Първоначално изпратено от kobako66
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ !!! архив 4
Collapse
Заключена.
X
X
-
Много неща в родната статистика не са наред. Има някои големи недомислици обаче. Като че ли тенденциозно, противно на всеобщата световна практика у нас се оповестяват данните за ръст на БВП само на годишна база.
Днес стана ясно, че според експресните тримесечни оценки на НСИ реалният спад на БВП е 5.8% за трето тримесечие на 2009 година спрямо съответния период на предходната година. В номинално изражение БВП достига до 17.778 млрд. лв. в текущи цени.
Какъв е умисълът, за да се прави това?
Необявяването на ръста на икономиката на тримесечна база (или настоящо спрямо предходно тримесечие) не ни дава ясна представа какво точно се случва, като базата за сравнение е твърде далеч от нас.
Така ние не добиваме представа накъде се движи реално икономиката и дали се влошава или се подобрява в сравнение с преди три месеца.
Какво стои зад тези данни и колко страшно е това?
Ние от Profit.bg решихме да разнищим ситуацията по-надълбоко. Допитахме се до икономисти, като ги помолихме да направят изчисления какъв е реалният ръст на икономиката през третото тримесечие спрямо второто такова.
Ръстът през третото тримесечие възлиза на 0.7% спрямо второто, според Мирослав Георгиев, финансов консултант и валутен дилър във ФБК Логос.
Той допълва, че според неговите изчисления ръст на тримесечна база сме имали още през второто тримесечие (когато Еврозоната започна да излиза от рецесия), макар и не особено голям в размер на 0.3%.
Какъв е изводът?
Всъщност паническите резултати за спад на икономиката оповестени от НСИ, далеч не са чак толкова лоши.
Криенето на данни и празнотите в методиката за представянето им, за да се изкара, че не сме чак толкова зле преди половин година, сега ни играе лоша шега. Въз основа на така поднасяната информация, всъщност нямаме представа, че икономиката ни започва да се подобрява, поне спрямо най-лошия й до сега момент, от второто тримесечие на годината.
Другият извод е, че като страна членка на ЕС, националната ни статистика ни трябва да се стреми към унифициране в поднасянето на толкова важна информация, от която стопанските субекти да могат да си правят по-добри прогнози и планове.
Стани наш приятел и във Facebook
Теодор Минчев
http://www.profit.bg/news.php?cid=1&id=57122
Коментар
-
Първоначално изпратено от polki
не гледай колко унгарски тирове си видял в унгария, а гледай колко унгарски тирове си видял в австрия например ......................... сещаш ли се за какво ти говоря или ще продължаваш да се правиш на палячо ???
За това ще разделим нещата на две части.Правим съпоставка на това какво е движението на унгасрки тирове в Унгария и на български тирове в България.Ми дори само това сравнение като направиш може да ти се приреве.Като слезеш от М3-ката (магистралата от Сегед до Будапеща) и се качиш на околовреъстното на Будапеща за да стигнеш до М1-цата ( магистралата от Будапеща за Виена и Братислава) са ти необходими поне 90 минути за да изминеш някво разстояние от около 15 километра,а пътя е с две ленти в една посока и едно малко аварийно платно.Над 90 процента от трафика е формиран от ТИР-ове.Предимно унгарски,на второ място румънски и много рядко български.НИКЪДЕ в България не съм наблюдавал толкова натоварен трафик от български тирове.
Втората част- унгарски тирове в Австрия.Другият път като наближа Никелсдорф ще направя един клип и ще ти го пратя за да видиш за какво става въпрос.Дори съжалявам сега,че преди 3-4 дни си изтрих клипа на мобилният от околовръстното на Будащеша от преди 10-на дни. Само погледни БВП на човек от населението на Унгария и това на България и ще ти стане ясно къде са те къде сме ние.
Коментар
-
Първоначално изпратено от fantomasВ НРБ-Народна Република България отдавна НЯМА, НЯМА и да има
международен транспорт........!
ТУК отдавна БАНКИТЕ им прибраха камионетките на "тафтата"
напъващи се да оцелеят..!
МИ вижте сами 4-ти километър, МЕТРО-ЛЮЛИН+ т.н...............
от целия ти пост само следния цитат ти е верен :
Народна Република България отдавна НЯМАfuск the bеаr - give me the bееr
Коментар
-
продигал, поведението ти е на човек, който няма необходимите познания за диалог и в безсилието си отговаря на въпросите с въпроси.
prodigal написа:
Бе не знам кой какво и как, ама вече второ тримесечие имаме ръст на БВП и така ще и третото, а платежния за септември съм поръчал да ми го сложат в рамка да си го окача на стената в офиса.
пак те питам: къде прочете, че второ тримесечие имаме ръст на БВП? колко е този ръст? казваш, че така щяло да бъде и третото тримесечие - това значи, че двете тримесечия на ръст на БВП са Q1 и Q2 na 2009г.
