IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Еврохолд България АД (4EH / EUBG) - архив 1 до 08.09.11

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• споко кранк,
    нека първо да отчаят спекулантите, а после като се събере хубав аск на ниски нива ще се намери кой да го обере. според мен влизаме във фаза при която всеки по-сериозен спад ще се използва от едрите риби за пълнене на прилични обеми на сносни цени. както го гледаш този аск на 1.40 е нищо. едни 200К вкарани в тази позиция ще изтеглят цената доста нагоре.

поздрави
    това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• А бе то и на 1.30 няма мераклии да купуват ти за 1.60 ни говориш :-)

1.60 може би по Коледа, ама коя Коледа.

и мойто не е препоръка, пък и на всичкото отгоре имам акции.

Коментар

• гледам сичкото тарикат и спекулант се наредили на 1.40 на опашка

ще мине някой с торбата и ще ви ги набере. после ще си пипате ушите на 1.60 защо сте се оставили на импулса да продадете

не е препоръка.
        това мнение не е препоръка за покупка или продажба на акции

Коментар

• Еврохолд направи облигациите си в Авто Юнион по-атрактивни

http://www.investor.bg/?cat=5&id=91947

Коментар

• А бе Бошов да не се е объркал нещо......?!

Набирането на капитал през борсата ще бъде трудно и през следващата година

Атанас Христов
            29.12.2009 08:18

Възстановяването на пазара ще е възможно най-рано през втората половина на 2010 г., казва Кирил Бошов, председател на УС на Еврохолд България АД
            Господин Бошов, каква беше 2009 г. за Еврохолд България АД?
            - Това беше година на много предизвикателства. На мен, както и на всички колеги сигурно е омръзнало да обясняваме как влияе финансовата криза. За да дам пълна оценка, особено за година като 2009, трябва да мине известно време. Убеден съм, че ако един ден се върна назад - след три или четири години, 2009 ще е сред ключовите години за развитието на Еврохолд. Именно в такива трудни за бизнеса периоди се калява екипът, поставят се по-амбициозни цели и хората надскачат себе си.
            Най-важното събитие за нас през годината беше завършилият процес на реорганизация на холдинга. Той започна преди около три години и не отстъпихме от неговото изпълнение независимо какви събития се случиха във финансовия свят.

Реорганизацията ли беше най-големият успех за компанията през тази година?
            - Истинският успех беше в изграждането на трите отделни бизнес единици - Евроинс Иншурънс Груп, Евролийз Груп и Авто Юнион Груп като самостоятелни холдингови компании с отделни директори, управители на дъщерните дружества и т.н.

Коя беше най-голямата трудност през 2009 г.?
            - Вероятно трябва да кажа кризата и влиянието, което тя оказа върху нашия бизнес. Сигурно е логично да се спомене и спадът в продажбите на нови автомобили, достигнал 60% от началото на годината. България беше може би единствената страна в ЕС, в която не беше направено абсолютно нищо от правителството и институциите, от които зависи бизнес климатът в страната, за да се ограничи този спад. В много европейски страни, включително в Източна Европа, бяха създадени различни програми, с които се стимулираше връщането на стария автомобил при покупката на нов. Никой от нашия бизнес не е очаквал подобни стъпки, но можеше поне да се направи нещо така, че нашата страна да не продължава да бъде гробището за стари автомобили на Европа. Ако се върна на трудностите, бих откроил трудните решения, които трябваше да взимаме през годината и с които не бяхме се сблъсквали години наред. Бяхме малко разглезени в този 7-8-годишен период на сравнително комфортен растеж. Трудните решения бяха съкращаване на персонал, премахване на бонуси, намаления на заплати в компании, които не успяват да изпълнят целите си. Може би най-голямата трудност беше как тези решения да се предадат на мениджърите и как те да ги предадат по най-подходящия начин на хората, които управляват. Най-голямото предизвикателство през тази година беше да намерим начина, по който тази голяма структура да разбира посланията. Не мисля, че и в света е намерен най-подходящият начин, тъй като никой не беше 100% готов за последствията от финансовата криза.

