IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Оптимизъм на БФБ !!! архив 2

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Е то ако беше лесно всеки щеше да го прави Ами не е само в ретроспекция. разбира се част от влизанията и излизанията ще са грешни. Аз затова наблегнах на малката част на влизане при всеки вход и изход. И разбира се трябва и да излиза при съмнение.

маркет тайминга на пазара като цяло е почти сигурно загубена кауза. това което човек всъщностможе да контролира е съотношението кеш рискови активи.

Което е най-добре да го прави според собственото си усещане за възможностите си да посреща риск и да запазва разума си студен. Ако ще изпада в еуфории от всеки ръсти паника от всеки спад по-добре да не си губи времето. Да си намери друго хоби.

За това и се чудя на разни образи които защитават някаква позиция като матросов. Ами ако се съмняват в нея да я разкарват. Ако не се съмняват да не се надъхват, защото в един момент може и да излезе че е трябвало да се съмняват.

търгувам с акции от доста години, последните години доста повече в чужбина отколкото в България.

Коментар

• Първоначално изпратено от meche_cveti93 Разгледай мнение
      Съгласен съм за малкият свободен обем....
      Когато се направи масовата приватизация при Виденов се пуснаха 25 процента от фирмите а привитационните фондове бяха на 100 % независими. После Костов продаде банки и фирмите заедно с блокираща квота и сега какво правим... какво може да накара мажоритарите да продадат блокиращата квота щом тази криза не можа..?
      Ами веднага ти отговарям. Ако от мен зависи правя следното - Всяка компания която иска да се търгува на БФБ да направи фрифлота си минимум 51%. Ако не желае да се делистне - НО ! Да изкупи акциите си от ИПО по ср.цената за първите 30дни от страрта на ИПОто си.

Чисто, просто и справедливо !

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
        Очаквам при следващото покачване на софикс над ниво 1000, когато и да е това - да има сериозно разместване във фрии флоута на компаниите. Просто едва ли някой очаква точно на тези нива мажоритарите да пласират по 10-20-30% от акциите си...?!?

На мен ми се вижда удачен следния сценарии за БФБ

- стабилизиране
        - наченки на умерен ръст
        - листване на нови дружества
        - сериозна корекция в отношението МАЖО- МИЖО (това като прелюдия към търсене на нови мижовци )
        - започване на отделяне на сериозна част от печалбите за дивидент - редовно!
        - привличане на по-едри играчи и продажба на пакети 5+% от мажоритарите

... и така след N на брой години БФБ ще заприлича на нормален пазар.
        прекалено малки сме, за да заприличаме някога на нормален пазар. да, ще дойдат времена, когато пак ще се изкарват добри пари на БФБ, но никога няма да станем нормален пазар. с тази ликвидност и тези размери е невъзможно технически.

Коментар

• Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
          Сега малко за осредняването. То е очевидно но все пак да го кажа може някой да е отскоро

. Да кажем че човек има някаква позиция. Тя е паднала много. Няма смисъл да чака пак високи нива за да си избие загубата. Но няма и смисъл да осреднява по целия път надолу.

Съвсем спокойно може да почака да се формира дъно. Т.е. да има солидни индикации че тренда надолу е спрял. Никога не може да е сигурен в това разбира се - но то няма значение. Те сигурните неща на борсата са най-големия булшит.

Така ще изгуби част от движението нагоре, но то обикновено е за добро. И след това купува само с една малка част от останалите пари сходна позиция. Ако е рисково настроен купува позиция която очаква да се движи по-бързо от пазара. Това за начало на обръщане е по-скоро лоша идея, защото повечето в този момент са дефанзивно настроени.

Както се вижда и от нашия пазар ликвидните позици с най-приятен ръст последната година са стабилни дори мудни по-време на растежа компании.

След това чака следващото потвърждение за тренда. Което обикновено е корекция която обаче е свършила и не е формирала мечи тренд. И вкарва още една малка част.

И така докато тренда нагоре продължава. Различни позици, диверсификация и влизане при свършване на последващи корекции.

На мен лично ми харесва да влизам с малко при нови локални дъна и да излизам с малко при нови локални върхове, но това е малко по-несигурно.

