвоя парите за същият период, държейки ги на депозит.
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
      Няма как да допуснат така да се структурира проекта дори и да има налични достатъчни капитали, АЕЦ е технология с възможна двойна употреба и никои няма да допусне контрол над нея да придобие неизвестен мажоритар......

Шото току виж акционер се окаже някои ирански капитал и да си обикалят ембаргото по тоя начин.

Шо се отнася до рентабилността на АЕЦ Белене се доказа с последния доклад на консултанта, в последния си брои в. Капитал дори си го признават с половин уста макар да им прозира пристрастността към фотоволтаиците....

http://www.capital.bg/politika_i_iko...p=1#storystart
      Абсолютно съм съгласен с теб, статията в Капитал завършва със следното:
      "Вероятно сметки ще се правят още дълго. Изводът обаче е, че държавата и държавните компании просто нямат капацитет да управляват толкова сложни проекти."

Аз бих разсъждавал по следния начин:
      1. Проекта АЕЦ Белене има параметрите на АЕЦ Козлодуй 5 и 6 блок. Наличен е отчета за дейност за 2010г. в Търговския регистър. В натурален измерител АЕЦ Козлодуй е произвела около 15 200 000 000 Мвтч. Като продажбите на регулиран (изкупни цени определени от ДКЕВР) и свободен пазар са 60%:40%, при цени съответно около 44лв:65лв.
      2. При условие че капацитета на АЕЦ Белене и АЕЦ Козлодуй са подобни бихме могли да очакваме и подобна разходна част, с изключение на разходите за Амортизация. Просто бихме могли да вземем данните от АЕЦ Козлодуй.
      3. Да не забравяме че АЕЦ Козлодуй осигурява на над 4300 хора заплати и плаща заплати и осигуровки годишно около 200 млн., съгласно отчета за 2010г.
      4. Ако АЕЦ Белене продава при същите условия както и АЕЦ Козлодуй, то ЕБИТДА би била подобна на двете централи. Ще имаме само различна годишна амортизация, трябва да се направи компенсация на по високия амортизационен разход. Ако АЕЦ Белене продава само на свободен пазар или на около 65 лв на МВтч, каквато е цената за 2010г на АЕЦ Козлодуй на свободен пазар + годишната печалбата за 2010г. мисля че би могло да търсим там някъде Нулата.........

Значи не е коректно да сравняваме себестойността на енергията от мощност, която е построена преди 10-20г. и повече години с мощност, която ще работи след 5г...

ПС. писнало ми е от герпаджийски изпълнения, като им кажа че Воко плямпа глупости те да ми отговарята да ама РОвч,Гоце-Моце и т.н...

Коментар

• Няма как да допуснат така да се структурира проекта дори и да има налични достатъчни капитали, АЕЦ е технология с възможна двойна употреба и никои няма да допусне контрол над нея да придобие неизвестен мажоритар......

Шото току виж акционер се окаже някои ирански капитал и да си обикалят ембаргото по тоя начин.

Шо се отнася до рентабилността на АЕЦ Белене се доказа с последния доклад на консултанта, в последния си брои в. Капитал дори си го признават с половин уста макар да им прозира пристрастността към фотоволтаиците....

http://www.capital.bg/politika_i_iko...p=1#storystart
        Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
          Не съм казвал - насила - аз - не комунист.

Нормалният човек ще даде сухо, ако му се дадат реални цифри и смислени доводи защо да го прави. Да му се каже какво ще спечели и каква гаранция има за своето сухичко, ако проектът успее и ако НЕ успее. За фърлянето на пари - точно, че обикновеният човек фърля пари именно на вятърът - не е тайна, че средностатистическият човек не знае какво да прави с парите си.

Овчаров не зная какво е казал - но е очевидно, че подобна инвестиция ще се изплати във времето, дори и АЕЦ-ът да работи 20-25 години. Казал съм какво точно може да се предложи на човекът - акции, облигации, закупуване сега на електроенергията, която ще бъде произведена в бъдеще, разбира се на значително по-ниски цени. Хората не са толкова тъпи, че да не разберат, че така или иначе ще трябва да си купуват точец и утре и след 8 години и че до голяма степен зависи от тях на какви цени ще го купуват.

И да - бих инвестирал в подобен проект някоя и друга бимберица, защо не и 5-цифрена сума?

Първоначално изпратено от Факушкa Разгледай мнение
          Явно и хабер си нямаш от тези неща.
          Ето в тази тема надълго и нашироко са обсъждани цени, и други неща.
          Оттам ще видиш, че цените които докарваме са между 89лв мв/ч (гигов) до 100 лв. мв/ч (моя милост). И в двата случая това са цени само за изплащане на централата за 26 години, без да се слагат някои очевидни допълнителни разходи и никаква печалба.
          Та за какви 20-25 години говориш изобщо?
          Импе,

Дръж си парите на депозит и не се занимавай с глупости.