Какви са пазарните дялове на основните бизнес направления в групата?
            - Около 12% има Авто Юнион Груп, около 5% са пазарните дялове на Евроинс България и Евролийз България. Годината беше успешна заради налагането на бранда Евроинс на съседните пазари. Когато преди две години обявих-ме създаването на ЕИГ, една от целите беше постигане на 5% пазарен дял на всеки от пазарите, където присъстваме. За две години това се случи. Лично за мен това е изненада, защото в началото беше доста амбициозна цел, като се има предвид, че бизнесите, в които се развиваме, са изключително конкурентни. Лидерът в застраховането в България има едва 13-14% пазарен дял. А и в бизнеси с по-голяма конкурентност пазарният дял невинаги е най-точният измерител за качествата на компанията.

Кои услуги носят най-голяма част от приходите и кои са с основна тежест за печалбата?
            - За 2009 г. лидер по приходи ще е застрахователната група, която ще постигне 120 млн. EUR премиен приход. Това е важен показател, защото ЕИГ вече е сред значимите регионални застрахователи. Има граница от 100 млн. EUR, след която една застрахователна компания става видима.
            Като дял в печалбата лизинговата компания също ще постигне много добри резултати - около 3.5 млн. лв. нетна печалба.

Еврохолд обяви, че се търси купувач на Етропал АД. На какъв етап е сделката?
            - Процесът беше стопиран за около 8 месеца. В момента има повишен интерес както от стратегически, така и от финансови инвеститори. За мен това е сигнал за излизане от кризата. Не мога да се ангажирам с конкретен срок, но твърдо Етропал е част от взето вече решение на холдинга за освобождаване от неоперативни активи. Искрено се надявам през 2010 г. тази сделка да стане факт.

Казват, че кризата дава и много възможности. Вие възползвахте ли се?
            - Най-емблематичният пример е покупката на Авто Юнион и свързаната сделка по продажбата на бизнес центъра. Кризата ни накара по-бързо да вземем спешни мерки по реорганизацията на групата, за да бъде тя по-ефективна. Тя беше и тест колко бързо мениджърите могат да вземат тежки решения, с които да направят структурата по-здрава. От това се възползвахме.

Имаше ли възможности, които пропуснахте?
            - Сигурно. Работихме по много проекти през тази година. Купувахме компании от различни сектори, в които оперираме. Имаше моменти, когато сме били близо до завършване на дадена примамлива сделка, но в крайна сметка по някакви причини на финала нещата понякога не се случват. Ако критериите, които сме заложили за една сделка, не се изпълнят поне 95%, е по-добре да не я финализираме, защото след време може да се окаже, че тези 5% са много повече.

Промени ли се нещо, след като компанията влезе в Sofix?
            - Не бих казал. Никога не сме се впечатлявали коя наша компания в кой индекс се намира. Това е въпрос, който повече засяга нашите акционери. Не мисля, че присъствието в даден индекс дава предимство. Има косвено влияние, но човек би се запитал това предимство ли е, или недостатък. Компаниите от Sofix по-често са в погледа на медиите, на инвеститорите, на анализаторите и в този смисъл може и да имат леко предимство. Но за други това може да е недостатък.

Върху кое бизнес направление ще се съсредоточите догодина?
            - Целта ни е да продължим интеграцията на структурата. В автомобилния ни холдинг процесът на интеграция ще продължи, тъй като сделката по покупката на Авто Юнион приключи едва преди няколко месеца. В тази структура влизат над 15 компании и процесът на интегриране ще отнеме повече време. Има големи възможности за синергия от тази сделка и съм убеден че ще ги оползотворим още през следващата година.