в същото време резултатите на НСИ са коренно различни:
Спадът на БВП се ускори до 5,8% през третото тримесечие*
13.11.2009 11:11
Икономиката на България е регистрирала спад от 5,8% през трето тримесечие на 2009 година спрямо съответния период на предходната година, показват експресните оценки на НСИ.
За второто тримесечие свиването на БВП бе 4,8% на годишна база, а за първото - 3,5 на сто.
През деветмесечието на 2009 година реалният спад на БВП е 4,8% в сравнение с деветмесечието на предходната година.
за Q1 спада е 3.5%, за Q2 е 4,8%, за Q3 е 5.8%, т.е. спада се задълбочава, обаче умника продигал се хваща за какви ли не технологии и сламки, за да тълкува нещата така както му отърват, за да изкара, че вече сме излезнали от кризата. докажи с цифри, със сметки, стига с празните приказки. ако ми се пишат празни приказки и ако ми се заяжда, ще си придърпам спаринг партньора порки. в това отношение с него се забавлявам най-добре. мислех си, че с теб може да проведа смислен и аргументиран диалог, но явно съм се заблудил.
а искренно се забавлявам от философията ви на "пеперуди" - прелитате от методология на методология за изчисляване на БВП така както ви отърва, от индекс на индекс в търсене на благоприятни за Софикс корелации. сега по методологията, прилагана в германия, отчитайки БВП на тримесечие, резултатите биха се получили по-розови и затова тях да прилагаме. ами защо не ни обърна вниманието на тази методология при навлизането в рецесията бре умнико? или тогава тази методология не ти отърваше? да не стане така, след 1-2 тримесечия да извадиш някаква методология за изчисляване на БВП в Уганда, по която вече сме с двуцифрен икономически растеж и тогава да ни призоваваш нея да гледаме?
в този контекст да припомня:
Мъдрост на индианците от племето "Дакота" гласи: "Когато забележиш, че яздиш умрял кон, слез от коня."
Ето какво прави правителството (продигал), за да спаси умрелия кон/спадащия БВП/ :
*Променя критериите, които определят, кога един кон е умрял;
умнико, по твоите думи БВП отчита ръст Q1, Q2 и Q3 na 2009г., ами ние кога успяхме да влезем в рецесията? 2007г. ли? или изобщо не сме влизали, а всичко това е един сън?
Коментар
-
Първоначално изпратено от kobako66Първоначално изпратено от polkiПървоначално изпратено от kobako66Искам да попитам "оптимистите" кога ще проумеят,че парите на тази територия свършиха.Нека всеки един се огледа около себе си по-внимателно и да направи ако може трезва преценка на ситуацията.За да върви борсата нагоре в нея трябва да се вливат свежи кинти.А то просто няма.Вчера се прибрах от Германия през Румъния и един факт се набива на очи много силно: български ТИР-ове пътуващи от България за Западна Европа се срещат много рядко по пътя.Докато по магистралите в Унгария гъмжи от унгарски и румънски ТИР-ове.Това показва,че техните икономики функционират докато нашата се намира в колапс.
албански ли ???
Въпроса е че ги има по много,а наши почти няма.fuск the bеаr - give me the bееr
Коментар
-
спомен в случая малко не си чела иначе друг оптимистичен факт от петък е и състпянието по текущата сметка
въобще май ще станем отличниците на европа, но дали това ще рефлектира върху борсата ще видим, аз лично си мисля, че ще, макар че доводите ми са по-скоро технически - очакваната корекция до 430 и от тук - 530 до 580 , после ще видим
мнението е подкрепено с изхарчване на почти всичкия кеш плюс наместване на такъв от нисколиквиодни /тича и медика/ към високо ликвидни - еврохолд, цкб , бакб и органим
излизам да пийна едно вино нейде
Коментар
-
Първоначално изпратено от prodigalПървоначално изпратено от споменЪПървоначално изпратено от prodigalох споменЪ, „смотан ли си или се правиш” ми отпадна като въпрос що касае макроЯ кажи как е в щатите че явно и те не са чували милите.
Има или няма ръст че питаше пък млъкнаПо принцип БВП в България се движи възходящо на база предходно от Q1 до Q4, после пада за следващото Q1 и пак така. Хубаво е че сега няма изключение, но ще ти е сложно да разбереш.
Когато излязоха данните за Q1 2009 ни проглушиха ушите как сме официално в рецесия понеже 2 последователни тримесечия БВП пада, макар че Q4 2008 си беше на + на годишна база. Хайде да не четем статистиката като дявола евангелието
питал съм те, пък съм млъкнал... пил ли си нещо? много ли? на кой въпрос не съм ти отговорил. ама то наистина, пред твоите"аргументи" кой не би млъкнал :lol:
дадох ти съвет - прочети малко за съпоставимостта и стига си говорил глупости как Q2 винаги било по-добро от Q1, Q3 от Q2 и така до Q4, после спад и наново. ти измисли нова икономическа теория бе. дайте му нобелова награда веднага.