Коментар

Нормалният човек ще даде сухо, ако му се дадат реални цифри и смислени доводи защо да го прави. Да му се каже какво ще спечели и каква гаранция има за своето сухичко, ако проектът успее и ако НЕ успее. За фърлянето на пари - точно, че обикновеният човек фърля пари именно на вятърът - не е тайна, че средностатистическият човек не знае какво да прави с парите си.

Овчаров не зная какво е казал - но е очевидно, че подобна инвестиция ще се изплати във времето, дори и АЕЦ-ът да работи 20-25 години. Казал съм какво точно може да се предложи на човекът - акции, облигации, закупуване сега на електроенергията, която ще бъде произведена в бъдеще, разбира се на значително по-ниски цени. Хората не са толкова тъпи, че да не разберат, че така или иначе ще трябва да си купуват точец и утре и след 8 години и че до голяма степен зависи от тях на какви цени ще го купуват.

И да - бих инвестирал в подобен проект някоя и друга бимберица, защо не и 5-цифрена сума?
            Явно и хабер си нямаш от тези неща.
            Ето в тази тема надълго и нашироко са обсъждани цени, и други неща.
            Оттам ще видиш, че цените които докарваме са между 89лв мв/ч (гигов) до 100 лв. мв/ч (моя милост). И в двата случая това са цени само за изплащане на централата за 26 години, без да се слагат някои очевидни допълнителни разходи и никаква печалба.
            Та за какви 20-25 години говориш изобщо?

Коментар

• Първоначално изпратено от Факушкa Разгледай мнение
              To хубаво хортуваш, но тези 200 000 000 000 ги спомена вашия идеен другар Р Овч. И то не лева ами евро.

Наистина, тези които искате да се строи белене, направете си едно АД, съберете си пари, па си стройте.

Но я кажи за горното вярваш ли на другаря Р.Овч, и ако да, защо правителството лъже бедния народец?

Но идеята ти в блога, че видиш ли българите имали 31 млрд. спестявания и можело да се "използват" е идиотска.

Императора написа в блога си:

И как смятате да ги вземете тези 1/5 пари? Насила ли?
              Щото няма нормален човек със значителни средства който да ги хвърли на вятъра.
              Ами че това е и причината за да има значителни средства!
              А този който има нормални (средни) възможности, и една стинка няма да даде.

Навремето разни 'приятели' подхвърляха на дядо ми (мир на праха му)
              "-Дедо Тодоре, имаш хубаво вино, а не даваш!"
              "- Е па я ако давам, нема да имам." - беше отговора.

Предполагам, че понеже идеята е твоя, няма да имаш нищо против да споделиш каква сума би заделил ти - Императора - за да се реализира този "проект", а и много силен личен пример ще дадеш?

Коментар

• Първоначално изпратено от gm67 Разгледай мнение
                Споровете за цената на Белене са абсолютно безмислени.Всяка от страните вади нови и нови доказателства колко изгоден (или неизгоден) е проекта.
                А истината е,че решението е (или ще бъде) изцяло политическо,следствие от борбата между руските и американски гео-политически интереси у нас.
                Даде, ама точно затова България има нужда от държавници

Коментар

• Споровете за цената на Белене са абсолютно безмислени.Всяка от страните вади нови и нови доказателства колко изгоден (или неизгоден) е проекта.
                  А истината е,че решението е (или ще бъде) изцяло политическо,следствие от борбата между руските и американски гео-политически интереси у нас.

Коментар

Я, Черкезов да даде умна идея (макар и може би открадната от моят блог, ама нищо).

Само дето І блок на АЕЦ Белене срува не 20 000 000 000, а 12 000 000 000... то борисов утре ще каже, че струва и 200 000 000 000, само и само да оправдае отказването от проекта. Казах и защо "държавата" няма какво да инвестира и къде изхарчи парите за проектът.

По-подробно - дето казах:

http://nekov.blog.bg/
                    To хубаво хортуваш, но тези 200 000 000 000 ги спомена вашия идеен другар Р Овч. И то не лева ами евро.

Наистина, тези които искате да се строи белене, направете си едно АД, съберете си пари, па си стройте.

Но я кажи за горното вярваш ли на другаря Р.Овч, и ако да, защо правителството лъже бедния народец?

Но идеята ти в блога, че видиш ли българите имали 31 млрд. спестявания и можело да се "използват" е идиотска.

Императора написа в блога си:
                    ...По последни изчисления депозитите на Българските граждани са над 31 000 000 000 лева... нима не можем да отделим една пета от тези пари, за подобна цел? Тогава над 50% от АЕЦ Белене ще бъдат собственост на Българските граждани... какво по-хубаво от това? Нека обмислим по-подробно този вариант – как подобно нещо може да бъде направено?...
                    И как смятате да ги вземете тези 1/5 пари? Насила ли?
                    Щото няма нормален човек със значителни средства който да ги хвърли на вятъра.
                    Ами че това е и причината за да има значителни средства!
                    А този който има нормални (средни) възможности, и една стинка няма да даде.

