Както казах не съм им гледал отчетите на всички. Ако имаш по точни цифри кажи ги.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Оптимизъм на БФБ !!! архив 2
Collapse
Заключена.
X
X
-
Дай по-сериозно, 5% са 150 млн. лв...
само фрий-флоута на Монбат е 70-80 млн. лв. и то в момента!
Може днес БФБ да няма никаква ликвидност, но преди 3 г. обортите бяха 10-ки милиони на ден...
Тия дни няма да се върнат утре или другата седмица, но и няма да седим на под милион оборот вечно...
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеТова е процент от активите. ПФ имат ограничение ако не се лъжа максимум 30% в акции. Така че 5% са си почти 20% от акциите им. което поне по мое мнение е всъщност адски много за неликвиден пазар като нашия. Все пак след няколко години те ще започнат и да плащат пенсии, като постепенно плащанията ще им надминат вноските които получават.
Сега ако целта е просто да източим ПФ та и да надуем борсата така кажете. Тогава няма проблем направо да им се разреши само акции и готово
Коментар
-
Пепи, всички борсови неудачници са петимни за държавна регулация, която да им гарантира минимална доходност или защита на инвестициите. А съм категорично против двете предложения мажоритарите да могат да увеличават капитала си с непарични вноски и да има минимален праг за инвестиции на пенсионните фондове в акции на БФБ. Намирам го за изключително лобистко в интерес на мажоритари и инвестиционни посредници за сметка на миноритарни акционери и социално осигурени. Това ще е поредния грабеж на пенсионата система, който този път ще е законово регламентиран и държавно закрилян.Last edited by Valuator; 30.07.2010, 22:49.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеТова е процент от активите. ПФ имат ограничение ако не се лъжа максимум 30% в акции. Така че 5% са си почти 20% от акциите им. което поне по мое мнение е всъщност адски много за неликвиден пазар като нашия. Все пак след няколко години те ще започнат и да плащат пенсии, като постепенно плащанията ще им надминат вноските които получават.
Сега ако целта е просто да източим ПФ та и да надуем борсата така кажете. Тогава няма проблем направо да им се разреши само акции и готово
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеНе говоря за земеделските макар че и там същия булшит, вместо да си купуваш земя се оказваш със земеделец. което вече значително променя рисковия профил. Идеята на съществуването на АДСИЦ е да бъде като консервативен фонд инвестиращ в недвижими имоти. като си купуваш адсиц всъщност си купуваш дохода от наеми и евентуално печалба от продажба. Проблемите с АДСИЦ в българия са не че са силно ограничени, а че са много слабо ограничени. що не вземат регулациите от САЩ и не ги приложат в България. Защото една камара желаещи да точат парите на миноритарите ще скокнат че това не е пазарно.Коментарът е с аналитичен характер и не представлява препоръка по смисъла на ЗПЗФИ.
Коментар
-
Това е процент от активите. ПФ имат ограничение ако не се лъжа максимум 30% в акции. Така че 5% са си почти 20% от акциите им. което поне по мое мнение е всъщност адски много за неликвиден пазар като нашия. Все пак след няколко години те ще започнат и да плащат пенсии, като постепенно плащанията ще им надминат вноските които получават.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеКазвам че ПФ и в момента имат много български акции. не ми се рови по на всичките отчетите, но като цяло държат поне 5% от активите си в български акции.
Като % от Софикс можеш ли да ми го намериш и да сравниш с колегите им в родните им индекси..
Аз мога
Коментар
-
До 5% от средствата в пенсионните фондове в Полша могат да бъдат инвестирани в чужбина. Ограничението доведе до откриване на наказателна процедура в Съда на европейските общности за спъване на свободното движение на капитали. Еврокомисията настоява за пълно отпадане на лимита. Поляците обаче се опасяват, че това ще увеличи дупката в бюджета им, защото в момента пенсионните фондове влагат основно в държавни облигации и средствата ще изтекат в чужбина, вместо да работят за полската икономика.
Самите пенсионни фондове обаче настояват за либерализиране. Според тях полският капиталов пазар е твърде тесен и не създава досатъчно възможности за инвестиране и съответно за увеличаване на капитала. Набюдатели обаче сочат, че в чужбина не са инвестирани дори разрешените 5%. По данни от август 2009 г. зад граница са вложени едва 0,82%.
В акции търгувани на варшавскато борса могат да инвестират до 40% от активите си...Last edited by dex; 30.07.2010, 22:32.