При първа индикация че тренда може и да не продължи продава част - обикновено тази компания която го кара да се чувства кофти с нея. Все пак няма нужда да си опъва нервите. Ако нещата не се движат според очакванията му с които е влязал продава отново част.
          това може да се напише само в ретроспекция и то от теоритик, който не е търгувал реално с акции. че тук в този форум за последните 2 години и половина поне 100 пъти е обявявано дъното и края на кризата и обръщането на тренда. сега като погледнеш назад е лесно да си кажеш: купил си Еврохолд на 8 кинта, ама после като усредниш на 0,70 стинки и на 4.35 си на фитка. ама знаеш ли на колко междинни дъна е купувал и усреднявал порки? на 7лв., на 6лв., на 5лв., на 4лв., на 3 лв., на 2 лв, на 1лв. и някоя акция да речем на 0.70 лева.
          усредняването е супер пасивна стратегия за лаици.

Коментар

• Очаквам при следващото покачване на софикс над ниво 1000, когато и да е това - да има сериозно разместване във фрии флоута на компаниите. Просто едва ли някой очаква точно на тези нива мажоритарите да пласират по 10-20-30% от акциите си...?!?

На мен ми се вижда удачен следния сценарии за БФБ

- стабилизиране
            - наченки на умерен ръст
            - листване на нови дружества
            - сериозна корекция в отношението МАЖО- МИЖО (това като прелюдия към търсене на нови мижовци )
            - започване на отделяне на сериозна част от печалбите за дивидент - редовно!
            - привличане на по-едри играчи и продажба на пакети 5+% от мажоритарите

... и така след N на брой години БФБ ще заприлича на нормален пазар.
            това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Първоначално изпратено от Петър Караиванов Разгледай мнение
              Последните няколко поста бяха рядко смислени и без обиди и лични нападки. Това трябва да е тона.Така се прави дискусия.

Това ме провокира да изразя своето мнение, защо индексите на БФБ са обречени на вечен спад. Поне с тези емитенти и по правилата по които се търгува в момента.

Всичко е сбъркано по задание.

Ако преди 5г. наблюдавахме ръстове в цените на акциите най-вече заради очакванията, че след като ни приемат в ЕС и всичко ще бъде О.К. , то сега ситуациата е коренно различна. Но да не задълбавам.

Та , основният проблем са емитентите. И не това дали са читави компаниите или не, а поради 2 основни причини:

1.Фрифлота - е как компания с фрифлот мах. 30% ще ме накара да си купя и 1 нейна акция ? Та аз дори да придобия целият фрифлот ще имам само 30% които дори не ми дават право на блокиращата квота, камо ли да сложа изп.директор в борда на директорите. Ето за това казвам, че покупката на акции на БФБ е чисто донорство. Нестига, че цените на акциите падат поради кризата, ами и дивидент не се раздава въпреки отчитаните добри финансови резултати.

2. Докато в БГ не се осъзнае, че акционерният капитал трябва да се отдели от мениджмънта, положението ще е такова каквото е сега.

Ако тези 2 условия са на лице, то тогава ще има и ликвидност и обороти и къси продажби и деривати, като на всяка нормална борса.
              Съгласен съм за малкият свободен обем....
              Когато се направи масовата приватизация при Виденов се пуснаха 25 процента от фирмите а привитационните фондове бяха на 100 % независими. После Костов продаде банки и фирмите заедно с блокираща квота и сега какво правим... какво може да накара мажоритарите да продадат блокиращата квота щом тази криза не можа..?

Коментар

• Не ми се спори за икономически теории. Ако някой смята че може да прогнозира икономиката точно да заповяда. Аз нямам такова самочувствие.

Петре ами всъщност стандарта се вдигна с пъти последните десет години. поне фактите говорят така. Разбира се не на всички групи еднакво, но всъщност на работещата част се вдигна прилично.

Коментар

• Сега малко за осредняването. То е очевидно но все пак да го кажа може някой да е отскоро

. Да кажем че човек има някаква позиция. Тя е паднала много. Няма смисъл да чака пак високи нива за да си избие загубата. Но няма и смисъл да осреднява по целия път надолу.

