IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!! архив 5

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• bertram

Борсовите цени на акции са преди всичко цени в пари. Парите и какво става с тях са много повече от значение отколкото икономиката.Те открито се заканват че ще си обезценят парите навън , поне американците въобще не са кротки. Еврото е много повече емитирано отколкото щатския долар ако се съпоставят пропорциите на икономиките.Европа в един момент няма да останат по назад от САЩ , на тази база може да говорим за други цени повече отколкото за повиши ли.Предстои цените да нарастнат но в един момент ръста няма да е ефективен а само компенсаторен...цените значително по високи. Зарежете състоянието на икономиката , обезценката на парите ще доведе до търсене и потребление. За това как ще овладеят инфлацията когато тя тръгне с изтегляне на парична маса мисля че блъфират защото няма да си мръднат дори пръста да предприемат някакво действие в тази посока.
    D.Y.F-091066

Коментар

• БВП отчете спад от 4.9% през второто тримесечие

Мила Кисьова
      mkisiovaatcharpari.bg 10.09.2009 11:36

За полугодието икономиката се е свила с 4.2%, след като през първото на тримесечие на годината бе отчетен спад на БВП от 3.5%
      През второ тримесечие на 2009 година БВП възлиза на 16 321. 6 млн. лева по текущи цени. Така в реално изражение БВП намалява спрямо същия период на м.г. с 4.9%. Това съобщиха от НСИ. Преди два месеца статистиката публикува експресните си данни според, които спадът в БВП за второто тримесечие бе 4.8%.

За цялото полугодие икономиката се е свила с 4.2%, след като през първото на тримесечие на годината бе отчетен спад на БВП от 3.5%.

Продължи четенетоРеклама:

През второто полугодие на човек от населението се падат 2 150 лева от стойностния обем на БВП. При среден за тримесечието валутен курс от 1,433737 лева за щатски долар, БВП възлиза на 11 384.0 млн. долара и съответно 1 500 долара на човек от населението. Преизчислена в Евро, стойността на БВП възлиза на 8 345.1 млн. Eвро, като на човек от населението се падат 1 099 Eвро.

Брутна добавена стойност

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност възлиза на 13 855.7 млн. лева по текущи цени. Преизчислена в съпоставими цени, добавената стойност намалява с 1.9 процента спрямо съответния период на предходната година.

Икономически сектори

Индустриалният сектор намалява относителния си дял в добавената стойност на икономиката с 0.5 процентни пункта спрямо второ тримесечие на 2008 година и достига до 31.4 процента през второ тримесечие на 2009 година. Относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в сферата на услугите е 62.6 процента, което е с 2.2 процентни пункта повече спрямо съответния период на предходната година. Относителният дял на аграрния сектор в добавената стойност на икономиката намалява с 1.7 процентни пункта и достига до 6 процента през второ тримесечие на 2009 година.
      Промените в структурните дялове се обуславят от реално увеличение на добавената стойност в сектора на услугите с 1.4 процента, докато добавената стойност, създадена от секторите индустриален и аграрен бележат спад съответно с 7.2 и 6.3 процента в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

Полугодие на 2009 година
      За първото полугодие на 2009 година БВП достига номинален стойностен обем от 30 282.7 млн. лева. Преизчислен в щатски долари БВП при средно валутен курс от 1,467435 лева за щатски долар, възлиза на 20 636.5 млн. долара. На човек от населението се падат 3 987 лева от обема на показателя, или 2 717 долара. Преизчислен в Евро БВП е съответно 15 483.3 млн., като на човек се падат 2 038 Евро.
      В реално изражение БВП намалява спрямо съответния период на 2008 г. с 4.2 процента.
      Добавената стойност, реализирана от субектите на националната икономика, възлиза на 25 462.6 млн. лева. Реалният стойностен обем на показателя е с 2.3 процента по-нисък от този достигнат през първото полугодие на 2008 година.
      Индустриалният сектор създава 31.3 процента от добавената стойност на икономиката, което е с 0.7 процентни пункта по-малко в сравнение с първото полугодие на 2008 г. Реалното намаление на създадената добавена стойност от индустриалния сектор е 9.7 процента.
      Секторът на услугите бележи реално увеличение от 1.9 процента, като относителният дял на сектора в добавената стойност на икономиката се увеличава - от 61.7 процента през първото полугодие на 2008 г. до 63.7 процента през съответния период на 2009 година.
      Аграрният сектор намалява производствената си активност през първото полугодие на 2009 г. реално с 5.8 процента спрямо същия период на 2008 година.