аз му давам и най-простия възможен пример, че дори и порки ме разбра сигурно, месец или тримесечие не се сравнява с предходно, а с еквивалентното от миналата година, той си знае неговата. март е 31 дена, февруари е 28 дена, какво ще ми сравняваш бре, умнико? че това са 10% разлика при равни други условия. ти за сезонност чувал ли си нещо? тя отразява ли се на строителство, селско стопанство, туризъм и т.н.
а, най-смешното е, че хората са си написали:
айде сега ти кажи с колко се е повишил Q3 спрямо Q2 и да приключваме диалога, че рискувам да ми падне нивото, комуникарйки си с теб.
и в заключение: като говориш за статистики и дяволи и евангелиета, имаш ли идея, ако не са стагмистиките и удурдисванията, колко ще бъде делът на лошите кредити и ако има изкривяване в данните за стойността на БВП, то в каква посока ще е?
Ще ти дам жокер, че да ти върви смятането с една стара публикация
http://ikonomika.org/?p=2849
TI-BA II плюса ли се огъна или нивото на реката не позволява корабоплаване
Коментар
-
Първоначално изпратено от споменЪПървоначално изпратено от prodigalох споменЪ, „смотан ли си или се правиш” ми отпадна като въпрос що касае макроЯ кажи как е в щатите че явно и те не са чували милите.
Има или няма ръст че питаше пък млъкнаПо принцип БВП в България се движи възходящо на база предходно от Q1 до Q4, после пада за следващото Q1 и пак така. Хубаво е че сега няма изключение, но ще ти е сложно да разбереш.
Когато излязоха данните за Q1 2009 ни проглушиха ушите как сме официално в рецесия понеже 2 последователни тримесечия БВП пада, макар че Q4 2008 си беше на + на годишна база. Хайде да не четем статистиката като дявола евангелието
питал съм те, пък съм млъкнал... пил ли си нещо? много ли? на кой въпрос не съм ти отговорил. ама то наистина, пред твоите"аргументи" кой не би млъкнал :lol:
дадох ти съвет - прочети малко за съпоставимостта и стига си говорил глупости как Q2 винаги било по-добро от Q1, Q3 от Q2 и така до Q4, после спад и наново. ти измисли нова икономическа теория бе. дайте му нобелова награда веднага.
аз му давам и най-простия възможен пример, че дори и порки ме разбра сигурно, месец или тримесечие не се сравнява с предходно, а с еквивалентното от миналата година, той си знае неговата. март е 31 дена, февруари е 28 дена, какво ще ми сравняваш бре, умнико? че това са 10% разлика при равни други условия. ти за сезонност чувал ли си нещо? тя отразява ли се на строителство, селско стопанство, туризъм и т.н.
айде сега ти кажи с колко се е повишил Q3 спрямо Q2 и да приключваме диалога, че рискувам да ми падне нивото, комуникарйки си с теб.
и в заключение: като говориш за статистики и дяволи и евангелиета, имаш ли идея, ако не са стагмистиките и удурдисванията, колко ще бъде делът на лошите кредити и ако има изкривяване в данните за стойността на БВП, то в каква посока ще е?
Ще ти дам жокер, че да ти върви смятането с една стара публикация
http://ikonomika.org/?p=2849
Коментар
-
Първоначално изпратено от prodigalох споменЪ, „смотан ли си или се правиш” ми отпадна като въпрос що касае макроЯ кажи как е в щатите че явно и те не са чували милите.
Коментар
-
ох споменЪ, „смотан ли си или се правиш” ми отпадна като въпрос що касае макроЯ кажи как е в щатите че явно и те не са чували милите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от prodigalПървоначално изпратено от споменЪПървоначално изпратено от prodigalПървоначално изпратено от споменЪПървоначално изпратено от prodigalБе не знам кой какво и как, ама вече второ тримесечие имаме ръст на БВП и така ще и третото, а платежния за септември съм поръчал да ми го сложат в рамка да си го окача на стената в офиса.
13.11.2009 11:11
Икономиката на България е регистрирала спад от 5,8% през трето тримесечие на 2009 година спрямо съответния период на предходната година, показват експресните оценки на НСИ.
За второто тримесечие свиването на БВП бе 4,8% на годишна база, а за първото - 3,5 на сто.
През деветмесечието на 2009 година реалният спад на БВП е 4,8% в сравнение с деветмесечието на предходната година.
та, я дай да се направя на още по-смотан: твърдиш, че третото тримесечие имаме ръст ан БВП на страната, спрямо второто тримесечие ли?
П.С Пиша бавно за да вденеш, въпреки че съм изнервен
П.П. тук имаше един, който тръбешев началото на годината, че сме излезли от кризата, понеже месец март БВП бил по-голям от този за месец февруари и това било сигнал за излзиане от кризата. а това, че февруари е 28 дена, а март 31 дена и със затоплянето на времето, строителство и други дейности се размърдват, хич не го вълнуваше. да не си бил ти случайно, че не помня?
Коментар
Коментар