Съвсем спокойно може да почака да се формира дъно. Т.е. да има солидни индикации че тренда надолу е спрял. Никога не може да е сигурен в това разбира се - но то няма значение. Те сигурните неща на борсата са най-големия булшит.

Така ще изгуби част от движението нагоре, но то обикновено е за добро. И след това купува само с една малка част от останалите пари сходна позиция. Ако е рисково настроен купува позиция която очаква да се движи по-бързо от пазара. Това за начало на обръщане е по-скоро лоша идея, защото повечето в този момент са дефанзивно настроени.

Както се вижда и от нашия пазар ликвидните позици с най-приятен ръст последната година са стабилни дори мудни по-време на растежа компании.

След това чака следващото потвърждение за тренда. Което обикновено е корекция която обаче е свършила и не е формирала мечи тренд. И вкарва още една малка част.

И така докато тренда нагоре продължава. Различни позици, диверсификация и влизане при свършване на последващи корекции.

На мен лично ми харесва да влизам с малко при нови локални дъна и да излизам с малко при нови локални върхове, но това е малко по-несигурно.

При първа индикация че тренда може и да не продължи продава част - обикновено тази компания която го кара да се чувства кофти с нея. Все пак няма нужда да си опъва нервите. Ако нещата не се движат според очакванията му с които е влязал продава отново част.

Коментар

Но има едно голямо но - най-важното все пак е вътрешното потребление, то е това на което действа човешката алчност, то е което движи напред икономиката. И него закопа Дянков.

За политиката на настоящето правителство сме на едно мнение.
                    За какво потребление да говорим, когато за 20г. жизненият стандарт не се е повишил, покупаталената способност дори е спаднала. Раздаването на кредити с остатъчен доход 100лв. на месец на член от семейството видяхме колко дълго просъществува - 3-5г.

И сега какво? Ами хората освен, че са по-бедни са и с дългове по ипотечни и потребителски кредити. А това ги обрича на още бедност и замразяване на потреблението такова каквото ти имаш предвид. Самият модел също е сгрешен.

И в ЕС (старите членки) хората живеят на кредит и с ипотеки от по 15-20г. но там със заплатите си ,освен че не се чудят как да вържат 2та края от месец до месец, могат да спестяват, ходят поне 2 пъти годишно на почивка, четат книги, купуват дрехи и обувки, потребяват, харчат......

Огледай се и мисля ще разбереш за какво говоря.

Коментар

• ravnovesie

Стига глупости икономиката въобще не е черна кутия и не се саморегулира и нагажда. Как може да сте толкова наивни , всичко е интервенции и намеси. Нищо не се случва без нечия намеса , ако беше толкова"черна кутия" тогава защо са тези намеси , нали те няма да повлияят и развитието ще си върви в някаква неизвестна посока ?
                      D.Y.F-091066

Коментар

Аз се придържам към възгледа на Милтън Фридмън в това отношение. Икономиката е черна кутия. Не си заслужава да се формират очаквания какво точно в нея я кара да расте или да пада. Вярвам че е достатъчно пазара да действа и държавата да не пречи и икономиката сами си намира как да расте подхранвана от вечната алчност.

Дали ще експорт, строителство или туризъм просто е безсмислено да се опитвам да отгатвам. Но има едно голямо но - най-важното все пак е вътрешното потребление, то е това на което действа човешката алчност, то е което движи напред икономиката. И него закопа Дянков.

не бива да поставяме коня пред каруцата. първо трябва да се създаде нещо, да се произведе и тогава да се консумира.
                        затова икономиката ни сега е на този хал - защото Сульо и Пульо теглиха кредити и консумираха, без да са спечелили по 5 лева.

продигал, къде в коментара ми прочете думата "фалит"?
                        това с провизираните кредити я го изясни малко, че доста объркано си го написал. а може и аз да съм прекалено прост.

Коментар

• Последните няколко поста бяха рядко смислени и без обиди и лични нападки. Това трябва да е тона.Така се прави дискусия.