Коментар

• При този ОБОРОТ днес, може би утре ще порнем(пробием, сцепим...) 500 ???

Коментар

• след юнската атака с цени и примоции как няма да падне август.
          то толкова реклама и промоции бяха юни и юли, че обраха мераклиите за 1 г напред.

аз станах жертва на рекламата началото на юни (хем се бях зарекъл да чакам догодина) и се метнах на един 4x4 джип , а само как им се смеех на тия с джиповете преди година...затова човек не трябва са се зарича
          това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• още намалява вноса! :-)
            и то на доста по-ниски цени 10%, че и повече спрямо 2008 г.

Рязко падат продажбите на нови автомобили у нас през август
            10.09.2009 16:39
            От: Румен Соколов

Сериозен спад на продажбите на нови автомобили, камиони и автобуси в страната отбелязват през август от Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП). През миналия месец в страната членовете на асоциацията са продали общо 1812 нови коли - най-малко от всички месеци през тази година. Спадът спрямо същия месец на миналата година е малко над 59 на сто.

Коментар

• DarikNews, 10 септември 2009 15:33
              Л. Богданов: Икономиката ни е във фаза на застой

Брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 4.9 на сто през второто тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата година, показват данните на НСИ. През август статистиката оповести експресни оценки, според които спадът е с 4.8 на сто.

Предварителните данни на Националния статистически институт до голяма степен се припокриват с оповестените в края на август експресни оценки. Виждаме, че според тези данни спадът на БВП е почти същия както при оценките от август, като разминаването е само с една десета от процента. На макрониво горе-долу нещата изглеждат по същия начин, така че няма изненада. Може би си струва да отбележим, че спрямо експресните данни като че ли инвестициите спадат малко по-бързо отколкото първоначално се мислеше, а от друга страна пък виждаме, че в частния сектор спадът е доста по-малък за сметка на публичния сектор, именно събираемостта на данъците и съответно публичния сектор се е свил с по-голяма степен – нещо, което видяхме при данните за изпълнение на бюджета. Така че това са може би различията от данните, които видяхме при данните за изпълнение на бюджета. Това са различията от данните, които видяхме преди месец, но иначе няма съществена изненада.

Ако пък трябва да сравним с предходното тримесечие, макар че такива данни НСИ не представя на този етап официално, по наши оценки това тримесечие има същите резултати като първото, с други думи нещата вървят към стабилизиране. Имахме първоначален спад две тримесечия, след което спадът е спрял.

В ситуация като сегашната по-скоро смятам, че позитивните новини са свързани с това, че секторът на услугите например се развива относително добре. Положителни новини трябва да се търсят и в това, че България не е с най-лоши резултати в Европа, темповете на спад у нас са някъде около средните, а спрямо много източноевропейски страни е значително по-добре. Нещата в България със сигурност не са по-зле отколкото в други части на Европа. Поне това виждаме към момента. Оттук нататък много неща зависят както от действията на частните играчи, тоест на участниците на пазара, така и от страна на правителството.

Бъдещето не е предначертано, нямаме някакъв гарантиран и начертан път за изход от кризата, можем да си стоим в това състояние на много по-ниска стопанска активност и по-висока безработица дълги години, ако се взимат грешни решения. Имаме и шанс от застой икономиката да започне да нараства, но това няма да се случва автоматично. Всички настроения, свързани най-общо с това, че просто трябва да изчакаме няколко месеца и нещата ще си потръгнат както преди, са просто неверни, наивни и дори опасни.