Коментар
-
Аз също поддържам тезата, че щом съм задължен да си плащ за пенсионна осигуряване в български фонд, то тогава нека и българския фонд да инвестира процент на българския капиталов пазар. Тук ще оставя на по-сведущи да определят процента от активите, които да инвестират на БФБ.Мнението не е препоръка за сделки с ценни книжа.
Коментар
-
Задължително инвестиране на 15-20% от средствата на ПФ-ве
в български акции, другото е преливане от пусто в празно......................
Само така ще живне борсата за нещастие на кибиците................
А като живне борсата , неминуемо ще кацнат
и чуждите спекуланти, и инвеститори...я гръцки, я румънски и т.н.............,
все пак бфб трябва да е огледало на икономиката, а засега се разминава тотално със състоянието на бг дружествата!!!!
Абе факушка и valuator.............,
какъв ви е проблема ???Last edited by Пепи; 30.07.2010, 22:21.
Коментар
-
Казвам че ПФ и в момента имат много български акции. не ми се рови по на всичките отчетите, но като цяло държат поне 5% от активите си в български акции. Може би защото не могат да ги продадат, може би пък защото искат да имат. При положение че има ограничение то не може да е много голямо тъй като и без това си има ограничение за общата им позиция в акции. така че ако го сложат например на 2% от активите в български акции - което поне според мен е разумен процент за позиция в граничен пазар като нашия - то те въсщност ще си продават съвсем спокойно и няма да купят никакви акции. В същото време много се говори за Полша как е - но хайде някой да го постне техния закон. Поне според мен, по европейските правила това е дискриминация и не може да съществува в държава членка. Т.е и да въведат ограничение то никаква работа няма да върши освен да ни създаде проблеми в ЕС. А за инвестирането свободно в чужбина поне на мен ми се струва че ще вдигне много риска. Все пак това са пенсионни фондове, а не хедж фондове. Ако някой от тях иска да управлява парите като хедж фонд то да отидат в такъв.
Не говоря за земеделските макар че и там същия булшит, вместо да си купуваш земя се оказваш със земеделец. което вече значително променя рисковия профил. Идеята на съществуването на АДСИЦ е да бъде като консервативен фонд инвестиращ в недвижими имоти. като си купуваш адсиц всъщност си купуваш дохода от наеми и евентуално печалба от продажба. Проблемите с АДСИЦ в българия са не че са силно ограничени, а че са много слабо ограничени. що не вземат регулациите от САЩ и не ги приложат в България. Защото една камара желаещи да точат парите на миноритарите ще скокнат че това не е пазарно.
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеСилно ме съмнява това със задължителното наличие на български акции в портфейла на ПФ да мине. От една страна ще е безпредметно защото те и сега имат прекалено много български акции, така че нищо няма да промени и в същото време ми се струва че ще противоречи на европейски регламенти. Така че това предложение носи само минуси.
Другото предложение да инвестират и във всякакви чужди акции си е логично от всякъде, но пък ще създаде възможност за врътките, които досега ги правят в България вече да ги правят на всякакви екзотични пазари с екзотични акции, като при това никой няма да разбира какво точно правят. Така че от гледна точка на сигурността на пенсионната система, а не на доходността на фондовете е по-скоро отрицателно.
Предложените промени в АДСИЦ пък просто приравняват адсиците към строителни фирми, като по този начин ги правят и рискови като строителни фирми. Т.е. най-вероятно ще изгони инвеститорите от сегашните адсици, но пък ще се нароят една камара нови адсиц, които обаче ще са публични само на думи.
Предложенията за търгово една част са свестни, но друга част - тази с оценката на търговите - са си откровен лобизъм. И отново ще доведат по-скоро до спад на интереса отколкото да го засилят.
Я да се провери къде са им инвестирани парите и дали не са в дружества близки до собствениците или поне до страните им
Дорасли били и не трябвало да ги карат административноА мен като ме карат административно да им снасям всеки месец пари които те не желаят да инвестират и управляват за да ми осигурят старините, а просто удържат част от тях за печалба и другите ми ги пазят за да се обезценяват, какво да кажа ?!
По другите точки не съм съгласен за АДСИЦ, къде направи аналогия със сеитба и строителство, ама нейсе, гледам не си коментирал предлаганото размиване на капитала, по-известно като обир на дребните.
Ще ми е интересно да чуя как го виждаш.
Коментар
Коментар