Това ме провокира да изразя своето мнение, защо индексите на БФБ са обречени на вечен спад. Поне с тези емитенти и по правилата по които се търгува в момента.

Всичко е сбъркано по задание.

Ако преди 5г. наблюдавахме ръстове в цените на акциите най-вече заради очакванията, че след като ни приемат в ЕС и всичко ще бъде О.К. , то сега ситуациата е коренно различна. Но да не задълбавам.

Та , основният проблем са емитентите. И не това дали са читави компаниите или не, а поради 2 основни причини:

1.Фрифлота - е как компания с фрифлот мах. 30% ще ме накара да си купя и 1 нейна акция ? Та аз дори да придобия целият фрифлот ще имам само 30% които дори не ми дават право на блокиращата квота, камо ли да сложа изп.директор в борда на директорите. Ето за това казвам, че покупката на акции на БФБ е чисто донорство. Нестига, че цените на акциите падат поради кризата, ами и дивидент не се раздава въпреки отчитаните добри финансови резултати.

2. Докато в БГ не се осъзнае, че акционерният капитал трябва да се отдели от мениджмънта, положението ще е такова каквото е сега.

Ако тези 2 условия са на лице, то тогава ще има и ликвидност и обороти и къси продажби и деривати, като на всяка нормална борса.

Коментар

• Ай сиктир

Спомен, стига си плещил глупости, тия бози ги слушаме вече години, та де са ви фалитите предвиждани, а?

Даже и провизираните кредити ще се съберат на над 50 % , и ако си в бизнеса като служител, както твърдиш, би трябвало да ти е съвсем ясно това..

Ако не ти е ясно, служител е доста разпространено положение в обществото и няма нищо лошо в него, други неща са по-важни.

Коментар

• Аз се придържам към възгледа на Милтън Фридмън в това отношение. Икономиката е черна кутия. Не си заслужава да се формират очаквания какво точно в нея я кара да расте или да пада. Вярвам че е достатъчно пазара да действа и държавата да не пречи и икономиката сами си намира как да расте подхранвана от вечната алчност.

Дали ще експорт, строителство или туризъм просто е безсмислено да се опитвам да отгатвам. Но има едно голямо но - най-важното все пак е вътрешното потребление, то е това на което действа човешката алчност, то е което движи напред икономиката. И него закопа Дянков.

Коментар

Една от причините 2009 есента акциите да растят бяха точно очакванията че икономиката ни ще се движи в унисон с другите развиващи се пазари. След това стана ясно от една страна че европа изостава и от друга че ние изоставаме дори и от изостваща европа.
                                приятелю, нашата икономика няма нищо общо с икономиките на страните от ЦИЕ или Азия, за които ти говориш и с които искаш да ни сравняваш. в основата на нашата икономика бяха чуждите инвестиции: в имоти, в изграждането на МОЛ -ове и т.н. търговски сгради, както и милиардите, които изпращаха милионите българи, работещи в чужбина. всичко това сега секна, а това за нашата икономика беше "бензина". сега няма "бензин" няма и икономика. в смисъл - нея си я има, но каква е тя? и за какви 7% нормален ръст говориш, като ние нямаме реален производствен сектор. говоря за промишленост с висока принадена стойност, а не за шивашки и текстилни предприятия и тем подобни.

сега някои се радват на лекия ръст в износа - да, това е радващо, но не толкова. ако бяхме експортна икономика щеше да е много хубаво. но зейналите огромни дупки от спада в преките чуждестранни инвестиции, не могат да се запушат с мъничак ръст на износа.

времената са такива, че трябва да се действа смело и решително. така и така е криза и е тежко положението, трябва да се преструктурира цялата икономика на страната и чрез това да се търси изход от кризата. тогава дори можем да излезем по-силни от нея, ама като гледам какви са действията на правителството, съм доста скептично настроен. основните им действия са свързани с това не как да привлекат инвеститори в малка България, а как да съкратят незнам какво си, как да вдигнат някой данък и т.н., т.е. нищо градивно, а само ограничения и икономии. това е все едно в дадено семейство да съкратят единия от работещите и семейството, вместо да тръгне да търси работа, да почне само да орязва харчовете.

Коментар

Working...
                                X