Излизането от кризите е свързано с две неща – от една страна, водене на принципно добра политика, насърчаваща труда, инвестициите и усилията на предприемчивите хора, а от друга страна, с покриване или плащане на загубите на миналото, тоест там, където са правени грешки, там където, има бизнеси, които не са устойчиви, които не са платежоспособни, те трябва да излязат от пазара. С други думи лечението и изходът от кризата е свързан с това да платим цената за грешките на миналото. Това, разбира се, важи не само за България, а и за цялата глобална икономика.

Аз от тази гледна точка не съм особено силен оптимист. Като че ли всички правителства в развития свят и донякъде и българското се опитват да заблудят най-общо обществеността, че е възможно да излезем много бързо от кризата, без да има никаква болка, никакво страдание, никакво затягане на коланите, никакви преструктурирания и така нататък. Това просто няма как да се случи. Кризата трябва да се изживее и всъщност добрите сигнали за изход от кризата са свързани именно с сигнали, които хората интерпретират като лоши. Когато се закриват губещи предприятия – това е добър сигнал, това значи, че пазарът се лекува, това значи, че от пазара излизат компании, които не са адекватни, които губят, които не могат да се справят и отварят път за преструктуриране към нови сектори, които вече са печеливши, които са устойчиви в рамките на новите пазарни условия.

По отношение на действията на новото правителство по отношение на финансите и огласените от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков данни, че на месечна база дефицитът в бюджета за е над пет пъти по-малко в сравнение с този за юли, Богданов коментира, че вероятно част от резултатите се дължат и на действията на предходното правителство. При всички случаи обаче много сериозна заслуга има екипът на министър Дянков и, разбира се, цялото правителство за това, че обърна тенденцията – това е много важна първа стъпка, това е и важен политически знак, демонстрация на разбирането, че правителството ще търси начин за поддържането на един стабилен и благоразумен бюджет.

Свиването на дефицита все още не е достатъчен добър резултат, все още имаме дефицит и дори при това темпо бихме натрупали дефицит до края на годината от над 1 млрд. лв., което е доста сериозна сума и най-важното – това е доста негативен сигнал. България е трупала години наред излишъци и това, което излиза, е, че при първия външен шок, бюджетът не издържа. Това не би се тълкувало по никакъв начин добре от глобалната инвестиционна общност, която в крайна сметка слага цената на риска за това да се прави бизнес в България. Българският бизнес няма интерес от това страната ни да се разглежда като несигурно, нестабилно и рисково място.

Коментар

• Какво се уплашихме последния половин час?
                Утре по-сериозно го давайте -> минем ли едно ниво, няма връщане!
                BULL MARKET -- A random market movement causing an investor to mistake himself for a financial geniu

Коментар

• Първоначално изпратено от мечето Йоги
                  А и щом Данков изкъшка Булгартабак на борсата, както и дялове от енергетиката, нещата може да се съживятЪ.
                  абе къде е споменЪ, знае ли някой?
                  отдавна не се е изхождал във форума
                  Нали си има два ника.Може и да пише
                  Life won't wait for you.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бързоходко
                    Първоначално изпратено от Tradera
                    CASH и ВЛОГ са вече много мръсни думи
                    И НИ също е мтъсна дума. Не пропускайте факта че СОФИКС порастна от 300 до 1900 в условията на балон на НИ, който балон дръпна доста от парите които иначе щяха да излезнат на БФБ.
                    А и щом Дянков изкъшка Булгартабак на борсата, както и дялове от енергетиката, нещата може да се съживятЪ.
                    абе къде е споменЪ, знае ли някой?
                    отдавна не се е изхождал във форума

Коментар

• Gaki

До 1000 без консолидация , в отрицателен балон е до там. И там кой знае каква консолидация няма да има. Тази борсичка е перфектния пазар , стоката е боклуци но те акциите поначало са си боклуци навсякъде..то си е недостатък на тази форма на собственост.Но борсичката е направо бонбон защото няма ливъридж за нея в играта , лесен ливъридж имам впредвид - електронен. То най първобитната форма за ливъридж - репата я срутиха и и видяха сметката и падна до нула. Вече консолидации няма да има и Джей си фантазира.
                      D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от ETFs only
                        Мислил съм си за създаване на таблица с прогнози на участници във форума с определени правила (Пример: всяка седмица в понеделник прогноза за СОФИКС в края на седмицата, прогноза за най-добре представяща се акция, за най-зле такава и т.н.), но незнам дали е позволено това и дали ще има интерес.