Навремето разни 'приятели' подхвърляха на дядо ми (мир на праха му)
                    "-Дедо Тодоре, имаш хубаво вино, а не даваш!"
                    "- Е па я ако давам, нема да имам." - беше отговора.

Предполагам, че понеже идеята е твоя, няма да имаш нищо против да споделиш каква сума би заделил ти - Императора - за да се реализира този "проект", а и много силен личен пример ще дадеш?

Коментар

Я, Черкезов да даде умна идея (макар и може би открадната от моят блог, ама нищо).

Само дето І блок на АЕЦ Белене срува не 20 000 000 000, а 12 000 000 000... то борисов утре ще каже, че струва и 200 000 000 000, само и само да оправдае отказването от проекта. Казах и защо "държавата" няма какво да инвестира и къде изхарчи парите за проектът.

Точно така, Императоре! Ама в някои Тикви за съжаление има манджа с грозГе, а не акъл....

Друго нещо, държавното участие е 51%, което означава 6 000 000 000. Дотук са инвестирани и разплатени около 2 млрд..... Остават 4 млрд., за които е осигурено финансиране..... Ама нали требе да жвакаме дъвката, изплювана от Боко...

Коментар

• Я, Черкезов да даде умна идея (макар и може би открадната от моят блог, ама нищо).

Коментар

• Първоначално изпратено от Черкезов Разгледай мнение
                          Имам едно съвсем сериозно предложение към всички поддръжници на проекта БЕЛЕНЕ!!!

Очевидно е че, държавата в лицето на ,разумните политици няма интерес да инвестира (няма и какво да инвестира) в АЕЦ Белене . За това направете го сами неуважаеми социалисти, комунисти и фенове на АЕЦ Белене!

Да се учреди и открие подписка за набиране на капитал на ново инвестиционно дружество "БЕЛЕНЕ ИНВЕСТ" АД. Цел на дружеството ще е откупуване на проекта и площадката на АЕЦ БЕЛЕНЕ от НЕК и реализирането на централата за сметка на дружеството и на ползу роду.

За централата са нужни колко - около 10 милиарда евро. Твърди се че 50% от Българите били съгласни Белене да се строи. Тоест около 3,5 милиона души (ако приемем, че възрастните в едно семейство са настойници и вземат решения от името на своите деца). Сметката е проста - 10 милиарда делено на 3,5 милиона - излиза по около 2800 евро на човек или под 12000 евро на домакинство. Спокойно можем да приемем, че ако се събере половината нужен капитал за проекта т.е. 5 милиарда останалите ще могат да се набавят чрез кредити. Така че сметката излиза по около 6000 евро на домакинство.

Само за 6000 евро на домакинство, ще можете да подсигурите прав внуците си с приходи от дивиденти и евтин... ток.

Навити ли сте? И стиска ли ви да докажете желанието си Белене да се строи, чрез лична инвестиция?
                          +1

Верно, който наистина мисли, че АЕЦ Белене е първо нужен, после изгоден като проект - нека да заяви това не на думи, ами с парите си

В БГ няма да има повече индустиални гиганти като Кремиковци подобни ползватели на ел енергия, заради които да има нужда от такива мощности. В БГ очевидно е избрала пътят на икономика от услуги, финанси, земеделия, до някъде хай тек. Очевидно е, че БГ няма нужда от АЕЦ Белене, както и регионът около БГ също няма таква , поради много ел мощности които се строят - димек някаква ирационална екзюберанс както се казва
                          There are three ways to make a living in this business: be first, be smarter, or cheat

Коментар

• Първоначално изпратено от THE TRADER Разгледай мнение
                            Предлагам темата или да бъде преименувана на "БОЛНИ МОЗЪЦИ" АД, или да бъде закрита!!!
                            Недеи така с имената, на "БОЛНИ МОЗЪЦИ" АД ще му направят IPO и ще излязат на печалба
                            Простак съм Азъ - Непобедим !!!

Коментар

• Предлагам темата или да бъде преименувана на "БОЛНИ МОЗЪЦИ" АД, или да бъде закрита!!!

Коментар

• Първоначално изпратено от msimov Разгледай мнение
                                [B]

ПРОСТИЯ НАРОД МОЖЕ ДА Е ЗАБРАВИЛ НО АЗ ПОМНЯ.
                                Вазелинов , безсънието винаги ражда кошмари ...нормално е да се обърнеш към специалист докато не е станало късно ...хъри ъп ,че и вазелина няма да ти помогне

Коментар

Working...
                                X