Каква очаквате да бъде 2010 г.?
            - Няма да бъде лесна. Въпреки сигналите, че развитите пазари започват да излизат от рецесията, аз споделям мнението, че в България и в региона ще има период на спад вероятно до средата на следващата година и след това ще започне възстановяване. Все още финансовата ситуация в страната е трудна, породена от ниското кредитиране, забавените плащания от бюджета към някои важни сектори и свитото вътрешно потребление. Всичко това нагнетява напрежение, поради което за голяма част от компаниите през първата половина на 2010 г. ще бъде трудно. А за листваните дружества - 2010 ще бъде година, в която набирането на капитал на БФБ ще бъде затруднено. И вероятно ще има доста отложени подобни проекти.
            Не-заслужил инвеститор

Коментар

• Първоначално изпратено от zarco
              На мен ми е любопитно, защо с марките "Нисан", "Рено", "Дачия"... и останалите, се пропуска "Мазерати": автомобили, които се пласират също от Еврохолд - това е видно от предлагането им в салона на холдинга - на бул. "Христофор Колумб" - в близост до терминал 2 на летището в София.

Информацията не е пепоръка за вземане на инвестиционни решения!

Весели празници! ))
              Ми нали сме скромни и готини и не ни е неудобно да парадираме, пък и едно Мазерати се харчи на цената на две печеливши дружества в днешно време и явно не сме си надвили масрафа, бедни инвеститори.. не е шега работа

Честита коледа на всички

Коментар

• На мен ми е любопитно, защо с марките "Нисан", "Рено", "Дачия"... и останалите, се пропуска "Мазерати": автомобили, които се пласират също от Еврохолд - това е видно от предлагането им в салона на холдинга - на бул. "Христофор Колумб" - в близост до терминал 2 на летището в София.

Информацията не е пепоръка за вземане на инвестиционни решения!

Весели празници! ))
                "Погледната със страстно око, действителността се превръща в приказка!" П.Пикасо

Коментар

• Полки, тук ли си се окекал?

Коментар

• Първоначално изпратено от kostadinat
                    малко реклама и най-долу няколко снимки от откриването...
                    fuск the bеаr - give me the bееr

Коментар

• Първоначално изпратено от Phoenixheart
                      Първоначално изпратено от kostadinat
                      http://imoti.investor.bg/?cat=122&id=91724
                      Ок защо Велико Търново? Това е град със 70 000 население.
                      А тогава защо БГ 7 000 000 от тех 2 500 000 пенсионери (неплатежоспособни) 1 200 000 цигани и друга измет(пак така), а останалите ????????Аре да бегаме Къде? В Индия и Китай?(щот има много народ) Ми те и оттам бягат, на година колкото е населението на БГ.Не ги защитатавам техна си работа къде ще отварят, твоята е друга ............и моята също. А тва новина ли е изобщо с шоу рума в Търново? И аз като теб чакам аргументи за що сега и защо точно там ?

Инвеститор в обекта е Булленд Инвестмънт АДСИЦ...........

Сделката е част от инвестиционната стратегия на Еврохолд България (собственик на Нисан София), която предвижда автомобилните дилъри на групата да бъдат предимно оператори на бизнеса, като инвеститори в обектите да са професионални компании за недвижими имоти

Кво па тва жувотно? Кво правиме с тия и откога се заиграхме с тех и кой ще го духа?

Коментар

• Първоначално изпратено от kostadinat
                        http://imoti.investor.bg/?cat=122&id=91724
                        Ок защо Велико Търново? Това е град със 70 000 население.

Коментар

• Едните ще кажат за кво им е в тая криза вместо да спестяват разходи те пръскат пари залудо, другите ще видят нови възможности. Чакам фори да си каже професионалното мнение иначе не купувам, той умен бачка на гишето и ги разбира нещата, а и естествено и корк чакам да ме светне по въпроса за синергията. Абе питам се що като мислите че акцията ще пада или дига не правите нещо по ?-са та поне оборотец да има, гледам нещата с късите са възможни или поне ще станат форко да каже една сделка примерно къса и да следми кво ще става. Или викате туканка само си лафкаме и майтап да става. Ай със здраве.и УСПЕХ В ЖИВОТА

Коментар

• http://imoti.investor.bg/?cat=122&id=91724

Коментар

• Очевидно е че няма кой да разпродава, направо да започваме от 1.60 офертите...

Коментар

• Van

Май имаше голяма игра на нерви, ама кой да ти каже

Коментар

Working...
                                X