Какво мислите?
                        Според мен, 90 % няма да дават точни прогнози, и по тоя начин спекулантите ще се възползват като дават грешни прогнози.
                        Вярвам, че има бъдеще в тази страна наречена България!

Коментар

• [quote="free1969"]
                          Първоначално изпратено от zhoro
                          Първоначално изпратено от Gaki
                          Първоначално изпратено от Gaki
                          Докато чакате отговор от кого да е,обърнете внимание на техническите графики на Jay Gould.Има вероятност SOFIX с ускорени темпове да достигне ниво 485,дори до края на тая седмица.Преодолеем ли съпротивата,за което има индикации,ще има силни емоции при всички участници.Иншалла!.Единствено при CHIM няма да има революционни промени.
                          Противоречиш си в тези няколко редове, нещо липсата на взаимосвързаност ти куца, особено за пробива.
                          Като че ли следваме графиката на Jay Gould.Доближихме се до 485,първата спирка,както той я нарича.А и утре е ден.
                          Не ме разбирай погрешно - тази спирка за мен е бита. Аз в момента се опитвам да изчисля едно консолидиране на кое равнище е - някъде около 10-20% нагоре. Датата е някъде края септември началото на новия месец.

Някъде:
                          - софикс 535,
                          - патки 4,2-4,8
                          - хим 3,2
                          - цкб 2,4
                          - дървени 1,2
                          - трейс 92
                          - топливо 7,5
                          - мон 8,6
                          - пиб 3,8
                          -химко 1,55Нямам препоръки - това е само предположение. Както казах, самият аз не съм го доизчислил. Имам още много въпроси и неясности.
                          Не знам какво да мисля - привилигерованите на Хима като че ли отприщиха пазара нагоре, но си мисля, че и самия Хим не са предполагали, че ще се отприщи по такъв начин. В резултат на това си прецакват всички позиции.

Мене ме е яд, щото имам и от хима, и от дървото и от газ и от ццб. Цялата палитра сам накачурил и тя се представя суб-оптимално от всекъде.
                          Индекса с 75% нагоре, ГАЗ например не само, че не се е дигнал, ами е паднал спрямо 31.03.09 - малко безобразие.

Затова и бях яко подозрителен към привилигерованите. И нищо не напраих - зех некой лев от правата само.
                          Мнението ми не представлява съвет за покупко-продажба на акции, облигации и други видове ценни книжа

Коментар

• Предобедното торнадо отмина.Големите приключиха с пиршеството и великодушно оставиха огризките на опърпаните кобосчета,чиято основна грижа е да понижат малко индексите.И утре сутринта да извисят фалцетно:"Up,up,up".

Коментар

• "Предварителните данни за БВП показаха спад от 4,9% през април-юни"

Изглеждат стряскащи цифри, но в сравнение със страните от Източна Европа се справяме добре - само Полша не отчете спад за 2-то тримесечие!
                              Be sure the sun is coming soon or late!
                              So invest, don't spend...

Коментар

• Първоначално изпратено от Gaki
                                Да, звучи добре За сега прогнозите се припокриват с Оптимизма. Но това няма да е вечно, за това е хубаво да има така секция - съгласен съм. Може дори да е Прогнози БФБ/ България.

Е, Гаки - вече ударихме нивото, сега гледаме дали ще задържи.
                                zhoro,трябва да призная,че си значително по-оптимистичен от мен,което обаче може да се определи и като качество.Нивото го стигнахме според очакванията.Сега започва теста.По отношение на CHIM продължавам да съм резервиран.
                                Това е от време на време, за това и не пиша винаги в темата, като не съм позитивно настроен. Иначе споделяме общи предположения. А и действията ми не са обвързани с коментарите. Някой да не се подведе и утре да каже - "виждаш ли ти какво каза, какво стана, пък..."

това е от мен - успех желая на всички - до скоро!
                                Мненията и коментарите ми не са препоръки за покупка или продажба на ЦК.

Коментар

Working...
                                X